Saako ekologisia valintoja kannattava matkustaa lentäen?

Sain todella kipakkaa palautetta, siitä, että kehtaankin puhua ekologisten valintojen puolesta arjessa, mutta olemme silti lomamatkalla lentäen. Ärsytystä herätti siis edellinen postaukseni, jossa kerroin palasaippuan eduista verrattuna nestemäisiin pesuaineisiin. Samanlaista palautetta ovat saaneet muutkin, jotka yrittävät arjen pienillä valinnoilla vaikuttaa elämisen aiheuttamaan ympäristökuormaan.

Ja palaute herätti minussa kyllä tosi ristiriitaisia ajatuksia! Aiemmin olisi ollut täysin samaa mieltä näiden ihmisten kanssa. Olin nimittäin varsin ääriekologinen jossain vaiheessa elämääni. Lisäksi minulla oli ennen jäätävä lentopelko, joka rajoitti lentokoneen kyydissä matkailua. Eikä rahatilannekaan ole aina ollut sellainen, että olisin voinut lähteä matkalle aina halutessani. Oli siis todella helppoa olla kriittinen lentomatkailua kohtaan, sillä muut asiat rajoittivat matkustamistani joka tapauksessa! Mutta näkökulmat ja elämäntilanteet muuttuvat.

Ehkä osa saamastani palautteesta kumpuaa kateudesta? Vai kuinka moni nostaa käden ylös ja sanoo hyvällä omalla tunnolla, ettei koskaan ikinä matkustaisi minnekään lentomatkan päähän lomalle, jos rahatilanne ja muu elämäntilanne sen sallisi?

 

Olin tosiaan lasten kanssa Thaimaassa myös vuosi sitten ja kirjoitin siitä paljon blogiin. Luulen kuitenkin, että matkustelemme keskimääräistä suomalaisperhettä vähemmän. Olemme kahdentoista vuoden parisuhteen aikana käyneet matkalla lentäen tasan neljä kertaa, joista kaksi on ollut yhdistettyjä työmatkoja sekä matkoja tapaamaan sukulaisiani Espanjassa. Olisi aikamoinen uhraus ympäristön puolesta esimerkiksi päättää, etten enää koskaan näe sukulaisiani, joista suuri osa asuu Espanjassa ja Etelä-Amerikassa. Kesällä serkkuni matkusti Chilestä tapaamaan meitä, ja maksoin osan hänen lentolipustaan. Oliko se väärin ympäristön kannalta? Olisimmehan voineet jutella Skypellä…

En usko, että otsikossa esittämääni kysymykseen on oikeaa vastausta, mutta aihetta on syytä pohdiskella. Eikä tarkoitukseni ole myöskään puolustella valintaani, vaikka ehkä hieman tekeekin mieli.

Itse olin ennen sitä mieltä, että kaikki vastuu on yksittäisillä ihmisillä ja heidän valintojensa harteilla. Jokainenhan voi halutessaan todellakin elää pimeässä, laskea kodin lämpötilaa vaikka 16 asteeseen ja käyttää villasukkia, syödä ympäri vuoden vain kotimaisia marjoja, juureksia ja papuja ja lopettaa lisääntymisen. Mutta mitäs elämästä sitten jää jäljelle?

Varmasti on paljon ihmisiä, jotka ovat täysin onnellisia tuolla reseptillä ja matkailevat vain lähimetsään tai pyöräilevät halki Suomen. En sitä epäile. Mutta pitäisikö meidän kaikkien pyrkiä siihen? Kukapa sen tietää? Nyt tiedetään tarkkaan, että maapallon varoja käytetään aivan liian nopealla tahdilla. Maailman ylikulutuspäivä on joka vuosi aiemmin ja aiemmin.

Itse en ole kuitenkaan niin huolestunut energiankulutuksesta. Maapallo vastaanottaa aivan uskomattoman määrän energiaa vuorokaudessa auringosta. Kun tuo energiamuoto saadaan haltuun tehokkaasti, meillä ei enää koskaan tule olemaan puutetta energiasta. Ja uskon, että kun energia-asia saadaan korjattua, myös ilmastohuoli hälvenee.

Se, mistä itse olen erittäin huolestunut, on raaka-aineiden käyttö (erityisesti maaöljy) ja sen aiheuttamat ekologiset muutokset. Lisäksi olen huolestunut erilaisten ekologisten ympäristöjen tuhoamisesta ja luonnon lajirikkauden köyhtymisestä. Oma aavistukseni on, että ilmastonmuutosta paljon suurempi kysymys tulee olemaan ympäristön kemikalisoituminen ja muovin kuuluminen ravintoketjuun.

Ja olisiko tämä kuitenkin asia, joka on yksilöiden lisäksi osin myös poliitikkojen ja yritysten vastuulla?

Pimeässä ei tarvitse enää olla, sillä nykyään valoa saa pimeyteen led-valoilla. Talotkin voi lämmittää maalämmöllä tai kaukolämmöllä huomattavasti ekologisemmin kuin vielä 20 vuotta sitten. Nestemäisten pesuaineiden sijaan voimme valita pahviin pakatun palasaippuan ja niin edelleen. Kiitos siitä kuluttajille ja valtioille jotka ovat vaatineet ekologisempia vaihtoehtoja että yrityksille, jotka ovat kyenneet tuottamaan uuden sukupolven vaihtoehtoja.

Täällä matkalla yritän elää mahdollisimman ekologisesti. Emme käytä ilmastointia, olemme kuljettaneet matkalle omat ekologiset saippuat, meillä on mukana vain käsimatkatavarat, kieltäydyn koko ajan turhasta muovista (pilleistä, muovipusseista, yksittäispakatuista ruokailuvälineistä ja raikastuspyyhkeistä, mitä koko ajan tarjotaan) ja yritämme olla tuottamatta ruokahävikkiä. Lisäksi harjoitamme myös täällä matkalla lempeää ympäristökasvatusta, opettamalla lapsille miten eletään mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavasti. Täällä turhan muovin paljous lävähtää välillä naamalle todella kovaa. Toivon, että uusi sukupolvi on edellisiä fiksumpi.

Kyllä kaiken tämän höpinän jälkeen täytyy myöntää, että osittain, ihan pikkuisen, minulla on huono omatunto siitä, että kaiken hiilijalanjälkitiedon jälkeen joka minulla on, olemme täällä matkalla. Mutta samalla olen kiitollinen, että voin kirjoittaa tätä tässä lämpimässä ja ladata henkisiä akkujani. Ehkäpä jaksan sitten tehdä koko vuoden tehokkaammin töitä niiden asioiden puolesta, joita pidän tärkeänä!

