Jännitysnäytelmä on nyt ohi. Kurssini on tähän mennessä tutkinut Aluehallintovirasto sekä Poliisi ja nyt myös Turvallisuus ja kemikaalivirasto TUKES on saanut tutkintansa päätökseen. Hyvä, että nyt on käynyt kaikille selväksi, että autan ihmisiä laillisesti ja hyvien käytäntöjen mukaisesti edistämään hyvinvointiaan.
Olen todella kiitollinen, että olen saanut apua kurssini turvallisuuden varmistamiseksi Suomen ylimmiltä tahoilta. Tämä prosessi saanut minut viilaamaan kurssiani pilkun tarkkuudella, pohtimaan sanavalintojani ja selkeyttämään viestintääni. Olen myös joutunut miettimään entistä tarkemmin, ketkä voivat tavoittaa viestini.
Kurssi ei ole vaarallinen
Tukesin tutkinnan päätöksen mukaan kurssini täyttää lainsäädännön vaatimukset eikä ole vaarallinen.
Alla ”kursivoidut tekstit” ovat suoria lainauksia Tukesin päätöksestä, jonka sain tänään 4.11.2019.
”Palveluntarjoaja on ryhtynyt kuulemisen johdosta toistaiseksi korjaaviin toimenpiteisiin palvelun turvallisuuden parantamiseksi. Kuulemisen perusteella tehtyjen toimenpiteiden johdosta Tukes katsoo, että lainsäädännön minimivaatimukset täyttyvät päätöksentekohetkellä.”
Haluaisin kuitenkin kertoa teille, jotka ette ole kurssiin perehtyneet, että kurssilla on ollut alusta asti selkeät turvallisuusohjeet, joita olen näiden tukintaprosessien myötä tarkentanut edelleen. Haluan myös painottaa, että tietooni ei ole tullut mitään tilanteita, joissa olisi syytä epäillä että kurssilaisen terveys olisi kurssin takia vaarassa.
Kurssi ei ole ollut vaarallinen alunperinkään. En ole kurssilla esittänyt terveysväitteitä tai antanut vaarallisia ohjeita. Kurssin ensimmäisen askeleen kohdalla on ollut alusta asti mukana selkeä maininta, että kurssi ei ole lääketieteellinen hoito ja ettei kurssi sulje pois tai korvaa mitään hoitoa. Lisäksi neuvon menemään aina lääkäriin, jos siihen epäillään aihetta. Käyttöehtoihin voit tutustua tästä.
Itsestäänselvä kielto, joka koskee jokaista
Kafkamaisia piirteitä tarjoilee kuitenkin Tukesin päätös sekä minulle osoitettu uhkasakko.
”Turvallisuus-ja kemikaalivirasto (Tukes) kieltää kuluttajaturvallisuuslain 36 §:n nojalla (yritystäni) antamasta tai tarjoamasta Eroon oireista (Free to Heal) -kurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle. Kieltoa on noudatettava tämän päätöksen tiedoksisaannista.”
Tässä kohdassa haluan tehdä selväksi, että en ole milloinkaan antanut terveydelle vaarallisia ohjeita tai esittänyt paikkaansapitämättömiä, vaarallisia väitteitä. Kurssilla ei ole sellaisia ollut, ei ole nyt eikä tule olemaan tulevaisuudessakaan. Eikä ajatukseni tietenkään ole esittää sellaisia väitteitä tulevaisuudessakaan. Toki julkisuudessa on esitelty, että antaisin kurssilla neuvoja lapsen altistamisesta allergeeneille, sekä muita vaarallisia neuvoja, mikä ei pidä paikkaansa. Voit lukea lisää aiheesta tästä.
Tukesin ”päätös” kiellosta tarjota vaarallista kuluttajapalvelua on itsestäänselvyys. Se koskee kaikkia ihmisiä ja kaikkia palveluja. Ei kukaan saa sellaisia tarjota.
