VVV vai EVVK?


Harrastan vauvojen vessahätäviestien tulkitsemista, jos nyt kommunikointia lapsensa kanssa voi harrastukseksi kutsua. Tämä on arka aihe, joten yritän olla hienotunteinen.
Totuus on, että suuressa osassa maailmaa vauvat eivät käytä vaippoja. Äidit tietävät, kun vauvalla on hätä. (Jos käyttäisin hymiöitä, nyt olisi paikka sellaiselle.)
Olen itse kokeillut VVV:tä kahden lapsen kanssa ja saanut hienoja tuloksia: pissaa päälleni, teemukiin, juomalasiin, pottaan: minne milloinkin on vauvan sopivaa pissata. Parhaina päivinä vaippa ei kastu lainkaan, edes pariviikkoisella vauvalla.
Aloitin pissatuksen kun poika oli muutaman päivän ikäinen. Aluksi pidin hoitopöydällä pissamukia, johon kaappasin pisut. Otin vaipan pois, suhistelin. Tadaa, pisu oli mukissa! Lopulta mukeja oli varmuuden vuoksi kaikkialla.

Viestinnän
maku
Kävipä kerran niinkin, että pissatin juomalasiin, jonka unohdin keittiön pöydälle. Sattumalta juomalasin vieressä oli omenamehupurkki. Myöhemmin illalla Reino kysyi huolettomasti, että olihan se keltainen neste mehua, siis siinä mehupurkin viereisessä lasissa. ”Uups, niin joo. Unohdin mainita…” Hän oli kaatanut pisun päälle omppumehua. Ja klumps!
Pissatus on helppoa, kun sen makuun pääsee. Se on yksi vauvanhoidon osa-alueista, joista miehenikin on innostunut ja saanut paljon onnistumisen kokemuksia (Vaipanvaihto ei ole kiinnostanut lainkaan niin paljon kuin pissatus). Mies on välillä jopa minua parempi tulkitsemaan viestejä.
VVV onnistuu tarkkailemalla, kuuntelemalla, eläytymällä, herkkyydellä, rakkaudella ja muutaman säännön avulla.
Perussäännöt

  1. Vauva pissaa AINA unien ja ruoan jälkeen.
  2. Vauva EI pissaa nukkuessaan. Yölläkin vauva havahtuu pissan ajaksi.

Vauva kannattaa siis pissattaa aina unien ja ruokailun jälkeen. Vauva antaa myös hienovaraisia viestejä, joiden perusteella vanhemmat voivat tulkita vauvan pissahädän.
Vauvan
vessaviestit 

  1. vauva kiemurtelee
  2. kiljahtaa kimeästi
  3. itkee tietynlaista itkua

Vauva kannattaa pissattaa, kun huomaa jonkin edellämainituista merkeistä. Viestit voivat vaihdella vauvan tuulen ja iän mukaan. Vauva kannattaa myös pissattaa aina ulkoa kotiin tultaessa. Ja tietenkin aina kun äidin- / isänvaisto sanoo, että nyt voisi olla hätä.
Jos hampaita on tulossa tai vatsa on kipeä, voi olla vaikeaa tulkita eleitä. Myös kun vauva oppii ryömimään, konttaamaan ja kiinnostuu ympäristön tutkimisesta voi olla vaikea huomata viestejä ja rauhoittaa vauva pissalle. Ole kärsivällinen!
Pissatus-
niksit

  1. Pissaääni: suhina, shuhina, piss piss tai muu äänimerkki. Itselläni on tapana sanoa ”pssss psss”. Ja kun pisu on tullut sanon iloisesti ”Se oli pisupisu!” ja kehun vauvaa.
  2. Puhaltelu. Vauva tuntee ilmavirran avulla, että paikat on paljaana.
  3. Pojan kanssa toimi vanhemman rystysen laittaminen hänen suuhunsa (tytön kanssa ei).
  4. Tytön kanssa toimii vauvan varpaiden kastelu juoksevan veden alla.

