Parempaa seksiä tuleville sukupolville

Tästä alkaa pohdiskelevien postausten sarja, jonka aiheena on vauvojen vessahätäviestintä (vvv), varhainen kommunikaatio, seksuaalisuus, aivot ja tunnetaidot. Olen jo vuosia ollut vakuuttunut vauvojen vessahätäviestinnän merkityksestä aivojen kehitykselle. Kokeilin menetelmää molempien lasteni kanssa ja totesin sen toimivaksi.

Olen lukenut tämän vuoden alusta paljon tutkimuksia aivoihin liittyen. Innoistuin aiheesta, sillä olen tehnyt viimeiset kuukaudet DNRS-treeniohjelmaa, joka muokkaa aivojen rakennetta, aivojen plastisuutta eli muovautuvuutta hyödyntäen.

Menetelmän takia innostuin lukemaan kirjaa nimeltä The Brain that Changes Itself. Lukukokemus on ollut mahtava! Olen peilannut kirjan esimerkkejä tietenkin omaan DNRS-matkaani, mutta kirjaa lukiessani alkoivat pisteet yhdistyä päässäni. Ymmärsin miten mullistava juttu vauvojen vessahätäviestintä oikeasti onkaan ja kuinka paljon hallaa yhteiskuntamme kehitykselle nykyinen vaippakulttuuri on aiheuttanut.

Tavanomainen vaippakulttuuri mykistää

Suurin osa ihmisistä olettaa, että vauvoilla ei ole syntyessään edellytyksiä oppia kuiviksi tai ilmaista tarpeitaan nälkää ja ehkä kipua lukuun ottamatta. Niinpä vastasyntyneet laitetaan kesto- tai kertakäyttövaippohin, joita vaihdetaan aina tarpeen tullen. Tätä jatketaan usein aika pitkään, kunnes siirrytään pottaharjoitteluun, joka voidaan aloittaa erilaisilla tavoilla yhden ja kahden tai jopa vasta kolmen ikävuoden välissä.

Asiasta on monenlaisia koulukuntia, kaikki lapset ja aikuisetkin oppivat varmasti jossain vaiheessa kuiviksi eikä pissa- tai kakkavahinkoja satu pääasiallisesti. Yllätyin, kun huomasin, että jopa vaippamerkki Libero mainitsee sivuillaan, että pottaharjoittelu on aivoharjoittelua.

Jotain arvokasta kuitenkin menetetään aivojen kannalta, jos vauvojen vessahätäviestejä ei vastaanoteta jo syntymästä asti.

Seksuaalisuus kehittyy pissakakkajutuista

Ihmisen seksuaalisuus alkaa kehittyä jo sikiön ollessa kohdussa, jolloin sikiö virtsaa ensimmäistä kertaa äidin lapsiveteen. Sukupuolielimemme sattuvat sijaitsemaan nimittäin fyysisesti juuri samoissa paikoissa, jossa sijaitsevat virtsatiet ja peräaukko, siis elimet joiden tarkoitus on erittää kehostamme ylimääräisiä aineita, pissaa ja kakkaa.

Eikä ole sattumaa, että pissaaminen ja kakkaaminen tuntuvat hyvältä. Jos virtsaaminen tai ulostaminen tuntuisivat pahalta, ihminen välttelisi niitä ja pidättämisestä seuraisi terveysongelmia. Vastoin kaikkia yleisiä luuloja, ihmisvauvoilla ei ole sen heikompia edellytyksiä oppia ”sisäsiisteiksi” kuin koiranpennuilla. Vastasyntyneet ihmiset pissaavat vain hereillä ollessaan. Jos vauva nukkuu, havahtuu se hetkeksi pissatakseen. Vastasyntyneet (ihmiset, koirat, ja elefantit) pissaavat myös lähes poikkeuksetta heti syötyään masunsa täyteen.

Vauvojen vessahätäviestinnän perusjuttu on tunnistaa hetket, jolloin vauva pissaa.

Käytä tai kadota (use it or lose it)

Edellä mainittu, siis se että vauvat pissaavat tiettyinä hetkinä, toimii kaikilla vastasyntyneillä. Mutta, jos vauvaa hoitava aikuinen ei osaa tulkita tätä pissattaakseen vauvaa, häviää mekanismi. Jos viestiin vastataan, eli vauva pissatetaan tai kakatetaan aina sen herätessä ja sen syötyä, kehittää suuri osa vauvoista erityisen signaalin, jolla se ilmaisee vessahädästään. Tähän voi kestää viikko tai kuukausi, useimmiten signaali on erityinen inahdus, itku, kiljahdus tai ilme.