Kaikki uusi aiheuttaa usein voimakkaita reaktioita, koska se ei mahdu totuttuihin lokeroihin. Se että rikon aitoja terveyden ja filosofian välillä, ei tarkoita sitä että esiintyisin terveydenhuollon ammattihenkilönä tai että ajatukseni terveyden ja sairauden fenomenologiasta olisivat terveysväitteitä.
Lausunto kyseenalaiselta taholta
Jostain syystä Tukesin asiantuntijaksi valikoitui mediassa jo useaan otteeseen kurssiani kommentoinut Juhani Knuuti. Hän on kertonut taistelevansa epätieteellisiä väitteitä vastaan. Knuuti kertoo julkisesti, ja on palkittukin, työstään ”huuhaata” ja ”terveyshumpuukia” vastaan, mikä jo itsessään tekee hyvin kyseenalaiseksi Knuutin valitsemisen asiantuntijaksi tässä yhteydessä. Knuuti on todella voimakassanaisesti julkisuudessa jatkuvasti esillä vastustamassa erinäisiä ”huuhaaksi” nimeämiään asioita.
”Palveluntarjoaja on esittänyt vastauksessaan kuulemiseen väitteen lausunnonantaja LT, profes sori Juhani Knuutin esteellisyydestä hallintolain (434/2003) 5:28.1 §:n 7. kohdan mukaisesti. Palveluntarjoajan mukaan prof. Knuutilla on henkilökohtainen ennakkoasenne palvelua ja sitä järjestävää henkilöä kohtaan.
Tukes on ratkaissut asian hallintolain 29 §:n mukaisesti. Prof. Knuuti on antanut Tukesille pyynnöstä asiantuntijalausunnon päätöksen kohteena olevan palvelun turvallisuudesta. Kirjallisen asiantuntijalausunnon antajaa eivät koske hallintolain mukaiset (KHO:2011:86). Näin ollen prof. Knuuti ei ole ollut esteellinen asiassa.”
Itse olen sitä mieltä että vaikka kirjallisen lausunnon antajaa ei koske edellytys puolueettomuudesta, olisi reilua että lausunto olisi kuitenkin pyydetty taholta, jonka elämäntehtävänä ei lähtökohtaisesti ole taistella vastaan tarjoamani kaltaisia palveluita. Monet lääketieteen ja psykiatrian asiantuntijat ovat käyneet kurssini materiaalin huolella läpi, eikä kukaan muu ole ilmaissut huolia, joita Juhani Knuuti ilmaisi. Kurssin oletettu vaarallisuus on siis tähän asti perustunut vain Juhani Knuutin tekemiin tulkintoihin, ei tosiasioihin. Olisi ollut huomattavasti objektiivisempaa valita tähän asiantuntijarooliin esimerkiksi kaksi asiantuntijaa, joista edes toisella olisi jonkinlainen tietoisuus, halu ja kyky ymmärtää, mistä kurssissa ja sen menetelmässä on kysymys.
Nyt on kuitenkin aika huokaista ja katsoa mitä tästä voi oppia.
Olen kiitollinen että tämäkin tutkimus on nyt saatettu päätökseensä, ja vanhat ja uudet kurssilaiset saavat paranemisrauhan.
7.11.2019
Onnea Maria! Aivan todella hieno uutinen. Olen seurannut somessa keskustelua, jota kurssistasi on käyty ja olen ollut todella häkeltynyt, kuinka ihmiset ovat reagoineet niin voimakkaasti. Keskusteluun ei ole oikein pystynyt edes osallistumaan esittäen myötämielisiä kommentteja kurssistasi, ilman, että olisi kimppuun hyökätty. Jopa kaveripiirissäni olen havainnut tämän ilmiön, että en ole saanut mielipidettäni sanoa, enkä esittää ammattilliselta (sairaanhoitaja) näkökulmalta mietteitäni, ilman, etteikö saisi huutia osakseen. Uskomatonta, en ymmärrä. Ostan kurssisi joululahjaksi itselleni!
Iloa ja myötätuulia jatkoon. Olet uskomattoman vahva nainen.
7.11.2019
Haluaisin oikaista muutamaan virheen kirjoutuksessa:
1) En ole koskaan kertonut olevan ristiretkellä mitään vastaan.
