Aivosoppaa hämmentämässä

Ymmärrän hämmennyksen, jonka edellinen postaukseni aiheutti. Hurja ja asiatonkin palaute ei kuitenkaan saa minua nyt muuttamaan mieltäni. Tai siis muutan kyllä sitä koko ajan, sillä aivot ovat todellakin muokkautuvat ja ihmeelliset.

Sain hyvin samankaltaista palautetta kun kerroin lähikaupan tädistä, jonka lapsi sai synnytyksessä vakavan aivovaurion. Äiti ei suostunut uskomaan suomalaislääkäreiden lopullista tuomiota, vaan kääntyi lääkäreiden puoleen, jotka tietävät aivojen kyvystä muokkautua. Niinpä hän opetti aivovammaisen lapsensa lukemaan hyvin pienenä.

Etenkin sisäilmasta sairastuneet suuttuivat kirjoituksestani, jossa kerroin menetelmästä jolla aion parantua yliherkkyyksistäni. Moni käsitti asian niin, että väitin oireiden johtuvan ajattelusta tai olevan psyykkisiä – päin vaston! Oireet ovat fyysisiä ja todellisia. Niitä voivat aiheuttaa erilaiset altiseteet: kemikaalit, homeet, valo, kosketus ja säteily muun muassa.

Ympäristöyliherkillä terveisiin ihmisiin poikkeavaa on reaktio ja oireilu näille ärsykkeille. Pienestäkin määrästä henki salpautuu, ihoon tulee ihottumaa, nenä menee tukkoon, aivosumu verhoaa pään, veren happitasot laskevat jne. Eikä sairastuneen tarvitse olla edes tietoinen altistuksesta, elimistö on viisas ja rekisteröi kaiken.

En myöskään ole muttanut mielipidettäni homeiden ja tiettyjen kemikaalien haitallisuudesta. Tiedän tasan tarkkaan miltä oireilu tuntuu ja mitä kaikkea voi seurata pitkäaikaisesta home- ja kemikaalialtistuksesta. Itselläni on ollut yli kymmenen vuotta homeen aiheuttama kilpirauhasen autoimmuunisairaus, joka on nyt hallussa ruokavalion avulla.

En aina jaksaisi olla avoin sairaskertomus, mutta kaikkien home- ja monikemikaaliyliherkkyydestä nyt ja tulevaisuudessa kärsivien tähden voin hyvin uhrautua. Ei tässä ole mitään hävettävää! Ei ole minun vikani, että minut laitettiin homepäiväkotiin, homeala-asteelle, homeyliopistoon ja homevaihto-oppilasasuntoon…

Terveestä sairaasta oikeasti terveeksi

Raja terveen ja sairaan välillä on hiuksen hieno. Itsehän koen itseni superterveeksi yliherkkyydestä huolimatta. En ole koskaan kipeä, eikä minulla ole mitään lääkitystä. Olen siis terve sairas tai sairas terve. En tiedä.

Nythän nämä ympäristöyliherkkyydet eivät edes kovin rajoita elämääni. Yliherkkyys on oikeastaan työkalu, joka tuottaa minulle elannon. Käytän superherkkää hajuaistiani päivittäin työssäni sisäilmaongelmia selvitellessäni. Silti tajuan, että altisteeseen nähden ylisuuret reaktiot eivät ole terveellisiä minulle. Lisäksi joudun tälläkin hetkellä olemaan tiukalla gluteenittomalla sekä maidottomalla ruokavaliolla. Esimerkiksi gluteenia elimistöni ei kestä murustakaan. Gluteenin ja kilpirauhaseni yhteydestä kerron tässä kirjoituksessa.

Olen nyt ottanut selvää tästä mentelmästä ja olen niin innoissani, sillä vihdoin näen mahdollisuuden parantua myös näistä ruokayliherkkyyksistä! Tällä menetelmällä on parantunut ruoka-aineallergioista nainen, joka pystyi syömään vain muutamaa ruoka-ainetta.

Myös ruoka-aineyliherkkyydet johtuvat aivojen lähettämistä käskyistä. Ei minusta mitään pullasorsaa tule, mutta olisi kiva että vahingossa vehnämuru ei aiheuttaisi kuukauden kestävää kipua. Siispä masentavistakin kommenteistanne huolimatta, jatkan DVD-kurssiani.

Tässä inspiroivaa katseltavaa aivoista:

Ihanaa viikonloppua!