Käytä tai kadota on yksi aivojen plastisuuden osoituksista. Kaikilla lapsilla on mahdollisuus kehittää viestintäänsä ja seksuaalisuuttaan jo vastasyntyneestä, mutta jos tätä kriittistä herkkyyskautta ei käytä, katoaa näiden aivo-osien välinen yhteys.

Yksi esimerkki käytä tai kadota -mekanismista on se, että kaikki alle kuusikuiset vauvat kykenevät tunnistamaan kaikkien puhuttujen kielien kaikki eri äänteet. Jos vauvan kuulemassa kielessä ei kuitenkaan käytetä näitä äänteitä, lapsi menettää taidon. Esimerkiksi suurin osa japanilaisista ei kykene tämän takia erottamaan l- ja r-äänteitä toisistaan. Jos aivojen yhteyttä ei käytä, se katoaa.

Optimaalisessa tilanteessa seksuaalisuus ja kommunikaatiotaidot kehittyvät käsi kädessä.

Yhteiskunnallemme on valtava menetys, että tämä mahdollisuus on katkottu viimeisten sukupolvien aikana. Vielä isoäitini ystävät kertoivat nimittäin pissattaneensa vastasyntyneitään samoin kuin minä omia vauvojani. Saimme kätevät vaipat, jotka täyttävät kaatopaikat mutta menetimme aivan valtavasti.

Neuronit jotka laukeavat yhdessä kytkeytyvät toisiinsa

Yksi aivojen plastisuuden toimintaperiaate on ”neurons that fire together wire together”. Eli. Tiedämme, että ihmisen seksuaalisuus alkaa kehittyä virtsaamisen ja ulostamisen aiheuttaman mielihyvän ja tyydytyksen tunteen kautta. Jos vauvan vessahätäviesteihin vastataan, yhdistyy vessahätä (ja seksuaalisuus) huolenpitoon, yhteisymmärrykseen ja rakkauteen.

Kun vauvan vessahätäviesteihin vastataan, tuntee vauva itsensä ymmärretyksi ja se palkitaan kaiken lisäksi hyvällä pissahetkellä ja mukavalla ololla. Jos vauvan viesteihin ei vastata, tulee vauvalle väärinymmärretty, märkä ja epämukava olo. Taaperolle voi pissasta tai kakasta tulla pahimmillaan jopa likainen, häpeällinen, huono ja alistettu olo. Nämä tunteet yhdistyvät aivoissa virheellisesti ja haitallisesti seksuaalisuuteen ja pahimmillaan koko minään. Näistä väärinymmärryksistä syntyy ydinuskomuksia, jotka vaikuttavat koko minuuteen.

Ja niin ollaankin nykytilanteessa, jossa seksuaalisuuteen liittyvät muun muassa likaiset jutut, häpeä, alistaminen ja jopa väkivalta.

Väitän, että jos suurin osa vanhemmista harrastaisi vauvojen vessahätäviestintää, eläisimme hyvin erilaisessa yhteiskunnassa. Se ei vaikuttaisi vain harrastamaamme seksiin ja sen laatuun, vaan kaikkeen yhteiskunnassamme tapahtuvaan kommunikaatioon.

Vaippasukupolvemme viestintä on hyvin usein virheellistä, täynnä konflikteja, pelkoa, vastakkainasettelua ja häpeää. Nimittäin ”neurons that fire together wire together”. Jos vauvojen vessahätäviesteihin vastattaisiin liittyisi seksuaalisuuteen kommunikaatio. Ja kommunikaatio sen sijaan merkitsisi hyvää oloa, luottamusta ja rakkautta. Sellaista yhteiskuntaa toivon tuleville sukupolville.

Kiitos niin paljon että luit tämän. Mielelläni kuulen ajatuksesi tästä aiheesta, siispä kommentoi alle! Tämä on vasta pintaraapaisu, moni juttu ehkä jäi auki. Yritän tarkentaa seuraavissa kirjoituksissani.

Kuva Pixabay

Tässä muutama kirjoitukseni vauvojen vessahätäviestinnästä:
VVV vai EVVK
Vaipattomuus eli vauvojen vessahätäviestintä
Miten tehdä älykkäitä lapsia?

