Päätön veistos

Seuraan jonkin verran taidemaailman tapahtumia. Viime viikolla valittiin talvisodan muistomerkikkikilpailun ehdokkaista voittajaksi Pekka Kauhasen teos Valon tuoja.
En nyt millään muista olenko, maininnut lähileikkipuistomme uudistuksesta aiemmin. Entiset leikkivälineet olivat järkyttävän kulahtaneet. Tilalle tuli puhdaslinjasia leikkihärveleitä. Erikoisuutena voisi pitää leikkivälineiden väriä, kaikki on mustaa.
Uusittu puisto avattiin vuoden alussa. Ensireaktion jälkeen puisto on tuntunut ihan toimivalta. (Vaikka kyllä olen jo ilmaissut kaupungille huoleni välineiden turvallisuudesta. Liukumäen rappuset ovat jyrkät ja liukkaat). Taitaa olla niin, että aikuiset ovat ainoita, joiden olen kuullut ihmettelevän tummaa väritystä.
Synkkää on puistikossa muualla.
Kuten tiedätte, olen sisällyttänyt taidekasvatuksen kasvatusagendaani. Niinpä minulla on tapana kysellä lapsilta ajatuksia maalauksista, katutaiteesta, arkkitehtuurista, musiikista… Yritin samaa lähipuistossamme, sillä uudistuksen myötä puistikkoomme ilmestyi myös Pekka Kauhasen luoma uniikki teos. Tässä on läsnä toisenlainen sota ja väkivalta.
IMG_6389
— Mitähän tuossa veisoksessa on? ihmettelen.
— Tyttö jolla ei ole päätä.
— Oho, no niinpä onkin! Miksiköhän tytöllä ole päätä? esitän hämmentynyttä.
— Ehkä tuo tuhma hirviö on hakannut sen kirveellä pois.
Lopetan keskustelun.
Kyselin mielipidettä myös muutamien lasten vanhemmilta. Kaikki vastasivat, etteivät ole katsoneet veistosta – vaikka käyvätkin puistossa lähes joka päivä. Ihmeellistä! Voiko tätä veistosta olla huomaamatta? Vai voisiko olla, ettei kukaan ole kehdannut katsoa. Eihän tämä kyllä kivalta tunnu.
Luettelen, mitä minä näen.
Tyttö ja mies. Mies, jolla on ongelma itsensä kanssa. Ehkä mielenterveysongelma, tai ainakin jonkinlaista kamppailua oikean ja väärän, mielensä ja mielitekojensa välillä. Sivupersoona? Jotain rumaa, möhkälemäistä.
Miehellä ei ole käsiä. Hänellä on kyvytön olo. Sidottu olo. Haarniskamaisen puvun sisällä kädellä on pyrkimys. Jalkovälissä on ”ryppy”. Seksuaalisuus on tukahtunut tai kadoksissa. Veistokseen ei synny sattumia tai vahinkoja. Sukupuolielinten kohdalla on vako.
IMG_6400
Tyttö on päätön, ontto. Pelkkä kuori. Mutta haluttava. Mekon pinta on kuin osteri. Osteri symboloi äärimmäistä yksinäisyyttä. Mutta toisaalta osteria pidetään afrodisiakkina eli seksuaalisia haluja lisäävänä ruokana.
Tytön sormet on katkottu, mutta upeat sormukset ovat tallella.
Tiesittekö, että Portugalissa on sanonta, joka menee jotenkin näin ”Sormukset varastettiin, mutta onneksi sormet on tallella” eli kaikki hyvin, säästyttiin pahimmalta. Sanontaa käytetään, kun kohdataan epäonnea, josta selvitään aineellisilla vahingoilla. Tytölle on käynyt päin vastoin, korut on tallella, ruumiseen ja sieluun on kajottu. Se on pahin mahdollinen kohtalo.
Viimeksi kun kurkkasin, tytön kaulassa ammottavasta aukosta oli tungettu roskia.
IMG_6407 IMG_6402
Entä tulevaisuus? Se on podiumin, veistoksen jalustan, sisällä pultattuna. Lukittuna. Saavuttamattomana. Huurtuneiden ikkunalasien läpi voi vaivoin nähdä purjeveneen muodossa seilaavat unelmat ja ajatukset.
IMG_6396  IMG_6397
Mielestäni tämä on kummallinen veistos ollakseen leikkipuiston vieressä.
Rakkaat lukijat. Keksikää jokin muu tarina, teoria tai selitys veistokselle! Haluan päästä eroon tästä hirveästä, toivottomasta tulkinnastani.

