YLE kysyi minulta, voiko vastustuskykyyn vaikuttaa, mutta vääristeli sanojani ja tuotti vastakainasettelua. Miksi?

YLE:n toimittaja Tuomas Hirvonen lähetti minulle sähköpostitse haastattelupyynnön. Juttu julkaistiin tänään. Voit lukea jutun tästä.

Olen pyytänyt juttuun oikaisua. Haastattelu sisältää asiavirheitä eikä se ole hyvän journalistisen tavan mukainen.

Toimittajan kysymykset ja vastaukseni niihin

1. Uskotko, että voimme vaikuttaa vastustuskykyymme omilla toimillamme?

Stressihormonien on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä heikentyneeseen vastustuskykyyn.

Esimerkiksi Turun yliopiston immunologian professori Sirpa Jalkanen toteaa artikkelissanne 12.4. ”Stressitilanteessa elimistön puolustusmekanismin solut eivät enää reagoi normaalisti kortisolin ja adrenaliinin vaikutuksille, vaan ne menettävät parhaan toimintakykynsä. Sen takia saamme infektioita, mutta myös autoimmuunitautien pahenemista ja lisääntynyttä syöpien esiintymistä. Pitkittyneen stressin aiheuttama tautikirjo on valtava.” Lähde YLE.

Ihminen voi siis vaikuttaa omaan stressitasoonsa – ja sitä kautta vastustuskykyynsä. Tulemalla tietoiseksi omasta tunnetilasta ja tietoisesti ohjaamalla itsensä pois stressiä tuottavista tunteista ja toiminnoista voi näin ollen vaikuttaa vastustuskykyynsä. 

Tämän vaikutusmahdollisuuden olemassa ei ole oma mielipiteeni tai uskon asia, vaan aiheesta on lukuisia tutkimuksia. Yksi aihetta laajasti tutkinut on Jon Kabat-Zinn, lääketieteen emeritusprofessori. Hän on muun muassa perustanut Massachusettsin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan stressiklinikan ja tietoisuustaitokeskuksen ja hänen työnsä ja kehittämänsä stressinhallintamenetelmät ovat maailmanlaajuisesti tunnettua ja niitä käytetään sairauksien hoidon tukena perustuen juuri tutkimukseen stressin vaikutuksesta immuunijärjestelmään.

2. Jos voimme, niin miten?

Tietoisuus- ja tunnetaitoja voi harjoitella monella tapaa. Ihmiset, joilla on normaalit kognitiiviset taidot, kykenevät oppimaan tietoisuustaitoja ja vaikuttamaan omaan tunnetilaansa. Monien tietoisuustaitomenetelmien ja -harjoitusten on todettu tutkimuksissa vähentävän stressihormonien määrää kehossa. Mindfullness, meditaatio ja esimerkiksi minun Free to Heal ®-menetelmäni ja kiitollisuusäänitteeni perustuvat juuri stressihormonien vähentämiseen mielen harjoitteiden avulla. Ihminen voi oppia tunnistamaan omia tunteitaan ja opetella muuttamaan tunnetilaansa tietoisesti pois stressihormoneja tuottavista tunteista kuten ahdituksesta ja pelosta erilaisilla harjoituksilla tai esimerkiksi juuri kuuntelemalla tunnetilaan vaikuttavia äänitteitä.

3. Uskotko, että esittämilläsi toimilla on vaikutusta COVID-19:een sairastumiseen tai siitä toipumiseen?

Stressihormonien väheneminen kehossa vaikuttaa kokonaisvaltaisesti immuunijärjestelmään ja parantaa toipumista erilaisista sairauksista. Aiheesta on paljon tutkimuksia.

4. Onko koronavirustilanne vaikuttanut esimerkiksi kurssiesi kysyntään? 

Olemme puolisoni kanssa yhdistäneet nyt voimamme ja luoneet kiitollisuusäänityksiä, jotka herättävät ja vahvistavat tiettyjä tunteita, joiden on todettu tutkimuksissa vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Ilmaista kiitollisuusäänitettämme, jonka voi kuunnella maksutta YouTubessa, on kuunneltu nyt 14 500 kertaa. Ihmisillä näyttää olevan nyt tarve auttaa itse itseään.