57 Comments

 1. Noora
  20.6.2017

  Kiinnostava juttu! Aion ainakin kokeilla tätä tulevan lapseni kanssa. Mitenköhän, meneekö lapsi aivan sekaisin, jos hänellä käyttää vaippaa esim kodin ulkopuolella, eikä vessa ole aina heti saatavilla? Vai onko parempi edes osittain harrastaa vvv:tä, kuin olla täysin harrastamatta? Kiinnostaisi vielä ihan käytännön kokemukset ja vinkit tähän vvv:ään liittyen.

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Ei mene lapsi sekaisin, kunhan ilmaiset että silti ymmärrät häntä kun pisu tai kakka tulee vaippaan. ”Pisupisu tuli, hienoa! Nyt on vaippa.” jne. Me tehtiin juuri niin että harrastettiin vvv:tä mutta käytettiin kyllä vaippojakin.

   Vastaa
 2. Nimetön
  20.6.2017

  Hyvä luoja. Kaikkea se ihminen uskookin mitä lukee, ja uskoo mitä haluaa myös nähdä tapahtuvan, vaikkei sitä todellisuudessa tapahdu.

  Vastaa
 3. yksi äiti
  20.6.2017

  Haha rakastan tätä aihetta 🙂
  Aloitin vvv:n meidän melkein kuukauden etuajassa syntyneen pikkuisen vauvamme knssa heti hänen synnyttyään. Oli aivan huikeata kun jo muutaman päivän ikäisenä vauva hoksasi homman. ”Pissss pisss” äänen kuultuaan pissasi ja kakalle oli sitten eri ääni, jonka kuullessaan alkoi aina heti ähkimään ja niimpä ne monta kertaa päivässä lentävät maitokakatkin tuli aina vessaan. Itse en oppinut silloin vauva-aikana tunnistamaan vauvan ilmaisuja vessatarpeesta, mutta mulle kehittyi luonnostaan rytmi, et milloin vauvan aina vessaan vein ja sillä toimi meillä hyvin, kotona ei vaippoja tarvittu. Kodin ulkopuolella oli vaipat, mut silloinkin pyrin käyttämään vessassa mahdollisuuksien mukaan. Mutta tosiaan ei se pakka mene sekaisin vaikka välillä on vaippa ja se pissa sinne tulee.
  1,5 vuotiaaksi asti pidin vaippaa varulta kodin ulkopuolella liikkuessa, sitten jätin senkin pois. On tosi surullista, kuinka kauaksi kaikesta luonnollisesta ollaan menty niin monessa asiassa myös lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyen. Tuntuu monesti että se luonnollinen äidinvaisto on kadonnut, tai ehkä se hukkuu kaiken sen ulkopuolelta tulevan ohjeistuksen alle, joka on valitettavasti usein kaukana siitä vauvan parhaasta, hänen tarpeisiin vastaamisesta.

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Ihan mahtavaa, että sinullakin on niin hyvä kokemus. Harmittaa, että neuvoloissa ei tosiaan ymmärretä aihetta yhtään. Kaikki ”kuivaksi oppimiseen” liittyvä tieto on vuosikaudet ollut vaippayritysten palkkaamien lääkäreiden tuottamaa. Vessahätäviestintää, mikä on ollut täysin luonnollista ihmisille satoja tuhansia vuosia, ei ole tutkittu ollenkaan.

   Vastaa
 4. Katriina
  20.6.2017

  Vau! Niin mielenkiintoinen aihe. Ja tärkeä. Ihanaa että olet olemassa ja jaat tietoa monista tärkeistä ja vähän tuntemattomammista aiheista <3
  Vessaähätäviestinnästä pitäisi ehdottomasti enemmän olla tietoa ja ohjeistusta neuvolassa. Moni ei varmasti ole siitä koskaan kuullutkaan!

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Kiitos, toivon, että tyyliin kaikki suomen odottavat äidit lukisvat tämän 😀

   Vastaa
 5. vaippaa
  20.6.2017

  Hyvä kirjoitus! Asiasta en mitään tiedä, mutta itsellä oli pienenä n.30v sitten paljon vatsavaivoja ja kyllä ne ovat vaikuttaneet elämään, ihan nykypäivään saakka. Erilaisten meditaatioharjoitusten seurauksena seurauksia on päässyt tarkastelemaan lähemmin. Sitä ennen ne ovat olleet vain alitajunnassa, seuraus ilman tietoista syytä..

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Niinpä. Olemme niin paljon enemmän.