15 Comments

 1. Ulla dilon
  15.12.2013

  Taidetta on kaikensorttista.
  On vaikeaa sanoa ,
  Hyvää taikka kehnoa.Sillä myöskin taiteen arviointi on kiinni katsojan
  ”Silmästä”.
  Mutta. ”Hyvä” taide tulee puhuttelemaan. Katsojiaan lähes loputtomiin.
  Mutta tuo kyseessäoleva veistos ei todennäköisesti ole ainakaan
  Myönteistä vastaanottoa saanut,jos ihmiset eivät ole edes sitä huomanneet.
  Voip olla :kyseessä on taiteilijan omakohtainen frustraatio
  Mutta minua tämänkaltainen taide ei todellakaan puhuttele.
  voidaankin kysyä, onko tämä todellakin taidetta,vai mitä se oikein
  Onkaan.
  Ulla Dilon

  Vastaa
  1. Ulla dilon
   17.12.2013

   Annan kommentti oli mielenkiintoinen.
   Mutta selvittelevä. Todellinen taide ei tarvitse selittelyä tuekseen
   Se herättää tunteita katsojan mielessä, erilaisia tunteita .
   Jos minä. Haluaisin. Selitellä. Annan. Tuntemuksia, tuosta kirjoituksesta
   Tulisi loputon….
   selittelyä,selittelyä. Sitä kyllä maailmaan riittää,myöskin. Taidemaailmaan.
   Ehkäpä tuonsorttonen taide auttaa joitaki
   Katsojia purkamaan omaa. Ahdistustaan ja pahoja kokemuksiaan.
   mutta. Jokatapaiksessa Maria on aivan oikeassa. AINAKAAN teoksen
   Sijoituskohdetta ei ole loppuunasti harkittu.
   Taiteilijalla täytyy olla jotakin kauheaa kerrottavaa.?
   Tämä on nyt. Sitten minun. Selityksenä.
   Ulla Dilon

   Vastaa
 2. Ulla dilon
  15.12.2013

  Taidetta on kaikensorttista.
  On vaikeaa sanoa ,
  Hyvää taikka kehnoa.Sillä myöskin taiteen arviointi on kiinni katsojan
  ”Silmästä”.
  Mutta. ”Hyvä” taide tulee puhuttelemaan. Katsojiaan lähes loputtomiin.
  Mutta tuo kyseessäoleva veistos ei todennäköisesti ole ainakaan
  Myönteistä vastaanottoa saanut,jos ihmiset eivät ole edes sitä huomanneet.
  Voip olla :kyseessä on taiteilijan omakohtainen frustraatio
  Mutta minua tämänkaltainen taide ei todellakaan puhuttele.
  voidaankin kysyä, onko tämä todellakin taidetta,vai mitä se oikein
  Onkaan.
  Ulla Dilon

  Vastaa
 3. Hupsis
  15.12.2013

  Siis onko lasten leikkipuistossa tollanen veistos??

  Vastaa
  1. maria
   15.12.2013

   Ei leikkipuiston aitojen sisäpuolella, mutta aivan vieressä.

   Vastaa
 4. Tiina
  16.12.2013

  Hui tota tulkintaa sekä patsasta. Tyhmään paikkaan sijoitettu! Ja mielestäni lasten leikkipaikan ympäristön sekä ite leikkipaikan tulee olla hauska ja huoleton.

  Vastaa
  1. maria
   16.12.2013

   Juuri niin!

   Vastaa
 5. Ulla dilon
  16.12.2013

  Haluaisin vielä jatkaa.tuo patsas on. ERITTÄIN ahdistavaa katseltavaa.
  Myöskin lapsille.Empä usko lasten käsittävät .Miksi naisella ei ole päätä ?
  Kun. Sitä ei käsitä aikuinenkaan.
  Ahdistusten. ”Syöttäminen” lapsilleen ei ole tarpeen eikä oikein.
  Mielestäni lapsille tulee tarjota harmoniaa,,sillä maailma on muutenkin
  Niin kaaosmaista.
  Enkä minä myöskään tajua tuota esteettistä makua :laste leikkivempainten mustaa väriä..
  Se on hyvä kun sinä Maria. Puutut tällaisiinkin asioihin.
  Ulla Dilon

  Vastaa
  1. maria
   16.12.2013

   Niinpä. Eikö ole ihmeellistä. Tuntuu, ettei tilaaja ole edes uskaltanut katsomaan veistosta kriittisesti. Tai tuntuu, että taiteen päällä on sellainen harso, joka estää ”tavallisia” ihmisiä puhumasta siitä. Ehkä pelko, että tekee väärän tulkinnan. Mutta tulkinnan voi tehdä sen pohjalta, mitä taiteilija tarjoaa. Tässä veistoksessa on aika vaikea nähdä mitään positiivistä.