Olen omassa elämässäni päättänyt, että haluan edistää ympäristötietoista ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa (kirjoittamalla tätä blogia) ja vähentää muoviroskan syntymistä ja ympäristön kemikalisoitumista (kehittämällä oman saippuabrändin). Olisikin aika uskomatonta aloittaa palasaippuatrendi, joka pikku hiljaa lähtisi kiirimään ympäri maailman. Ehkäpä se lopulta auttaisi myös muoviroskaongelmaan, joka täällä Thaimassa on aivan ilmeinen.

Mitä mieltä olet? Sano ihan suoraan, menikö sanomaltani pohja, kun lähdimme matkalle lentäen?

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

64 Comments

  1. Nimetön
    24.1.2018

    Kateellisten puhetta. Tottakai matkustat,etkä pode siitä huonoa omaatuntoa. Sellasta se elämä välillä on pää siinä sekoaa jos rupee liikaa kelailemaan. Hyvää lomaa teille.

    Vastaa
    1. Nimetön
      24.1.2018

      Oletetaan, että vastustaisit yksityisautoilua.
      Voisinko silloin puolustaa omaa ajeluani argumentilla ”kateellisten puhetta, kun niillä ei ole varaa ostaa autoa. Tai kahta.”

      Vastaa
  2. Nimetön
    24.1.2018

    En tiedä, meni ekologinen uskottavuutesi lentolipun myötä.
    Lähinnä tämä ”selittelyteksti” herätti minussa hilpeyttä: ei niin haitaa, että men lennettiin, kun me käytetään palasaippuaa, eikä juoda pilleillä 😀
    Ei lomalentoa voi puolustella ekologisesti. Sille on etsittävä ihan toiset perusteet, jos perustella tarvitsee.
    Niin, ja sinne Espanjaan, sinne voi kyllä matkustaa vaikka junalla.

    Vastaa
    1. Maria
      24.1.2018

      Voi kuule, silloin kun olemme tehneet kaksi matkaa Espanjaan, minulla oli todella jäätävä lentopeljo ja arvaatko, että yritin kaikin keinoin järjestää matkamme sinne junalla. Se ei ole niin helppoa! Varsinkin, kun puolisolla on töitä vuoden jokainen viikonloppu, niin aikaa matkalle toisellakin kertaa oli vain neljä päivää. Siinä ei vaan millään ehdi. Toisella kertaa aikaa taisi olla viikko. Teimmekin silloinkin kaikkemme minimoidaksemme ympäristövaikutukset ja kuljimme työasian perässä koko Espanjan halki junalla edes takaisin. En sano, etteikö lentäminen ”haittaisi”, eikä muiden tekojemme ole tarkoitus hyvittää lentoa. Elämme elämäämme mahdollisimman ekologisesti vaikuttaen niihin valintoihin, jotka ovat mahdollisia.

      Vastaa
      1. Pettynyt lukija
        24.1.2018

        Kultainen keskitie kaikessa. Lentäminen 4 kertaa 12 vuoden aikana ei vie uskottavuuttasi laisinkaan. Tärkeintä on tehdä hyviä valintoja päivittäisessä arjessa. Mutta eräs toinen asia kyllä pisti silmään! Nimittäin toivelyhtyjen taivaalle lennättäminen! Olen innokkaasti lukenut juttujasi ja samastunut ajatuksiisi, mutta nähdessäni lyhtyjenlähetyskuvan olin aivan ihmeissäni, jopa pettynyt. Siinä kyllä meni uskottavuus ja pohja koko ekologisuudelta. Nuo lyhdyt tappavat vuosittain satoja kilpikonnia ja muita meren asukkeja, sillä lyhytnäköiset ajattelemattomat turistit eivät ajattele niiden seurauksia. Minne ne päätyvät? Roskana luontoon. Lyhdyt ovat kauniita ja niistä saa hienoja kuvia (paikallisten hyvä bisnes), mutta onko ne eläinhenkien arvoisia?
        Siinä pohdittavaa.

    2. Nimetön
      25.1.2018

      On kyllä lähinnä naurettavaa alkaa noin puolustelemaan tekojaan. ”Kun ei juoda pillillä, niin voidaan lentää”.

      Toisekseen, ei ole kovin ekoteko tehdä lisää lapsia.

      Mutta jospa tuo sinun palasaippua pelastaa sinun imagon. Ja etikka.

      Vastaa
  3. Marika
    24.1.2018

    Ihailen sun ekologisuutta! Ihanaa lomaa ja nauttikaa täysillä! ?

    Vastaa
  4. Nimetön
    24.1.2018

    Mielestäni ekologiselta elämän tyyliltäsi ei mennyt pohja, koska päätit lentää kohteeseen. Jokainen tekee valintansa ja kaikesta ei voi heti luopua. Haluaisin kuitenkin hieman herättää kysymystä siitä, kuinka paljon eläinperäisiä tuotteita käytät arjessasi (esim liha- ja maitotuotteet)? Sillä nämä tuotteet ovat kaukana egologisesta ja eettisestä. En halua lähteä saarnaamaan asiasta, mutta toivon, että voisit itse tutkia hieman asiaa ja tehdä sen jälkeen tietoisen päätöksen onko näiden tuotteiden kuluttaminen sinusta hyvä ja ekologinen ratkaisu. Arvostan sinun valintojasi elää ekologisemmin, toit niitä tässä postauksessa esiin ja halusin tuoda sinulle uutta näkökulmaa. Vastuu ei ole pelkästään yksittäisillä ihmisillä ja meidän harteillamme, mutta meidän pitää osata vaatia muutosta. Jos itse haluaa muutoksen tapahtuvan, on oltava valmis aloittamaan itsestä. Mukavaa loppu lomaa!

    Vastaa
    1. Maria
      24.1.2018

      Hyvä kysymys! Olisi väärin sanoa, että olemme vähentäneet eläinperäisten tuotteiden kulutusta, sillä olemme aina käyttäneet niitä todella vähän. Mutta kyllä, liha, juustot ja joskus myös jogurtti kuuluvat ruokavalioomme. Pitkään olin täysin maidottomalla ruokavaliolla, mutta nykyään syön ja syömme joskus juustoa. Jogurtin sijaan useimmiten kasvisperäisiä vaihtoehtoja, kuten kookosjogua.