   Vastaa
 6. Marja
  20.6.2017

  Tämä on todella mielenkiintoista! Itse en kahden lapseni kohdalla varsinaisesti harrastanut vvv:tä, koska en tiennyt siitä, mutta tein luontaisesti sitä, että kun otin vaipan pois (joka oli usein märkä etenkin unien jälkeen), niin nostin vauvan altaan päälle ja laskin vettä tai sanoin ”piss”. Usein pissalla tuli. Varmasti tuo vvv vaikuttaa seksuaalisuuteen, mutta itse näen, että tärkeintä on ennenkaikkea se, että suhtautuu lapsen kehoon ja tarpeisiin myönteisesti. Esim. jos tulee pissa tai kakka, niin pitä sitä hyvänä asiana, eikä likaisena ja ällöttävänä, tai sano esim., että ”vitsit en jaksa taas vaihtaa vaippoja tai tulla pyyhkimään” tai ”pakkoko sulla on aina kakata housuun”. En usko, että koko yhteiskuntaa voi saada vaipattomaksi, mut ehkä tietoisuutta on hyvä lisätä ja korostaa myönteisyyttä lapsen tarpeita kohtaan! Ja sitä, mikä vaikutus aikuisen suhtautumisella on. Kiitos sulle Maria, kun tuot näitä asioita esille! 🙂 Ps. Vauvan sormuruokailua ym. Oon harrastanut. Tärkeintä lienee onkin pitää vauvaa ja lasta viisaana, eikä tyhmänä!

  Vastaa
  1. Marja
   20.6.2017

   Tarkoitin siis, että vaippa oli kuiva unien jälkeen!!

   Vastaa
  2. Maria
   20.6.2017

   Ihana kirjoitus. Kiitos, kun jaoit kauniin kokemuksesi!

   Vastaa
 7. Nimetön
  20.6.2017

  Miten suhtaudut tästä näkökulmasta katsoen yökastelijoihin? Ainakin oma lapseni todistetusti pissasi yöllä nukkuessaan (eikä havahtunut hereille pissan ajaksi) ja poikkeuksellisen sikeäunisena hän oli yökuiva vasta 4- vuotiaana. Päiväkuiva hän oli tuossa vaiheessa ollut jo vuosia..

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Kuten tuossa kerroinkin, jos vauvan herkkyyskauden aikana viesteihin ei vastata, vauvat menettävät taidon pissata vain hereillään, aivot toimivat ”käytä tai kadota” -periaatteella. Eli herkkyyskauden jälkeen kuivaksi oppiminen tapahtuu eri aivojen osia käyttäen. Yökasteluun voi liittyä myös jotain muuta, esimerkiksi jokin stressitekijä (fyysinen tai psyykkinen). Tiedän, että esimerkiksi hometaloon muutettuaan lapset ovat saattaneet aloittaa yökastelun.

   Vastaa
   1. Nimetön
    20.6.2017

    Minä pissatin vauvaani ja hienosti pissi pönttöön tai vatiin kun pissatti.Mutta ei koskaan viestinyt mitään. Ja pissi taaperona kesken matkan miten sattuu ja seitsemänvuotiaana vielä nukkuessaan.Vedät vähän ehkä mutkia suoriksi…

   2. Maria
    21.6.2017

    Kuulostaa siltä, että olet todella pissattanut vauvaasi, mutta et ole huomannut sitä että pointti on vessahätäviestintä. Eli kyllä lapsi kommunikoi, kunhan vaan kuuntelee ja vanhempi tukee sitä kommunikaation kehitystä.

   3. Laura
    21.6.2017

    Tässä tulikin vastaus siihen mitä olen ihmetellyt. Toisiksi vanhin lapsista ei meinannut millään yökuivaksi vaan käytti yövaippaa vielä 4vuotiaana vaikka iltajuominen oli todella minimissä.
    Meillä tosiaan oli hometalo ja yökastelu loppui kuin seinään kun muutimme sieltä pois.

   4. Heli Sadinkangas
    21.6.2017

    jep, hometalossa hommasta ei ollut mitään hyötyä vaipattomuuden kannalta, koska pissaa tuli kuin hevoselta ihan jatkuvasti? silloin kaipasi toimivia biovaippoja, ehkä niitäkin saa jo parempia?

   5. Maria
    21.6.2017

    Joo, eli elimistö yrittää tehostaa ylimääräisellä pissantuotannolla toksiinien poistoa. Silloin ei tosiaan mikään toimi optimaalisesti.

