Matkalla uuteen elämään

Tämä on ollut niin jännittävä muutosten vuosi! Tuntuu että koko elämäni on ottanut uuden suunnan. Ehkä se on rivien välistä tai ehkä ennemminkin julkaisemattomien blogipostausten muodossa myös näkynyt täällä blogissa? Vuosi alkoi tammikuussa kuukauden mittaisella matkalla Thaimaahan. Niin pitkään emme ole kahteentoista vuoteen olleet erossa puolisoni Reinon kanssa. Heti vuoden alkuun tuhannet kilometrit välillämme ja tekivät ihmeitä parisuhteelle.

Helmikuussa näin sisäilmaongelmien aiheuttamista yliherkkyyksistä DNRS-menetelmällä parantuneen asiakkaani. Aloitin tuolloin ympäristöyliherkkyyksien hoitoon kehitetyn ohjelman itsekin. Nyt olen käynyt läpi ohjelman vaatiman 6kk harjoitusjakson. Kun aloitin ohjelman, en olisi ikipäivänä arvannut, että DNRS-menetelmän vaikutukset voivat ulottua niin monille elämän osa-alueille. Lähdinhän vain hoitamaan fyysistä vaivaa, yliherkkyyttä kemikaaleille ja homeille.

Olen ainakin tullut paremmaksi äidiksi ja puolisoksi. Olen täysin lopettanut murehtimisen. Olen iloisempi, rennompi. Nautin kaikesta enemmän kuin koskaan. Olen oppinut luottamaan elämään!

Matkan aikana olen kohdannut menneisyyteni täysin rehellisti todeten, että kaikenlaista on tapahtunut. Olen myös miettinyt omaa käytöstäni entisessä elämässä. Olen kylmän viileästi todennut käyttäytymismallini ja sitten sitkeästi ja päättäväisesti, mutta lempeästi vapautunut vanhoista tavoista ja hypännyt pois niiden luomista urista. Olen lopettanut syyttelyn ja syyllistymisen.

DNRS-menetelmä paransi enemmän kuin home- ja kemikaaliyliherkkyyteni, se paransi koko perheemme. Myös puolisoni on parantunut päihderiippuvuudesta. En tiedä, oliko minussa tapahtuneella muutoksella myös vaikutusta asiaan. Ehkä. Minulle riittää se, että niin tapahtui ja elämämme on ihanaa, rakkaudentäytteistä, hauskaa, syvällistä ja tasapainoista. Unelmat toisensa jälkeen ovat käyneet toteen, ja niitä on jo pitkä lista!

Ehkä ihmettelet, miksen olen kertonut tästä kaikesta blogissa? Tuntui, siltä, että ei ole ollut tarpeen kirjoittaa kesken matkan. Halusin antaa itselleni aikaa, jotta näkisin, mikä minusta kuoriutuu. En voi vieläkään sanoa, että olisin täysin perillä, mutta sentään suunta on oikea.

Huomenta Suomi -ohjelmassa esiintymisen jälkeen sain satoja yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kärsivät tai joiden lapset kärsivät erilaisista yliherkkyyksistä. Lisäksi sain jonkin verran palautetta, jossa on tahallaan haluttu ymmärtää väärin sanomani. Ei tietenkään voi olettaa, että kaikki olisivat seuranneet uraani ja blogiani, mutta yllätti, että ihmiset ovat kuvitelleet, että olen unohtanut kaiken sen, mitä olen tännekin entisessä elämässäni kirjoittanut sisäilmaongelmien ja kemikaalien sekä ruuan epäpuhtauksien vaikutuksesta terveyteen. Tai että olisin unohtanut kaiken sen, mitä olen nähnyt ratkoessani vakavasti ympäristöyliherkkien asiakkaiden kotien sisäilmaongelmia.

