Kosmetiikanpaljastin

Loistavaa! Suomalaiset aina silloin tällöin yllättävät nerokkaalla idealla.
Latasin puhelimeeni CosmEthics-mobiilisovelluksen. Hurahdin. Ja vähän kauhistuin.

DSCF0642
Järkytys, kun tajusin että lasten hammastahnassa on MYRKKYÄ

Ja sitten taas ihastuin. Appi on ihan täydellinen. Tai on siinä muutamia pikku juttuja, joista olen lähettänyt palautetta sovelluksen kehittäjille. Käytettävyyttäkin voisi hieman hioa. Mutta perusidea on loistava. Niin loistava, että olen viimeaikoina istunut yömyöhään vessanpöntöllä purnukoita skannaillen.
CosmEthicsin avulla voi skannata viivakoodin mistä tahansa kosmetiikkaputelista. Viivakoodin avulla appi hakee tuotteen sisällysluettelon ja varoittaa tuotteen sisältämistä terveydelle vaarallisista ainesosista. Omaa ja perheensä terveyttään vaalivien lisäksi sovelluksen voi säätää vegaaneille sopivaksi, jolloin se varoittaa tuotteen sisältäessä eläinperäisiä aineita. Sovelluksella voi myös hakea tuotteita nimellä tai tuoteryhmän perusteella.
Sovelluksessa on automaattisten varoitusten lisäksi valmiita listoja, joista voi valita ne, jotka itseä sykähdyttävät. Minä tietenkin suosittelen laittamaan kaikki valmiiksi tehdyt varoituslistat pohjaan. Sillä kosmetiikkatuotteet voivat sisältää syöpää aiheuttavia tai mahdollisesti aiheuttavia aineita, hormonitoimintaan ja lisääntymiskykyyn vaikuttavia aineita sekä ympäristölle vaarallisia aineita.

DSCF0655
Santen ruusushamppoo sai vihreää valoa

Olen hieman hämmentynyt, että sovellus ei kuitenkaan varoita muutamista terveydelle varsin vaarallisiksi tiedetyistä aineista, kuten hiusvärien PPD:stä tai kosmetiikassa yleisesti käytetystä superallergeenistä, metyyli-isotiatsolinonista.  Nanomateriaalista pitäisi myös saada varoitus, sillä monien nanomateriaalien vaikutuksista terveyteen ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Nyt tuli vielä mieleeni esimerkiksi deodoranteissa käytetty alumiini, joka kuormittaa ympäristöä ja on mahdollisesti myös terveydelle haitallista. Näihin siis liittyi lähettämäni palaute.
Onneksi nämä aineet voi lisätä nytkin omien tarpeiden mukaan räätälöidylle varoituslistalle. Sovelluksessa voi siis valita aineet, joita haluaa välttää kosmetiikassa. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen niille, jotka ovat allergisia jollekin tietylle.
DSCF0644
Tunnen sormenpäissäni, että joku siellä ruudun takana saattaa ahdistua tai jopa loukkaantua kosmetiikan (terveydelle vaarallisista) ainesosista puhumisesta. Mutta kummasti helpottaa kun muistaa, että kosmetiikkaa ei ole pakko käyttää. Kemikaalien lotraaminen iholle, hiuksiin ja kynsiin on vapaaehtoista puuhaa. Tämän sovelluksen avulla voi halutessaan valita turvallisemmat tuotteet.
Vaikka itse kuvittelen olevani aika tarkka kemikaaliasioissa, meidänkin kylppäristä löytyi monta tuotetta, jotka ”kärähtivät” Cosmethicsin tarkan silmän alla. Esimerkiksi Lidlistä ostettu lasten hammastahna sisältää parabeeniä. Miehen hiusvaha ja käyttämäni shamppoo sisältävät edellä mainitsemaani superallergeeniä. Onneksi asia tuli nyt selville! Tietämättömänä, olen pessyt vartalonkin tuolla shamppoolla. Kuukauden ihmettelin polvitaipeiden kutinaa. Viikko sitten lopetin shamppoon käytön ja kutina loppui kuin seinään.
Ensi kerralla kun samoilet kosmetiikkaosastolla tai selaat nettikauppaa, skannaa tuote ensin ja tee ostopäätös vasta sitten. Suosittelen!

20 Comments

  1. Suvi
    20.5.2015

    Näppärä sovellus, kiitos vinkistä. Löytyyköhän ruokapuolelta samantyyppistä…

    Vastaa
    1. maria
      20.5.2015

      Ah ole nero! Sama ruokapuolelle, tietenkin tarvitaan! En usko että sellaista vielä on. Mulla kävi jo mielessä sama idea rakennusmateriaaleille. Ongelma on, ettei rakennusmateriaalien ainesosia tarvitse ilmoittaa.