 8. Maria
  20.6.2017

  Erittäin mielenkiintoista! En ole aiheesta koskaan kuullutkaan tai ajatellutkaan asiaa, kun ei ole vielä omia lapsia. Mutta vvv kuullostaa heti järkevältä ja luonnolliselta! Tulee hölmö olo kun miettii, ettei ole kyseenalaistanut kertisvaippoja, muuten kuin niiden roskaamisen takia. Taas yksiluonnollinen asia, joka on unohdettu, kun nykyaika tuli ”helpottamaan” elämäämme. Kiitos tekstistä! Sulla on niin paljon järkeviä, mielenkiintoisia ja TÄRKEITÄ tekstejä! ??

  Maria

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Kiitos niin paljon kommentista!

   Vastaa
 9. Maarit
  20.6.2017

  En kyllä itse olis jaksanut sitten millään. Ihan vieras asia itselle. Hyvä että jotkut jaksaa 🙂

  Vastaa
 10. Kirsi
  20.6.2017

  Kiitos Maria! Juuri tätä olen lapsieni kanssa tehnyt! Kunnioituksesta lasta kohtaan. Myös yö vaipattomuutta kokeilin, mutta kaikkien kanssa se ei toimi. Vaatii todella asiaan uskomista nostaa vauva vadille yöllä,joskus vauva nukahti heti tarpeet tehtyään joskus taas konstikkaampaa. On ihanaa kun ei tarvitse kakkavaippoja vaatteita pestä. Meidän varmaan täytyy koota yhdessä materiaali neuvoloihin. Tai sitten luennoida perhekerhoissa. Oikeesti ei se vaikeaa ole. Vaatii tietyn asemnnoitumisen. Itse olen luontoihminen enkä kestä ajatusta muovivaippa vuorista! Hienoa että puhut asiasta! Kumpa useampi innostuisi ja ymmärtäisi että se on oikeasti helpompaa kun miltä se kuulostaa!

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Mä pissatin öisin vain fiiliksen mukaan, eli jos jaksoin. Musta on hienoa, että tätä voi harrastaa stressaamatta. Toivottavasti tosiaan moni haluaisi kokeilla, ja pitää todellakin alkaa järjestämään luentoja aiheesta!

   Vastaa
 11. Iina
  20.6.2017

  Hei,

  ja kiitos kirjoituksesta! On todella rohkeaa ottaa esille näitä oudoltakin kuulostavia asioita. Jäin pohtimaan vvv:ä toisen, kolmannen, … n:n lapsen kohdalla. Minulla on kaksi lasta. Ensimmäisen kanssa kuullosteluun ja perehtymiseen oli aikaa. Toisen kanssa oli huoli siitä, että esikoinen jää kovin syrjään vauvan tarpeiden noustessa keskiöön. Jotenkin siinä kaaoksessa vaipat helpottivat. Jäin pohtimaan miten vvv-vanhemmat ovat ratkaisseet esikoissisaruksen ja mahdollisten muiden sisarusten ”paikan ja roolin” vvv-tilanteissa? Viettääkö koko perhe vaan tosi paljon aikaa vessassa?

  Vastaa
 12. Jenni
  20.6.2017

  Heippa! Esikoislapseni on kohta 7kk, onkohan jo liian myöhäistä aloittaa? Siis varmaan on jo ”kadonnut” vauvalta tämä yhteys? Kuulin tästä nyt ensimmäistä kertaa, harmi.

  Vastaa
  1. Maria
   21.6.2017

   Uskon että se tietty herkkyyskausi on jo mennyt, mutta ehdottomasti alottaisin silti. Varmasti samat periaatteet enimmäkseen toimii, eli pissalle aina herättyä ja ruuan jälkeen. Ja pikku hiljaa varmasti alat myös huomaamaan muulloinkin merkkejä veskihädästä. Ja paljon kehuja ja rakkautta! <3

   Vastaa
 13. js
  21.6.2017

  Ei pissa/kakkajutuilla ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa vain siksi että reiät sijaitsee lähellä toisiaan. Ja millainen vaippaikäinen pitää olla että maalaa aikuisena pääsiäismunia menkkaverellä? Se jos mikä on häiriintynyttä.

  Vastaa
  1. Maria
   21.6.2017

   Kannattaa tutustua vaikka Freudin teorioihin alkuun, jos aihe kiinnostaa.

