* Suomalainen kuusenpihka on haavanhoidon superaine.
Muistan höristäneeni korviani, kun kuulin ensimmäistä kertaa suomalaisesta innovaatiosta, pihkasalvasta. Pihkasalvaa on käytetty sairaaloissa menestyksekkäästi erittäin vaikeiden ihoinfektioiden hoitoon.
Pihka ei ole ihonhoidossa mikään uutuus, vaan kuusen pihkaa on käytetty täällä pohjolassa haavanhoidossa ikuisuudet.
Tämän takia pakkasin tammikuiselle Thaimaanmatkallemme mukaan Rönnin pihkasalvaa sekä Rönnin Fail Stick -puikon.
Minulla oli pihkasalvaa mukana haavojen parantumisen kannalta juuri sopivan haasteellisessa testiympäristössä. Kuumassa ja kosteassa ilmastossa haavat tulehtuvat herkästi, eikä asiaa paranna se, että Thaimaassa hygienian taso ei ole aivan loistava. Tai itseasiassa suurimpana ongelmana näen sen, että Aasiassa ja yleensäkin ulkomailla antibakteerisia siivoustuotteita ja kosmetiikkaa käytetään paljon. Lisäksi antibiootteja käytetään huolimattomasti. Nämä aiheuttavat sen, että bakteerit ovat ärhäkämpiä. Ikävä tuliainen matkalta onkin antibioottiresistentti bakteeri.
Vietin lomallamme lasten kanssa aikaa paljon rannalla ja kävelin koko kuukauden käytännössä ilman kenkiä. Siis ympärilläni oli kaikki ainekset pahoin tulehtuneisiin haavoihin. Suomessakin vastaavia olosuhteita: kuumaa ja kosteaa on mätäkuussa, joka onkin piakkoin alkamassa. Joten haavat kannattaa hoitaa huolellisesti myös kotosalla.
Testin kannalta minulle kävi tavallaan onnekkaasti, onnistuin hankkimaan itselleni kolme haavaa. Ja onnekasta, että lapsille ei tullut matkalla pienintäkään naarmua!
Rönniä kolmeen haavaan
Ensimmäisen haavan sain itseasiassa jo kotona, ennen matkalle lähtöä. Kissamme Coco ehkä aavisti, että olen lähdössä ja se puraisi minua jalkapohjasta terävillä hampaillaan leikkiessään. Unohdin koko haavan, kunnes muutaman päivän päästä päätin tehdä pienen juoksulenkin autiolla hiekkarannalla. Muutaman askeleen jälkeen tunsin kipua jalkapohjassa ja huomasin, että kissanpurema oli alkanut punoittaa.
Laitoin jo rannalla Rönnin pihkavoidetta ohjeen mukaan syyvälle haavaan. Päälle laitoin laastarin. Seuraavana päivänä haava ei enää punoittanut ja pian jo unohdin koko jutun.
Toisen haavan sain merestä, kun astuin pohjassa törröttävään bambusäleeseen. Tähänkin laitoin pihkavoidetta samantien. En edes ehtinyt ottamaan kuvaa, kun haava oli jo parin päivän päästä täysin parantunut.
Kolmas haava ei sitten ollutkaan niin onnekas tapaus. Astuin rannalla ilmeisesti terävään simpukanpalaseen, joka upposi syvälle jalkapohjaani. Nappasin terävän säleen pois jalastani ja jatkoin matkaa. Käännyimme rannalta mutaiselle metsäpolulle ja suuntasimme metsikön läpi pieneen rantabaariin. Unohdin jalkapohjassani olevan haavan täysin ja kävin päivän aikana muun muassa todella likaisessa vessassa ilman kenkiä. (Thaimaassa on siis tapana ottaa kengät pois aina sisällä, joten mitään ihmeellistä tässä ei ollut. Mutta likainen ja märkä vessan lattia ja jalassa oleva syvä haava eivät ole hyvä yhdistelmä.)
Muistin haavan vasta varhain seuraavana aamuna. Huomasin, että jalkapohja oli todella kipeä ja siinä oli kutiseva paukama. Luulin, että paukama oli itikanpisto, kunnes katsoin tarkemmin: pieni patti olikin tulehdtunut haava, joka oli täynnä mätää. Puristin mädät pois ja laitoin haavaan pihkavoidetta.
Aamun valjetessa huomasin, että haavastahan lähti punaiset viivat. Muistin sanonnan että jos haavasta lähtee punainen tai tumma viiva kohti sydäntä, on kyseessä verenmyrkytys. Verenmyrkytys kuulosti ihan kamalalta ajatukselta, sillä olin tosiaan matkalla yksin lasten kanssa.
Nopealla googlauksella tajusin, että kyseessä on täysi väärinkäsitys. Haavasta lähtevät punaiset tai violetit viivat eivät ole merkki verenmyrkytyksestä vaan imusuoniston tulehduksesta.
Huolestuin haavasta kuitenkin sen verran, että ajattelin että ehkä olisi hyvä antaa lääkärin tsekata ja tarvittaessa puhdistaa haava. Matkalla klinikalla harmittelin lapsillekin ääneen että miksi, MIKSI en muistanut laittaa pihkavoidetta haavaan jo edellisenä iltana?

