Synnytykseen valmistautuminen ja hypnosynnytys – Näin kuninkaallisetkin synnyttävät!

”Keinahtelen ylös allonharjalle. Minulla on onnellinen ja luottavainen olo. Laskeudun alas aallolta ja olen täysin rento. Ihailen luonnon voimaa ja näen horisontissa taas uuden allon. Toivotan aallon mielenkiinnolla tervetulleeksi. Olen kiitollinen. Jokainen aalto tuo minua ja vauvaani lähemmäs toisiamme.”

Meillä h-hetki lähestyy ja haluaisin vielä kertoa tarkemmin yhdestä keinosta, jota olen käyttänyt synnytykseen valmistautumisessa oman Free to Heal®-menetelmän lisäksi. Menetelmän nimi on hypnosynnytys. Hypnosynnytys on jo vuosikymmeniä ollut tietoisten naisten suosima tapa valmistautua synnytykseen.

Itse olen käynyt Marie Monganin HypnoBirthing -hypnosynnytysohjaajakoulutuksen. Opetan nämä molemmat käyttämäni menetelmät Birth to Heal™-online synnytysvalmennuksessa.

Hypnosynnytys on itsesuggestiomenetelmä, jota voi käyttää apuna synnytykseen valmistautumisessa sekä tietenkin myös itse synnytyksessä. Itsesuggestio tarkoittaa kykyä itse vaikuttaa omaan mieleen ja sen kautta myös kehoon.

Hypnosynnytyksen tavoite on, että synnyttäjä opettelee tietoisilla menetelmillä assosioimaan synnytyksen vaiheet positiivisiin mielikuviin ja tunteisiin. Synnytystilanteessa hypnosynnytyksen eri menetelmät, kuten mielikuvat, hengitystekniikat ja sanojen tietoinen käyttö, auttavat synnyttäjää laskeutumaan täydelliseen rentouden tilaan, jolloin keho ja hormoneineen toimii optimaalisesti – oli kyse millaisesta synnytyksestä tahansa.

Hypnosynnytysmenetelmää voi käyttää sairaalasynnytyksessä tai kotisynnytyksessä. Itselläni on toiveissa saada ihana, ilon-, rakkauden- ja nautinnontäyteinen luonnollinen synnytys, mutta hypnosynnytysmenetelmä voi auttaa valmistautumisessa vaikka äidin toiveena olisi synnyttää sairaalassa käyttäen kivunlievitystä tai vaikka synnytys tapahtuisikin sektiolla.

Kivuton ja nautinnollinen hypnosynnytys

Parhaimmillaan hypnosynnytyksen harjoittamisen seuraus voi olla täysin kivuton synnytys. Aivot nimittäin todellakin ovat ihmeelliset! Kivun tuntemushan syntyy aivoissa ja on täysin kehon omaa tuotosta. Jos assosiaation synnyksen tuntemuksiin saa muutettua aivojen syvimpiä sopukoita myöten, on mahdollista että kokee synnytyksen tuntemukset jopa miellyttävänä paineena kivun sijaan.

Ajattelumme ja kielenkäyttömme vaikuttaa siihen, miten koemme todellisuuden. Sen takia hypnosynnytyksessä vältetään ”tavanomaista” synnytyssanastoa. Supistusten sijaan puhutaan aalloista, jotka assosioidaan vaikkapa meren aaltoihin. Kipu-sanan sijaan käytetään sanaa tuntemus, joka assosioidaan esimerkiksi paineen tunteeseen.

Hypnosynnytysharjoitusten avulla vapaudutaan myös negatiivisista ennakkoasenteista, jotka saattavat alitajuisesti haitata synnytyksen kulkua.

Nykyäänhän meille tuputetaan lähinnä pelottelevia synnytystarinoita. Näitä kauhukertomuksia kuulee niin uutisissa, elokuvissa, tv-sarjoissa että muiden äitien suista.

Kuninkaallinen synnytys hypnoosia käyttäen

Silloin kun muut kauhistelivat Kate Middletonin ”surkeaa kohtaloa”, jossa hän joutui edustamaan kauniina kameroiden edessä vain muutaman tunti synnytyksen jälkeen, olin itse todella iloinen hänen puolestaan. Eikö se, että on synnytyksen jälkeen tuollaisessa kunnossa ja hehkuu onnea, tarkoita että synnytys on mennyt todella hyvin?

Somessahan tähän vastattiin lähinnä postaamalla kuvia siitä, miten kamalalta itse kukin näytti synnytyksen jälkeen. Näyttääkin olevan niin, että eniten ”äitikrediittejä” saa siitä, mitä kamalampi synnytys on ollut. On hullua, että me naiset edelleen ylläpidämme ajatusta, että synnytys on kamalaa. Vaikka oma synnytys olisikin itsellä ollut kamala kokemus, voisi olla hyvä suojella muita siltä ajatukselta. Eikö?