   Vastaa
 14. Tara
  23.6.2017

  Näillä perustein (siis mikäli vanhemmat sukupolvet ovat harrastaneet pissatusta) esim. suurten ikäluokkien edustajilla pitäisi olla todella rento ja luonteva suhtautuminen seksuaalisuuteen. Kumma juttu, että moni heistä ei sitten kuitenkaan ole pystynyt esimerkiksi seksuaalivalistusta lapsilleen antamaan, kun on ollut niin nolo juttu. Olisiko aiheesta tarjolla tutkimustietoa näiden esittämiesi väitteiden tueksi?

  Vastaa
  1. Maria
   23.6.2017

   Siitä kun mennään muutamia sukupolvia taakse päin niin varmasti on ollutkin mutkattomampaa. Ja meihin vaikuttaa niin monta sssiaa yhtä aikaa, pari sukupolvea sitten oli taas eri asiat jotka vaikuttivat seksuaalisuuteen. Mehän mennään koko ajan eteen päin ja pyritään parempaan. Voidaan ottaa hyviä asioita eri aikakausilta ja tehdä vielä parempaa.

   Vastaa
 15. Riikka
  23.6.2017

  Vauvasta/elävästä olennosta, ei käytetä ”se”. Muutamaa ”kielikukkasta” lukuunottamatta, olipahan erikoinen juttu. Itse kolmen lapsen äitinä, en voisi koskaan kuvitella ryhtyväni moiseen. Keskustelua tämä kyllä herättää. 🙂

  Vastaa
  1. :D
   20.10.2017

   Vain henkilöistä käytetään ilmaisua ’hän’ eikä ’se’. Siitä voi olla montaa mieltä, onko vauva henkilö. Lauseenvastikkeita ei eroteta pilkulla. Älä valita muiden kielestä jos et osaa itsekään.

   Vastaa
   1. Mama80
    21.10.2017

    Tottakai vauva on henkilö ?

 16. Nimetön
  23.6.2017

  En ole lasteni kanssa harrastanut vvv:ää, mutta esikoista aloin ruuan ja unien jälkeen käyttää (kotona) potalla heti, kun oppi istumaan. Kakka tulikin pottaan ihan säännöllisesti jo 1-vuotiaana, pissatkin usein ja vaippa kokonaan pois alle 2-vuotiaana. Katsotaan, kuinka toisen lapsen kanssa käy. Uskon tuon ainakin edesauttaneen kuivaksi oppimista. Potta tai kakka tai pissa ei koskaan ole ollut meillä mikään mörkö. ?

  Vastaa
 17. Laura
  25.6.2017

  Hei Maria!
  En löytänyt safkanetistä linkkiä jonka kautta voisin kysyä tuotteista joten tuon nyt kysymykseni tänne blogiisi. Voiko Radico Colour Me Organic Copper Brown kasviväriä käyttää kulmakarvojen värjäykseen? Kuinka pitkään tuote säilyy avaamisen jälkeen? Eli voiko samasta paketista käyttää väriä useamman kerran pienissä erissä? Olen pitkään etsinyt kasviväriä kulmakarvojen värjäämiseen ja haluaisinkin tuotteen jolla voin värjätä kulmia tarpeen mukaan esim. kerran kuukaudessa.

  Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

  Vastaa
 18. IinaN
  30.6.2017

  Oikein mielenkiintoinen pohdinta! On kiva ajatella, että meidän perheen harrastamalla vvv:llä voisi olla tällainenkin myönteinen vaikutus. Ja niin kuin joku tuossa sanoi, seksuaalisuuden kehittymiseen vaikuttaa varmasti suuresti lapsen tarpeisiin vastaaminen ja niistä huolehtiminen.

  Vessatin esikoistani kaksiviikkoisesta lähtien. Alkuun en tietoisesti edes ajatellut vessaviestintää. Törmäsin käsitteeseen vasta myöhemmin. Meidän lapsen kanssa vvv tuli ihan luonnostaan. Lapsi ei muun muassa nukahtanut ennen kuin oli päässyt vessaan eikä aivan selvästikään mielellään tehnyt tarpeita vaippaan. Jo ensimmäisen kerran kun tervakakat tuli vaippaan autossa kotimatkalla sairaalasta, seurasi siitä tosi kova itku. Meillä onneksi koko perhe innostui tästä – etenkin lapsen isoäidit ja isä käyttivät lasta alkukuukausista lähtien lavuaaripisuilla tai pöntön päällä. Kaikki olivat aina tosi innoissaan, kun tämä toimi. Minusta tämä tuntui alusta asti varsin luonnolliselta. Olin ihan pulassa myöhemin, kun kakka tuli muutaman kerran vaippaan. Siivoaminen oli ihan kauhea homma 😀 Vessatusta pidin hirvittävän helppona. Tosin alussa hauikset ja selkä kipeytyi vessattelusta, kunnes omat lihakset kehittyivät pitelemään nyyttiä paremmin lavuaarin yllä.

