Jo monta vuotta meillä on ollut tapana tehdä hampurilaisia viikonloppuisin. Olen itse ollut joskus nuorena muutaman vuoden kasvissyöjä, mutta viime vuodet olen syönyt lihaa, kohtuudella. Meillä on usein kasvisruokaa, mutta rehellisyyden nimissä, olemme tainneet syödä kolmesta viiteen liharuokaa viikossa.
Muutama kuukausi sitten katsoimme Netflixistä Cowspiracy-dokkarin, joka paljastaa suurimman kasvihuonepäästöjen aiheuttajan. Suurin päästölähde ei olekaan liikenne, vaan lehmät. Nautakarjan tuotanto vie todella paljon luonnonvaroja. Sen lisäksi naudat suoraan sanottuna piereskelevät ilmakehämme paskaksi.
Olimme dokkarin katsomisen jälkeen miehen kanssa viiden päivän täyspaastolla. Syömättömyydestä selvittyä oli helppo tehdä elämänmuutos. Päätimme että syömme kotona lihaa vain kerran viikossa. Nyt perinnettä on takana jo monta viikkoa, ja lihapäivä tuntuu todella luonnolliselta. Sanotaan, että karkkipäivä johtaa siihen, että lapset ahmivat karkkia. Lihapäivä ei ole ainakaan vaikuttanut niin.
Sen sijaan, että söisimme luomulihaa tai -leikkeleitä päivittäin, syömme lihaa harvemmin ja panostamme laatuun. Niin, luomulihaakin parempaa lihaa on tarjolla: tilasimme kotiin ison satsin laidunkarjan lihaa Karisalmen luomutilalta. Toisin kuin luomukarja, laidunkarja on viettänyt koko kesän laiduntaen. Laidunkarja ei syö viljaa, vain heinää.
Lapset kävivät tänään metsäretkellä ja toivat saaliiksi saatuja suppilovahveroita sekä kanttarellejä. Kyllä, kanttarellejä joulukuun 19. päivänä! Pilkoin sienet hampurilaispihvien sekaan. Metsästä lautaselle kelpuutamme muuten myös lihaa, eli kerran viikossa syötävä liha voisi olla laidunkarjan sijaan riistaa. Mutta tässä hampurilaisteni perusresepti.
Bataattisämpylät
Muotoile kuorimaveitsellä yhdestä tai kahdesta bataatista ”hampurilaissämpylöitä” tekemällä pari senttiä paksut kiekot pohjalle ja pyöreät hatut kansiksi. Paista noin 200-asteisessa uunissa sillä välin kun teet pihvitaikinan ja paistat pihvit. Sivele öljyä tai öljy-viinietikka-seosta hattuosien päälle ja ripottele niille seesaminsiemeniä.
Bataattihampurilaiset
- sipuli
- kaksi valkosipulin kynttä
- 400 g laidunkarjan jauhelihaa
- 1/2 tl ceylon-kanelia
- 1/2 tl kurkumaa
- 1 tl timjamia
- 1 tl suolaa
- (1 muna)
- paistamista hyvin kestävää öljyä (esimerkiksi punainen palmuöljy)
Kuullota sipulit. Sekoita sipulit sekä sekä mausteet lihan joukkoon. Jos haluat, sekoita joukkoon yksi muna, jolloin pihvit pysyvät paremmin kasassa. Muotoile pihveiksi ja paista kuumalla pannulla. Paista yhdeltä puolelta, kunnes pihvin pinnalle tihkuu nestettä. Käännä ja paista taas, kunnes nestettä tihkuu. Kasaa hampurilaiset!
Täytteeksi:
- silmusalaattia, sieniä, tomaattia, suolakurkkua, hapankaalia, porkkanasuikaleita, tammenlehtisalaattia…
- ketchuppia, majoneesia…
19.12.2015
? se on juurikin noin! Vähemmän mutta laadukkaampaa, samoin miettein. Ohje vaikuttaa hyvältä, testaan taatusti tämän Jouluhössötyksen jälkeen!
19.12.2015
Ja lisään vielä, että meidän karja laiduntaa ympäri vuoden, aina ulkona pellolla ja metsässä. Syöden vain heinää, ei viljaa laisinkaan missään muodossa ?
20.12.2015
Hei Maria!
Sinulla on upea blogi ja näin tuoreena äitinä tykkään käydä lukemassa vinkkejä myrkyttömämmästä elämästä. Itse vasta tutustun lastenruokien maailmaan ja haluaisin kysyä näkemystäsi uusiin, pusseissa myytäviin vauvojen soseisiin. Vaikka soseet ovat luomua ja laadultaan vaikuttavat hyviltä, niin lähinnä pakkaus aiheuttaa mietitystä. Voikohan tuosta pussista liueta soseisiin joitain myrkyllisiä kemikaaleja?
20.12.2015
Tätä olen myös miettinyt. Se on ikävä kyllä mahdollista. Vaikka meidän lapset on jo 4- ja 6-vuotiaita, he useasti kinuavat kaupassa sellaisia ”mössöpussukoita”. Ne ovat varsin kalliita ja lisäksi mietin tuota muovikemikaaliasiaa… Joten olen päätynyt ostamaan sellaiset Squiz-pussukat, joihin teen smoothieta. Pussukat ovat ftalaatittomia, mutta tietenkin myös niissä on jotain muovikemikaaleja. Hyvä puoli on siinä, että mössö ei ole pussissa kuukausikaupalla, vaan korkeintaan muutaman tunnin, jolloin kemikaalit eivät ehdi niin suurissa määrin imeytyä mössöön.
Tässä linkki nettikauppaan:
http://www.ombrellino.fi/merkit/squiz/squiz-karenvaali-uudelleen-kaytettava-lastenruokapussukka-3-kpl.html
20.12.2015
Kiitos vastauksesta ja hienosta vinkistä! 🙂 Nuo kaupan valmiit pussukatkin voi varmaan täyttää suppilon avulla 😀
20.12.2015
Hmm. En usko että onnistuu, mutta kokeile! Noissa täytettävissä pusseissa on siis pohjassa vetskari. Täytän ihan lusikalla kauhomalla.
21.12.2015
S
1.8.2016
[…] Olen ennenkin kirjoittanut kouluruuan huonosta laadusta ja siitä, että se aiheuttaa paineita kotiruuan laadulle. Kesällä on ollut ihan tehdä perheelle superhyvää ja puhdasta ruokaa. Tarkoitan siis ruokaa, jossa ei ole turhia kasvinsuojeluaineita tai tuotantolinjalta tai pakkauksista imeytyneitä kemikaaleja, kuten muovikemikaaleja. Syömme siis enimmäkseen whole foodseja eli minun suomella kokonaista ruokaa. Siis kaupasta tarttuu mukaan kokonaisia kasviksia ja hedelmiä. Pakastimesta otan silloin tällöin sulamaan yhden lihakimpaleen. […]