2) Tavoitteena on selvittää erilaisia terveysväitteitä tutkitun tiedon valossa. Kysymys ei ole lainkaan minun henkilökohtaisesta hyökkäyksestä taikka ajojahdista, vaan ainoastaan siitä, että kurssiin liittyvät väitteet somessa ja luennoilla ovat selvästi ristiriidassa tutkitun tiedon kanssa.
3) En ole saanut koskaan mitään palkintoa Skepsikseltä.
4) Olet unohtanut mainita kirjoituksessasi, että juridisen esteellisyyden puuttumisen lisäksi olen perehtynyt kurssiin vasta Tukesin pyynnön jälkeen. Miten voisin olla jäävi tai edes ennakkoasenteellinen sillä perusteella, että olen havainnut Tukesin pynnöstä analysoidessani kurssissa myös vaarallisia väitteitä? Tuolla logiikallahan jokainen kriitikko muuttuisi jääviksi.
Kafkamaista on yritys muttaa kurssin virheelliset väitteet muka minun ja Nordinin riidaksi, kun kysymyksessa ovat kurssin sisällön ja lääketieteellisen tiedon ristiriita.
8.11.2019
Kiitos Juhani,
tarkennan juttuani kommenttisi perusteella.
8.11.2019
Juhani, se eniten mietityttää, kun useat muut kurssin materiaaliin tutustuneet lääketieteen edustajat pitävät sisältöä lääketieteellisestikin perusteltuna. Olen siis itse kurssilla myös, enkä ole kokenut, että esittämääsi huoleen olisi aihetta. Kurssilla on sisätautilääkäriä, korvalääkäriä, sairaanhoitajia, anestasilääkäriä, psykiatria. He, jotka ovat lukeneet näistä teemoista tehtyä tutkimusta, tuntuvat pitävän näkökulmaa ja sisältöä tutkimustietoa tukevana. Jopa relevanttina hyödyntää omassa työssään. Hmmm, onko lääketieteellinen tietokaan siis aivan yhtenevää?
8.11.2019
Hei Maria
Seuraan kehitystasi mielenkiinnolla – olen lukenut blogiasi kaksplussalla ja nyt loysin omat sivusi.
Asun ulkomailla ja olen hypnoterapian avulla saanut todella paljon tai siis kokonaan tietyt fysiologiset tunteet tai sairaudet selatettya. Olen myos itse kokenut taysin kivuttoman synnytyksen « subconscious « harjoittelulla. En ole viela kirjautunut verkkokurssillesi mutta luen mielenkiinnolla tutkimustasi ja olen iloinen etta tarjoat apuasi ja uutta a menetelmaa lukjoillesi -tana paivana toki jos henkilo on sairas tai tuntee oireita paras tapa parantua on ensimmaisena ottaa puhelin kateen ja varata laakari aika. Laaketieteellisen diagnosin lisaksi kaikki aivotyo ( alitajuntainen)on alyttoman tarkeata.
Tsemppia ja valoa paivaasi !
8.11.2019
Tuossa päätöksessä sanotaan että olet muuttanut sisältöä ”Palveluntarjoaja on ryhtynyt kuulemisen johdosta toistaiseksi korjaaviin toimenpiteisiin palvelun turvallisuuden parantamiseksi.”
Mitä muutoksia olet tehnyt kuulemisen aikana/jälkeen? Miten tämä poikkeaa siitä miten toimit ennen kuulemista?
9.11.2019
Hei Maria,
En ole käynyt kurssiasi, mutta olen tutustunut sen sisältöön julkisen keskustelun ja minulle kohdennettujen mainosten kautta. Ymmärrän molempia näkökulmia – sitä, että miten joku voi saada kurssistasi apua ja sitä, miten voi tuntua kummalliselta, että mieltä muokkaamalla voi saada helpotusta fyysisiin oireisiin. Haluan kommentoida aiheesta, koska uskon, että voin auttaa eri osapuolia ymmärtämään toisiaan.