      Lihaa myönnän syöväni varsin mielelläni, ehkä kerran viikossa. En kuitenkaan osta mitä vaan lihaa, en edes luomulihaa, vaan vapaana kasvaneen laidunkarjan lihaa pientuottajalta, jonka tunnen. Useimmiten myös tilaan voin Italiasta, se on myös alpeilla vapaana laiduntaneen karjan maidosta tehtyä ja vieläpä käsin lypsettyä… Mutta vähänpä sitä meillä menee.

      Vaatteissa uskon, että eläinperäinen vaihtoehto (villa) on ympäristön kannalta pitkällä aikavälillä parempi kuin muovipohjainen tuote, joka lisää vettä myllyyn tuohon maailman mikromuovi- sekä kemikalisoitumisongelmaan. Eettisyyden kanssa pitää kyllä sitten olla tarkkana.

      Tässä muuten meidän perheen lemppari vegaaniruoka:
      https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/vegaaninen-pasta-bolognese-eli-kasvisbolognese/

      Vastaa
  5. Aino
    24.1.2018

    Todella mielenkiintoinen aihe mietittäväksi. Asiat kun eivät ole niin mustavalkoisia. Tosiaan sivusitkin tuossa jo osittain sitä, mitä mieltä minä tästä asiasta olen. Eli jos tietty ei-kestävä ja luontoa kuormittava valinta menee yksilön hyvinvoinnin eteen, on se silloin tällöin perusteltua. Voisimmeko siis ajatella, että lomamatkanne toisikin sinulle niin paljon hyvinvointia, että jaksaisit entistä paremmin tehdä tekoja ympäristön hyväksi. Toki tällainen ajattelu vaatiin itsen ja omien valintojen kriittistä ja aktiivista tarkastelua, mutta on mielestäni perusteltua kun sen tekee oikein.

    Samaa voidaan miettiä lihansyönnin kannalta. Tiedän, että kaikille ihmisille ei terveydellisistä syistä sovi täysin kasvispainotteinen ruokavalio esimerkiksi sen sisältäminen antiravinteiden takia. Tällöin on tarpeen syödä lihaa, saadakseen tarpeeksi hyödyllisiä ravintoaineita. Tällöin yksilö pysyy terveenä ja virkeänä ja jaksaa tehdä tekoja, jopa työtä ympäristön hyväksi. MUTTA oleellista tässäkin on kuinka lihansyönnin tekee paremmin; valitsemalla eettisesti tuotettua laadukasta lihaa läheltä omaa asuinseutua!

    Vastaus kysymykseesi; mielestäni olet edelleen uskottava, kiitos tekemästäsi työstä 🙂

    Vastaa
    1. Maria
      24.1.2018

      Tosi hyvä kommentti! Tää: ”Eli jos tietty ei-kestävä ja luontoa kuormittava valinta menee yksilön hyvinvoinnin eteen, on se silloin tällöin perusteltua.”. Pitääpä vielä miettiä tätä aihetta lisää!

      Vastaa
    2. -
      27.1.2018

      Mutta eikö tämä ole vähän sellaista ”lennän koska haluan” ajattelua? -tai kyllä ihan jokainen suomalainen voisi sanoa tarvitsevansa lomaa auringossa keskellä talvea, loskaa ja kaamosta..

      Ajattelen, että ihmisen velvollisuus on rakentaa arjestaan, työelämästään jne. niin hyvää, että ”tarvitse” siitä super kuormittavia kaukolomataukoja. Tai inhoan ajattelumallia, jossa paiskitaan paljon töitä ja kärsitään arjessa ja sitten koetaan oikeutetuksi tai ansaituksi omat epäekologiset tai epäeettiset valinnat.

      Myös ihan vain loma virkistää ja vaikka matka lumen äärelle Lappiin. Ja toki Thaimaaseenkin voi matkustaa, mutta ei se mitenkään ole ekologista.

      Vastaa
      1. Maria
        28.1.2018

        Ymmärrän tuon täysin! Ennen tämä olikin se malli, jolla meillä elettiin. Mutta nyt kun miehen ura on lähtenyt lentoon, niin keikkoja on pakko tehdä. Hän on keikoilla jokainen viikonloppu ja tammikuu on ainoa hetki, kun voimme viettää aikaa lomalla koko perheen kesken. Muut loma-ajat mies on töissä ja kun mies on vapaalla, ovat lapset lomalla. Harkitsimme kyllä kovasti erilaisia vaihtoehtoja. Myös kotimaan kohteet oli harkinnassa. Mutta toisaalta, siinäkin on vähän niin ja näin, Suomessa asuminen ei ole edes kovin ekologista, sillä joudumme lämmittämään ja tuomaan ruuan kaukaa…

  6. Lurre
    24.1.2018

    Tietenkin saa lentää, omasta mielestäni. Ei elämä ole tämmöisissä asioissa kaikki tai ei mitään -valinta, jonka takia kannattaisi jättää elämättä ja hakematta ne kokemukset joita kaipaa. Eihän yksittäiset epäekologiset teot millään lailla kumoa niitä muita hyviä valintoja pois. Nauttikaa ihanasta lomasta! 🙂

    Vastaa
  7. Elisa
    24.1.2018

    Minun mielestäni varsinkin niillä ihmisillä, jotka jo arjen pienillä teoilla vaikuttavat ympäristöasioihin positiivisesti ja tekevät oman osuutensa, on erityinen ”oikeus” käyttää lentokonetta! Me asutaan upealla planeetalla, mikä tulisi todellakin käyttää hyödyksi. Matkustus avartaa ja kuten jo mainitsitkin, sitä huomaa miten paljon meillä on vielä tehtävää ympäristöasioiden kuten muovin kanssa. Ympäristöongelmiin tulee puuttua jne mutta ei se lentäminen maailmanloppu ole. Jos kaikki kantaisivat kortensa kekoon ja alkaisivat suosia muovitonta elämää, vaihtaisivat lamput ledeihin, suosisivat ekosähköä jne, maapallolla olisi paljon parempi olla! Elämä pitää elää ja siitä pitää nauttia, sukulaisia pitää moikata ja lämpöä ja aurinkoa tarvitaan aina välillä! Terveisiä Uudesta-Seelannista 🙂

    Vastaa
  8. Jasmiini
    24.1.2018

    Me matkustelemme paljon enemmän kuin te, enkä koe siitä huonoa omaatuntoa. ? Yritän muilla valinnoillani korjata tätä järkyttävää epäkohtaa… ? Jos alkaa oikein pilkkua viilaamaan niin kyllähän lasten tekeminen on valtava ympäristöhaitta joidenkin mielestä. Mutta siitäkin voi olla montaa mieltä.. ?
    En missään tapauksessa pidä sinua tämän matkan vuoksi epäuskottavana! Teet arvokasta työtä ekologisten asioiden puolesta. ??
    Ja ostin muuten ensimmäistä kertaa sielunsiskojen palasaippuan, patsulin tuoksuisen! Se on ihana, kiitos siitä! ❤️

    Vastaa
    1. Jes
      24.1.2018

      Ei se lasten epäekologisuus ole mielipideasia vaan fakta.

