Lempparipelit ja lahjavinkki

Isoisäni 40-luvun lopussa teettämä kymmenen hengen ruokapöytä on ollut kotonani koko elämäni ajan. Voisi sanoa, että olen kasvanut pöydän äärellä aikuiseksi. En ole kuitenkaan onnistunut menettämään rakkauttani lautapelejä kohtaan.
Ruokapöytä on kotimme sydän ja aivot. Sen äärellä käydään läpi ilot ja murheet, syödään, kiukutellaan ja lopuksi tehdään sovinto ja pelataan. Lasten kanssa pelaamme yleensä joka viikonloppu sekä usein myös viikolla. Ja kun lapset ovat nukkumassa, vietämme laatuaikaa viinilasin ja pelin merkeissä.
 
Näitä pelaamme lasten kanssa yhdessä:
lempipelit

 1. Muuttuva labyrintti. Suosikkini lapsuudesta. Kehittää loistavasti visuaalista hahmoituskykyä ja tilantajua. Haastaa myös aikuiset. Pelaamme usein niin, että jokainen pelaa omalla nappulallaan, mutta aikuiset saavat auttaavat lapsia.
 2. Touhula / Busytown. Pelissä yhdistyy Richard Scarryn ihastuttava kuvamaailma ja kekseliäs peli. Pelissä pyöräytetään nuolta, jonka osuessa Luru Luden kohdalle, pitää kolmemetrisestä pelilaudasta etsiä yksityiskohtia kellon käydessä. Parasta on, että pelaajat eivät kilpaile toisiaan vastaan, vaan yrittävät yhdessä päästä piknikille ennen kuin possut syövät kaikki eväät.
 3. Ensimmäinen pelini – Eläintarha. Tämä on peli, jota neljä ja kaksivuotias voivat pelata kahdestaankin. Peliä voi pelata monin eri tavoin. Toimii myös palikkaleikkinä.
 4. Castle Logix. Minun ja neljävuotiaan oma juttu. Peli, joka kehittää loistavasti loogista ajattelua, visuaalista- sekä tilallista hahmotuskykyä. Pelissä pitää rakentaa linnoja kuvan mukaan. Tehtävät vaikeutuvat sopivasti.
 5. Bandu. Rakentelupeli aikuisille ja isommille lapsille. Kehittää rakenteen tajua ja kädentaitoja.
 6. Huojuva torni WWF-versio. Perinteinen peli pienellä lisämausteella. Kehittää käden ja silmän koordinaatiota sekä tilallista hahmotuskykyä.

 
Aikuisten laatuaikapelit:
aikuistenpelit

 1. Scrabble. Perinteinen sanapeli. Avaa keskusteluyhteyden, korvaa pariterapian.
 2. Mastermind. Loistava logiikkapeli. Tämän avulla voi tuntea lukevansa puolisonsa ajatuksia. Pelin kansi on jo itsessään aivonystyröitä kiihottava.
 3. Backgammon. Tästä tulee eteläeurooppalainen olo. Pelatessa voi kuvitella, olevansa puistossa plataanipuun varjossa. Kävelykepit nojailee vieressä. Lasissa on sherryä.
 4. Othello. Tärkeä peli. Kun umpisuoleni leikattiin ollessani kahdeksanvuotias, olin sairaalassa viikon. Ihana sairaanhoitaja jaksoi pelata kanssani tätä tuntikaupalla.

Näistähän olisi joululahjoiksikin!
Tänä vuonna aiomme ostaa lapsille vain muutaman joululahjan. Yhdelle hyvälle pelille olisi kuitenkin tilaa. Kuten huomaatte, pidän logiikkapeleistä. Suositelkaa, kiitos!

