Vaikka lapset ovat tärkeyslistalla ensimmäisinä, lastenhuoneen terveellisyyteen kiinnitetään vähän huomiota. Tutkimusten mukaan lastenhuoneen sisäilma sisältää kodin tiloista eniten kemikaaleja. Lastenhuoneista kerätyt pölynäytteet sisältävät eniten hormonaalisia haitta-aineita sekä palonestoaineita.
Lapset altistuvat kemikaaleille hengitysilman kautta. Tutkimusten mukaan hengitysilma saattaa olla jopa suurin altistumisreitti, jonka kautta ftalaateja saadaan. Ftalaatit ovat muovin sisältämiä pehmintimiä, jotka häiritsevät ihmisen hormonitoimintaa. Lapsille kyseisille aineille altistumisesta on erityistä haittaa.
Osa lastenhuoneen kemikaaleista on kaasumaisia yhdisteitä, kuten VOC-yhdisteitä tai SVOC-yhdisteitä, jotka kulkeutuvat kehoon keuhkojen ja ihon kautta. Uusien tutkimusten mukaan esimerkiksi ftalaatit kuitenkin imeytyvät kehoon ilmasta suoraan ihon läpi.
Osa yhdisteistä imeytyy pölyyn, jota myös hengitämme. Kaikki hengitetyt pölyhiukkaset eivät kulkeudu keuhkoihin asti, vaan osa pölystä tarkertuu nenän ja nielun limaan, jonka lapset nielaisevat. Lapset altistuvat ruuansulatuskanavan ja ihon kautta myös silloin, kun he koskettelevat, mutustelevat tai nuolevat leluja tai lattioita.
Suurimmassa osassa suomalaiskouluista ja päiväkodeista on jonkinasteinen sisäilmaongelma. Lapset altistuvat siis huonolle sisäilmalle joka tapauksessa, joten kotona sisäilman laatuun kannattaa panostaa sitäkin enemmän.
Ruotsissa Karlstadin kunta on suorittanut merkittäviä toimenpiteitä kaikissa tiloissa, jossa lapset oleskelevat. Sama lastenhuoneen detox kannattaa tehdä jokaisessa suomalaiskodissa.
Sisäilma
Suomalaisssa rakennuksissa on usein puutteellinen ilmanvaihto, sama pätee lastenhuoneisiin. Myös mikrobivauriot ovat yleisiä suomalaisessa rakennuskannassa.
Pääperiaate on, että lastenhuoneessa täytyy olla venttiili, josta huoneeseen virtaa jatkuvasti raikasta ilmaa. Venttiili voi olla asennettu seinän, kattoon tai ikkunankarmiin. Liian usein tulee vastaan vaatehuoneisiin tehtyjä lastenhuoneita, joissa ei ole lainkaan tuloilmaventtiiliä.
Vanhat kosteusvauriot tai rakenteeseen tiivistynyt kosteus aiheuttavat mikrobikasvua, joka voi vaikuttaa terveyteen. Rakenteissa oleva mikrobivaurio voi aiheuttaa muun muassa toistuvia korvatulehduksia, päänsärkyä tai flunssan kaltaisia oireita. Pitkäaikaisesta altistumisesta voi seurata myös allergioita ja autoimmuunisairauksia.
Vinkit:
- Tutki, onko lastesi huoneessa tuloilmaventtiili. Paperilla voit testata, että venttiilistä puhaltaa raikasta ilmaa. Vaihda lastenhuoneen venttiilin suodattimet noin kolme kerta vuodessa. Suodatin estää liikenteen pienhiukkasten kulkeutumisen sisäilmaan.
- Jos huoneessa ei ole venttiiliä, asenna sellainen ensitilassa esimerkiksi ikkunaan.
- Sisäilmaongelmiin johtaneet ongelmat voivat olla todella monimutkaisia ja vaikeasti todettavia. Jos epäilet, että lastenhuoneessa on rakenteellinen mikrobivaurio, kutsu paikalle pätevä sisäilma-asiantuntija tai rakennusterveysasiantuntija.
- Pintakosteusmittaus ei ole riittävä tutkimus sisäilmaongelman poissulkemiseksi. Vaadi lisätutkimuksia.
Lelut
Lelut voivat aiheuttaa sisäilmaan monenlaisia kemikaalipäästöjä. Pahimpia ovat vanhat lelut. Vanhoissa leluissa voi olla muun muassa lyijyä tai hormonaalisia haitta-aineita. Leluja koskevat säännökset ovat tiukentuneet huomattavasti. Nykyaikaisissa leluissa tietyt kemikaalit on kielletty tai niiden määrää on rajoitettu.