21 Comments

  1. Sanna
    23.2.2017

    Ihanaa viikonloppua sullekin, ja kiitos, että jaksat olla avoin sairaskertomus, ainakin minä koen sen auttavan suuresti omassa selviytymisessäni sisäilmasairauden kanssa! <3

    Vastaa
    1. Maria
      23.2.2017

      Kiitos niin paljon positiivisesta kommentista!

      Vastaa
    2. Johanna
      25.2.2017

      Sama täällä, kiitos että jaksat kirjoittaa omasta saitastumisestasi! Olen kiitollinen kaikesta uudesta tiedosta jota sisäilmasta sairastuneena olen blogisi kautta saanut. Tietenkin muistakin postauksista kirjoitettuja jutttuja on ilo lukea.:) Odotan mielenkiinnolla raporttia miten menetelmä kohdallasi toimii.

      Aurinkoista ja oireetonta kevättä!

      Vastaa
  2. S.p.
    23.2.2017

    Yliherkkyys ei tosiaan ole sama kuin allergia ja yliherkkä voi olla ilman allergiaakin. Silloin tuo voi toimiakin. Kun on puhjennut homeen takia jo kroonisia sairauksia, niin silloin ei kyllä mitenkään. Allergia ei edes johdu viestistä aivoista, vaan ne voi mitata jo verestä. Oikeisiin allergioihin kokeilisin mielummin immuunipuolustusta tukevia juttuja, kuten säännölliset omegat ja probiootit, että matala tulehdustila häviää. Jos on homeelle allergisoitunut, niin suolisto ja stressihormonitasot kuntoon. Kilpirauhasvaivat ja intoleranssit johtuu todennäköisesti työstäsi, jos altistat itseäsi säännöllisesti.

    Vastaa
  3. Jenna
    24.2.2017

    Lueskelin vielä aiheesta ja jos nyt oikein saivarrellaan, niin aivovamma syntyy siis ulkoisesta iskusta, mutta aivovaurio kattaa myös muulla tavamla tulleet vauriot. Itselläni ei ole ruokayliherkkyyksiä eikä ainakaan vielä ole todettu mitään sairautta kokein. Jotain minulla kuitenkin on – olen sairastanut monikemikaaliyliherkkyyttä neljä vuotta. Kehoni reagoi neurologisin oirein. Esim. viime kesälomalla kun altisteet oli minimissä, sain tosi voimakkaat nielun kouristukset miehen vaatteista Lapin lomalla, edes normaalisti en niin voimakkaasti reagoi. Olen kovasti miettinyt tämän oireilutavan mekanismia ja jokin kemiallinen aivovaurio on ollut mielessäni. Sähköinen viesti hermossa ei kulje niin kuin pitäisi. En tiedä voiko tämä terapia auttaa, mutta näkisin sen omslla kohdalla mahdollisena juuri hermosto-oireiden kohdalla. Jos on puhjennut jokin muu sairaus, apua ei varmaan siihen saa. Mutta nimenomaan yähän sähköisen viesyin kulkuun hermostossa. Nämä ovat omia pohdintoja.

    Vastaa
  4. T
    24.2.2017

    Älä lannistu nihkeilijöiden kommenteista, toivottavasti hoito auttaa sinua ja muita sairastuneita! Ja onhan se aina ilon ja riemun asia, kun löytää toivoa! Tsemppiä ja aurinkoa!

    Vastaa
  5. A.
    24.2.2017

    Moikka Maria!
    Musta on hienoa, ihailtavaa ja rohkeaa, että uskallat ja viitsit kirjoittaa tällaisista aiheista. Vaikka moni suhtautuukin epäilevästi, toisia tällainen tieto saattaa oikeasti auttaa todella paljon. Kiitos että uskallat, ja tsemppiä sekä iloa kevääseen! 🙂

    Vastaa
  6. Piia Raita
    26.2.2017

    Aiemmassa blogikirjoituksessasi sekä ’Kulje päivä sisäilmasairaan kengissä-haaste’ -nimisessä julkisessa Facebook-ryhmässä pyysin tärkeitä lisätietoja koskien blogikirjoituksessa esiintyviä hoitoon liittyviä väitteitä.
    Ensin sain kehoituksen ostaa DVD-paketin, ja selvittää asiat sieltä.
    Seuraavaksi sain kehoituksen tutustua aiheeseen avoimin mielin.
    Vastauksia en kuitenkaan saanut. Sen sijaan tuli liuta uusia väitteitä ilman kunnon perusteluja.

    Täyttää näin ollen edelleenkin minun mittapuun mukaan epäeettisen toiminnan ja perusteettomien terveysväitteiden tunnusmerkit.