      Vastaa
      1. Jasmiini
        24.1.2018

        Erittäin mustavalkoinen ”fakta”. Mitä jos joku lapsistamme keksii keinon pelastaa maailma? Jne. Tästä voisimme keskustella loputtomiin. ?

  9. Hippitytsy
    24.1.2018

    Pyh. Nykyään itsekin törmään kaikenlaisiin ennakkoluuloihin ekohenkisten ja ei-ekohenkisten ihmisten puolelta. Minun mielestä jokainen tekee omat valintansa. Se on se hiilijalanjälki, joka ratkaisee. Joku pienentää sitä asumalla ja elämällä todella askeettisesti ja matkustaa työnsä takia lentokoneella usein, joku pienentää jollain toisella tavalla. Itse pyrin ekologisuuteen, vegaaniuteen ja luomuun, mutta aina ei ole näitä kaikkea tarjolla, joten täytyy valita jotenkin. Turismi on kuormittaa monella muullakin tavalla kuin pelkästään lentojen kannalta. Ostoksilla käydään, heitetään muovipusseja ja muuta roskaa luontoon tai hotelliin. Hotelleissakin voi tehdä valintoja, kannattaako ekologista hotellia, käyttääkö esim.pyyhkeitä niin kuin hotelli ohjeistaa jne.
    Aina ei voi miellyttää kaikkia. <3 Ja kuten joku tuolla aiemmin jo sanoi, kaikki ei ole niin mustavalkoista. On viherpesua, oikeasti ekologista ja sitten on jotain ihan muuta.
    Jatkakaa Maria te samaan malliin!

    Vastaa
  10. No mut kyllä mä silti kierrätän :D
    24.1.2018

    Normiautoilija ajaa 10 vuotta niillä päästöillä, mikä aiheutuu Suomi-Thaimaa lennoista. Olin ihan järkyttynyt tuosta. Nimittäin itsekin matkustelen, mutta vaan Euroopassa, ei päästöjen vaan ->(koska ei ole vara matkustaa Aasiaan prkl :D). Mä luotan, että jotkut mua viisammat vielä ratkaisee tän asian munlaisten tolliskojen puolesta. Ootte kaunis perhe ja loman ansainnu.

    Vastaa
  11. Nimetön
    24.1.2018

    Elämä ei ole mustavalkoista, mutta kerroit ekologisista valinnoista siellä kohteessa. Mieleeni tuli instagramissa julkaisemasi kuva jossa puolisosi kanssa lähetitte soihdut taivaalle. Miten perustelet tätä valintaa?

    Vastaa
  12. NelliL
    24.1.2018

    Nykyihminen ja nykymaailma ei voi enää palata siihen aikaan kun oikeasti elettiin ekologisesti, luonnon kanssa tasapainossa. Silloin me valitsemme omat toimet, joilla pyrimme edes vähän parantamaan omaa voitiamme ja valitsemaan ne vähemmän huonot vaihtoehdot. Kun puhutaan siitä, että syödään ekologisesti niin sivuutetaan aina se, että onko ekologista rahdata niitä ruokia toiselta puolen maapalloa? Ei ole, Suomessa lähiruoka on se ekologinen vaihtoehto, ei myöskään ruokateollisuus ole ekologista. Voimme tehdä näitä listoja ihan niin paljon kuin haluamme ja selitellä, että se on kuitenkin vähemmän paha kuin tuo toinen asia. Jo näistä keskusteluista huomaa, että nykyihminen ei ole valmis palamaan aikaan, jolloin elettiin tasapainossa luonnon kanssa.

    Vastaa
  13. Moona
    24.1.2018

    Täysin kateellisten puhetta!! Minusta hienosti kerrot ekoloogisuudesta ja tuot siitä kaikille tietoa. Nyt nautitte rauhassa lomasta!

    Vastaa
  14. Irma
    24.1.2018

    Niin ja se lentokone lentää sinne joka tapauksessa olette te siinä koneessa tai ette. Lentämistä pitää suitsia laajemmalti kun yksilötasolla, mutta eihän se onnistu tässä rahan ahneessa maailmassa.

    Vastaa
    1. Aino
      27.1.2018

      En ota tähän keskusteluun muuten kantaa, sill lennän itsekin. Mutta tämä kommentti oli niin hölmö että pakko vastata. Ei – se lentokone ei lennä tyhjänä minnekään jos ei ole matkustajia. Kysyntä määrää hyvin nopealla aikataululla lentojen määrän.

      Vastaa
      1. Maria
        28.1.2018

        Se on totta! Itse ostan aina lennot ihan viimetinkaan ja kaikki (4 edestakaist lentoa) joilla olen viimeisen 12 vuoden aikana lentänyt on olleet ihan täynnä.

  15. Helena
    24.1.2018

    Olen itse lentänyt paljon ennen lapsia. Nyt on helppo elää ekologisesti, kun ei noiden pienten kanssa viitsi mihinkään reissuun lähteä. Eipä olis kyllä varaakaan. Minun on siis helppo sanoa, etten lennä, koska haluan elää ekologisesti. Mutta tosiaan, jos mulla olisi se mahdollisuus (rahaa!), saattaisi olla ihan eri tilanne. Meille on syntymässä kolmas lapsi huhtikuussa ja siitäkin olen välillä potenut huonoa omaatuntoa. Lisääntyminenhän ei ole mikäön ekoteko, päinvastoin. Joku ystäväni jakoi juuri artikkelin vapaaehtoisesti lapsettomista, jotka eivät tee lapsia, koska se kuormittaa niin paljon maapalloa. Tunsin pienen piston sydämessäni. Haluan elää mahdollisimman ekologisesti, mutta silti olen tehnyt kolme lasta. Mutta olisinko ollut valmis muuttamaan lapsentekosuunnitelmia ympäristön takia? En. Voinko siis oikeasti sanoa, että olen ekologinen ihminen ja ympäristö on minulle äärimmäisen tärkeä ja huolta aiheuttava asia? Mielestäni voin, koska pohdin asioita päivittäin arjessa. Harvoin niitä ihmisiä arvostellaan ja kritisoidaan, jotka lentelevät, syövät päivittäin lihaa ja omistavat monta autoa. Mutta se, joka pyrkii tekemään ekologisia valintoja arjessa, mutta ei ole täydellinen, saa valtavan kritiikkiryöpyn. Mielestäni väärin! Nauttikaa lomasta ja ladatkaa akkuja! 🙂

    Vastaa
  16. Kahden äiti
    24.1.2018

    Mielenkiintoinen keskustelu! Onko kuitenkin niin, että hyvä jos miettii ekologisia vaihtoehtoja ja pyrkii niitä pääsäntöisesti valitsemaan, mutta jos tekee joitain huonoja valintoja, ei koko ekologisuusideologiaa tarvitse heittää hukkaan. Ihanaa lomaa ja onnellista odotusta teille!