      Vastaa
  2. Terhi
    20.5.2015

    Voi harmi kun tätä ei näköjään saa windows phonelle 🙁 kuulostaa hyödyllisestä!

    Vastaa
    1. maria
      20.5.2015

      Höh. Pyydä jotain kaveria lataamaan omalle puhelimelle ja yhdessä skannatte sunkin tuotteet. 🙂

      Vastaa
  3. Reetta
    20.5.2015

    Nyt oli sen verran mielenkiintoinen postaus, että pakko kommentoida. Olen tähänastisen elämäni (28v) ajan ollut onnellinen ja ylpeä siitä, että en omista älypuhelinta, mutta ihan vain tuollaisen kemikaali-sovelluksen vuoksi alan toivoa, että saisinkin jostain älyluurin hyppysiini, kyllä tämäkin kahden muksun mamma viettäisi pitkät tovit purnukoita skannaillen! Me esimerkiksi välttelemme alumiinia kosmetiikassa ja siitä tulikin mieleeni, että olenkohan ihan väärässä vai muistelenko oikein, että jossakin Sofia Kirahvi -lastenhoitotuotteessa olisi myös alumiinia jossain muodossa? Ja samoin monissa lasten aurinkosuojavoiteissa?!

    Vastaa
    1. maria
      20.5.2015

      😀 Se on sitten puhelinkaupoille meno!
      En tiedä alumiinista kirahvituotteissa, mutta todella monissa aurinkovoiteissa on ainakin nano-titaanidioksidia. Jos ei omista tätä appia, kannattaa ainakin valita joutsenmerkittyjä aurinkovoiteita.

      Vastaa
      1. Reetta
        20.5.2015

        Hei Maria! Tässä vielä copypastena kirahvin baby protection creamin ainesosaluettelo. Sulla on enemmän tietoa erilaisista kemiallisista aineista, onko tässä listassa mielestäsi hälyttäviä juttuja? Onko tuo alumina sama asia kuin alumiini?
        ECOCERT ORGANIC
        99,9% aineosista on peräisin luonnosta.
        18% aineosista on luomulaatuisia.
        Ainesosat Water, Alcohol, Glycerin***, Organic Karanja Oil*, Organic Shea Butter*, Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Organic Cocoa Butter*, Hydrogenated Macadamia Oil, Behenyl Alcohol, CI 77891 Titanium Dioxide****, Polyglyceryl-2 Caprate, Organic Olive Oil*, Squalane, Caprylic/Capric Triglyceride, Dicaprylyl Carbonate, Decyl Cocoate, Organic Sea-buckthorn Extract*, Organic Jojoba Seed Oil*, Organic Thyme Herb Extract*, Organic White White Tea Leaf extract*, Organic Tea tree Hydrosol*,Stearic acid, Xanthan Gum, Palmitic acid, Aroma**, Tocopherol, Organic Lavander Floral water*, Sucrose Stearate, Alumina, Glycine Soja (Soybean) Sterols, Ascorbyl Palmitate, Sodium Phytate, Organic Aloe Vera Leaf Powder*, Glyceryl Caprylate.
        * Luomulaatuinen aineosa
        ** Luonnollinen hajuste
        *** Valmistettu luomuaineosista

      2. maria
        20.5.2015

        Wikipedian mukaan alumina on juurikin alumiinia:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_oxide
        CI 77891 on titaanidioksidi. Tässä ei kerrota onko se nanokoossa. Toivottavasti ei.
        http://yle.fi/uutiset/nanoteknologia_tutuksi_-_kosmetiikkavalmistajien_kerrottava_nanomateriaalien_kaytosta/6542153
        Muuta huolestuttavaa en löydä.

  4. ninnu
    20.5.2015

    Hei Maria, kun olet niin perillä näistä asioista niin olisiko sinulla suositella jotain hyvää aurinkorasvaa alle 5-vuotiaan lapsen iholle? Varjo ja vaatetushan ovat parhaat suojat mutta kuitenkin sitä rasvaakin tarvitsee. Kiitos!

    Vastaa
    1. maria
      20.5.2015

      Jos käyttäisin aurinkorasvaa enkä jaksaisi nähdä liikaa vaivaa ostaisin joutsenmerkittyä. Sitä pitäisi olla ihan marketeissa. Muuten, jokin sinkkipasta-pohjainen ehkä? En ole vielä ollenkaan pohtinut koko asiaa. Yleensä suojaudun tosiaan vaatteilla ja varjolla.

      Vastaa
    2. Vilja
      2.6.2015

      Joutsenmerkityissäkin tuotteissa voi olla melkoisia herkistäjiä, kuten esimerkiksi kemiallisia aurinkosuoja-aineita. Hyviä ja erittäin turvallisia, luonnollisia aurinkovoiteita valmistavat ja myyvät mm. Biosolis sekä Lovea Bio. Molemmilla on luonnonkosmetiikkasertifiointi, eikä kummassakaan käytetä nanopartikkeleita.