Hyviä ja huonoja uutisia
Kun puolilta päivin ehdin pienelle lääkäriasemalle viereiseen kaupunkiin, haavasta lähtenyt punainen viiva jo häipynyt! Liekö Rönnin pihkasalvan ansiota?
Thaimaalaiset hoitajat puhdistivat haavan vielä uudelleen minun maatessa hoitopöydällä. Näytin lääkärille samana aamuna otettua kuvaa jalastani. Silloin jalassa oli vielä selvästi näkyvillä se punainen viiva. Lääkäri sanoi että vau, onpa hyvä vastustuskyky, kun näin nopeasti keho on taltuttanut alkavan tulehduksen.
Hän kuitenkin sanoi että nyt kannattaisi silti aloittaa antibioottikuuri. Olen todella, todella, todella antibioottivastainen joten sanoin että en mielelläni ota kuuria. Että eikö voitaisi katsoa iltaan ja jos tulehdus olisi palannut, aloittaisin antibiootin sitten. Lääkäri oli todella vastahakoinen ja ehdotti että testaamme nyt pienellä ihotestillöä, sopiiko antibiootti minulle. Hoitaja pisti pienen määrän ainetta ihon alle ja jäin odottamaan vielä puoleksi tunniksi. Reaktiota ei tullut, joten ajattelin että se oli siinä, mutta hoitaja oli käsittänyt asian väärin. Kohta hän jo tuikkasi käteeni antibiootin ja niin sain annoksen antibioottia suoneen jo parantuneen haavan tähden. Ai luoja että minua ärsytti!
Mutta jotain hyvää tästäkin seikkailusta seurasi: nimittäin ihana keskustelu lasten kanssa. Siitä lisää tässä kolumnissa, jonka kirjoitin viimeisimpään Kaksplussaan.
Omien kokemusteni perusteella suositella lämpimästi haavanhoitoa luonnollisesti. Meillä pihkasalva kuuluu nykyyän ehdottomasti kodin vakiovarusteisiin. Oletko sinä jo kokeillut pihkaa ihonhoidossa?
Pihkasalva sisältää 30% suomalaisen kuusen pihkaa, mehiläisvahaa ja hamppuöljyä. Rönnin Pihkasalvaa voi ostaa esimerkiksi Safkanetistä.
Lisää juttujani kosmetiikasta ja Thaimaasta:
Kosmetiikkaa tropiikkiin
Eettisiä elefanttielämyksiä Thaimaassa
Myrkyllinen tuhatjalkainen pisti lastani
Resepti terveeseen lomaan: bungalowi ja merituuli
Hiiltä hammastahnan sijaan
*Postaus sisältää linkkejä Safkanet.fi-verkkokauppaan, jossa olen osakkaana.
13.6.2017
Turha antibioottien käyttö on tietty huono asia,mutta mietipä sitäkin jos maailma olisi vielä samanlainen kuin esim. ennen penisilliinin keksimistä.Ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä keuhkokuumeeseen ja lukemattomiin muihin tartuntatauteihin.Ei siinä maailmassa ollut liasta puutetta eikä siitä että oltais lääkkeillä turmeltu ihmisten normaalifloorat.Ei niitä tauteja pystytty silloin,eikä nyt pihkasalvalla eikä yrteillä parantamaan vaikka luonnonlääketieteellä paljon hyvää onkin tehty.Laitapa asioita päässäsi vähän tärkeysjärjestykseen!
13.6.2017
No tätähän pihkavoidetta käytetään muun muassa sairaaloissa ihotulehduksiin, joihin vahvimmatkaan antibiootit eivät enää tepsi.
16.6.2017
Itse tutustuin pihkavoiteeseen alun perin aikoinaan kirurgian vuodeosastolla (kuten myös toukkahoitoon, heh, mutta se nyt ei liity tähän). Kyseinen pihkavoide on kysyttyä kulutustavaraa meillä erityisesti kesällä, kun lasten polvet on ruvella. Vanhimman lapsen syvän asfaltti-ihottumahaavan hoidin eräs kesä pahimmilla helteillä pihkavoiteella. Tulehtui välittömästi, mutta vaikka ab-kuuri oli jo määrätty, selvittiin pihkavoiteen ja muun haavanhoidon avulla. Toimii, ehdottomasti!
17.6.2017
Jep! Nää tarinat pihkavoiteen tehosta on niin mahtavia!
17.6.2017
Olen sairaalassa töissä ja meillä käytetään Abilar-pihkavoidetta. Toimii todella hyvin sekä puhtaisiin haavoihin tulehdusten ehkäisyyn että jo tulehtuineisiin haavoihin tulehduksen parantamiseen. Antibioottien tarve vähenee ja resistenssitkin sitä myötä.
Toimii erinomaisesti myös rohtuneisiin huuliin tai vaikkapa niistämisen rikkomiin nenänpieliin.
Saataisiko pihkalla Suomen taloutta nousuun? Kuka keksii markkinoida ulkomaille? Olisi varmasti tarvetta Suomen rajojen ulkopuolella.
17.6.2017
Totta! Kuumissa maissa ja tropiikissa tämä varmasti vähentäisi antibioottien käyttöä. Ja tästä muuten tuli juuri tutkimus, että pihkaan bakteerit ei kehitä resistenssiä.