    Vastaa
  17. Alexandra
    24.1.2018

    Jokainen tekee niin kun parhaaksi katsoo. Elämä ei tosiaankaan ole mustavalkoista eikä ihmisenkään kannata olla. Liian ehdotottomasta ajattelusta seuraa radikalisoituminen ja vääjäämättä eriytyminen suurimmasta osasta muista ihmisistä. Harva on tälläisessä osassa onnellinen.
    Mutta ”hupi” matkustaminen, etenkin lentokoneella on ekologisuuden kannalta kovin ongelmallista. Ihminen on pohjimmiltaan hedonisti ja on täysin luonteemme mukaista valita joskus oma etu esim. luonnon edun sijasta. Se miten usein näin tekee on arjen ekologisuuden kannalta olennaista. Ehkä Maria sinäkin ekologisten arvojen puolestapuhujana tulevaisuudessa päädyt siihen, että thaimaahan matkustaminen painaa oman elämän vaakakupissa vähemmän kuin ekologiset arvot. Aika näyttää mihin elämä vie ja miten ”sielu” kehittyy. Olen itse päättänyt että en aio lentää enää kun pari kertaa elämäni aikana (olen nyt 30 v) ja olen luopunut monesta unelmasta tämän takia. Se ei tarkoita että tuomitsisin sellaisen joka ei valitse kuten minä.

    Vastaa
  18. MARIAH
    24.1.2018

    Meidän perheellä olisi varaa, mutta en halua lentää ekologisista syistä. Olen aloittanut jo toisen 10-vuotislentolakkokauteni. Välissä kokeilin, olisiko sellainen elämä ollut minua varten, totesin, etten jäänyt juurikaan mistään paitsi, paitsi lämmöstä. Kieliä, kulttuureja ym. saa lähempääkin ilman lentämistä.

    Tässä kansainvälistymisessä on sellaista, että ihmiset menevät naimisiin eri kansallisuuksien kanssa, ja muutetaan toisella puolen maapalloa. Ja sitten suvut reissaa edes takaisin. Minunkin perheessäni äidilläni, siskollani ja veljelläni on ulkomaalaiset puolisot, ja myös itsekin olen joskus asunut ja seurustellut pidempään ulkomailla. Sellaista tämä maailma nyt vaan on. Puhu siinä nyt sitten lentämisen rajoittamisesta sukuloimisessa. Jokainen voisi miettiä, josko ne sukuloimiset ja työreissut voisi olla riittävät. Minulla sattuu nyt olemaan hyvä tuuri, ja mun ulkomaalaiset sukulaiset asuvat nyt täällä.

    Ekologisuudesta kun puhutaan, niin ne lapsethan nyt on se kaikkein epäekologisin asia. Itse halusin yhden lapsen politiikkaa. Olin tekemässä sterilaatiota samalla viikolla, kun tapasin nykyisen mieheni, joka halusi 4 lasta. Siinäpä sitten neuvoteltiin. Kun oli jo ikääkin, eikä rahaakaan ylettömästi. Lisäksi isovanhemmat eivät voineet hyväksyä sijais- tai adoptiolapsia. Jo minun lapseni oli hylkiö siihen asti, kunnes sukuun saatiin heidän omaa vertaan. Asiat eivät ole yksinkertaisia. Minä joudun elämään valintojeni kanssa. En voi koskaan olla niin ekologinen kuin haluaisin. Tällä hetkellä olen sidottu myös liian isoon taloon, josta emme pääse eroon. Jälleen kerran…en pysty elämään niin ekologisesti kuin haluaisin, ja joku toinen voi meille tullessaan arvostella hyvinkin räikeästi elämäntyyliämme tietämättä mitään syistämme. Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Ja kateus ei aina kannata.

    Ehkä ekologisuus onkin vain matka. Vähän niin kuin Zero Waste-kin. Ei kukaan voi olla kuluttamatta yhtään mitään. Mutta voi kulkea sitä polkua, ja pyrkiä pysymään sillä kaidalla tiellä, ja pysyä kuulolla, mitä voisi vielä tehostaa.

    Mitä tulee vielä lentokoneisiin, niin ne lentokoneethan eivät kyllä reiteillään loputtomiin tyhjiä koneita lennä, jos ei ole asiakkaitakaan, eli kyllä jaloillaan voi äänestää.

    Vastaa
    1. merja
      25.1.2018

      ARVOSTAN.

      Vastaa
  19. Igu
    24.1.2018

    Itse koen lomamatkailun vuoksi tapahtuvan lentämisen olevan erittäin huono toimintatapa, jos pyrkii elämään mahdollisimman ekologisesti. Matkustaa ja lomailla voi kotimaassakin tai muilla lähialueilla, jonne pääsee junalla tai vaikkapa laivalla.

    Näen että ekologinen elämäntapa on kokonaisuus. Se että sieltä poimii rusinat pullasta on melkoisen tekopyhää. Mutta sitähän me kaikki ihmiset aina jossainmäärin olemme, epätäydellisiä ja tekopyhiä.

    Suomessa parhainta ekologisuutta elämässään harjoittavat mielestäni köyhät/vähävaraiset. Heillä ei ole varaa mihinkään ylimääräiseen kuluttamiseen, ei aina siihen välttämättömäänkään. He eivät voi omistaa autoa tai matkustaa ylipäätään mihinkään, eivät edes naapurikaupunkiin viikonloppulomalle. Vaatteet ja kulutustavarat hankitaan kierrätyksestä tai saadaan lahjoituksina. Rikkoutuneet hyödykkeet korjataan. Ruokakaupassa metsästetään punalappuisia muuten roskiin päätyviä tuotteita ja käydään ruokajaoissa hakemassa juuri tätä muuten kaatopaikalle päätyvää ruokaa.