Uskon, että ihmiset, jotka saavat apua oireisiinsa kurssisi kautta, kärsivät usein diagnosoimattomasta lievästä dissosiaatiohäiriöstä tai vähintään dissosiaatio-oireilusta. Dissosiaatio-oireilu on ihmisen tunne-elämään, ajatuksiin ja käytökseen vaikuttavaa prykologista oireilua, jota muodostuu ihmiselle (usein lapsuudessa) koetun traumatisaation seurauksena. Dissosiaatio on kykyä sulkea vaikeita asioita pois mielestä, mikä on sinänsä normaalia toimintaa, johon kaikki ihmiset kykenevät. Esimerkiksi flow-tila on esimerkki dissosiatiivisesta oireilusta.
On tyypillistä, että vaikeita asioita kokeneet lapset ovat joutuneet käyttämään dissosiaatiota eli pahaa oloa tuottavien asioiden sulkemista pois mielestä liiallisuuksiin, jolloin tavasta toimia kehittyy liiankin arkipäiväinen osa persoonaa. Dissosiaatio on siis ikäänkuin mielen puolustusmekanismi, joka mahdollistaa henkisestä kuormituksesta selviytymisen. Toisaalta kun ihminen oppii liialliseen dissosiaation käyttöön arjessaan, tästä voi muodostua haasteita, joita kutsutaan dissosiaatio-oireiluiksi. Kun tällaisia haasteita on arjessa ns. riittävästi, voi tämäntapaista persoonan rakentumista kutsua dissosiaatiohäiriöksi tai persoonan rakenteelliseksi dissosiaatioksi, jolle löytyy ihan lääketieteellinen, psykiatrinen diagnoosi.
Dissosiaatio-oireilu näkyy mm. ihmissuhteita vahingoittavina käyttäytymisoireiluina, jotka herkästi periytyvät sukupolvelta toiselle. Dissosiaatiohäiriö selittää kroonisen masennuksen toiminnallisuuden – dissosiaatio-oireilua on jatkuva tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunne sekä alivireän ja ylivireän tunnetilan jatkuva heittely ympäristön mukaan. Dissosiatiiivista oireilua ovat myös tunteiden peittäminen esimerkiksi hakemalla kontrollin hallintaa, mikä voi näkyä esimerkiksi ylisuorittamisena tai syömishäiriöinä. Dissosiaatiohäiriön oireita ovat myös aistien yliherkistyminen, mikä näkyy ruoka-aineyliherkkyyksinä, sisäilmayliherkkyyksinä ja valo-, ääni- ja hajuyliherkkyyksinä. Koska dissosiaatio-oireet ovat voiimakkaimmillaan kovassa stressissä, stressin rauhottaminen esimerkiksi Marian kurssin menetelmillä ihan aidosti voi helpottaa dissosiaatio-oireita. Näin siis tapauksissa, joissa tällaiset oireet johtuvat aiemmin elämässä koetusta traumatisaatiosta. Tämä ei ole huuhaata. Esimerkiksi Suomen trauma- ja dissosiaarioyhdistys ry on koonnut aiheesta avartavan tietopaketin (http://www.disso.fi/wp-content/uploads/2018/02/Trauma-ja-dissosiaatio-oireet.pdf), jossa lopussa on listattu tyypillisiä dissosiaatio-oireita. Käsittääkseni nämä ovat juuri sellaisia oireita, joihin monet ovat saaneet Marian kurssista helpotusta.
Dissosiaatiohäiriöistä suurin osa jää Suomessa ja ymmärtääkseni koko maailmassa diagnosoimatta, koska dissosiaatiohäiriö ilmenee niin lukuisina oireina, että on tyypillistä, että kokonaisuutta ei osata terveydenhuollossa hahmottaa, kun kehon ja mielen lääketieteellinen diagnosointi ja hoito ovat eriytetty. Dissosiaatiohäiriöistä ei myöskään puhuta tai kirjoiteta missään niiden oikeilla nimillä, tai jos kirjoitetaan, on haastateltavana usein ääriesimerkki henkilöstä, jonka persoona on jakautunut niin pahasti, ettei esim. muisti mielialanvaihtelujen (joka on yksi dissosiaatio-oire) välillä enää toimi. Dissosiaatiohäiriötä voi olla siis eri tasoisia, jotkin vakavampia ja jotkin lievempiä oireilun voimakkuuden mukaan.