 
Pissatus-
asentoja
:

  1. Pienet pojat (alle 5kk) voi pissattaa hoitopöydällä selällään. Ota koppi mukiin!
  2. Tytöt pissatetaan reisistä kiinni pitäen lavuaarin päällä.
  3. Kun vauva osaa istua, voi pissattaa potalla.
  4. Kun vauva oppii konttaamaan, potalla istuttaminen voi olla hankalaa. Kokeilkaa suihkussa tai kylpyammeessa seisoskelua.


Äitini on kova juoruamaan, ja liiottelemaan. Hän oli ylpeänä kertonut kaikille, että meidän kaksikuinen ei käytä vaippoja. Äidin ystävätär Anita (78v.) oli ilahtunut kuulemastaan. Hän oli tehnyt juuri samalla tavalla tyttäriensä kanssa, muttei ollut uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Hän ajatteli että ihmiset pitäisivät kummallisena ja höperönä. Anita oli oppinut pissatusniksit äidiltään, näin Suomessakin siis ennenvanhaan tehtiin!
VVV:n kanssa ei kannata stressata. Vaipat on ok, mutta vielä parempi on vaippojen kulutuksen vähentäminen. Tavoite ei silti meillä ole täydellinen vaipattomuus eikä ekologisuuskaan, vaan kommunikointi ja vauvan kunnioittaminen. Siis vauvan tarpeiden ja pienten, hienovaraisten viestien ymmärtäminen.
Toivon, että joku tutkisi aihetta tieteellisesti. Olen varma, että VVV:llä on myös vaikutusta lapsen muiden viestintätaitojen kehitykseen. -Mutta kuka tällaista hullua höpinää uskoo ilman taulukoita ja vertailuryhmiä. Jos saisimme kutsun aivotutkimukseen aiheesta, olisin valmis pyöräyttämään yhden koekaniinin lisää!
Www:stä voi löytää paljon tietoa VVV:stä. Englanniksi VVV on ”elimination communication”. Tässä minun lyhyt aloitukseni aiheesta. Saa kysyä, vastaan mielelläni kysymyksiin!
Luettavaa:

Artikkeli Voima-lehdessä. Hyvä artikkeli, suosittelen!
Waris DirieDesert Dawn, 2003. Waris Dirien kirjoittama tarina omasta elämästään. Hän kertoo myös lastenkasvatuksen eroista kotimaassaansa ja länsimaiden välillä.
 

26 Comments

  1. reija
    17.7.2012

    tota yöllä pissaus juttua vaan mietin,että oletteko yölläkin kokeilleet tota vvv:tä? vai onko yöllä kuitenkin vaippa? ku ite en ainakaan usko että heräisin mihinkään pissaviestimisiin

    Vastaa
    1. Nimetön
      22.10.2015

      Välillä pissatin yölläkin.

      Vastaa
  2. Heidi
    18.7.2012

    Miten isomman hädän kanssa? Sitä varten ilmeisesti kuitenkin käytätte vaippoja?

    Vastaa
    1. Nimetön
      22.10.2015

      Tässä lapset olivat todella erilaisia. Toinen ei tehnyt kakkaa IKINÄ vaippaan! Toisella kakkahätä aina yllätti, joten pidettiin varmuuden vuoksi vaippaa.