5. Millaisia huolia ihmisillä on ollut koronan suhteen ja kuinka olet kysyjiä opastanut?

Useat ihmiset ovat kertoneet minulle lähettämissään viesteissä tilanteen aiheuttamasta ahdistuksesta ja esimerkiksi paniikkihäiriöistä. Heillä ei ole minkäänlaista muuta akuuttia hätää elämässään, vaan nämä ovat heidän mukaansa seurausta yleisestä pelon ilmapiiristä. En anna minkäänlaisia neuvoja tai opasta ketään. Viestejä lähettäville toivotan voimaa. Tehtäväni tai roolini edes kursseillani ei ole antaa ohjeita kenellekään. Opastan keinoja, joilla ihminen voi auttaa itse itseään, mutta en varsinaisesti ohjeista mitä kenenkin pitäisi tehdä.

Jakamalla tietoa esimerkiksi stressiin liittyvästä tutkimustiedosta tai kertomalla ajatuksiani laajemmasta perspektiivistä ja eri näkökulmista pyrin antamaan mahdollisuuden kyseenalaistaa ja tunnistaa omia tunteitaan, jotka lopulta vaikuttavat meihin laajemmin kuin vielä usein ymmärretään (vrt. juuri stressiä tuottavat tunteet ja vastustuskyky). Free to Heal ®-menetelmääni opiskelleilta olen saanut valtavasti viestejä, että tilanteesta huolimatta he kokevat rauhaa ja tyyneyttä juuri kurssilta oppimiensa tietoisuustaitotyökalujen ansiosta.

Miksi YLE luo ja sallii vastakainasettelua ja mustamaalaamista?

Toimittaja esittelee minut jutussa bloggaajana. Se on yksi keinoista, joita toimittaja käyttää minun vähättelyyn. Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal ®-tietoisuustaitomenetelmän kehittäjä, jos jonkin tittelin nyt haluaa minulle antaa. Kyllä, kirjoitan blogia, mutta blogin kirjoittaminen ei tee minusta tai muunkaan alan asiantuntijasta bloggaajaa.

Vastauksiani ei ole esitetty sellaisina kuin ne vastasin, vaan ajatukseni on esitetty taas kerran Juhani Knuutin ”suodattamina” ja asiavirheiden ryydittäminä.

Toimittaja antaa haastattelussa kuvan, että minä olisin väittänyt että menetelmääni voisi käyttää vastustuskykyä parantamaan. En ole väittänyt, että mikään muun menetelmän tutkimus todistaisi minun menetelmän auttavan laskemaan stressitasoja.

Vastaukseni koskevat tietoisuustaitomenetelmiä yleisesti. Niitä on paljon ja minun menetelmäni on vain yksi monien joukossa. En puhu haastattelussa myöskään sanaakaan DNRS-menetelmästä tai immuunijärjestelmän ”liiallisesta vahvistamisesta”, jota lääkäri Knuuti pitää haitallisena.

Mihin tarvitsemme tällaista journalismia?

Kenen etu on saada ihmiset uskomaan, ettei omaan mieleen ja kehoon voi vaikuttaa?

3 Comments

 1. Mia
  26.4.2020

  Valitettavaa, mutta totta, että toimittajat usein kirjoittavat siten, että sanoma on heidän työnantajiensa palkanmaksajien agendan mukaista. Media on kenties luotu tiedottamaan ihmisiä, mutta nykyään sitä käytetään ohjailemaan ihmisiä, ajatuksiamme ja asenteitamme.

  Toivottavasti moni löytää lukemaan tämän oikaisun jos alkuperäistä tekstiä ei pyynnöstäsi huolimatta korjata.

  Vastaa
 2. Paula Katariina
  1.5.2020

  Maria. Itselleni tulee näistä lehtijutuista sellainen tunne, että he jotka menetelmääsi niin kärkkäästi vähättelevät, eivät tunnista eivätkä tahdo tunnistaa sisimmässään herääviä syviä pelkotiloja. Meillä kaikilla niitä on. Lääkäreillä ja toimittajilla -aivan kaikilla. Voimia sinulle tähän kevääseen!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top