Talviturkki heitetty Itämereen, mutta miten sen saa sieltä pois?

Tämä ihana lämmin lauantai on ollut täydellinen kesäpäivä! Aiempina kesinä olen saanut houkutella tämän perheen poikia mereen. Nyt luonnonvedet ovat heidän mielestään voittaneet uima-altaat. Se on minusta kiva juttu, sillä itsekin tykkään uida enemmän luonnonvesissä.

Monet talviturkit eivät ole oikeaa turkista, vaan muovia. Ihmiset jotka haluavat suojella tuotantoeläimiä kärsimykseltä saattavatkin unohtaa sen, että synteettisistä keinokuiduista valmistetut vaatteet aiheuttavatkin ympäristölle suurta kärsimystä. Välillä nämä kysymyset on joskus tosi monimutkaisia, eikä oikeita ratkaisuja varmasti ole.

Pieniä tekoja päivittäin

Tänään nautin hyvillä mielin Itämerestä, vaikka tiedän, että se ei voi oikein hyvin. Annan kaiken minkä voin, puhtaamman Itämeren puolesta. Teen joka päivä valintoja sen hyvinvoinnin eteen. Suurimmat Itämeren saastuttajat ovat maito ja liha. Vaikka emme ole luopuneet kummastakaan sataprosenttisesti, olemme vähentääneet molempien käyttöä todella paljon.

Joka kerta kun kadulla tai rannalla näen muoviroskan yritän parhaani mukaan kerätä sen. Tärkeämpää tietenkin olisi tuottaa mahdollisimman vähän muovia. Itse olen jo pitkään käyttänyt esimerkiksi tiskiharjaa vaihtopäällä, mutta nyt on testissä myös nerokas hammasharja vaihtopäällä. Itämeren takia vältän keinokuidusta valmistettujen vaatteiden käyttöä.

Yksi tosi tärkeä juttu Itämeren kannalta on sinne päätyvän kemikaalikuorman pienentäminen. Esimerkiksi rannalla en koskaan käyttäisi lapsille tai itselleni kemiallisia UV-filttereitä sisältäviä aurinkorasvoja. Itseasiassa me ei olla käytetty aurinkorasvaa vuosiin, yleensä suojaudumme auringolta vaattein. Nytkin vesi oli niin kylmää, että ei tässä uinnin aikana ehtinyt saada aurinkoa kuin hetken. Itse uskon (ja tästä on myös jonkin verran tutkimuksia) että ihosyöpien lisääntyminen liittyy enemmän elintapojen muutokseen sekä kosmetiikan petrokemikaaleihin. Kosteusvoiteiden on yhdessä auringon kanssa todettu lisäävän ihosyöpäriskiä.

Myös shampoot ja kaikenlaiset pesuaineet kuormittavat Itämerta. Siksi käytän vain aidosta saippuasta valmistettuja pesuaineita ja shampoita. Siitä olenkin kirjoittanut jo monta kertaa.

Täksi kesäksi ennustetaan oikein ällöttävän rehevää sinileväkesää sillä pintaveden fosforipitoisuus on ennätyskorkealla. Se kuulostaa pahalta, mutta itse asiassa tämä johtuu siitä, että jotain tosi hyvää on tapahtunut: Itämeri on saanut ennätysisoja suolapulsseja eli hapekasta vettä valtamerestä. Tämä sinänsä hyvä juttu on nyt vaan aiheuttanut sen, että pohjassa ollut vanha ravinne on noussut pintaan.

Vaikka tilanne saattaa näyttää pahalta, ei peli ole menetetty. Tutkijan mukaan nämä korkeat fosforipitoisuudet johtuvat vanhoista synneistä (viime vuosisadan tietämättömyydestä) ja ravinnekuorma on koko ajan pienentynyt. Muutman sinilevävuoden jälkeen on siis odotettavissa huima parannus rakkaan meren tilaan. Nämä tiedot sain kun osallistuin mahtavaan DROPP:in ja Guardian of the Baltic Sean Itämeri-illalliseen.

View this post on Instagram

Ihan mahtava Itämeri-illallinen eilen Uunisaaressa. Parasta oli meribiologin ja Arandan matkanjohtajan Juha Roope Flinkmanin selkokielinen puhe Itämeren ekosysteemin toiminnasta tilasta. Tajusin taas kuinka merkittävää työtä itsekin teen Itämeren hyväksi suositellessani palashampoota sulle. Ja ihan kaikille. 🐟 Palasaippuaan siirtyminen olisi mahtava yksittäinen teko puhtaamman Itämeren puolesta. 🐟🐟 Saat multa luvan käyttää nykyisen shampoosi loppuun, mut olkoon se viimeinen! Sit hyvissä ajoin -> www.safkanet.fi ja sieltä kotiin ja mökille uudet, ekologiset shampoopalat ja käsisaippuat! 🐟🐟🐟 #guardianofthebalticsea #dropp #uunisaari #balticsea #itämeri #meri #ekologinen #luomu #luonnonkosmetiikka #palashampoo #hiukset #shampoo

A post shared by Maria Nordin (@marianordin.freetoheal) on

Sain illalliselta tämän ihanan korun, jonka tuotosta menee iso osa Itämeren suojeluun.

Jokaisella teolla ON merkitystä, älä siis heitä kirvestä tai nestemäisiä shampoita kaivoon, ja nouki se keinokuituinen talviturkki ylös.

Itämeri ei ole ongelma, vaan inspiraation ja ilon lähde. Mutta miten nämä lapset saisi pois jääkylmästä vedestä?

PS. Mitä sinä teet Itämeren hyväksi?

3 Comments

 1. Vilma
  19.6.2017

  Hei. Kiitos mielenkiintoisista aiheista! Katselin monia safkanetin tuotteita ostomielessä,mutta oon enemmän fyysisten kauppojen ystävä,niin osaisitko vinkata Helsingistä hyviä kauppoja mistä löytyisi pala shampoota ja tuota ruusukasvovettä? Sekä olisko suositella mitä käyttää ”deodoranttina”?

  Kiitos ja ihanaa kesää!

  Vastaa
  1. Maria
   20.6.2017

   Moi, tiedän. Itsekin olen enemmän kivijalkakauppaihminen! Deodoranttina käytän MeineBasea, sitä saa mm. Töölöstä Eila Hellgrenin hoitolasta. Ja Flown tuotteita taitaa olla ihan Stockallakin. En kyllä ole ihan varma!

   Vastaa
 2. Kirsi
  20.6.2017

  Deodoranttia voi tehdä itsekin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top