Poika on tasan metrin pituinen. Ja minä mietin, pitäisikö hänen jo maistaa perjantaioluestani huikka. Kerran taisin jo kysyäkin. Ei kelvannut.
Mies on sitä mieltä, ettei missään nimessä tarvitse maistattaa. Kunnioitan hänen mielipidettään, enkä aio enää kysellä tyhmiä.
Olen juonut vedellä laimennettua viiniä ruokajuomaksi nelivuotiaasta. Muistan hyvin, kuinka pääni tipahti aina lautaselle, kun nukahdin tapaksien, alkupalojen tai viimeistään pääruaan aikaan.
Espanjassa suhtaudutaan alkoholiin ja lasten ruokailuun hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Lapset istuvat pöydässä usein keskiyöhön.
Kannattaa muistaa, että ruokajuomakulttuurin lisäksi Espanjassa on myös vahva pussikaljakulttuuri.
Yksitoistavuotiaasta lähtien olen nauttinut viiniä lähes viikoittain ehtoollisella. Silti join itseni humalaan luokkaretkellä kaksitoistavuotiaana.
En usko, että varhainen maistattaminen vähentää humalahakuista juomista.
Olen siis vielä samaa mieltä itseni kanssa.
Loppukevennykseksi:
Puutarhanhoidostahan ei ole lomaa kesälläkään.
8.5.2013
niinhan se on alkkoholin nauttiminen on osaltaan
rippuvainen eri kulttuureista. lapset ovat osa perhetta
ja juomatavat siirtyvat sukupolvelta toiselle”kayttaytymis
esimerkin” myota.
Taalla Ranskassa,jossa asun on viinia ruokajuomana lahes
jokaisella aterialla.Ja nain lapseet oppivat sen tarkean asian: ruualla nautittava viini ei todellakaan ole tarkoitettu paihdyttavasi juomaksi vaan ruuan maun
esilletuojaksi.
Valitettavasi minulla ei ole minkaanlaista kasitysta minka ikaisena lapselle voisi antaa ”horpyn ” olutta
Mutta ei kai tuo pieni maun maistaminen ole paha juttu
lapsellekkaan???
Milestani vanhempien juomatavat ovat kaikkeinn tarkei
esimerkki ko. asiassa lapsilllle.
Ja vanha sanonta:”viina on viisasten juomaa” pitaisi iskostaa jokaisen lapsen paahan.
ulla
9.5.2013
Minusta alkoholi ei kuulu pikkulapsille ollenkaan. En antaisi maistaa, vaikka lapsi pyytäisi. 14-vuotias saa ottaa hörpyn lasista, jos tahtoo muttei enempää. Omalla esimerkillään voi toki ohjata oikeaan suuntaan, mutta silti se vaan taitaa olla niin, että jotkut nuoret aloittaa juomisen ja toiset ei, tehtiin kotona asiat miten tahansa.
Meillä ei alkoholi kuulu arkeen ja sitä ei lasten nähden oteta ollenkaan. Sitä en tiedä, onko se lasten kannalta hyvä vai huono asia. En kuitenkaan viitsi alkaa viininlitkijäksi vain hyvää alkoholinkäyttö-esimerkkiä näyttääkseni 😉
10.5.2013
Ihan samaa mieltä kanssasi! Jotkut taisivat tulkita tekstini väärin. Vaikka itse olen juonut laimennettua viiniä, en usko että se on mitenkään hyvä tai tarpeellista.
9.5.2013
Kommettini Tanjan kirjoitukseen:
Ninhan se on ”jokainen taplaa tyylillaan”. Myoskin lastensa
”alkohomikasvatuksessa.
Mutta olet aivan oikeassa kirjoittaessasi etta toiset aloittavat
juoisen jatoiset eivat.
Ja sehan on totta ,ystavapiiiri on ratkaiseva tekija
tassakin kysymyksess, kodin ohella.
Ulla
10.5.2013
Ystäväpiiri ja asenneilmapiiri taitaa olla ne, joilla on eniten valtaa lasten ja nuorten alkoholinkäyttöön. Kasvatus on siellä taustana tukemassa nuorta omassa päätöksessään.
10.5.2013
Itse olen sitä mieltä, että lapsi saa maistaa vanhemman juomasta pikkuisen mielenkiintonsa vuoksi. Omia juomia tai tupakkaa en missään nimessä aijo ruveta tarjoamaan ennen 18vuotta, saatikka käymään alkossa lasteni puolesta. Toivon että lapsistani tulee lainkuuliaisia ja huono esimerkki lapselle silloin on lakia rikkovat vanhemmat. Monissakaan muissa maissa laki ei ole yhtä tiukka kun täällä suomessa ja tosiaan, ruokajuomanahan eri kulttuureissa on eri litkut! 🙂
10.5.2013
Hmm. Samaa mieltä, en aio ostaa lapsille omia juomia. Vaikka itselleni kyllä taisi äitini ostaa. Ja ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä, etten anna edes maistaa.
10.5.2013
Naista kommenteista voimme kai paatella :
Jokainen vastuuntuntoinen vanhempi
YRITTAA PARHAANSA tassakin kysymyksessa.
Ja onkohan tassakaan asiassa VAIN yhta oikeaa
ratkaisumalllia.
Mutta tarkeinta on etta vahhemmmat
yrittavat opastaa lapsiaan ja varjellla heita.
15.5.2013
Totta puhut Ulla. Kaikki yrittävät parhaansa ja perustelevat omat ratkaisunsa niin, että saavat itse tukea omille päätöksillee.