    Vastaa
    1. Maria
      27.2.2017

      Kannattaa tutustua:
      https://www.youtube.com/watch?v=B30fJ7eWODM
      On vastuutonta, että sisäilmasta sairastuneiden potilasyhdistykset eivät ota selvää tehokkaista parannuskeinoista, vaan teilaavat yrityksen jakaa tätä tietoa. On harmi, että lääkäri, jonka ajatuksia en itsekään muuten jaa, on puhunut aiheesta, sillä nyt menee lapsi pesuveden mukana. Tässä on ainoa todella toimiva keino ympäristöyliherkkyyksien hoitoon. Aivojen plastisuudesta on jo lukuisia tutkimuksia, löydät ne halutessasi.

      Vastaa
      1. Sanna
        27.2.2017

        On tosiaan harmi, jos Sainio-yhteys estää nyt monia tutustumasta tähän kiinnostavaan ja toivoa herättävään menetelmään. Ehkä olisi aiheellista tehdä asiasta vielä uusi postaus, jossa korostat, että vaikka kummassakin puhutaan häiriöstä aivoissa, sairauden käsitys on täysin eri, sillä eikö DNRS:ssä oireiden ajatella juontavan juurensa todelliseen altisteeseen, kun taas Sainiolla pelkästään pelkoihin ja huolestuneisuuteen? DNRS:ssä ei käsittääkseni myöskään kannusteta siedättämään itseään altisteilla, vaan edelleen välttämään niitä, mutta ylisuurten reaktioiden puuttuessa elämän ei enää silti tarvitse olla yhtä rajattua, kuin ennen, vai kuinka?

      2. Maria
        27.2.2017

        Naulan kantaan!

      3. Katja
        28.2.2017

        Niin, tässä siis huolettaa täysin vastuuton ja perusteeton markkinointi.

        Mm. kroonisten vakavien liitännäissairauksien (reumat, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, astmat, alveoliitti jne) markkinoidaan parantuvan tällä menetelmällä. Näin Maria on kommentoinut useissa someryhmissä.

        Vaarallista, vastuutonta ja typerää touhua. Toki potilasjärjestöjen täytyy ottaa tällaiseen kantaa.

      4. Maria
        28.2.2017

        Nämä kaikki mainitsemasi ongelmat ovat lähtöisin aivojen virheellisestä toiminnasta. Kun se korjataan, korjautuu loppukin! Kannattaa tutustua näihin:

        Annie Hopper pitää n. tunnin mittaisen esityksen American Academy of Environmental Medicinen konferenssissa, lopussa esitetään myös lääketieteellisen tutkimuksen tuloksia. Juttu on pitkä, mutta se kannattaa katsoa loppuun asti.

        Lääketieteellisten tutkimusten tuloksia joissa MCS johdetaan lopulta aivoihin liittyvään häiriötilaan löytyy artikkelista:
        http://discovermagazine.com/2013/nov/13-allergic-life

      5. Piia Raita
        28.2.2017

        Sainio on sentään neurologian erikoislääkäri, joka on taatusti ottanut selvää monenlaisista aivojen toimintaa muokkaavista menetelmistä. Väitetäänkö nyt, että hänkään ei tiedä lainkaan, mistä puhuu, vai etteikö vain tiedetä, mitä hän on puhunut ja oletetaan asioita?

        Oli miten oli, minä en nyt sotkenut Sainiota tähän, vaan muut.

        Kuulin juuri, että joku oli kuukauden menetelmää käytettyään lakannut HAISTAMASTA kemikaaleja paikoissa, joissa oli ennen saanut OIREITA. Se on sitä potilasturvallisuuden vaarantamista, kun hajuaisti on sairastuneelle kuin palohälytin. Omalla kohdallani hajuaistimukseni ei ole mitenkään yhteydessä oireiluuni. Oireilen monin eri tavoin mm. voc-yhdisteille, vaikken mitään haistaisikaan. Mutta missään nimessä en haluaisi menettää tai huonontaa aistejani tässä sairaudessa.

        Kyllä tässä muutenkin taitaa nyt olla termit hukassa monella muullakin kuin vain Sainiolla. Mariahan voisi seuraavassa kirjoituksessaan selvittää niitä.
        Mitä on monikemikaaliyliherkkyys? Entä tuoksuherkkyys? Sisäilmasairaus? Home- ja kosteusvauriosairastunut? Ympäristöherkkyys? Mitä eroa näillä on? Olisi tärkeää pystyä jutuissaan myös erottamaan toipuminen, parantuminen, sairauden kokeminen ja sen muuttuminen toisistaan. Nyt nämä kaikki ovat eri keskusteluissa sekoittuneet toisiinsa iloisesti kuin kasvikset sosekeitossa.