      Vastaa
  3. Sini
    18.7.2012

    Moi!
    Tämä on ensimmäinen blogi jota olen viitsinyt seurailla, seuraamista helpottaa varmaan se kun olet tuttu hahmo televisiostakin 🙂
    Tunnut olevat loistava äiti, juuri sellainen millaiseksi itse halusin. vauva-aika on vain ollut rankempaa kuin ennalta kuvittelin. Nyt kun vauva on 8kk, voisin kokeillakin tätä vvv:tä, jota suunnittelin raskausaikana harjoittavani vastasyntyneestä lähtien. Kiitos ihanista vinkeistä siis!
    ja olet oikeassa, mm. tämä on melko arka aihe toisten äitien luettavaksi. jostain syystä äitiys on sellainen kunnia tehtävä, että ei kestä jos toiset suoriutuvat hommasta ”paremmin” kuin itse. Tosiasiassa äidit on erilaisia ja lapset on erilaisia ja tilanteet on erilaisia, jokainen äiti on lapselleen juuri se paras mahdollinen! 🙂
    Aina yleensä kun luen jostain ruokaohjeita, joudun aina muuttelemaan niitä itselleni sopiviksi – kasvisruoaksi. Nyt tajusin, että nämä muutamat reseptit joita olen sinun teksteistä huomannut ovat olleet sellaisinaan sopivia. Oletteko te siis kasvissyöjiä, vai onko tämä vain sattumaa? 🙂
    Ihanaa loppukesää teidän perheelle!

    Vastaa
    1. Nimetön
      22.10.2015

      Mä en tainnut ennen vastailla näihin viesteihin! Samaa mieltä olen! Mutta tästä pitäisi puhua myös neuvoloissa, sillä VVV ei ole vain yksi asia lisää hoidettavaksi. Tästä saa voimaa äitikin, kun tuntee ymmärtävänsä ja kommunikoivansa vauvan kanssa. Todella voimaannuttavaa!
      Me syödään paljon kasvisruokaa, mutta myös lihaa joskus. Ehkä kerran viikossa.

      Vastaa
  4. vierailija
    19.7.2012

    Aloin opettaa tyttöä vaipattomaksi kun hän oli 2,5 v ja hän oppi sen heti. Tein sen tarkoituksella niin myöhään, kun arvasin että se oppii sen kun jo ymmärtää asian täysin. Muutaman päivän sisällä jäi pois kaikki vaippojen, myös yövaipan käyttö. Eikä edes tarvinnut opettaa potalle, vaan se meni samantien pöntölle. Mun mielestä päästiin vaan itse näin paljon helpommalla kuin vuosien pissattamisella.

    Vastaa
    1. Maria
      27.7.2012

      Niin. Hienoa kuulla, että vaipoista pottaan siirtyminen onnistui helposti.
      Kaikissa asioissa on hyviä ja huonoja puolia. VVV ei kuullosta ehkä helpolta. Mutta on yhtä helppoa pissattaa vauva, kuin vaihtaa vaipat. Pissattaa pitää tietenkin vain tekemään hieman useammin. Sitäkin tärkeämpää on muistaa ettei stressaa pissattamisesta.
      Lisäksi kun tiedostaa vvv:n, on mielenkiintoista huomata, että ”hei tuo pieni toukkahan osaa jo ilmaista itseään monilla eri tavoilla!”. Vauvat eivät todellakaan ole mitään avuttomia, mistään tiedostamattomia pötkylöitä.
      VVV:n avulla vauvaa ei tarvitse missään vaiheessa opettaa potalle. Vain vanhempi oppii: tulkitsemaan vauvaansa!
      Ja helppoa tai ei, jos haluaa edes pikkuisen pelastaa maailmaa ja vähentää syntyvän jätteen määrää (tai vaippapyykkiä), niin tällä tavalla se onnistuu.

      Vastaa
  5. Elmo
    20.7.2012

    Heidi, itse olen potattanut lastani nelikuisesta asti ja nimenomaan kakat tulevat 90 prosenttisesti potalle, kakkahädän huomaaminen ainakin omasta mielestäni on paljon helpompaa kuin pissahädän. Muuten olen potattanut aina ruuan ja unien jälkeen, mutta en edelleenkään osaa lukea lapsestani pissahätäviestejä, vaikka hän on pian vuoden ikäinen…

    Vastaa
    1. Maria
      27.7.2012

      Pissaviestit onkin paljon helpompi lukea ihan pienestä vauvasta. Yksivuotiaalla on jo niin kova meno, että viestejä ei enää pahemmin lähetellä.
      Aion kirjoittaa kakatuksesta ihan oman postauksen. Etsin vielä hetken sanoja -haluan olla hienotunteinen lapsiani kohtaan.