14 Comments

 1. Hanne
  13.11.2013

  Lautapelit on ”superia”. Meidän lemppareita ovat tällä hetkellä
  – Blokus
  – Ubongo (Kerätään ihania timantteja.)
  – Make & break
  – Kiekoi (tunnustele ja arvaa…tuntoaistipeli)
  Voi, pelejä on niin monia. Othello ja Mastermind ovat munkin mielestä hyviä. Ja on tosi mukavaa, kun lapset ovat nyt kasvaessaan mukana jo vaikeammissakin peleissä. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   13.11.2013

   Jes, kiitos suosituksista. Pitääpä tutustua. Tunnustelupeli kuulostaa etenkin mielenkiintoiselta.

   Vastaa
 2. Pia-mama
  15.11.2013

  Me olemme pelanneet viisivuotiaan kanssa perinteisiä lautapelejä: myllyä ja tammea. Nopeasti oppii jo tuon ikäinen pelien idean ja on päihittänyt äitinsäkin monta kertaa.

  Vastaa
  1. maria
   17.11.2013

   Apua, sivistyksessäni on aukko. En ole koskaan pelannut kumpaakaan. Poika aina kyselee, mikä se tammi-peli on. Yhdessä Puh-kirjassa Louho ja Ruu pelaavat tammea…

   Vastaa
   1. Pia-mama
    17.11.2013

    Tammessa on samanlainen puulauta ja ruudukko kuin shakissa ja siinä liikutaan puisilla ”napeilla”, myllyssä myös samanlaiset napit, mutta lauta hiukan erilainen…eli ei mitään ihmeellisiä kommervenkkejä, siksi onkin kiva, että poika on siitä kiinnostunut..

   2. maria
    17.11.2013

    NO nappeja meillä on, ja shakkilauta. Eli nyt tarvitaan vain säännöt. Vai? Googlaan.

 3. Katinka
  16.11.2013

  Meillä pelataan 6 vuotiaan kanssa Afrikan tähteä, Unoa, Kimbleä ja Kanin loikkaa. Kahta jälkimmäistä voisi jo pelata 4 v:n kanssa.
  Löysin kirpparilta kesällä Fortunan ja se on myös kiva!
  Kirpparilta löytää muutes paljon pelejä ja hyvää hintaan. Kannattaa vaan tarkistaa, että kaikki osat ovat säilyneet pelien tiimellyksessä.
  Kivoja peli-iltoja. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   17.11.2013

   Joo, totta. Kirppari. Sinne pitää suunnata ennen joulua.

   Vastaa
 4. Ine
  17.11.2013

  Blokus on meillä pelatuin lautapeli Bandun ohella. Suosittelen. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   17.11.2013

   Kiitti!

   Vastaa
 5. Riina
  17.11.2013

  Lasten Carcassone, ihanan yksinkerainen ja kiehtova logiikkapeli, jota meillä pelataan uudelleen ja uudelleen…

  Vastaa
  1. maria
   17.11.2013

   Jes, kiitti vinkistä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

   Vastaa
 6. Veera
  29.11.2013

  Meillä pelataan lasten Unoa, Afrikantähteä, lasten Monopolia, Muuttuvaa labyrinttiä, muistipelejä, kimbleä ja rottapeliä, jossa kerätään juustoja (en muista nimeä). Näihin osallistuvat pojat 3 ja 5v. Keskenään pojat osaavat pelata jo monopolia lukuunottamatta kaikkia ym pelejä. Vanhemman pojan kanssa pelataan myös peliä (en muista nimeä), jossa lasketaan plus- ja miinuslaskuja ja lasketaan kuvissa olevien esim. autojen määriä. Lisäksi poika 5v. on alkanut pelata aikuisten Rush Hour-peliä ja on mielestäni uskomattoman hyvä siinä. Kaikki helpoimmat menee kuin vettä vaan läpi ja vaikeampiakin ollaan jo kokeiltu. Kehittää tosi hienosti hahmottamista. Pekka-pelikortit löytyy myös. Lisäksi pelataan tavallisilla korteilla Katkoa. Joululahjaksi on taas tarkoitus hommata uusi/uusia peli/pelejä.

  Vastaa
  1. maria
   29.11.2013

   Oho, no teillä on laaja pelirepertuaari! Pitääpä tutustua tohon Rush Hour’iin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top