      6. Maria
        28.2.2017

        Tiedät hyvin, että olen sairastanut tätä itsekin pitkään ja tiedän hyvin yliherkyyden ja allergian eron. Mutta yhtä asiaa en tiennyt ennen: että molemmat ovat aivojen saman virhemekanismin aiheuttamia. Tiedän myös, että oireet ja hajuaisti eivät liity toisiinsa. Selkein yhteys on oireilla ja altisteilla. Monilla on kuitenkin myös muutoksia hajuaistissa, eikä se ole ainoastaan hyvä asia, sillä se voi rajoittaa elämää.

        Tiedän, että monet altisteet, kuten Tuplex vasten betonia sairastuttaa ihmisiä – uskallan myös sanoa sen, vaikkei asiasta ole yhtään tieteellistä tutkimusta. Tiedän myös että tietyt rakennusmateriaait, maalit ja vaikkapa tietyt sänkymateriaalit sairastuttavat, vaikkei näistäkään ole yhtään tutkimusta. Tiedän, koska olen nähnyt tämän tapahtuvan itselläni sekä lukuisilla asiakkaillani. Ja nyt samasta syystä tiedän, että tähän on myös parannuskeino.

        Annie Hopper pitää n. tunnin mittaisen esityksen American Academy of Environmental Medicinen konferenssissa, lopussa esitetään myös lääketieteellisen tutkimuksen tuloksia. Juttu on pitkä, mutta se kannattaa katsoa loppuun asti.

        Lääketieteellisten tutkimusten tuloksia joissa MCS johdetaan lopulta aivoihin liittyvään häiriötilaan löytyy artikkelista:
        http://discovermagazine.com/2013/nov/13-allergic-life

      7. Piia Raita
        28.2.2017

        Miksi et voi edelleenkään vastata suoraan yksilöityihin kysymyksiini ja perustella väitteitäsi pyytämilläni tutkimuksilla?
        Kierrät ne jatkuvasti ja työnnät aikakausilehden julkaisun sekä taas videolinkin vastaukseksi.

        Onko ed. mainittuihin kohtiin viittaavat mahdolliset tutkimukset julkaistu asiallisissa tieteellisissä lehdissä ja onko väitteitä tukevia tutkimuksia useita?
        Kuinka paljon on tutkimuksia, jotka eivät tue väitettä ja mitä ne ovat?

        Linkkaamassasi aikakausilehden julkaisussa ei ollut ainuttakaan tutkimusviitettä tai edes viitteitä alkuperäisiin lääketieteellisiin julkaisuihin. Aikakausilehti, jossa artikkeli ilman viitteitä oli, on vertailukelpoinen Suomessa julkaistavaan Tiede-lehteen. Jos linkkaat tutkimuspyyntöihin vastaukseksi jonkun artikkelin, katsoisitko, että se on vertaisarvioitu, arvostettu lääketieteellinen lehti, jossa on mainittu tutkimusviitteet.

        Mitä ovat ne lääketieteelliset tutkimukset, joiden tuloksia Hopper esittelee videossaan? Niistä olennainen tieto tutkimusaineistosta (otos, numerukset jne) ja mahd. vertaisarvioiudut, arvostetut julkaisut.

        Kiitos.

      8. Maria
        28.2.2017

        Kuten sanoin, todetakseni asiakkaan luona että vaikkapa muovinen askeläänieriste sairastuttaa ihmisiä, en tarvitse vertaisarvioituja tutkimuksia. Asiakkaillani ei ole aikaa odottaa sellaisia enkä usko että kukaan on tälläistä tutkimusta piakkoin tekemässäkään. Silti määrään lattiat korjattaviksi.

        Katso Hopperin haastattelu, niin ymmärrät, että tutkimuksia joiden varaan hän on rakentanut mullistavan teoriansa on satoja. Kirjassa on pitkä lista, enkä ala yksitellen niitä poimimaan. Kokonaisuuden ymmärtääksesi pitää tutustua niihin kaikkiin. Yksi näistän tutkimuksista liittyy mm. aivojen plastisuuteen ja sen tutkijat palkittiin Nobel-palkinnolla tästä havainnosta.

        Niinpä samalla kun suosittelen asiakkailleni korjaamaan kosteus-, home- ja kemikaaliongelmat, suosittelen tulevaisuudessa myös tätä hoitoa, jonka uskomattomat tulokset olen nähnyt monilla ja nyt viimeisimpänä itselläni.