      Vastaa
  6. suss82
    20.7.2012

    Meillä sama juttu tytön kanssa kuin edellisellä kirjoittajallakin. Eli meillä tyttö oli 1,5v kun aloitti pottahommat ja samantien jäi yövaippakin pois. Poika oppi myöhemmin ja hänellä oli yövaippa,mutta kesällä kirmasi ulkona ilman housuja ja pissi iloisena joka kukkapenkkiin ja puun juurelle. Siitä se lähti. Meillekin tämä oli helppoa ja luontevaa. Ja kumpaakaan en ole ”opettanut” potalle vaan se on tapahtunut ihan lapsen omasta tahdosta omia aikojaan.

    Vastaa
  7. waapo
    22.7.2012

    Moikka, seurailin teidän elämää mielenkiinnolla televisiosta ja nyt löysin tänne 🙂
    Tämä vvv on kyllä mielenkiintoinen juttu, itse pidin sitä ihan höpö höpönä ennen, mutta puoli vuotiaasta on meilläkin pissailtu pottaan. Omat vaistot tähän pissatukseen on ohjannut ja itse lähinnä havahduin siihen, miten epämukavaa on varmaan pitää kosteaa vaippaa. Minua tähän motivoi lapsen kunnioittaminen. Ei tuo 1,5vuotias kuiva ole, mutta ei ole ollut tarkoituskaan 🙂 Vähentää vaippapyykkiä ja lapsen epämukavuutta kosteassa vaipassa!

    Vastaa
    1. Maria
      27.7.2012

      Kiitos viestistä! Hauska kuulla, etten ole ainoa pissattelija. Parasta on huomata, että ihan pientäkin vauvaa usein hymyilyttää lavuaarin yllä, kun hänen itkunsa syy on ymmärretty.

      Vastaa
  8. Rosa
    28.7.2012

    En lukenut muita kommentteja, ja kannatan vvviestintää vaikken sitä itse ehdi säännöllisesti harrastamaan. Mutta ihan pakko kommentoida tätä:
    ”Totuus on, että suuressa osassa maailmaa vauvat eivät käytä vaippoja. Äidit tietävät, kun vauvalla on hätä.”
    Olen lukenut tämän monesti muualtakin, en tiedä mihin osaan maailmaa tässä viitataan, mutta ainakaan intiassa jossa lapset usein ovat ilman vaippoja, ei kellään tapaamallani äidillä ole ollut mitään havaintoa koska lapsella on hätä! Lapsi laskee alleen itsekseen, missä ikinä sattuu olemaan ja pyykkiä pestään sen mukaan. Ei kukaan oikein tuntunut seuraavan kenen tai minkä päälle lapsi pissaa 🙂 Mutta kaikilla oli silti ihanan rento asenne asiaan.
    Tää mun 10kk ympäriinsä juoksenteleva neiti taitaa olla jo vvv totutteluun sopivan iän ohi? Musta tuntuu ettei se anna enään mitään vinkkejä, ennen aina huomasin kun kakka tuli mutta pisut menee ihan ohi…. 🙁

    Vastaa
    1. Maria
      28.7.2012

      Kiitos viestistä!
      Olen lukenut vauvojen vessahätäviestinnästä ensimmäisen kerran Waris Dirien omaelämänkerrallisesta kirjasta. Muistaakseni. Siinä hän kertoo lapsuudestaan Afrikassa.
      Ehkä siksi on jäänyt sellainen käsitys että monissa kulttuureissa osataan pissattaa vauvat. Kuten Suomessakin osattiin ennen vanhaan!
      Kymmenkuinen on täälläkin, hänet kannattaa pissattaa unien ja syömisen jälkeen ja aina ulkoa kotiin tultaessa. Silloin on parhaat mahikset. Näin ”isoa” on tosiaan vaikea tulkita, jos nyt vasta aloittaa. Mutta jos alusta asti on harrastanut vvv:tä tietoisesti, niin silloin äidillä on aika hyvä tuntuma siitä, milloin on hätä.
      No stress!!!