  Kiitos pohdinnasta ja kirjoituksesta ja tosi kiva lukea, että teilläkin on vessailtu.

  Vastaa
 19. Maria
  8.8.2017

  Hyvä kirjoitus! Täälläkin vvv:tä noudatettu syntymästä saakka ja ollut ihan mahtava kokemus 🙂

  Vastaa
 20. […] pohdin seksiä vähän konkreettisemmin kuin edellisessä seksuaalisuutta koskevassa kirjoituksessani, joka herättikin aivan valtavasti […]

  Vastaa
 21. Helie
  21.8.2017

  Ihanaa, että olet ottanut tämän luonnollisen ihmislajin käyttäytymistavan esille! Minä olin lapseni kanssa Voima- lehden jutussa aiheesta vuoden 2003 lopussa (vai oliko se 2004 eka nro, en muista varmaksi). Todella surullista, ettei tieto ole mennyt tässä ajassa tätä enempää perille. Odotan, että asia löisi vähitellen läpi samalla tavalla kuin esim. kantoliinat..

  Vastaa
  1. Maria
   22.8.2017

   Ihanaa! Ajatella, minä luin sen jutun vaikkei se mitenkään ollut ajankohtainen. Inspiroit niin paljon! Kiitos siitä! Pitäisi varmaan kirjoittaa kirja aiheesta.

   Vastaa
 22. Tuuli
  24.9.2017

  En ole johonkin aikaan blogiasi lukenut, täältä löytyy taas minulle uutta ajateltavaa:)
  Mielestäni tämä teoria on hyvin järkeenkäypä, pisteitä yhdistyi päässäni ihan:D nuorimmaisenikin on jo 14kk ikäinen, mutta ehkä voisimme aloittaa unien ja ruuan jälkeen pottailun, vaikka hoppua kuivaksi oppimiseen MINULLA ei ole. Kiitos hyvistä jutuista.

  Vastaa
  1. Maria
   24.9.2017

   Kiitos viestistä! Joo, kannattaa ehdottomasti aloittaa vessahätäviestintä. 🙂

   Vastaa
 23. Mama80
  21.10.2017

  Mielenkiintoinen juttu. Mutta lapsissa saattaa olla eroja. Tällaiset pitkät yökastelijat eivät vauvasta asti havahdu pissaan. Minulla on viisi lasta joista kaksi yökasteli yli 5 vuotiaaksi. Molempia yhdisti myös vauvana täysin unessa tulleet pissat. Muiden kolmen kohdalla huomasin juuri kuvaamiasi merkkejä siitä, että pissa tai kakka tulee… Tämä minua mietityttää, että miksi joku ei vaan herää… Ei edes 5 vuotiaana pissahätään. Ja ihan normaaleja lapsia kyseessä.

  Vastaa
  1. Maria
   21.10.2017

   Eli uskon sen johtuvan juuri siitä, että jos vessahätäviesteihin ei vastata silloin vastasyntyneenä kun herkkyysvaihe kyseiselle asialle on käsillä. Jos herkkyysvaihe menee ohi, katoaa kyky aivoista nopeasti.

   Vastaa
   1. Sanna
    3.12.2017

    Mulla on kolme lasta, joita kaikkia olen käyttänyt wc.ssä alusta asti. 2 viimeistä silti oppivat yökuiviksi verrattaen myöhään, keskimmäistä hoidettiinkin yökastelijaan hälyttimen avulla. Öisin en tosin ketään heistä käyttänyt wc.ssä vauvana. Mun mielestä tämä liittyy enemmän tuohon sikeäunisuuteen. Esikoiseni ravaa wc.ssä edelleen öisin, mutta kaksi nuorempaa nukkuvat kuin tukit aamuun asti.