      9. Maria
        2.3.2017

        Esimerkiksi tästä yhteenvedosta voi nähdä suuremman kuvan, eli että kyseessä on perimmiltään kemikaalien ja/tai homeiden aiheuttama aivovamma, joka ilmenee koko kehossa. Huomaa etenkin neurologiset oireet (hyvin yleisiä mcs-potilailla, melkein ainoa yhteinen tekijä kaikilla potilailla, muut oireet vaihtelevat), muutokset aivoissa sekä limbisessä järjestelmässä. Ja vielä, tässä Hopperin menetelmässä ei ole kyse mindfullness-terapiasta, vaan pääpaino on limbisen järjestelmän häiriöiden korjaamisessa.

        Monikemikaaliyliherkkyyssyndrooma (MCS)
        Tamara Tuuminen
        kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, lääketieteellisen mikrobiologian dosentti
        Medicum, bakteriologia ja immunologia, Helsingin yliopisto
        Jaana Ennari
        filosofian tohtori, kemisti
        Aalto-yliopisto, insinööritieteiden korkeakoulu
        Christer Häggqvist
        lastenpsykiatri, psykoterapeutti
        Vaasan keskussairaala, lasten- ja nuorisopsykiatria
        Monikemikaaliyliherkkyys (MCS, multiple chemical sensitivity) on vakava, usein invaliditeettiin etenevä sairaus. Se ilmenee voimakkaina oireina elimistön monissa eri järjestelmissä, esim. pesaineiden hajusteiden, siivousaineiden ja hajuvesien laukaisemana invalidisoivana päänsärkynä ja pahoinvointina. MCS on yhä monelle tuntematon termi, vaikkakin yhdysvaltalainen allergologi Randolph toi sen lääketieteeseen jo 1952, oivallettuaan modernin yhteiskunnan kemikaalien aiheuttavan terveyshaittoja.1
        MCS:lle on muitakin osuvia nimiä, kuten hajuste(yli)herkkyys, kemikaali-intoleranssi, (moni)kemikaali(yli)herkkyys ja tuoksu(yli)herkkyys. Englanninkielisissä artikkeleissa esiintyvät myös nimet: 20th century syndrome; chemical AIDS ja chemical allergy. Toksisten aineiden aiheuttama toleranssin romahdus (Toxicant induced loss of tolerance (TILT)) on patogeneesiä kuvaava termi. Kyseessä on hyvin invalidisoiva reagointi aineille, joihin terveet ihmiset eivät yleensä reagoi. ”Monikemikaali” tässä yhteydessä tarkoittaa, että kyseessä on useita kemiallisesti erilaisia aineita, joiden määrä sairauden edetessä voi kasvaa. ”Syndrooma” tarkoittaa, että kyseessä on monioireinen systeemisairaus.
        Määritelmä
        Jos altistus oireita aiheuttaville kemikaaleille lopetetaan nopeasti MCS-oireiden ilmaannuttua, potilas paranee yleensä täysin.2,3 Hänelle jää kuitenkin alttius sairastua uudelleen ja kroonisesti MCS-tautiin, mikäli hän altistuu kemikaaleille uudelleen.2,3 Jos altistus jatkuu pitkään, sairaudesta tulee krooninen ja oireilu alkaa yhä pienemmistä pitoisuuksista ja useammista kemikaaleista.3 Yli 6 kk kestänyt MCS on krooninen sairaus. Se aiheuttaa sairastuneelle merkittäviä ongelmia selviytyä arkisista askareista, esimerkiksi toiminnallisina häiriöinä. Se ilmenee myös toistuvina oireina useissa eri elimissä. Tyypillisimpiä ovat hankalat neurologiset oireet sekä hengityselin- ja limakalvo-oireet, jälkimmäiset esim. silmissä. Potilailla voi olla voimakasta päänsärkyä, muutoksia tuntoaistissa, lihasheikkoutta ja kognitiivisten toimintojen laskua. Voi ilmetä mm. kroonista bronkiittia ja astman kaltaisia oireita. Ärsytysoireita voi esiintyä mm. korvissa, nenässä ja kurkussa. Voi esiintyä myös suoliston ja sukupuolielinten häiriöitä, liikkuvia nivelkipuja, sydänoireita ja voimakasta väsymystä. Monikemikaalisyndroomaan sairastuneiden määrä on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana.
        MCS-taudin kriteerit
        MCS:n diagnoosi, jolta yhä puuttuu kansainvälinen ICD-10-koodi, voidaan tehdä konsensuskriteereiden perusteella (1999):3