   Vastaa
 6. Anna
  16.12.2013

  Tyttö on vapaa, asento on melko eteerinen vaikka pää puuttuu, vai onko pää pilvissä? Hän on prinsessa ilman ahdistavia lasisia kenkiä tai puuduttavia prinssejä. Hän on haluttava vaikka vaikeasti tavoitettava. Tätä tyttöä ei voi suudelmalla herättää. Hänen jalatkaan ei ole maassa, edes massiivinen mekko ei estä häntä leijailemasta omissa maalimoissaan. Ehkä sormia ei ole katkottu, vaan ne ovat jo toisessa maailmassa, hän kurottaa sinne minne me muut emme pääse tai näe.
  Mies taas on pahassa pinteessä, katkottu ja pätkitty. Kohmettunut ja möhnäröykkiön syleilyssä. Hän ei ole vapaa, vain kuori menneestä. Laivat patsaassa ovat matkustamisen, toivon, voiman ja vapauden syboleite. Jalusta suojaa hahmojen haluja ja unelmia, vapautta tuntea tuuli hiuksissaan ja matkata maailman ääriin.

  Vastaa
  1. maria
   16.12.2013

   Jes, hyvä. Paitsi että lapset, joille on tapahtunut kamalia asioita suojelevat itseään juuri noin. Kehittävät omia mielikuvitusmaailmoitaan, kulkevat pää pilvissä. Puoliksi toisessa maailmassa… Eli vieläkin näen tämän surullisena. Voi voi.

   Vastaa
 7. Hanne
  17.12.2013

  Olen samaa mieltä kanssasi Maria. Veistos on minustakin kammottavan ahdistava, kuvien perusteella, livenä en sitä ole nähnyt. Toivoisin, että joku joka taideteosten sijainnista kaupungissa päättää, lukisi tuon sinun ajatuksesi veistoksesta. Ehkä ne päättäjät eivät pysähdy työn ääreen katsomaan, pohtimaan tai miettimään…ainakaan lapsen silmin. Lapsille toivoisin mielikuvitusta herättäviä, hersyviä, mutta turvallisen kauniita taideteoksia. Luulenpa, että lapset itse voisivat suunnitella joskus veistoksen ”omalle tontilleen”. Viime kesänä teitte puutarhoja kaupunkiin. Olisiko ensi kesän homma esim. ”lasten kaupunkiympäristö” 🙂 Kaupunki on yleensä rakennettu/rakentunut aikuiseen makuun ja lapsille on vain tiettyjä alueita. Entäpä, jos lapsille suunnattuja juttuja löytyisi enemmän sieltä täältä, aivan kuten aikuisillekin esim. noita veistoksia tai patsaita.

  Vastaa
  1. maria
   27.12.2013

   Kiitos Hanne. Lasten kaupunkiympäristö -idea on loistava. Laitan muhimaan!

   Vastaa
 8. Puppi
  29.12.2013

  Ahdistava veistos kaikin tavoin, ja totaalisen väärässä paikassa. Olen käynyt katsomassa veistoskokonaisuutta aikuisen tyttäreni kanssa, ja hän piti sitä vastenmielisenä, ja reagoi sen sijaintiin leikkipuiston äärellä. Itse pohdin asiaa paitsi kuvataiteilijana myös neljän lapsen äidin silmin, enkä hahmota mitään syytä veistoksen sijoituspaikalle. Marian analyysi teoksesta sekä lasten kommentit ovat realistisia; tosin tuntuu oudolta, että lasten vanhemmat eivät ole reagoineet teokseen. Kertooko se puolestaan, että vanhemmat eivät ylipäätään seuraa, mitä lapsen visuaalisessa ympäristössä ja kokemusmaailmassa tapahtuu? Toivoisin patsaan näillä eväillä liikahtavan toisaalle, paikkaan, jossa pienet lapset eivät viipyile.

  Vastaa
 9. TiinaHannele
  17.10.2020

  Huh, en ole nähnyt livenä ko. taideteosta, mutta kuvatkin riittävät. En ryhdy syvempään analyysiin. mutta tuo möhkälemäinen mieheen tarttunut hirvitys, miehen vammautunut hahmo ja päätön tyttö omg! Vaikka voi olla, että lapsen kanssa keskusteltaessa tuota työtä ja sen hahmoja voi pohtia, niin se ei tee siitä katselukokemuksesta (vieläpä tuo synkkä synkkä materiaali!) yhtään valoisampaa eikä edes informatiivisempaa mielestäni.
  Tosi ahdistava, tosi väärässä paikassa (kenelle hyvänsä katsella).
  Ja mustat leikkipaikan kalusteet. Eihän, ei, ei. Miten mustasta on voinut tulla niin täydellinen trendiväri taloista vaikka mihin ettei enää nähdä sen täydellistä epäsopivuutta suurimpaan osaan kohteista. HUH.
  Musta multa on positiivista mustaa :- )

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top