EU rajoittaa oluttölkkien hormonihäirikköä – Ranskassa aine kielletty

EU komissio on ehdottanut rajoituksia paljon käytetyn kemikaalin, Bisfenoli A:n käytön suhteen. Bisfenoli A (BPA) on yksi tämän hetken eniten keskustelua ja huolta aiheuttaneista hormonaalista haitta-aineista. Näyttö BPA:n haitallisuudesta on jo ilmiselvä.

BPA:ta on käytetty niin laajasti, että se on läsnä lähes kaikkialla ympäristössä. BPA:ta käytetään erilaisissa pinnoitteissa, kuten betonilattioiden epoksikäsittelyissä, kuittipaperissa, sekä pahvilaatikoiden pinnassa. Erityisen haitallista BPA on ruokapakkauksissa, kuten säilykkeiden ja oluttölkkien pinnotteissa ja pullonkorkkien pohjassa. Tölkkiolut ja säilykeruuat ovat suurimpia BPA:n lähteitä ruokavaliossa.

Tällä hetkellä EU on asettanut aineelle raja-arvot muovisissa ruokapakkauksissa. BPA:ta ei saa olla lainkaan vauvojen tuttipulloissa, joista sen on todettu liukenevan maitoon.

Komissio aikoo nyt luoda raja-arvot olut- ja ruokatölkkien sisäpinnoitteiden ja kruunukorkkien tiivisteiden BPA-pitoisuuksille.

Ranskassa tölkkiolut on jo BPA-vapaa

Suojellakseen kansalaisiaan hormonaalisilta haitta-aineita, Ranskan valtio kielsi BPA:n kaikissa ruuan kontaktimateriaaleissa, eli ranskalaisissa ruokapakkauksissa tai oluttölkeissä ei saa enää olla BPA:ta.

Ranska kumosi oman kieltonsa osittain, sillä se kielsi myös BPA:ta sisältävien elintarvikepakkausten valmistamisen vientä varten. Kyseiseltä osalta laki kumottiin, nyt muihin maihin vietäväksi saa jälleen valmistaa BPA:ta sisältäviä ruoka- ja juomapakkauksia.

Muovituotteiden valmistajien kattoliitto PlasticsEurope taistelee Ranskan kieltoa vastaan.

Jotkut tutkijat ovat huolestuneita BPA:n kiellon seurauksista. Historiassa on jo monta kertaa nähty kuvio, jossa haitallinen kemikaali korvataan toisella, haitallisemmalla, mutta tutkimattomalla kemikaalilla. BPA on todennäköisesti korvattu toisella bisfenoli-yhdisteellä, jolla voi olla hyvin samankaltaiset ominaisuudet kuin BPA:lla.

Kemikaalitutka on kirjoittanut BPA:n ja tölkkioluen juomisen mahdollisista haittavaikutuksista.

Lähteet:
ENDS Europe | Brussels to regulate BPA in cans
Food Quality News
Global Agricultural Information Network

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top