        1. Sairaus on krooninen.
        2. Oireet ilmenevät toistuvasti kemikaalialtistuksessa.
        3. Hyvin pienet pitoisuudet kemikaalia (matalammat kuin keskimäärin siedetään tai mitkä potilas on aiemmin sietänyt) aiheuttavat oireiden
        pahenemisen.
        4. Vaste kehittyy monille kemiallisesti erilaisille aineille.
        5. Oireet helpottuvat, jos altistus loppuu.
        6. Oireita on useissa elimissä.
        MCS on saanut joissakin maissa, kuten esim. Saksassa, Itävallassa, Japanissa, Espanjassa myös kansallisen ICD-10 koodin.
        Riskitekijät sairastumiselle
        MCS voi puhjeta joko äkillisestä, lyhytaikaisesta altistumisesta suurille kemikaalipitoisuuksille tai pitkäaikaisesta altistumisesta pienille pitoisuuksille.3 Sairastumisen syynä voi olla paitsi kemikaali, myös kosteusvaurioituneen talon sisäilma.2,3 Kumulatiiviset altistumiset voivat aiheuttaa TILT-tilan, jossa kehoon kertyneiden kemikaalien määrä johtaa kemikaalien sietämisen vähentymiseen. Oletettavasti lapset ja naiset ovat suuremmassa riskissä sairastua.
        MCS-taudille ominaiset biomarkkerit
        Esitämme seuraavaksi useita MCS-potilaista mitattuja laboratoriotutkimusten arvoja, jotka poikkeavat terveiden viitearvoista. Näiden perusteella MCS on ensisijaisesti fyysinen sairaus.1,4,5 Täten sitä ei voida parantaa kognitiivisen terapian avulla tai yrittämällä sietää oireilua, kuten on joskus aiemmin esitetty. Lisäksi laajassa tutkimuksessa todettiin, että MCS-potilaista vain 1, 4 % kärsi emotionaalisista ongelmista ennen MCS-taudin puhkeamista, mutta 37,7 %:lla esiintyi myöhemmin emotionaalisia ongelmia, esim. ahdistusta tai masennusta.6 Näiden ongelmien katsotaan olevan sekundaarisia ja reaktiivisia ja ne voivat johtua myös sairauden aiheuttamista vaikeuksista selvitä arjessa. Esimerkiksi 13,5 % tutkituista oli menettänyt sairauden vuoksi työnsä.6
        Vierasainemetabolia tarkoittaa sitä, että ihmisen elimistö pyrkii eroon sille haitallisista kemikaaleista, kuten esim. hengityksen mukana elimistöön joutuneista hajusteista. MCS-potilaiden verikokeista on todettu, että heidän vierasainemetaboliansa ei toimi normaalisti.5 Haitalliset kemikaalit eivät siis poistu tehokkaasti MCS-potilaiden kehosta,5 mikä tarkoittaa, että MCS-taudissa kyse on elimistön myrkytystilasta. Japanissa tälle sairaudelle on käytössä diagnoosinumero: ”T65.9 Määrittämättömän aineen myrkkyvaikutukset”.
        Kemikaalien tai hometoksiinien aiheuttamaa elimistön myrkytystilaa ei voida parantaa siedättämällä näille myrkyille. Siedätys toimii vain hyvin tunnettujen ja pieninä annoksina valvotusti annettujen allergeenien kohdalla.
        Nykykäsityksen mukaan MCS ei ole psykosomaattinen sairaus, koska potilaiden perifeerisestä verenkierrosta löytyy poikkeavia biomarkkereita.1,4,5 MCS-potilaiden
        verikokeista on havaittu, että heidän elimistönsä myrkynpoiston nopeutta ja reittiä elimistössä säätelevien entsyymien aktiivisuudet ovat heikentyneet. Esimerkiksi niin arjen myrkyllisten kemikaalien kuin monien lääkeaineiden elimistöstä poistamisen kannalta tärkeiden glutationi-S-transferaasi-entsyymien aktiivisuus oli terveillä lähes kolminkertainen MCS-potilaiden arvoon verrattuna.5 Lisäksi MCS-potilailta mitattiin verestä myrkynpoistoa ja redox-tasapainoa heikentävät, normaalia alhaisemmat hapettuneen ja pelkistyneen glutationin tasot.5 Tämä viittaa siihen, että MCS potilaiden vierasainemetabolia ei toimi normaalisti. Lievästi oireilevilla (n=93) tasot olivat terveiden (n=218) ja selvästi MCS-potilaiksi diagnostujen (n=143) välissä.5