 24. […] Norman Doidge – The Brain that Changes Itself  (suosittelin jo aiemminkin) […]

  Vastaa
 25. Helena
  1.12.2017

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! En ole lasteni kanssa tätä kokeillut, mutta olen pohtinut paljon noita pissakakkajuttuja. Meidän 4-vuotiasta ei ole koskaan kielletty puhumasta niitä kotona. Ollaan pidetty niiden puhumista aivan samanlaisina juttuina kuin kaikkia muitakin. Myös kaikki pippeli-pimppi -jutut on aina olleet sallittuja. Nyt poikamme on päiväkodissa ja on kotona puhunut, ettei päiväkodissa saa sanoa ”vessasanoja”. Ollaan siihen sitten sanottu, että eri paikoissa on erilaisia sääntöjä. Juuri eilen hän sanoi, että päiväkodissa ei saa puhua ”vessasanoja”, mutta kotona saa. Pissakakkajutut ovat erittäin tärkeä osa lapsen seksuaalisuuden kehittymistä ja jos niistä tehdään hävettäviä, uskon että sillä on vakavia seurauksia.

  Vastaa
  1. Maria
   3.12.2017

   Ihana kirjoitus! Olen samaa mieltä, ja meillä pissa-kakka-jutuista saa kotona tosiaan puhua ihan vapaasti.

   Vastaa
   1. Auli
    4.12.2017

    Ehkä voisi ajatella, että vvv kuuluukin juuri kotiin vapaampana kuin kodin ulkopuolelle. Tapanamme on kulkea vaatteissakin, että jonkunlainen häveliäisyys on tarkoitus kulttuurissa säilyttää. Niin kauan kun päiväkodissa jonkunlainen vvv toimii ja on ”normaalia” niin mielestäni ole hätää, vaan se opettaa seksuaalisuuteen vivahteen, että se on henkilökohtaisempi ja lähisuhdeasia. Olisikin aika tärkeää, jos lapsi huomaa eron näiden paikkojen välillä, niin siitä ei pitäisi tehdä kauhean suurta numeroa, että päiväkodissa tehdään ”väärin”.

 26. Henna
  2.12.2017

  Minulla ei ole vielä lapsia, mutta lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus alkaa kokeilemaan josko niitä siunaantuisi. Mutta, miten tuo käytännössä toimii? Mihin kakattaa ja pissattaa vauva? Lavuaariin? Vauvan ammesseen? Potallahan vauva ei pysty heti istumaan.

  Vastaa
  1. Maria
   3.12.2017

   Meillä useimmiten pissatettiin lavuaariin, mutta pojan kanssa voi pissattaa vaikka mukiin. Kakatin yleensä suoraan pönttöön.

   Vastaa
 27. […] ja tietoisen minän välisistä ristiriidoista. Yksi kirjoitus, jossa poikkean ydinuskomuksia on vauvojen seksuaalisuutta käsittelevä kirjoitus. Ydinuskomuksethan, kuten limbinenkin järjestelmä, muokkautuu vahvimmin neljänä ensimmäisenä […]

  Vastaa
 28. Emmi
  4.12.2017

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Vähän jopa harmittaa, etten kokeillut tätä nyt jo 16kk ikäisen poikani kanssa. Tosin en ehkä olisi millään jaksanut, hän oli niin kovin itkuinen vauva. Minua mietityttää yksi asia tässä; kun huomaat vessahätäviestin, miten oikein heti sillä sekunnilla kerkeät vessaan vauvan kanssa? 🙂 Eli miten käytännössä toimii..

  Vastaa
  1. Maria
   4.12.2017

   Uskomatonta, mutta vauva oppii kyllä pidättämään parissa viikossa (tietty vahinkoja voi myös sattua). Mutta jopa kuukauden tai parin ikäisestä vauvasta voi sen vessahätäviestin jälkeen nähdä kuinka hän keskittyy, jos huomaa että äiti tulee paikalle, alkaa riisua ja viedä vessaan. Vauva pidättää kunnes äiti antaa merkin että saa pissata.

   Vastaa
 29. […] millaisen jalanjäljen jälkikasvumme lapsuus maapalloon jättää: voimme valita harjoittaa vauvojen vessahätäviestintää ja käyttää kestovaippoja, voimme valita pöytään hieman useammin kasvisvaihtoehdon lihan ja […]

  Vastaa
 30. […] on siistimpää, se tukee lasten itsetuntoa, kehontuntoa ja voi olla terveellistä jopa seksuaalisuuden kehityksen kannalta. Yleisiä vaivoja kuten lasten ummetusta (yleisin syy ummetukselle on psyykksiet syyt) ja […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top