    Vastaa
    1. Pilvi
      24.1.2018

      Erittäin hyvä kommentti, allekirjoitan joka sanan! Lähipiirissäni on ystäviä, jotka tekevät tätä: pelastavat maapalloa itselleen sopivilla keinoilla (= valitsemallaan kulutuksella) ja sitten kritisoivat muiden elämäntapoja.

      Vastaa
    2. Pia
      25.1.2018

      Hei,

      Ymmärrän lentomatkustuskortin esimerkiksi Thaimaan matkoissa, kun kyseessä on ekologisuus. Laivamatkojen, tai varsinkin automatkailun (esimerkiksi Lappiin) suhteen kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi lento Tukholmaan kestää n. 45 minuuttia ja vie kerralla n. 200 ihmistä. Laiva taas ehtii saastuttaa n. 12 tunnin ajan. Tässä lyhyt tutkimusviitekin aiheesta, jossa lentomatka on todettu laivamatkaa edullisemmaksi: https://www.maailmankuvalehti.fi/2011/5/laiva-vai-lentokone

      Sama ilmiö on tosiaan lentokonematkustuksessa Lappiin – varsinkin, jos auto ei ole täysi, voittaa lentomatkustus ekologisuudessa. Junamatkustus on tietysti asia erikseen, ja siitä minulle ei ole tutkimustietoa.

      Vastaa
    3. merja
      25.1.2018

      Juuri näin. Vähävaraisimmat elävät usein ekologisesti. Mitä hyötyä siis rahasta ja jostain hulppeasta elintavasta edes on, jos omat lapset joutuvat aikuisena elämään maski kasvoillaan kun ilmakehä on niin saastunutta ettei ilmaa voi hengittää, kuten Kiinan suurissa kaupungeissa? Mitä rikkautta on se, että hengittäessä sattuu keuhkoihin ja pelkää saavansa syövän ilmansaasteista, tähän hiilidioksisiin hukkuvasta ilmasta?

      Se, mitä ympärillä tapahtuu , tapahtuu viivellä myös kaikkialla. Tuuli ei tunne valtioden rajoja, eivätkä pohjavedet katso kansallisuutta.

      Jokainen elää kuten elää, mutta jatkuvan tiedon keskellä on varaa kysyä myös lentomatkailijoilta, kenen ilmaa sinä tulevaisuudessa hengität kun omasi on lennetty kohteeseensa?

      Vastaa
  20. Katri
    24.1.2018

    Moikka Maria,

    Ihan asiasta kukka ruukkuun, olen 4kuulla raskaana ja matkustamassa kuukauden päästä Thaikkulaan.
    Joten kiitos rohkaisusta, että raskaanakin uskaltaa matkustaa 🙂
    Itse olen saanut aikamoista kritiikkiä Thaimaaseen matkaamisesta raskausaikana… En itse ole asiasta huolissani, vaan luotan että kaikki menee kuten pitää.
    Netistä löytyy heikosti ihmisten kokemuksia raskaana matkustamisesta, vieläpä Aasiassa.
    Mutta olisiko sinulla jotain vinkkiä raskaana matkustaville ja vaikka sellaista mitä muut ei uskalla kirjoittaa julkisesti? 😉
    Matkustuksessa mietityttää Thaimaan bakteerit ja vatsapöpöt, jotka ovat tulleet aikaisemmilla reissuilla tutuksi, mutta silloin olen uskaltanut ottaa apteekista suositellun antibiottikuurin ja tauti on mennyt sillä ohi. Nyt onpi asia aivan eri, enkä tiedä onko Thaimaan apteekin osaamiseen luottamista raskaana. Lääkäriin meno tietysti, jos pahaksi menee…

    Mutta olisi kiva, jos sinulla olisi jotain rohkaisua, tai kokemusta kertoa raskaana matkustaville 🙂

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      Joo, voin kirjoittaa! Itse varasin matkan jo ennen kuin tiesin olevani raskaana. Pari päivää ennen matkaa tuli sellainen pieni kauhu, että onko ihan hullua lähteä. Varasin ajan ultraan, mutta sainkin ajan perus gynekologille. Hän oli jo eläkeikäinen. Peruttiin aika, mutta ehdin kysyä mitä mieltä hän on matkasta, hän sanoi että ihana asia ja nauti. Iltapäivällä sain vielä ajan siihen ultaraan ja kysyin tältä sikiön hyvinvointiin erikoistuneelta lääkäriltä myös mielipidettä matkasta ja hän sanoin että sinne vaan, mikään ei voisi tehdä nyt parempaa kuin aurinko ja loma. Sain siis kahden arvostetun ja erikoistuneen lääkärin mielipiteen asiasta. Uskallan sinullekin suositella!

      Vastaa
      1. Kaukokaipuu
        29.1.2018

        Kehtaanko kysyä ketä nämä erikoislääkärit olivat? Itsekin reissuun lähdössä ja tarkoitus olisi keskustella asiasta muunkin ammattilaisen kanssa kuin vain neuvolan th:n. Kiitos paljon jos voit jakaa tämän tiedon!

      2. Maria
        31.1.2018

        Ensimmäinen oli naislääkäri Aava Kampissa, en ikävä kyllä muista hänen nimeään. Toinen on aivan superlempparilääkäri, joka oli myös pelasti esikoisen syntymän, Vedran Stefanovic. Lämpimästi suosittelen häntä!

      3. Kaukokaipuu
        31.1.2018

        Kiitos paljon, arvostan kovasti että vastasit. Meillä on myös matka Kaakkois-Aasiaan rv 16-17 ja olen itse luottavaisin mielin, kun olen kokenut matkaaja ja asunut Aasiassa useamman vuoden.

        Mutta mutta…lähipiirissä on henkilö jonka mielestä on sulaa hulluttaa lähteä tropiikkiin raskaana, koska malaria, dengue-kuume ja zika-virus. .

        Kuten sanoin, itseäni ei pelota tai arveluta lähteä, koska faktat on selvillä ja tiedän miten kannattaa suojautua hyttysiltä. Niille on myös otollisempia alueita (sisämaa, rämeiköt jne.) ja vähemmän otollisia paikkoja.

        Soitin eilen erikoislääkärille asiasta ja hän ei nähnyt estettä matkalle. Muistutti lennon aikana hyödyllisistä jutuista ja ruuista mitä välttää. Kertoi vielä itse olleensa aikoinaan matkalla tropiikissa samoilla raskausviikoilla ja toivotti hyvää matkaa.