Se että olen parantunut yliherkkyydestä ei missään nimessä tarkoita sitä, että homekouluja ei pitäisi korjata, tai että hajustetuilla pesuaineilla läträäminen olisi täysin ok. En myöskään väitä, että pähkinäallergia parantuu pähkinöitä napostelemalla. Aion jatkossakin elää ympäristötietoista elämää, vaikkei kehoni tai aivojeni tarvitse reagoida millekään altisteille. Yliherkkyys, allergiat ja monet muutkin terveyden häiriöt syntyvät monimutkaisen prosessin myötä, johon vaikuttavat traumat, ympäristön altisteet ja jopa läheiset ihmiset ja heidän tunteensa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen katsomaan suomalaisen neurologin esityksen aiheesta.

Nykyään tiedän, että optimaalinen terveys ei ole vain kiinni ympäristön tai ruuan puhtaudesta. Tiedän, että välttely ei ole tapa parantua. Välttelyllä hoidetaan oiretta, kuten millä tahansa lääkkeellä. Itselleni mielenkiintoisempi lähestyminen on hoitaa juurisyy, ja parantaa koko ongelma! Terveyttä tukevien elintapojen lisäksi tarvitaan terveet aivot joiden toiminta tukee käyttäjänsä terveyttä, sillä lopulta aivot määrävät, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu.

Onkin ollut varsinainen pähkinä miettiä, miten voisin kirjoittaa ympäristötietoista blogia, joka silti tukee teidän jokaisen lukijan aivojen optimaalista terveyttä. Vastaus on varmaan jo lähellä. Luonnoksissani on 281 blogipostausta, jotka ovat suurimmaksi osaksi peräisin vanhasta elämästäni. Aion pikku hiljaa muokata niitä uusien periaatteitteni mukaiseksi, ja eiköhän blogini taas herää tästä eloon!

Kuva: Dorit Salutskij

13 Comments

 1. Janni
  24.9.2017

  Kaikilla ihmisillä on sydämessään jumalkaipuu. Sentähden jokainen ihminen ns. Palvoo jtn elämässään,buddhaa,patsasta,jtn julkkista,materiaalia,mammonaa jne.Näitä kaikkea Jumala kutsuu epäjumaliksi, joidenka avulla ihminen yrittää täyttää sydämen tyhjyyttä,tuoda sisältöä elämään ja täyttää sitä jumalkaipuuta. Vaikutat ihmiseltä joka on kiinnostunut tutkimaan ja kokeilemaan eri asioita. Sentähden kehoitan sinua tutustu Jeesukseen,Jumalan Poikaan hän täyttää kaiken sen tyhjyyden mitä sisimmässä on. Hän antaa elämään ja sydämeen pysyvän ilon,rauhan ja rakkauden. Enää minunkaa ei tarvitse eri maailman asioilla täyttää sitä tyhjyyttä tai etsiä nautintoa. Jumala on todellinen.

  Vastaa
 2. Lennart
  24.9.2017

  Jumaliin uskovat pitäisi laittaa laitokseen. Noin sairaan mielen paikka ei ole vapaus.

  Vastaa
 3. inkku
  25.9.2017

  Huhhuh mitä naiviutta :O ! Ei päihderiippuvuudesta toivuta hetkessä vaikka olisi kaikki maailman keinot käytössä. Seuraavat kuukaudet raitistumisen jälkeen on kuin uudesti syntynyt ja ihan kuin viettäisi kuherruskuukautta itsensä kanssa mutta kyllä se todellisuus palaa pikkuhiljaa (ja hyvä niin). Tämä alkuhuuma on sen raitistumisen aiheuutamaa epätodellista pilvessä oloa. Tämä ei ole pessimismiä vaan kokemuksen mukanaan tuomaa realismia. Kokemuksen mukaan se toipuminen vie yhtä kauan aikaa mitä siihen riippuvuuteenkin on mennyt aikaa. Jos on vetänyt kamaa 5 vuotta niin se toipuminen vie 5 vuotta, näin karkeasti sanottuna. Toki terapiasta, mindfulnessista ja muista vähän erikoisemmista menetelmistä on apua siinä matkalla mutta ei asia ole näin yksinkertainen.