On kuitenkin niin, että on valtavasti ihmisiä, jotka kokevat jonkin verran dissosiaatio-oireilua, vaikka oireilu ei olisikaan ns. diagnoosin vahvuinen ongelma. Tyypillistä myös on, että dissosiaatio-oireilu on piilossa, kun perusarki rullaa eteenpäin, mutta oireet voivat pulpahtaa esiin stressissä tai varsinkin elämän kriisitilanteissa, jotka tuovat alitajunnan traumamuistoja esiin. Näistä stressin aiheuttamien traumamuistojen hoitamisestahan Maria sinun kurssissasi on kyse.
Mielestäni dissosiaatiohäiriön todellisen ymmärtämisen alhainen taso on valtava yhteiskunnallinen ongelma. Jos Maria pystyt nostamaan traumateoriaa julkiseen keskusteluun, uskon menetelmäsi saavan enemmän uskottavuutta sekä trauma- ja dissosiaatio-oireista kärsivien ihmisten saavan vielä enemmän apua elämäänsä.
9.11.2019
Onneksi olkoon Maria!
Ihmiset paranevat, vapautuvat ja heräävät. Sinut koetaan uhkaksi ja siksi vaino.
Jatka samaan malliin. Rohkeasti valon polkua.
9.11.2019
Alla suoria lainauksia kommentoimaltani sivulta:
”En ole kurssilla esittänyt terveysväitteitä tai antanut vaarallisia ohjeita. ”
”Olen kiitollinen että tämäkin tutkimus on nyt saatettu päätökseensä, ja vanhat ja uudet kurssilaiset saavat paranemisrauhan.”
Tiedustelenkin, mitä tarkouttaa tässä viimeisessä lainauksessa tämä ”parantumisrauha”? Kuinka laajasti tämä termi on tulkittava? Minun käsitykseni ko. termistä liittyy juuri ”terveysväitteeseen”.
Voisitko korjata tätä lausetta vaikka käsittelemään ”oireettomuutta”? Siitä kai tässä kurssissa on kysymys? Ei terveestä vaan oireettomasta tilasta.
9.11.2019
Olin kiinnostunut kurssistasi aiemmin. Tämä kohu ja otsikot saivat minut päätökseen ostaa kurssisi ja lähteä tekemään harjoituksia. Kiitos jo etukäteen.
10.11.2019
Hei!
Kiitos Maria mielenkiintoisesta tiedosta ja näkökulmasta ihmisen terveyteen, jonka annat. Siitä saa paljon uutta ajateltavaa.
Uusi asia herättää aina myös vastustusta. Siinä samalla testataan myös teorian vedenpitävyys, joka ei sinällään ole huono asia. Tämä antaa myös mahdollisuuden hioa ja tarkentaa omaa viestiä uudelleen.
Olen mielenkiinnolla mukana.
Tuomo
28.12.2020
[…] Oheiset otteet ovat kirjani sivuilta. Sama sisältö on ollut myös verkkokurssillani aivan alusta asti, mikäli sen on sieltä halunnut l… […]
5.2.2021
[…] KOMMENTTI: Poistin somepostauksen, jossa kurssilainen kertoi parantuneensa allergiasta. Tein tämän lähinnä siksi, että näyttäisi että olisin ”tehnyt” muutoksia. Postaus itsessään ei ollut vaarallinen, se ei sisältänyt väitteitä tai lupauksia. En muuttanut kurssin sisältöä mitenkään. Korostin harjoitteluohjeita, jotka oli jo alunperin osa kurssia. […]
23.7.2021
[…] Vuonna 2019 (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki turvallisuuselvityksen, jossa selvitettiin yritykseni tarjoaman palvelun turvallisuus (Voit lukea turvallisuusselvityksen kulun sekä päätöksen yksityiskohdat tästä blogikirjoitukses…) […]