      Vastaa
  9. Hekla
    6.8.2012

    Hei,
    Minä ja neljä sisarustani olemme syntyneet 1950-60 -luvuilla. Jokaisen kohdalla äiti aloitti kuivaksi opettamisen parikuukautisesta alkaen. Tosin ei hän varmaan silloin mistään vvv:stä ollut kuullut, mutta hyvin toimi. Toki välillä vielä keitettiin harsovaippoja keittiön hellalla emalivatissa vitivalkoisen puhtaaksi, mutta kovin pitkään ei tarvittu niitäkään.
    Hyvää jatkoa Maria & perhe!

    Vastaa
    1. Maria
      9.8.2012

      Niinpä! Hienoa kuulla!

      Vastaa
  10. Aino
    18.9.2012

    Hei Maria! Olemme harjoitelleet tyttäreni kanssa vvv:tä kaksikuisesta saakka. Nyt hän on 15kk ja ainakin aamuisin pottailu onnistuu, päivällä vähän unohtuu, enkä ole tosisaan jaksanut ressailla.
    Kun tyttö oli 2-6 kk käytin myös yöllä vessassa, tällöin kun hätä oli vain kerran yössä. Nykyisin en enää jaksa nousta. Välillä vaippa on kuiva aamulla, välillä ei…
    En ole kauheasti mainostanut vvv:tä edes kavereille, moni ei usko, pitää kummallisena… Odotusaikana mulle tuli mieleen se vanha Voiman artikkeli ja sen kautta pääsin jäljille. Mieheni kanssa olemme molemmat saaneet mahtavia onnistumisen kokemuksia ja tyttökin on tyytyväinen. Tästä pitäisi puhua enemmän! Kiitos kun bloggasit!

    Vastaa
    1. Maria
      18.9.2012

      Jes, kiitos! Kuulostaa tosi tutulta, ihan kuin meillä!

      Vastaa
  11. […] Kestovaipat taisivat olla sinä vuonna paketissa mukana ensimmäistä kertaa. Ne olivatkin kovassa käytössä. Vaikkakin harrastimme VVV:tä. […]

    Vastaa
  12. […] vauvojen vessahätäviestintää, joten lapset ovat luonnostaan oppineet kuiviksi aika […]

    Vastaa
  13. […] -harrastanut vauvojen vessahätäviestintää – kehittää vauvan kommunikointikykyjä […]

    Vastaa
  14. […] neuvolassa, että lapset eivät hallitse ruumiintoimintojaan alle kolmivuotiaina. Höpsis – harrastimme VVV:tä ja vakuutan, että vauvamme ovat jo parin kuukauden ikäisinä hallinneet rakkonsa. Pissa meni pottaan, mutta […]

    Vastaa
  15. […] Ihmislajin kehitys tapahtuu vauvassa pienoiskoossa. Vauva kehittyy  parhaiten kuten ihmislajikin, käsillään käsittämällä ja kommunikoiden. Sormiruokailusta kertovilla sivustoilla voi lukea siitä, kuinka vauvan käsi (pinsettiote) ja kielen koordinaatio tapahtuvat samanaikaisesti. Teorian mukaan jos vauva osaa pinsettiotteen, on kieli myös tarpeeksi kehittynyt käsittelemään marjan kokoisen ruuan suussa. Varhaista kommunikaatiota voi sen sijaan harjoittaa vauvojen vessahätäviestinnän muodossa. […]

    Vastaa
  16. […] aiemmin kirjoittanut vaipattomuudesta eli vauvojen vessahätäviestinnästä (lyhenne VVV) myös tänne Kotitalouskriisi-blogiin. Tässä kirjoituksessa olen kertonut, miten homma toimi meidän perheessä. Ohjeiden avulla […]

    Vastaa
  17. […] alkaa pohdiskelevien postausten sarja, jonka aiheena on vauvojen vessahätäviestintä (vvv), varhainen kommunikaatio, seksuaalisuus, aivot ja tunnetaidot. Olen jo vuosia ollut […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top