  Jo vuosiakin raittiina olleet voivat retkahtaa koska tästä aivojen palkitsemijärjestelmän tuomasta tunteesta jää niin vahva ja syvä muistijälki. Onnistuneiden terapioiden ja uusien käyttäytymismallien oppimisen jälkeenkin ihmiset palaavat vuosien päästä vanhoihin totuttuihin kaavoihin. Ei päihdeongelmasta parannuta ikinä!! Voi toki olla, että ymmärrämme päihdeongelman eri tavalla mutta kyllä oman kemiallisen tarpeen tyydytys kanssaihmisten hengen uhalla (auton ajo päihtyneenä) on jo aika selkeä merkki todellisesta ongelmasta (tai ultimaattisesta idiotismista ja piittaamattomuudesta).

  Harmittaa, jos joku saa tästä vääristyneen kuvan että naps, katsele dvd:t ja tee tehtäviä, niin päihdeongelma on sillä selätetty. Ja toista ihmistä ei voi parantaa päihdeongelmasta, vaikka mitä tekisi. Tämä kuva minkä annat, jälleen kerran huolestuttaa koska maailma on varmasti täynnä naisia, kumppaneita tai lapsia jotka syyllistävät itseään läheisen päihdeongelmasta ja yrittävät hoitaa läheistään oman hyvinvoinnin kustannuksella. Mietin, että onko tässä alkuunkaan ollut kyse päihdeongelmasta vai parisuhdeongelmasta. Tämä viesti antaa kyllä todella vääristyneen ja kuvottavan kuvan tästä asiasta. Vai saatko mahdollisesti vielä jotain provisioita dvd-kurssin myynnistä?

  Tartuin vain yhteen lauseeseen mutta itselleni se riitti tuomaan todella ikävän fiiliksen pitkäksi aikaa. En ole blogisi vakkarilukija mutta voin kuvitella että, jos minä huomasin tuon, niin varmaan en ole ainoa.

  Vastaa
 4. Marja
  25.9.2017

  Maria sinun blogia pitkään seuranneena haluan ensinnäkin sanoa, että kiitos siitä, että uskallat kulkea omia polkujasi ja olla rohkeasti erilainen! Tämä maailma ei muutu koskaan jos pysytään vanhassa eikä kukaan uskalla olla suunnannäyttäjänä. Hienoa, että olet olemassa ja kirjoitat itselle tärkeistä asioista!!

  Olisin halunnut kommentoida jo siihen edelliseen DNRS -menetelmää koskevaan postaukseen, mut se jäi, niin kommentoin nyt. Olen itse käynyt psykoterapiassa 1,5 vuotta ja elämäni muutokset kuulostavat tosi samanlaisilta kuin sinun muutokset DNRS -menetelmällä! Eikä tämä ole mikään ihme, sillä molemmissa on sama idea: lisätä aivoihin uusia ratoja ja muistijälkiä sekä häivyttää vanhoja ja haitallisia. Lapsuudesta lähtien syvällä olevat uskomukset itsestä on mahdollista muuttaa. Olen itse päässyt mm. peloista, ahdistuksesta ja syyllisyydestä eroon ja elämäni on tasapainoisempaa ja onnellisempaa kuin koskaan ennen. Ja myös parisuhde on parempi kun koskaan. Olen nykyisin niin täynnä rakkautta itseä ja muita kohtaan!♡ Myös herkkä vatsani (tiukka FODMAP -ruokavalio ollut käytössä) on alkanut sietää kiellettyjä ruoka-aineita. Monia muitakin fyysisiä muutoksia on tapahtunut.