      Vastaa
      1. maria
        2.6.2015

        Totta myös tämä! Joutsenmerkki on hyvä apu jos haluaa välttää ne pahimmat, jo kielletyt aineet. Jos haluaa olla vielä tarkempi, suosittelen luonnonkosmetiikkaa.

  5. nimetön
    20.5.2015

    Skannasin sovelluksella muumihammastahnat meidän vauvalle ja myös isommille lapsille, niin myrkkyhammastahna tuo on! Sisältää barabeeneja…. ikävää että on tullut hormoonihäiritsijällä myrkytettyä lapsia jo vuosia… 🙁

    Vastaa
    1. maria
      20.5.2015

      En silti huolestuisi liikaa. Itsekin aion käyttää vielä sen Lidlin tuubin loppuun. Ja sitten taas siirtyä esim Pepsodentin hiirihammastahnaan, jossa ei pitäisi olla mitään mahdollisesti huolestuttavaa.
      Hammaslääkäriliiton sivuilta: ”Tutkaile tuoteseloste myös triklosaanin ja amiinifluoridin varal- ta. Hammaslääkäriliitto ei suosittele niiden käyttöä, sillä niiden on todettu olevan myrkyllisiä ja voivan aiheuttaa esimerkiksi syöpää.”

      Vastaa
  6. kosmetologi
    20.5.2015

    Parabeenit ovat kautta aikojen käytettyjä säilöntäaineita, jotka aiheuttavat hyvin vähän allergiaa ja siis juuri siksi kosmetiikassa käytettyjä. Niiden tilalle on tullut muita sälöintäaineita, joista ei ole vielä niin paljon tutkimusta eli voivat olla vielä haitallisempia. Katsokaa THL:llän sivulta parabeebit.

    Vastaa
  7. kosmetologi
    20.5.2015

    Hyvä postaus oli! Itselläkin tämä appi. Otin vain kantaa parabeeneihin 🙂

    Vastaa
    1. maria
      21.5.2015

      Kiitos! Tuo on aivan totta, että usein kun jokin asia kielletään, tuleekin tilalle jotain vielä haitallisempaa.

      Vastaa
  8. Anja Nysten
    23.5.2015

    Hyvä, että olet lähettänyt kehitysehdotuksia sovllukseen.
    Sovellus on näppärä, mutta on tosiaan vielä keskeneräinen. Kirjoitin aiheesta jokin aika sitten blogiini. Siellä muuten käsitellään alumiiniakin.
    http://kemikaalikimara.blogspot.com/2015/02/cosmethicsin-avoimuus.html
    Kommenttini tekstiisi koskee parabeenejä. Teksistä saa käsityksen, että parabeenit ovat superallergeenejä. Niitä ne eivät ole, vaan haitat liittyvät epäilyihin hormonaalisiin vaikutuksiin:
    ”Vaikka itse kuvittelen olevani aika tarkka kemikaaliasioissa, meidänkin kylppäristä löytyi monta tuotetta, jotka ”kärähtivät” Cosmethicsin tarkan silmän alla. Esimerkiksi Lidlistä ostettu lasten hammastahna sisältää parabeeniä. Miehen hiusvaha ja käyttämäni shamppoo sisältävät edellä mainitsemaani superallergeeniä. Onneksi asia tuli nyt selville!”
    Tarkoittanet tässä metyyli-isotiatsolinonia, josta CosmEthics ei hälytä?

    Vastaa
    1. maria
      23.5.2015

      Hyvä kun olet tarkkana. Tuolla lauseella ”Miehen hiusvaha ja käyttämäni shamppoo sisältävät edellä mainitsemaani superallergeeniä” tarkoitan, tosiaan superallergeeniä eli metyyli-isotiatsolinonia, jonka mainitsin tekstin alussa!

      Vastaa
  9. Evea
    2.6.2015

    Ahh hurahdin Cosmethicsiin Slush -tapahtumassa ja siitä asti ollut ahkerassa käytössä uusia tuotteita hamstratessa. Mm. Aurinkovoiteet menneet aivan uusiksi ja monet iholle tarkoitetut luottorasvat sisältävätkin jotain mitä en haluaisi. Itselle yllätyksenä tuli luonnonkosmetiikan vartalonkuorinnassa käytetyt mikromuovit jotka ovat itselleni ehdoton ei.
    Ehdoton miinus minulta appille on uusien tuotteiden tuleminen hitaasti. Usein skannaamalla ’lisäämäni’ tuotteet tulevat myös hitaasti valikoimaan. Olen muuten korvia myöten rakastunut ja helpottaa todella kun tietää mitä kaapissa on. Mullisti maailmani.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top