Nukkekotiko vain tytöille?

Ruotsalainen lelujättti julkaisi sukupuolineutraalin lelukuvaston. Lastenpsykiatri Sinkkonen sanoo, ettei pojille kannata hankkia nukkekotia, koska poika todennäköisesti täyttää sen legoilla ja taisteluleikeillä.
Olen eri mieltä. Ostakaa pojallenne nukkekoti. Talo- ja tilaleikki on hyvää sponttaania arkkitehtuurikasvatusta!
Tällaiseksi perintönä saatu nukkekoti jäi eilisten leikkien jäljeltä.
IMG_6846
IMG_6838IMG_6839IMG_6845kuva
Kyseessä on juttujen perusteella Batman-linna, jossa pidetään eläinten kokous.
P.S.
Aamulla kysyin pojalta, onko olemassa tyttöjen ja poikien leluja. Vastaus oli kielteinen. ”Mutta meidän luokan Aleksandra sanoo, että vaaleanpunainen on tyttöjen väri. Mut ei se ole. Kaikki värit on kaikkien.” Fiksu poika.
P.P.S.
Lelukuvastot menevät meillä avaamattomina vaivihkaa roskikseen. Onneksi posti tulee, kun lapset ovat leikkikoulussa. Eilen kävi kylläkin pieni kömmähdys, kun isoäiti kävi hakemassa lapset koulusta. Eteisessä oli tietenkin vastassa kivoja lehtiä.
P.P.P.S
Ja tyttömmehän hoivaa puolestaan hellästi action maneja. Laittaa nukkumaan, peittelee, pussailee, syöttää ja juottaa (ja imetyttää). Tytötkin voivat leikkiä poikien leluilla.

5 Comments

 1. Leluteekin Emilia
  27.11.2013

  Kovasti samaa mieltä, kyllä meillä myös poika leikkii siskonsa Koiramäen talolla innoissaan – ja mitä siitä, vaikka sen täyttäisi taisteluleikeillä. Vauvanukeilla meillä leikkii vain tytöt, mutta kyllä veljensä kruisailee niillä vaunuilla, jos pääsee niihin käsiksi.
  Noi kuvastot on sitten vihoviimeisiä kiusankappaleita, onneksi mäkin olen yleensä saanut ne lapsilta piiloon, kun kuljetaan eri ovesta kuin posti. Ja näissä suomalaisissa kuvastoissa on kyllä sukupuolijakauma vielä aika tiukassa, jotkut eläimet ja vauvalelut sentään näyttää olevan kaikille sallittuja.

  Vastaa
  1. maria
   28.11.2013

   Meillä on välillä riitaa vauvoistakin. Siispä pojalle luvattiin jouluksi oma vauvanukke.
   Ja vaikkei kuvastossa olisi lasta leikkimässä, näkee leluista todella selvästi, kummalle sukupuolelle ne on suunniteltu. Mutta hmm, onko vika tuotteessa, vai minussa, joka näin päättelen…?

   Vastaa
 2. Masala
  28.11.2013

  Ei kai sillä oleväliä jos lapsi näkee kuvastoja? Niiden kanssa opetellaan, että aina joku haluaa myydä jotain ja silti ei tarvitse ostaa. Meidän poika saa koko joulun tutkia mainoslehtiä, mutta nuistutetaan, että yhden lelun saa jouluksi valita. Harmittaa varmasti, mutta sitähän se kasvattaminen on! Ei se lapsi kiukkuun kuole.

  Vastaa
  1. maria
   28.11.2013

   Ihan hyvä pointti. Pidän silti mielipiteeni, kuvastot opettavat sellaista tavarasta haaveilua, josta en pidä. Minulle ongelma ei ole vain se tavara, vaan siitä unelmointi myös tuntuu irvokkaalta. Mutta ei meillä ihan niin ehdottomia olla, kuin ehkä kirjoituksesta voi käsittää. Toki jos lapset löytävät kuvaston, niin saavat sen selata. En mene repimään lehteä kädestä. Mutta yritän pitää toiminnan minimissä. Tuntuu, että erilaisia lelukuvastoja tulee luukusta nyt melkeinpä päivittäin.

   Vastaa
 3. Mummu jo nyt
  28.11.2013

  En koskaan lapsena nuorena ja vielä aluksi äitinäkään ymmärtänyt näitä sukupuolirooleja, saati niiden mukaan elänyt tai kasvattanut. Sitten kuitenkin jouduin huomaamaan, ettei sekään auta media tunkee väkisin olohuoneeseemme roolimalleineen. Yhtenä kauniina päivänä mainostauolla lelumainoksen ja automainoksen jälkeen tyttäreni tokaisi, että seuraavaksi varmaan tulee sitten pölynimurimainos äideille. Öö, meillä äiti ei koskaan imuroinut ja auto taas nimenomaan on ollut äidin. Selkeitä kuitenkin siis olivat nuo käsitykset mikä kuuluisia kullekin…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top