  Tällä haluan kertoa DNRS -menetelmää epäileville, että todella moni nykyisin on käynyt/käy terapiassa ja se ei todellakaan mitenkään poikkea tuosta menetelmästä. Terapiassa teet kaiken saman terapeutin kans ja yleensä hitaammin (Kelan tukema terapia kestää 3 vuotta), kun taas tuossa menetelmässä teet sen yksin ja nopeammin. Väittääkö joku, että terapia on täyttä huuhaata? Todella moni julkisuuden henkilöistä on esim. käynyt terapian. Terapiassa onnistumisen kannalta on tärkeää löytää itselle sopiva terapeutti ja sitoutua terapiaan täysin. Ja täytyy myös vähentää muita asioita elämästä, jotta mielellä on aikaa asioiden prosessointiin tapaamisten välillä. Asioiden prosessointia tapahtuu jatkuvasti omassa mielessä terapian aikana ja muutokset tapahtuvat yleensä sykäyksittäin. Suosittelen kaikille erittäin lämpimästi, että tutustuu itseensä ja lähtee selvittämään asioitaan. Huonoon oloon ja epätyydyttävään elämään ei kannata jäädä märehtimään, vaan tehdä asioille jotakin!! Näin muutetaan tämä maailma paremmaksi. ♡

  Vastaa
 5. terhi
  25.9.2017

  Vastaa
 6. Sanna
  29.9.2017

  <3

  Vastaa
 7. Eija
  4.10.2017

  Hei Maria, kiitos paljon tiedon jakamisesta!! Itsellä paljon juuri ruokayliherkkyyksiä ja vaikka osin apua niihin olenkin saanut ruokavalion muutoksilla niin siitä huolimatta oireilen nuhalla ja astmaattisilla oireilla. Erityisesti kaupunkiympäristössä. Koitin linkkisi kautta tilata tuotetta, mutta ajattelin vielä kysyä mistä voin erikseen tilata sen kirjan suomenkielisenä? Dvd:t olikin paketissa myös suomennettuina, mutta kirja, sen tahtoisin myös. Kiitos paljon etukäteen jo vastauksestasi ?

  Vastaa
 8. tepa ja poitsut
  6.10.2017

  Itse tilasin paketin 2 lievään tuoksuherkkyyteen ja ahdistukseen ja 2 viikon jälkeen ei tuoksut herkistä ja olen rennompi ja iloisempi. En edes malta oottaa mitä 6 kk päästä on luvassa :). Nyt ajattelin myydä paketin eteenpäin niin osaatko sanoa missä se kannattaa myydä ja voiko facebookin dnrs- suomen sivustolla myydä sen ja miten sinne voi liittyä..?

  Vastaa
 9. Merikapteenin vaimo
  26.10.2017

  Olipa mukavaa luettavaa. Ihana elämä 🙂
  Nauttikaa elämästä, toisistanne ja perheestänne <3 Tunnelmallista syksyä <3

  Vastaa
 10. Pikitta
  30.10.2017

  Hei Maria! Hienoa, että sinä ja perheesi olette löytäneet avun DNRS:sta! Tänään Ylen tv-ohjelmassa kuulin eka kerran DNRS-menetelmästä ja kiinnostuin todella paljon, koska minulla on monta ”vaivaa” joihin siitä saattaisi olla apua, mm. allergioita. Kävin heti katsomassa nettisivulla, josta ohjelman voi ostaa. Mutta pystytkö sanomaan rehellisesti, onko dvd:n käännös yhtä huonoa suomea kuin suomenkieliset nettisivut? Nettikurssit ovat kai englanninkielisiä? Ja saako kirjaa suomenkielisenä?

  Vastaa
  1. Maria
   31.10.2017

   Nettisivua ei ole käännetty, vaan se on vain robottikäännös. DVD-setti on sen sijaan käännetty aivan oikeasti. Suosittelen edullisinta settiä, sen voi valita kokonaan suomeksi, jolloin myös harjoituskirja on suomenkielinen. https://retrainingthebrain.com/?wpam_id=18

   Vastaa
 11. Heli
  10.11.2017

  Päihderiippuvuus eli addiktio on sairaus jonka kanssa eletään parantumattomasti loppuelämä.

  Vastaa
  1. Maria
   11.11.2017

   Tuo on yksi näkökulma. 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top