Mutta, en ollutkaan yllättynyt, kun kuulin, että Middleton on käyttänyt kaikissa synnytyksissän hypnosynnytysmenetelmää. Tietenkin! Vaikkei mikään menetelmä maailmassa voi taata, että synnytys menee niin kuin itse haluaa, voi hyvällä valmistautumisella varmasti vaikuttaa hyvin paljon.

Synnytyksen normaalin ja luonnollisen kulun kannalta erittäin tärkeässä osassa ovat äidin hormonit. Hormoneihin sen sijaan vaikuttavat tunteet ja tunteisiin vaikuttavat tietoiset kuin tiedostamattomat ajatukset. Tämä on siis vaikuttava mekanismi hypnosynnytyksen taustalla.

Miten aloittaa hypnosynnysharjoittelu?

Onneksi menetelmä ei ole vain kuninkaallisten saavutettavissa, vaan ilmaisia hypnosynnytysäänitteitä löytyy esimerkiksi Youtubesta pitkä lista. Itse olen tutustunut vain englanninkielisiin videoihin ja äänityksiin, mutta nyt huomasin että myös suomeksi on ilmeisesti jotain ilmaisia hypnosynnytysharjoituksia.

Helpoiten opit menetelmän kuitenkin Birth to Heal -synnytysvalmennuksessa.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan hypnosynnytysmenetelmään ja sen periaatteisiin. Ja tietenkin, kuten kaikissa muissakin treeneissä, se että tietää miten menetelmä toimii ei riitä. On myös tehtävä harjoituksia päivittäin ja omaksuttava periaatteet. Ja se vaatii joskus myös ison määrän itsekuria.

Itse olen nyt synnyttänyt kaksi kertaa, täysin kivuttomasti ja nautinnollisesti, käyttäen hypnosynnytystä. Suosittelen sitä sydämeni pohjasta jokaiselle odottavalle äidille! Olen koonnut kokemusteni pohjalta täydellisen hypnosynnytysvalmennuksen, jaan siinä kaiken tiedon.

Onko teillä kokemusta hypnosynnytyksestä?

Lisää aiheesta:
Mielikuvaharjoituksia etisen istukan siirtämiseksi
Odottajan aivotreeni

hypnosynnytys maria nordin

12 Comments

  1. Jassu
    5.7.2018

    Olen tehnyt myös näitä harjoituksia! Ihan mahtava fiilis tästä. Löysin suomenkielisen kurssin nimellä rento synnytys Hoivallus.fi sivulta. Ollut todella hyvä ja kiva että on suomeksi.

    Vastaa
  2. Hypnosynnyttäjä
    7.7.2018

    Nyt pakko kirjoittaa kommentti! Itselläni oli pitkä ja raskas ensimmäinen synnytys (monestakin syystä) joka päättyi 3.asteen repeämiin. Toisella kertaa minulle tarjottiin sektiota koska lisärepeämät voisi olla vaikea korjata. Päätin kuitenkin ottaa riskin ja toivoin alatiesynnytystä. Halusin välttää epiduraalin joten otin selvää muista kivunlievitysmenetelmistä ja törmäsin hypnosynnytykseen. Kävimme mieheni kanssa päivän kurssin, ja kuuntelin nauhan ensin noin kerran viikossa ja viimeisen kuukauden ajan joka päivä (n20-30 min). En käy joogassa/meditoi tms joten tämä oli minulle aika uutta ja olin vähän skeptinenkin… tein kuitenkin nauhan tunnollisesti päivittäin. Synnytys oli aivan mieletön kokemus! Kokonaiskesto oli vain 3 tuntia, hengittelin supistukset läpi. Sairaalaan päästyämme kuuntelin hypnosynnytyksen taustamusiikkia loopilla ja kävelin edestakaisin, vain supistusten ajan olin polvillani ja hengittelin. Sairaalassa ehdin olla vajaan tunnin kun lapsi syntyi, hyvinvoivana ja samantien rinnalle imemään. Itselleni ei tullut yhtään repeämää! Pystyin samantien nousemaan ylös (synnytin sivuasennossa koska kätilön piti auttaa lapsi syntymään hallitusti edellisten repeämien takia) ja vointini oli loistava. Jokusen tunnin jälkeen lähdimme kotiin. Olen niin onnellinen että sain kokea tällaisen synnytyksen! Kroppani tiesi mitä tehdä ja minä vain menin mukana. Onnea matkaan!

    Vastaa
    1. Maria
      9.7.2018

      Vau, kuulostaa ihanalta! Kiitos viestistä!

      Vastaa
  3. Retumamma
    7.7.2018

    Olen synnyttänyt yli 20 vuotta sitten ensimmäisen lapseni ja harjoittelin sillloin itseoppisesti jotain hypnosynnytykseen viittaavaa. Luin jonkun aktiiviseen synnytykseen liittyvän kirjan ja ymmärsin, että voin kenties itse vaikuttaa synnytykseen ja omiin tuntemuksiini sen aikana. Näin todella kävi, olin koko ajan läsnä synnytyksessä enkä tuntenut kipua ja olo oli hyvä koko synnytyksen ajan. Uskon todella, että tällaisesta menetelmästä on apua.
    Kiitos Maria sinulle upeasta blogista. Olet monta kertaa kirjoituksillasi saanut minut pohtimaan asioita uudelta kannalta ja olen saanut sinulta vertaistukea. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi ja onnea tulevaan!