Poista nämä lelut:
- vanhat lelut (ennen 2000-lukua valmistetut, kyllä myös puulelut, perintöbarbit ja -actionmanit, voivat sisältää lyijyä tai hormonaalisia haitta-aineita)
- tuoksuvat lelut (sisältävät hormonaalisia haitta-aineita)
- pehmeät muovilelut (sisältävät hormonaalisia haitta-aineita)
- vanhat puhelimet tai kaukosäätimet (sisältävät palonestoaineita)
- epämääräisen valmistajan lelut tai ns. eurokauppojen lelut (voivat sisältää lähes mitä vaan)
- metalliset rihkamakorut ja muut metalliset pikkuesineet (voivat sisältää lyijyä tai nikkeliä)
Lattiamateriaalit
Lelujen sisältämiä kemikaaleja on rajoitettu, sillä esimerkiksi muovin pehmintimien on todettu vaikuttavan lasten hormonitoimintaan ja kehitykseen. Lattiamateriaalia on kuitenkin lastenhuoneessa moninkertainen määrä, eikä sen sisältämiä kemikaaleja ole rajoitettu! Etenkin vanhoissa muovimatoissa on lasten kehitykselle haitallisia aineita. Vanha muovimatto voi sisältää jopa 40 % painostaan ftalaatteja eli muovin pehmentimiä. Vanhat muovimatot voivat sisältää myös lyijyä.
Muovimatto voi aiheuttaa ongelmia, vaikka se olisi piilotettu uuden lattiamateriaalin alle, sillä muovimaton kemikaalit reagoivat hapettomassa tilassa. Muovimaton ongelmista yleisimmin tunnetaan 2-etyyli-1-heksanoli (2EH), joka voi aiheuttaa vakavia oireita. Joskus 2EH:n voi tunnistaa makeahkosta hajusta.
Vinkit lastenhuoneen lattiaan:
- Poista muovimatot lastenhuoneesta, myös pintalattian alle jätetyt vanhat muovimatot!
- Lastenhuoneen lattiamateriaaliksi sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ftalaatiton laminaatti, vähäpäästöinen linoleum, korkki, puulattia tai laatta.
Sänky
Lapsi viettää eniten aikaa sängyssä, joten lakanoiden sängyn ja patjan materiaaleilla on paljon merkitystä lapsen hengittämän kemikaalikuorman kannalta. Esimerkiksi patjasta tai sängyn rungosta haihtuvien kemikaalien pitoisuudet eivät ole välttämättä kovin suuret, mutta koska lapsen nenä on niin lähellä päästölähdettä, altistus on merkittävä.
Lastenhuoneen sisäilmalla on merkitystä myös unen laadun kannalta. Hyvässä sisäilmassa lapset nukkuvat paremmin.
Vinkit lapsen sänkyyn:
- Vaahtomuovipatjat sisältävät muovipehmentimiä ja palonestoaineita. Joustinpatja tai täysin luonnonmateriaaleista valmistettu patja voi olla parempi vaihtoehto.
- Puulevystä, kuten vanerista tai liimalevystä voi haihtua formaldehydiä tai muita aldehydejä. Haista lapsesi sänkyä! Jos haju on pistävä, harkitse vaihtoa parempaan! Sängyn rungolle ja säleille parhaat materiaalit ovat puu ja metalli.
- Lasten lakanoita ei tulisi koskaan pestä hajustetulla pesuaineella tai käyttää hajustettua huuhteluainetta. Huuhteluaine voi sisältää muun muassa synteettisiä hajusteita, ftalaatteja, isopropyylibentseeniä, styreeniä, trimetyylibentseeniä, fenolia ja tymolia.
- Lasten lakanat kannattaa pestä hajusteettomalla ja ympäristöystävällisellä pesuaineella. Pese lasten lakanat mahdollisimman kuumalla vedellä ja minimoi pesuaineen käyttö. Huuhteluaineen sijaan pesukoneen lokeroon voi lorauttaa kaksi ruokalusikallista etikkaa, joka raikastaa pyykin.
Säilytyskalusteet
Säilytyskalusteet saattavat aiheuttaa merkittäviä päästöjä lastenhuoneen sisäilmaan. Vaatekaapit ovat usein materiaaliltaan laminoitua lastulevyä. Levymateriaalista valmistetussa säilysyskalusteessa, kuten vaatekaapissa saattaa olla levymateriaalia moninkertainen määrä huoneen pinta-alaan nähden, joten päästölähde on merkittävä. Osa kemikaaleista imeytyy myös kaapissa säilytettäviin esineisiin ja vaatteisiin, joten päästöt eivät rajoitu vain kaapin läheisyyteen.
Etenkin vanhan lastulevyn tiedetään aiheuttavan ongelmia. Lastulevystä voi päästä formaldehydiä ja muita aldehydejä, jotka ärsyttävät hyvin pienissä pitoisuuksissa. Formaldehydi aiheuttaa myös syöpää. WHO suositteleekin, että formaldehydille ei tulisi altistua ollenkaan.
Joskus myös uudet säilytyskalusteet haisevat. Jos uuden vaatekaapin haju ei lähde pois, vie tuote takaisin. Myös muoviset säilytyslaatikot haisevat ja voivat sisältää lapsille haitallisia muovikemikaaleja.