        Uusimpien tutkimusten tuloksena on todettu lukuisia eroja mm. tulehdustilaan ja allergiaan liitetyissä laboratoriotesteissä MCS-potilailla suhteessa terveisiin. Poikkeavuutta todettiin tutkimalla 52 MCS-potilasta ja vertaamalla tuloksia normaaleihin viiterajoihin.4 MCS-potilailla herkkä CRP (viitearvo alle 3 mg/l) oli koholla noin 13 %:lla; D-vitamiini-25-OH alle 30 ng/ml oli noin 58 %:lla; histamiini, basofiilien ja mast-solujen aktivaation merkkiaine (viiteraja alle 10 nmol/l) oli koholla noin 37 %:lla; veri-aivoesteen toimintahäiriöissä koholla oleva proteiini S100B (viiteraja alle 0,105 μg/l) oli koholla noin 20 %:lla; lämpösokkiproteiinien 70 ja 27 (HSP27 ja HSP70) (viitearvot alle 5 ng/ml) pitoisuudet olivat koholla noin 8 %:lla ja 12 %:lla, vastaavasti; anti-O-myeliini-vasta-aineita löytyi 17 %:lta ja nitrotyrosiini, nitrosatiivisen stressin indikaattori (viiterajat 0,6–0,9 μg/ml) oli koholla 26 %:lla.4 Nitrosatiivinen stressi tarkoittaa tilaa, jossa elimistö tuottaa typpeä sisältäviä hyvin reaktiivisia radikaaleja (esim. typpimonoksidia, NO) enemmän kuin se kykenee niitä neutraloimaan. Tämä haittaa mm. elimistön myrkynpoistoa. Lisäksi tutkimuksessa virtsaan erittyvän 6-hydroksimelatoniinisulfaatin suhde kreatiniiniin eli 6OHMS/Crea-arvo oli kaikilla MCS-potilailla alle viiterajan 0,8.4 Potilaiden plasmasta on mitattu hapettuneen ja pelkistyneen glutationin normaalia alemmat tasot ja normaalia suuremmat nitriitti/nitraatti-tasot.5 On siis todisteita, että potilailla on elimistössä tulehdustila, jossa on koholla oleva sekä oksidatiivinen että nitrosatiivinen stressi, jotka ovat myös yhteydessä veri-aivoesteen pettämiseen.
        Muut objektiiviset löydökset
        Tutkittaessa tomosfygmografialla aivojen verenvirtausta ohimolohkoissa, aivokuoressa ja väliaivoissa, todettiin alentunut verenkierto yhdessä tai molemmissa hemisfääreissä noin puolella tutkituista potilaista.4 Suonten pulsaatiokyky oli melko yleisesti alentunut ohimolohkojen kapsulotalamisella alueella viitaten tulehdukseen talamuksessa ja limbisessä järjestelmässä. Löydös voi selittää alueiden herkistymisen kemikaaleille.
        MCS-taudin tarkemmat patofysiologiset mekanismit
        Lääketieteen historia on täynnä esimerkkejä siitä, että sairaudet on ensiksi kuvattu ja tarkat etiopatogeneettiset yhteydet oli selvitetty vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Vaikka MCS-spesifiset rutiinitestit toistaiseksi puuttuvat, konsensuskriteerein tehty diagnoosi voidaan varmistaa em. kliinisten kriteereiden perusteella. Esimerkiksi kohonneet veren histamiinipitoisuudet, koholla olevat inflammaatiomarkkerit ja ohimolohkojen alentunut verenkierto ovat mitattavia suureita. Aivojen tulehduksellisen tilan (neuroinflammaatio) voi aiheuttaa elimistön myrkynpoistokyvyn murtava voimakas tai pitkäaikainen altistus toksisille aineille. Vierasainemetabolian entsyymien aktiivisuuksien muutokset ovat MCS-taudin patogeneesin pullonkaula.5
        Miten potilaita voi auttaa
        Altistuksen nopea lopettaminen ja oireita aiheuttamattomien asumis- ja työskentelytilojen tarjoaminen on hoidon kulmakivi.2,3 Oireita tuovien kemikaalien välttämisellä ja kehoon kertyneitä haitallisia kemikaaleja poistavilla hoidoilla on palautettu potilaiden työkykyä.7 Mahdolliset psyykkiset oireet, esim. masennus, ovat sairauden seurausta.6 Koska potilailla on alentunut myrkynpoistokyky, tulee lääkitystä välttää ja välttämätön lääkitys tulee aloittaa pienin annoksin. Laajassa ja pitkäaikaisessa tutkimuksessa on todettu, että MBCT-terapia (mindfulness-based cognitive therapy) ei vähennä MCS-potilaiden oireilua lainkaan.8
