Hammaspeikon purema


Pelkään hammaslääkärille menoa, koska yritän tehdä lasteni kautta henkilökohtaista reiättömyysennätystä. Tänään kuitenkin pinnasin uudesta työstäni viedäkseni lapset tarkastukseen.
Pienet pinnasivat vastaavasti omista työpaikoistaan: leikkikoulusta ja mummolatarhasta. (Pojalle on tärkeää, ettei sisko ole minun kanssa päivisin, vaan ”tarhasssa mummon luona” eli mummolatarhassa.)
 

Pojan hammastarkastus meni hyvin. Hampaat oli juuri sellaiset, kuin kolmevuotiaalla pitääkin.
Sitten tuli siskon vuoro. Toissapäivänä hätäännyin tuntiessani, että tytön poskihampaan kohdalla kasvoi outo ohut, mutta tavallista leveämpi etuhammas. Olen jo googlannut ”epämuodostunut hammas lapsella”. Onneksi nyt hoitaja katsoisi tilanteen.
Varoitin hoitajaa, ettei kannattaa varoa laittaessa sormia tytön suuhun… Puoli sekuntia tämän jälkeen hammashoitaja karjaisi niin, että ikkunat helisi. Meidän pieni hammaspeikko puraisi seuraavaa uhriaan. Kyllä äiti lapsensa tuntee…
Mutta se erikoinen, epämuodostunut hammas olikin poskihampaan toinen laita. Toinen laita odotti vielä ikenen alla puhkeamistaan. Ei varmaan tarvitse kertoa, että tunsin itseni todella noloksi.
Miten sitä äitinä ehtikin huolestua kaikesta, mikä ei heti näytä ”normaalilta”?
(Samoin huolestuin, kun pojalla oli syntyessään hieman ulkoneva miekkalisäke. Luulin, että olin vahingossa murtanut vastasyntyneen kylkiluun, joka nyt sojotti rintakehästä.)
Toisena yllätävänä tietona tuli, ettei hampaita pesun jälkeen huuhdella vedellä. Ylimääräinen vaahto vain sylkästään ja loput jätetään suuhun vaikuttamaan. Tuntuu oudolta jättää harjaamalla irroitettu plakki suuhun lillumaan.
Minun tekee kyllä mieli purskuttaa, vaikka hammastäti sanoisi mitä. Tämä oli siis ohje lapsille, en muistanut kysyä päteekö sama aikuisille. Pitääpä selvittää.
Varoitus herkkähermoisille!
Älä rullaa sivua eteen päin, ellet halua nähdä jotain ehkä kauhistuttavaa.
Ei ihme jos hampaat hieman vaivaa...

Hammashoitaja näytti muovista opetusmallia lapsen leuoista. Kun ikenet irroittaa, alta paljastuu tulevat rautahampaat, jotka jo odottelevat vuoroaan lapsen leukaluissa. Eipä ole ihme, jos joskus vähän itkettää tuollaisen varustuksen kanssa.
No, onhan näistä hampaista hyötyäkin. Nyt tyttö pureskelee, minun sormien ja käsivarsien lisäksi, isoja perunan ja lantun paloja.
 

Tyttö syö, miehet ihailee

Ja uutta tässä on se, että ruoka laitetaan suuhun haarukalla, ihan itse. Ja koko perhe ihailee, hurraa ja taputtaa kyyneleet silmäkulmissa.
Olisipa ihanaa syntyä perheen pienimmäksi, pikku prinsessaksi.
Kaksi vuotta on muuten juuri sopiva ikäero lapsille. Silloin lapset voi viedä hammastarkastukseen yhtäaikaa. Ensin 1 ja 3 -vuotiaina ja seuraavaksi sitten 3 ja 5 -vuotiaina. Hirveän kätevää.
Ja siis reikiä ei löytynyt. Paitsi yksi (lisää), minun itseluottamuksestani…

13 Comments

 1. Tiitu
  20.11.2012

  Meidän pojalle kasvoi tuplahammas alas sivulle. Nimesin sen hainhampaaksi 🙂 pitihän sitä käydä heti näyttämässä hannashoitajalle ettei siinä ollut mitään outoa. Nyt poijalta alkaa hampaat liikkua. Saas nähdä millaiset hampaat tuplahampaan alta ilmestyy 🙂 niin ja kiitos blogistasi. Tätä on mukava lukea 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2012

   Oho, tuplahammas! Minulta on poistettu neljä rautahammasta, koska ne ei vaan mahtuneet suuhun. Kaikki on mahdollista…
   Ja kiitos myös sinulle kannustuksesta!