    Vastaa
    1. Maria
      9.7.2018

      Ihana kuulla, että jo noin kauan sitten olet saanut tietoa hypnosynnytyksestä. Kiitos kannustavasta viestistä!

      Vastaa
  4. Sumppa
    9.7.2018

    Olisipa tämä tieto tullut vain vähän aikaisemmin. Oma synnytys viikko takaperin oli järkyttävä. Taustalla varmaan koko raskauden kestänyt ahdistus, joka huipentui todella kivuliaaseen synnytykseen. Tai oikeastaan sen huipentuman koin varmaan siinä tikkausvaiheessa, kun puudutus ei ollutkaan puuduttanut tuota alapäätä tarpeeksi.

    Ihmettelen välillä suuresti, miten pystyt olemaan kaiken suhteen niin tyynen rauhallinen ja luottavainen. Maailmassa ja elämässä on kuitenkin niin paljon riskejä, että en vain millään pysty rentoutumaan ja mielessä pyörii jatkuvasti kauhuskenaarioita (nyt viimeisimpänä tietysti se oman lapsen menettäminen). Olet minulle todellinen esikuva! Olisi ihana päästä mielen kanssa samanlaiseen tilaan, mikä sinusta huokuu.

    Vastaa
  5. A
    10.7.2018

    Olet jollain tavalla valtavan vahva ja kaunis. Minuakin kiinnostaisi kuulla enemmän siitä kuinka olet tänne asti päässyt. Hehkut onnea. Olenko väärässä, jos epäilen, että olet käynyt elämässäsi läpi vaikeita asioita ja löytänyt itsestäsi voiman ja tien, joka ei enää horjuta onneasi. Jotenkin vain olet todella erilainen ja se on ihailtavaa. Lisäksi olet valtavan älykäs! Toivon sinulle ihanaa synnytyskokemusta. Kun muistaa vain rentoutua, niin se on jo paljon.

    Vastaa
  6. Maria
    12.7.2018

    Synnytin esikoiseni kotona hypnosynnytys-menetelmää käyttäen. Koko raskausajan kuuntelin hypnosynnytys-rentoutuksia ja valmistauduin positiivisin affirmaatioin. Synnytyksen alettua vaivuin todella vahvaan synnytys-transsiin, jossa olin täysin päivätietoisuuden ulottumattomissa. Liikutin kehoani synnytys-aaltojen käydessä todella voimakkaiksi ja sain kokea myös miten kehoni ponnisti vauvan ulos itsestään, ilman että minun täytyi aktiivisesti ponnistaa itse! Synnytys on todella ihmeellinen ja pyhä tapahtuma. Ihanaa huomata, että se voima & kunnioitus kehojamme ja tätä suurta luomistyötä kohtaan jälleen avautuu ja voimistuu!

    Vastaa
  7. […] Tässä helteessä en ole oikein kovin aktiivinen muutenkaan, päivittäin olen vielä kävellyt jonkin verran, uinut ihanassa mökkijärvessä, pötkötellyt, lukenut synnytyskirjoja (viimeisimpänä Hypnobirthing – the Mongan Method) ja romaaneja (nyt luen Mehiläisten historia). Lisäksi olen tehnyt tunnollisesti hypnosynnytysharjoituksia, joista kerroin tässä postauksessa. […]

    Vastaa
  8. […] puhui ennen synnytystä Kotitalouskriisi-blogissaan paljon hypnosynnytyksen sekä mielikuvaharjoittelun hyödyistä. Hän kertoi, että suhtautui tämän lapsen kohdalla raskauteen hyvin eri tavalla […]

    Vastaa
  9. […] Itse ”löysin” meditaation viisi vuotta sitten, kun aloitettuani paranemismatkani ja syväsukelluksen mielen voimaan. Alkuun meditoin noin vuoden ajan neurotieteilijä Joe Dispenzan ohjelman mukaisesti, jonka jälkeen avautui kokonaan uusi maailma. Vuodesta 2017 asti olen perehtynyt eri meditaatio- ja rentoutusmenetelmien ”vaikuttaviin aineksiin” ja käynyt myös hypnosynnytysvalmentajakoulutuksen. […]

    Vastaa
  10. […] liittyvien asioiden välille. Järvinen on huomannut yhteyden itsesuggestioon. Olenkin käyttänyt hypnosynnytysmenetelmää synnytykseen valmistautuessa. Menetelmäni ja hypnosynnytysmenetelmän ansiosta sain kivuttoman ja nautinnollisen synnytyksen! […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top