Olin tänä aamuna kahdessa radiohaastattelussa puhumassa Keidas-ohjelmasta, joka alkaa huomenna 20.30 MTV3-kanavalta.
Puutarhajutut on intohimoni, mutta olen tyytyväinen, että radioaikaa riitti toisellekin aiheelle, rakennusterveydelle. Minulta kysyttiin, miksi sisäilmaongelmia on nyt niin paljon.
Ei suorassa lähetyksessä kaikkea ehtinyt sanoa, joten täydennän ”lausuntoani”:
- Tietoisuus on lisääntynyt, vaikka sisäilmaongelmia on aina ollut. Jopa raamatussa on ohjeet homekorjaukseen ja -siivoukseen. (Useissa käännöksissä ”härmä” (=sienitauti) on virheellisesti korvattu sanalla pitali) Ero entisaikoihin on, että nykyään sisäilmaongelmien aiheuttajista ja syntymekanismista on tieteellistä faktaa. Ennen aiheuttaja oli ”paha henki”, mikä onkin aika kuvaavaa…
- Suurin osa kouluista on rakennettu ajalla 1940-1959. Siis yli 50 vuotta sitten! Asuinrakennuksista suurin osa on rakennettu vuosina 1980 – 1989. Tuolloin rakennusteollisuus esitteli useita muovipohjaisia rakennusmateriaaleja (esimerkiksi höyrynsulkuja) joiden käyttöikä alkaa olla ohi. Suomen rakennuskanta on vanha ja käytetyt materiaalit itsessään vanhenevat. Etenkin 80-luvulla suosittiin rakenteita, jotka nyt tiedetään erittäin riskialttiiksi.
- Energiatalkoiden aikana tilkittiin tuloilmaventtiilejä ja nipistettiin ilmanvaihdosta. Moni rakennus on pikku hiljaa ”ummehtunut”. Asiaan kiinnitetään nyt huomiota ( kohta 1)
- Väärät rakennustavat. ”Näin on aina tehty” on todella huono selitys työmaalla. Rakennusmääräyskokoelmassa on vieläkin sallittuja rakenteita, jotka ovat asumisterveysriski. Työntekijöille ei kerrota selkeästi, miksi vaikkapa jokin detalji, tehdään tietyllä tavalla.
- Rakennusten huolto on laiminlyöty. Odotetaan, että ongelmia ilmenee, sen sijaan että korjattaisiin ennaltaehkäisevästi.
- Rakennusaikataulut ja ”näppituntumat” ovat liian toiveikkaita, esimerkiksi betonivalut ja tasoitteet eivät ehdi kuivua ennen pinnoitusta.
- Kokonaisuus on hajautettu. Materiaalit ovat nykyään hyvin teknisiä. Uusien materiaalien yhdistely fysikaalisesti toimivaksi seinärakenteeksi lähentelee avaruustiedettä… Sitä paitsi, home vaivaa myös avaruusaluksia.
- Lista jatkuu…
Yle julkaisi tänään sisäilmauutisen, jossa haastateltiin lääkäri Tuula Putusta: ”Se on sukupuolikysymys mitä suurimmassa määrin! huudahtaa Turun yliopiston professori Tuula Putus sisäilmaongelmasta. Hän muistuttaa, että eniten oireita tuottavat koulut, päiväkodit, terveyskeskukset ja toimistot. On kyse naisten työpaikoista. Ja naisten ja mummujen lapsista ja lapsenlapsista. Minä uskon vihaisiin äiteihin.”
Toinen kiinnostava uutinen on sitkeiden kätilöiden voitto vuosikymmenen kestäneessä oikeusriidassa, minkä seurauksena he tulevat toivottavasti saamaan täydet korvaukset ansionmenetyksistään. On tyrmistyttävä ajatus, että hoitamattomia sisäilmaongelmia on myös synnytyssaleissa. Huono sisäilma aiheuttaa useille yleisoireita: keskittymiskyvyn puutetta, päänsärkyä ja väsymystä. Oireita, jotka eivät missään nimessä sovi kätilölle, jonka täytyy tarvittaessa reagoida sekunnissa, jotta synnytys saadaan hoidettua turvallisesti.
Lääkäri Tuula Putus on siis sitä mieltä, että naisilla on usein enemmän ”munaa” lähteä taistelemaan sisäilmaongelman selvittämiseksi tai korjaamiseksi. Mutta ovathan lapset myös isien ja pappojen.
Kuvittelen, että jos meidän lasten koulussa joskus ilmenisi sisäilmaongelmia, olisimme molemmat vanhemmat barrikadeilla. Miten teillä?
16.4.2014
Kouluissa varmaan ongelmaa lisää se, että usein niissä pidetään kuulemma säästösyistä kesäloma-ajat ilmastointilaitteet pois päältä 🙁
Yksi tämän päivän jättiongelma on mahdollisimman halvalla rakennuttaminen, eli virolaiset tekee KAIKEN, eikä varmaan oo aina ammattilaiset asialla.. Ja ku pitää tehdä mahd halvalla ja niin nopeasti kuin suinkin, voiko tulos olla hyvä? Voi voi..