        Löysin myös matkailun erikoislääkärin Aavasta, Hanna Nohynek. On myös THL:n rokotetutkija. Hänelle huomenna vielä puhelinaika.

        Matkalle lähdössä joka tapauksessa, mutta on sitten faktoja sanoa vielä lähipiirissä olevalle ketä matkamme hirvittää 😉

        Ihanaa loman jatkoa teille koko perheelle!

      4. Maria
        4.2.2018

        Kerro mitä matka-asiantuntija sanoo. Mä en ehkä kysyisi enää tuon kannustavan kommentin jälkeen muuta kommenttia…

      5. Kaukokaipuu
        9.2.2018

        Tavoitin matkailun erikoislääkärin Hanna Nohynekin ja hän ei kokenut tarvetta peruuttaa matkaa denguen tai zikan takia…enemmän hän muistutteli mitä hyvä ottaa huomioon ruokailun ja hygienian suhteen. Reissu viikon päästä ja hyvillä mielin lähdetään matkaan!

      6. Maria
        9.2.2018

        Tosi kiva kuulla! Ihanaa matkaa!

  21. Mirkku
    24.1.2018

    Hienoa, että kommentti on saanut sinut ajattelemaan kulutustottumuksiasi, ja ehkä myös etsimään lisää tietoa. Olet kuitenkin ’julkisuuden henkilönä’ esimerkkinä myös muille. Hieman huvitti tuo kateuskortin käyttö, se ei ehkä sovi kriisiviestinnän keinovalikoimaan, eikä luo pohjaa rakentavalle asioiden käsittelylle, vaikka reaktiosi inhimillinen onkin. Edelleen toivoisin perspektiiviä ja objektiivisuutta keskusteluun – mitkä ovat oikeasti ne valinnat, joilla on eniten vaikutusta ympäristöön! Vaikka toki ymmärrän myös henkilökohtaisen kaipuun kaukolomalle, niin miksi kaunistella tai yrittää viherpestä sitä? Se on sinun valintasi. Mukavaa lomaa joka tapauksessa!

    Vastaa
  22. Lentäjän poika
    25.1.2018

    Sulla on fiksuja kirjoituksia! Niitä lisää!!
    Jos joku moittii, niin antaa moittia.Se kertoo enemmän siitä valittajasta,ei sinusta! Oot hyvä tyyppi!

    Vastaa
  23. Katja
    25.1.2018

    Kannattaa katsoa Leonardo di Caprion ilmastodokumentti. Sen jälkeen ei tee mieli lentää. Itse lennän kerran vuodessa. Sen sallin itselleni. Mutta kaikki minkä (matkan) voi, on tehtävä junalla. Mielestäni kaikilla elämänalueilla on säästettävä luontoa. Lentomatkailu saastuttaa valtavasti. Eikä auta jos ei käytä muovia. Samalla on säästettävä luontoa kemikaalinuukuudella ja kaikella. Vain yhteisvaikutus voi pelastaa maapallomme.

    Vastaa
  24. Anne
    25.1.2018

    Itseäni ravisutti kovin tieto, että yhden perheen Thaimaan matka vastaa n 10 vuoden autoilua päästöiltään. Hurjaa. Ja kuinka paljon lentoja menee koko ajam koko maailmassa! Vei kyllä viimeisetkin matkusteluinnot lentomatkojen päähän.
    Onhan tämä valtavan kaunis planeetta, mutta en voi ajatella, että jollakulla olisi enemmän oikeuksia syystä tai toisesta matkustaa kuin muilla. Perustelemme asioita miten milloinkin se itselle sattuu parhaiten sopivan. Ja jokaisella on vastuu omalta osaltaan. Oli taloudellisesti mahdollista matkustaa tai ei.
    Mitä jos jossain vaiheessa tulee täysstoppi lentokoneella matkustamiselle ympäristösyistä? Silloin voi olla jo liian myöhäistä korjata asia riittävän nopeasti.
    En tahdo aiheuttaa pelkoa, mutta kyllähän tämän maailman tila ja meidän ihmisten touhujen jatkuminen pysäyttää ajattelemaan.

    Vastaa
  25. Nimetön
    25.1.2018

    ”Tilaan voin Italiasta.” Sepä varsinainen ekoteko. Milläs se voi sieltä Italiasta tänne matkaa? Maitojunallako.. ?

    Vastaa
  26. Outi
    25.1.2018

    Minua jäi ihmetyttämään tuo että koetat olla egologinen ja käytätte kuitenkin Italialaista VOITA. Eikö kotimaasta löydy LUOMUVOITA vai millä perustelet tuon voin lennätämisen ekologisuuden?
    Oletko tietoinen kuinka paljon enemmän bakteereja muhii palasaippuassa kuin nestemäisessä saippuassa? Itse en voisi kuvitellakaan käyttäväni palasaippuaa, en edes vaikka se olisi kuinka henk.kohtainen saippua…vessa kun on yleensä lämmn ja palasaippua märkä/kostea niin siinä on erittäin otolliset kasvuolosuhteet kaikenmaailman bakteereille

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      Tässä onkin dilemma, kun haluaisi olla ekologinen, eettinen ja elää terveellisesti. Itse en pidä suomalaista luomumaidon (tai voin) tuotantoa kovin eettisenä, sillä lehmät ovat suuren osan vuodesta sisällä ahtaissa tiloissa. Mieluiten kulutan vapaana laiduntaneiden lehmien maitoa ja lihaa. Vastaani ei ole tullut suomalaista laidunkarjan voita. Lisäksi haluan syödä raakamaidosta valmistettuja tuotteita, enkä ole löytänyt suomalaista raakavoita- tai juustoja. Raakavoi ja raakajuustot sisältävät suolistolle edullisia mikrobeja. Jos joku tietää suomalaisesta raakavoista- ja juustoista, saa vinkata!

      Palasaippuasta ja bakteereista olen kirjoittanut jo monta kertaa. Se ei ole minkäänlainen huoli, jos kyseessä on aito palasaippua. Synteettistä kemikaaleista valmistetussa saippuassa bakteerit saattavat tosiaan muhia. Aito palasaippua on pH:ltaan sellainen, ettei siinä bakteerit kasva. Lisäksi oikein säilytettynä se kuivuu hetkessä eikä muutu sellaisesksi liiskaksi kuin synteettinen palasaippua. Meillä palasaippua on ollut käytössä vuosia, eikä meidän koko perheessä ole kukaan ollut flunssassa tai vatsataudissa yli neljään vuoteen.