   Vastaa
 2. hanna
  20.11.2012

  Kyllä aikuisenkin pitäisi jättää suu huuhtelematta hampaiden pesun jälkeen. Ei tee tiukkaa kun hörppää lasillisen vettä 🙂
  Mukava blogi sinulla, mukavasti kirjoitat!

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2012

   Mutta jos juo vettä, niin eikö silloin huuhtoudu myös se fluori… Eikö se ole sama kuin purskuttaisi? Tarkkaa puuhaa.
   Ja kiitos palautteesta. En voi vieläkään uskoa, että uskallan kirjoittaa julkisesti. En ole ihan vakuuttunut kirjoitustaidoistani, mutta näin sitä kai parhaiten voi harjoitella. Tavoitteenani on oppia.

   Vastaa
 3. Katja
  21.11.2012

  Oho tuota hammaskuvaa! Siinä tosiaan on leuat täynnä hampaita, enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi, että siellä tosiaan on ne rautahampaat jo valmiina. Ja sitten, kun vielä ajattelee, että kaikki maitohampaat lähtee ajallaan ja tialle tulee uudet hampaat automaattisesti, niin on se aika ihmeellistä…
  Luin kanssa jostain lehdestä, että aikuistenkaan ei tarvitse huuhtoa hampaita pesun jälkeen ja olin vähän ”harmissani”, että oon tähän asti ihan turhaan purskutellut hampaita. Mutta siinä ideana on ilmeisesti se, että se tahnan fluori saa jäädä suojaamaan hampaan pintaa. Itse mietin niin, että kai se ajaa saman asian, jos huuhtoo hampaat ja sen jälkeen ottaa fluoritabletin. Ymmärsin niin, että se purskuttaminen on alun perin lähtenyt siitä, että on ajateltu, että hammastahna voi ärsyttää lasten limakalvoja, mutta kai se on sitten jäänyt pois, kun nykyään on niitä lasten tahnoja.
  Muuten, kun tässä hammasasiassa nyt ollaan, niin mainitsen vielä, että Jordanilla oli sellasta uutta MultiAction hammaslankaa, joka on ensimmäinen lanka, joka toimii ja jota käytän mielelläni. Ajattelin vaan mainita, jos sinä/joku lukija on hammaslankavinkkiä vailla.

  Vastaa
  1. Maria
   24.11.2012

   Niin, minä myös häkellyin kun näin tuon kuvan ensimmäisen kerran. Luonto, ihmeellinen luonto!
   Kiitos hammaslankavinkistä. Mutta minulla on myös oma suursuosikki: XyliDent -hammaslankain! Ostin ensimmäisen varmaan yli kymmenen vuotta sitten. Sitten en moneen vuoteen enää löytänyt sitä mistään kaupoista, kunnes tänä vuonna tajusin etsiä Internetistä ja löysin hammaslääkärin, josta sitä hammaslankainta voi ostaa. Ostin samantien kymmenen, koska pelkään, että valmistus lopetetaan tai muuta hullua.
   Tämä on oikeasti ainoa toimiva hammaslanka! Siinä on pitkä varsi, joten lankaa ei tarvitse rullata sormien ympäri ja nyrkkejä tunkea suuhuh. SUOSITTELEN!

   Vastaa
 4. Pia
  25.11.2012

  Kun tuota hammaslääkärin neuvoa noudattaa, niin kannattaa myös käyttää hammastahnaa joka ei sisällä Sodium Laureth Sulfatea. Sitä ei kannata käydä nielemään..

  Vastaa
  1. Maria
   26.11.2012

   Ok, selvitetään.
   Hui.

   Vastaa
 5. mira
  2.12.2012

  ai ei purskutella ollenkaan?
  minä olen kuullut että hammastahnaa ei saa niellä, miten tämä onnistuu jos ei saa purskutella, apua! 😀
  ja eikö siitä jää suu oudon tuntuiseksi kun ei purskuttele. hui hai

  Vastaa
  1. Maria
   2.12.2012

   No tätä minäkin ihmettelen! Ja joku varoitti tästä sodium laureth sulfate:sta -ei kuulosta kivalta. Sitä on joissain hammastahnoissa, ja sitä ei tosiaan kannata turhaan niellä.

   Vastaa
 6. Heidi
  2.12.2012

  Fluori on myrkyllistä, varsinkin nieltynä. Tutkimustietoa löytyy runsaasti netistä. Jos aikoo jättää suun huuhtelematta, kannattaa siirtyä luonnollisempiin hammastahnoihin. Kiitos ihanasta blogista 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   5.12.2012

   Joo. Olen nyt käyttänyt suolahammastahnaa… Kiitos palautteesta!

   Vastaa
 7. Faith
  10.4.2013

  How many days will it take for the cheque to clear? buy diflucan resources in response to underserved populations. Many distinguished academic

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top