        YHTEENVETO
        MCS on kehittyneissä maissa yleistyvä erillinen lääketieteen entiteetti. Kyseessä on vakava systeemisairaus. Kliiniset diagnostiset kriteerit on luotu. MCS-taudille on ominaista monielinoireilu, mm. hermosto- sekä hengitystieoireet. Uusien tutkimusten valossa MCS-taudin patogeneesissä ovat keskeisiä muutokset vierasainemetaboliassa, neuroinflammaatio ja hypoperfuusio ohimolohkon ja useilla aivojen alueilla. Potilaan sairaus lievittyy huomattavasti ja osa potilaista jopa paranee täysin, jos altistus lopetetaan nopeasti ja potilaalle luodaan olosuhteet asua ja työskennellä altisteettomissa tiloissa. Pitkäaikaisessa altistuksessa sairaus muuttuu usein krooniseksi ja invalidisoivaksi. Suomessa kumulatiivinen tai pitkäkestoinen altistus kosteusvaurioituneiden hometalojen päästöille voi olla pääasiallinen MCS-taudin laukaisija. Yhteiskunnan pitää taata potilaille kaikki nykylääketieteen mahdolliset tukihoidot ja kuntoutuksen hajusteettomissa, hyvän sisäilman omaavissa tiloissa, jotta laki potilaan asemasta toteutuisi tasa-arvoisesti myös tämän potilasryhmän osalta.
        Sidonnaisuudet: Kirjoittajilla ei ole sidonnaisuuksia.
        Lähteet
        1. De Luca C, Raskovic D, Pacifico V, Thai JC, Korkina L. The search for reliable biomarkers of disease in multiple chemical sensitivity and other environmental intolerances. Int J Environ Res Public Health 2011;8:2770-2797.
        2. Genuis SJ. Sensitivity-related illness: the escalating pandemic of allergy, food intolerance and chemical sensitivity. Sci Total Environ 2010;408:6047-6061.
        3. Pall ML. Multiple Chemical Sensitivity: Toxicological Questions and Mechanisms, Part 8, chapter 92. Ballantyne B, Marrs TC, Syversen T, ed. General and Applied Toxicology, 3rd Ed.New Jersey: Wiley; 2009.
        4. Belpomme D, Campagnac C, Irigaray P. Reliable disease biomarkers characterizing and identifying electrohypersensitivity and multiple chemical sensitivity as two etiopathogenic aspects of a unique pathological disorder. Rev Environ Health 2015;30:251-271.
        5. De Luca C, Scordo MG, Cesareo E, Pastore S, Mariani S, Maiani G, et al. Biological definition of multiple chemical sensitivity from redox state and cytokine profiling and not from polymorphisms of xenobiotic-metabolizing enzymes. Toxicol Appl Pharmacol 2010;285-292.
        6. Stanley M, Caress, AC, Steinemann A, Review of a two-phase population study of multiple chemical sensitivities. Environ Health Perspect. 2003 Sep; 111(12): 1490–1497.
        7. Hope J. A review of the mechanism of injury and treatment approaches for illness resulting from exposure to water-damaged buildings, mold, and mycotoxins. Sci World J 2013:18:767-482.
        8. Hauge CR, Rasmussen A, Piet J, Bonde JP, Jensen C, Sumbundu A, Skovbjerg S. Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) for multiple chemical sensitivity (MCS): Results from a randomized controlled trial with 1 year follow-up. J Psychosom Res 2015;79:628-634.

      10. Nimetön
        4.3.2017

        Mistä Maria mainitsemasi yhteenveto on luettavissa alkuperäisversiona?

  7. Sami
    12.4.2017

    Hienoa keskustelua! Upeaa uuden tiedon, myös kokemustiedon jakamista, Maria. Pioneerihenkeä. Sitä olla pitääkin. Kun aihe on näinkin haastava kuin MCS!

    Vastaa
  8. […] johon alunperin lähdin hakemaan apua. Tässä muutama esimerkki yliherkkyyksistäni: ongelma 1, ongelma 2. Lisäksi yksi iso paljastunut herkkyys on stressi. Tämä on hullua, mutta en DNRS treenin […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top