Hammaslankaa suositellaan käytettäväksi päivittäin. Monelle se on varsinaista pakkopullaa. Tämän tiedon jälkeen homma saattaa tuntua entistäkin vastenmielisemmältä.
Kemikaalitutka lähetti kyselyn usealle hammaslankavalmistajalle. Viestin aiheena olivat hammaslangan PFC-yhdisteet tai erityistä huolta aiheuttavia yhdisteet. Kuluttajilla on EU:n REACH-asetuksen mukaan oikeus saada tieto 45 päivän sisällä kysymyksen esittämisestä.
Erittäin haitallisia aineita
Kemikaalitutka sai vastauksen vain yhdeltä hammaslankavalmistajalta. Viestiin vastasi Colgate-Palmolive, joka kertoi avoimesti hammaslankojen valmistukseen käytetyistä kemikaaleista.
Colgate Total -tuotemerkin alla myytävät hammaslangat sisältävät PTFE-kuitua (= Teflonia) eli polyfluorattuja aineita (PFC). Elmex-hammaslanka ei ole sisältänyt PFC-yhdisteitä vuodesta 2012 lähtien.
Polytetrafluorieteeni (PTFE) on polymeeri, jota käytetään kaikkien Colgate Total -hammaslankojen valmistuksessa.
Colgate-Palmolive Kuluttajapalvelu
PTFE:n tunnetuin kauppanimi on Teflon. Teflonin kehittänyt ja patentoinut kemianyritys, DuPont, piti kahdenkymmenen vuoden ajan omana tietonaan, että olennainen teflonin valmistuksessa käytettävä komponentti, perfluoro-oktaanihappo eli PFOA, on haitallinen ihmisille ja ympäristölle. DuPontin tehtaat ovat sairastuttaneet USA:ssa tuhansia työntekijöitä ja 70 000 ihmistä on juonut tietämättään PFOA:n saatunutta vettä.
PFC-yhdisteet hajoavat luonnossa todella hitaasti. PFC-yhdisteet ovat levinneet laajan käytön myötä kaikkialle ympäristöömme.
Kilpirauhanen ja lisääntymiskyky vaarassa
PFC-yhdisteet lukeutuvat haitallisimpien aineiden joukkoon, joita vielä saa vielä laillisesti olla tuotteissa. Kohta asia voi olla toisin, sillä EU valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, joka rajoittaisi PFC-yhdisteiden käyttöä kuluttajatuotteissa.
Tällä hetkellä ainetta on lukuisissa kuluttajatuotteissa: pöytäliinoissa, ulkoiluvaatteissa, suksivahoissa, sohvien ja tekstiilien käsittelyissä, elekrtoniikassa ja jopa ruokapakkauksissa. USA:ssa aineen käyttö ruokapakkauksissa on hiljattain kielletty.
PCF-yhdisteiden saantiin vaikuttavat yksilölliset elämäntavat ja altistuksen määrä ja laatu.
Teflonista valmistetun tai PCF-pitoisella vahalla käsitellyn hammaslankan kohdalla merkittävää on tuotteen käytön säännöllisyys ja se, että ainetta laitetaan suoraan suuhun ja hangataan. Merkkiuskollinen hammaslangan käyttäjä saattaa käyttää samaa tuotetta vuosikymmeniä.
Hangatessa lanka rispaantuu ja vahaa jää hampaisiin, joista se kulkeutuu suoraan ruuansulatuskanavaan. Hammaslangan päivittäistä käyttöä suositellaan jo lapsillekin.
Korkeat veren PFOA-pitoisuudet on yhdistetty tutkimuksissa korkeaan kolesteroliin, kilpirauhasongelmiin ja alentuneeseen hedelmällisyyteen.
Parempia vaihtoehtoja
Teflonista valmistettujen Colgate-hammaslankojen lisäksi myös Oral-B Glide -hammaslanka on valmistettu polytetrafluorieteenistä eli Teflonista. Hammaslankojen pakkauksissa ei tarvitse kertoa langan valmistusmateriaalia tai sen vahakäsittelyn sisältämiä kemikaaleja. Näin ollen myös muut hammaslangat voivat sisältää PFC-yhdisteitä.
Kemikaalitutka ei saanut vastausta esimerkiksi Jordan-hammaslankoihin liittyen. Kyseisellä merkillä on myös valkaisevia aineita sisältävä hammaslanka, jonka aineosista olisi kuluttajan kannalta kiinnostavaa saada lisätietoa.
Kemikaalitutka suosittelee käyttämään hammaslankoja, jotka sisältävät vähemmän haitallisia kemikaaleja.
Vaihtoehtoina ovat
- vahaamaton nylon-lanka
- mehiläisvahalla käsitelty lanka
- fluorikäsitelty lanka
- hammasväliharjat
Lähteet:
Valmistajan lähettämä viesti
THL-fluoratut yhdisteet
Wikipedia – Teflon
New York Times