Vinkit lastenhuoneen säilytykseen:
- poista vanhat lastulevystä valmistetut säilytyskalusteet
- haistele uudet vaatekaapit – jos kaapit haisevat, valita myyjälle
- turvallisia materiaaleja lasten säilytyskalusteiksi ovat täyspuiset kalusteet, hajuttomat levyrakenteet ja esimerkiksi metallikorit
- vähennä haisevien, muovisten säilytyslaatikoiden määrää
Siivous
Vielä jonkin aikaa sitten neuvoloissa suositeltiin lapsiperheille erittäin tehokasta siivousta. Nyt uuden tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että nykyaikaisella siivoustekniikalla eli siivouskemikaalien käytöllä ja jatkuvalla bakteerien torjunnalla onkin haitallisia terveysvaikutuksia.
Asuinympäristömme mikrobikannan monimuotoisuus on romahtanut ja monet tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että ilmiöllä on yhteys moniin sairauksiin allergioista diabetekseen. Lemmikkieläimistäkin on todettu olevan hyötyä lasten terveydelle.
Monet siivousaineet (ja astianpesuaineet, kuten Fairy) sisältävät säilöntäainetta, jonka tiedetään olevan erittäin allergisoiva. Siivousaineiden sisältämät kemikaalit jäävät pinnoille ja haihtuvat hengitysilmaan. Siivousaineet sisältävät myös allergisoivia hajusteita. Hajusteet voivat sisältää myös ftalaatteja.
Lastenhuoneen siivousvinkit:
- Vältä siivoustuotteita, jotka sisältävät metyyli-isotiatsolinonia
- Älä käytä turhia kemikaaleja siivouksessa! Lapsetkin voivat osallistua siivoukseen pyyhkimällä pölyjä, kun mukana ei ole haitallisia kemikaaleja.
- Älä käytä lainkaan antibakteerisia tuotteita eli biosidejä lastenhuoneessa
Remontti
Moni remontoi lastenhuoneen odotusaikana tai kun lapsi kasvaa ja siirtyy seuraavaan kehitysvaiheeseen. Lastenhuoneen remontissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota materiaalien turvallisuuteen ja terveellisyytteen. Harva tietää, että suurin osa sisämaaleista sisältää samaa herkistävää säilöntäainetta, joka on aiheuttanut epidemian kaltaisen kosmetiikka-allergian. Kysessä on taas kerran metyyli-isotiatsolinoni.
Suorita huolellinen siivous, kun remontti on valmis. Remontin jälkeen lapsen ei ole hyvä nukkua uusitussa huoneessaan. Myös ilmanvaihtoon tulee kiinnittää erityistä huomiota remontin jälkeen.
Vinkit lastenhuoneen remonttiin:
- käytä tutkitusti turvallisia materiaaleja
- vaadi tietoa tuotteen sisältämistä ainesosista
- tutustu tarkkaan käyttöturvallisuustiedotteeseen
- älä nukuta lasta vähintään kahteen viikkoon vastamaalatussa huoneessa
- pidä remontoidussa huoneessa tehostettu ilmanvaihto tai tuuleta usein noin puolen vuoden ajan
Tilaa liikkua
Tavaran poistamisesta on yksi etu, jota ei voi mitata kemikaalein: turhasta tavarasta luopuminen vapauttaa neliöitä leikille! Kun tavaraa on vähemmän, lapset mahtuvat riehumaan ja hyppimään.
Liikettä lastenhuoneeseen:
- Turhia kemikaaleja sisältävien lejujen sijaan tilaan voi hankkia puusta valmistettuja, liikkumiseen innostavia kalusteita, kuten kiipeilyseinän, renkaat tai puolapuut.
Lähteet:
–Sources and human exposure implications of concentrations of organophosphate flame retardants in dust from UK cars, classrooms, living rooms, and offices
–Vinyl flooring in the home is associated with children’s airborne butylbenzyl phthalate and urinary metabolite concentrations
–Phthalate concentrations in house dust in relation to autism spectrum disorder and developmental delay in the CHildhood Autism Risks from Genetics and the Environment (CHARGE) study
-Infant Crib Mattresses as a Source of Volatile Organic Compounds (VOCs), Phthalate and Alternative Plasticizers, Flame Retardants, and Unreacted Isocyanates
-Työterveyslaitos 2EH
2.2.2016
Loistava artikkeli! Paljon asioita, jotka ei oo tullu koskaan mieleen. *menis siivoomaan lastenhuoneen*
7.2.2016
Hei. Ollaan tekemässä lastenhuoneeseen remonttia, mitkä olisivat hyviä seinämateriaaleja?
23.5.2016
Hei , Tarkettin valikoimista löytyy monia materiaaleja, jotka ovat ftalaatittomia, esim. lastenhuoneisiin suunnattu Kids-vinyyli(muovimatto)mallisto. Lue lisää Tarkettin ympäristötyöstä: http://www.tarkett.fi. Yst. terv: Katri Lindström, markkinointikoordinaattori, Tarkett Oy