      Nestemäisessä käsienpesuaineessahan on vettä minkä takia siihen on lisätty säilöntäaineita. Säilöntäaineet häiritsevät ihon ja suoliston omaa terveyttä edistävää bakteerikantaa, joka suojelee pöpöiltä ja sairauksilta. Itse en koskaan käyttäisi nestemäistä pesuainetta itseeni tai lapsiini.

      Vastaa
  27. Sanna
    27.1.2018

    Mieiestäni lentäminen ei vie uskottavuuttasi vaan maito-ja lihatuotteiden käyttö. Siinä ei ole mitään ekologista, vaikka ostaisit lihasi jostain pientilalta. Se on kuitenkin se suurin paha mitä voit ympäristölle tehdä.

    Vastaa
    1. Maria
      28.1.2018

      No, en ole ihan varma. En osta pientilalta, vaan tilalta, jossa kasvatetaan vain laidunkarjaa. Eläimet ovat ympäri vuoden ulkona ja syövät vain heinää ja ruohoa (ei soijaa, viljoja tms). Laiduntaminen on tärkeä asia luonnon monipuolisuuden vuoksi, eikä tuota maata voisi muutenkaan hyödyntää. Mutta ymmärrän mielipiteesi.

      Vastaa
  28. Linda
    29.1.2018

    Kamalia kommentteja täällä. Mistähän tuo halveksunta ja viha joillain kommentoijilla sinua ja valintojanne kohtaan oikein kumpuaa? Ihanaa, kun jaksat vastailla noinkin avarakatseisesti kaikkeen tuohon kritiikkiin. Nauttikaa matkastanne. Olette lomanne ansainneet 🙂

    Vastaa
  29. Linda
    29.1.2018

    Kamalia kommentteja täällä. Mistähän tuo halveksunta ja viha joillain kommentoijilla sinua kohtaan oikein kumpuaa? Ihanaa, kun jaksat vastailla noinkin kypsästi ja avarakatseisesti täällä. Negatiivisuudelle ei pidä antaa valtaa. Nice them out Maria! Nauttikaa lomastanne, olette sen ansainneet.

    Vastaa
    1. Maria
      31.1.2018

      Ihana kommentti! Kiitos! <3

      Vastaa
  30. Mira
    29.1.2018

    Asiat eivät ole mustavalkoisia. Se, että lennät lomalle ei vie pohjaa ekologisuudelta, sillä eihän yksi lento tai lomamatka ole koko elämäsi! Tärkeintä ja vaikuttavinta on arkipäivän valinnat. Ja kyllä Thaimaassa voi helposti elää epäekologisemminkin kuin te: siellä tarjotaan jatkuvasti muovipussia ja -pillejä, simpukoiden sijaan voisi leikkiä turistikojusta ostetuilla muovileluilla, lähikaupasta saisi ostaa e-pillereitä ja antibiootteja… Nauti matkastasi!

    Vastaa
  31. kata
    2.2.2018

    Siis Super asiallinen ja hyvä postaus! <3 En ymmärrä mistä kateudesta tai vastaavasta kumpuaa nämä vihaiset ja halveksuvat kommentit! Toisten on helppo mennä sanomaan kun ei loppujen lopuksi tiedä susta tai sun tilanteesta paljoa mitään!

    Löysin sun blogin ihan vasta äskettäin ja täytyy sanoa, että nousi kyllä yhdeksi mun suosikeista. Tykkään sun tyylistä! 🙂

    Ekologisista valinnoista vielä sen verran, että arvostan kun puhut näistä asioista ja tuot ongelmaa esille. Yksilön valinnoilla on tosi paljon merkitystä! Minäkään en ole kasvissyöjä, lennän silloin tällöin lentokoneella ja kulutan vettä tai sähköä joskus enemmän kuin olisi tarpeen. MYÖNNÄN! Mutta pyrin koko ajan tekemään pieniä asioita ympäristön hyväksi. Valitsen useammin kulkea julkisilla tai kävellen/pyörällä jos vain mahdollista. Valitsen vaikka kerran viikossa vain vegaanisia ruokavaihtoehtoja ja tietysti kierrättäminen sekä se että ei osta mitään turhaa! Jokainen voi tehdä jotain pientä, mutta ei keneltäkään voi vaatia kaikkea. Jokainen menee oman elämäntilanteen mukaan! <3

    Oot huippu ja Super paljon onnea raskauden johdosta!<3<3

    Vastaa
    1. Maria
      4.2.2018

      Kiitos! <3

      Vastaa
  32. eeli
    12.2.2018

    Kysymys takaisin, onko susta ekouskottavaa jos ihminen sanoo, et auton mä kuitenkin haluun kun en jaksa hytistä bussipysäkeillä enkä tykkää kävellä niin se säästää mun mielenterveyttä et saan ajaa autoo.

    mun mielestä sun uskottavuus kärsii. vaikuttaa kaksinaismoralistiselta ja itsekkäältä.

    Vastaa
  33. Niina
    8.3.2018

    Aivan mahtava kirjoitus! Löysin blogisi tänään ja kirjoitat asiaa! Saippuabrändi kuulostaa erittäin hyvältä ☺?

    Vastaa
    1. Maria
      8.3.2018

      Kiitos! <3 Suosittelen lämpimästi Sopoja! Oon niistä niin ylpeä 🙂

      Vastaa
  34. Jankeli
    26.3.2018

    Itse mietin, että miten paljon myrkyllisiä kaasuja ja yhdisteitä autoista ja lentokoneista pääsee ilmakehään, kun niitä sitten täällä hengitellään 🙁 Eihän ne koskaan maapallolta poistu ja määrä kasvaa kokoajan. Mutta minusta on hienoa, että otat ekologisuuden kuitenkin monissa asioissa huomioon! Kaikki ei näin tee. Eihän sen tarvitse olla kaikki tai ei mitään. Oma omatuntoni ei ehkä kestä kaukomatkailua, vaikka matkakuume on hirveä, mutta ymmärrän miksi joku niitä tekee. Varsinkin kun sinulla on rakkaita sukulaisia, joita haluat tietenkin nähdä. Tietysti suku ja läheiset ovat kaikkein tärkeimmät, joiden takia sitä toivookin, että maailma olisi hyvä paikka elää, niin ympäristön kuin ihmisten tunteiden huomioimisenkin kannalta <3

    Vastaa
    1. Maria
      27.3.2018

      Kiitos, ihana kommentti.

      Vastaa
  35. […] kirjoitin aiheesta ekologinen elämäntapa, kaukomatkailu ja lentäminen sain hyvin kriittistä palautetta. Osa oli sitä mieltä, että olen aivan feikki, […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top