Kiitollisuuden kokeminen rauhoittaa tutkitusti hermostoa – ja lievittää oireita

Olen viime viikkoina kokenut niin suurta kiitollisuutta kaikista ihanista palautteista, joita olen saanut Free to Heal -menetelmäni avulla terveyttään tukevilta ihmisiltä.

Suurin haaveeni on ollut, että voisin auttaa ihmisiä entistä helpommin saamaan avukseen työkaluja, joilla jokainen voisi itse oppia tukemaan omaa terveyttään ja saada helpotusta erilaisiin haasteisiin. Ja näyttää siltä että haaveeni on toteutunut!

Kiitollisuus on ihana, kokonaisvaltainen tunne. Mutta kiitollisuudessa piilee myös valtaisa terveyttä ja hyvinvointia edistävä voima, jota haluan avata enemmän tässä kirjoituksessa.

Kiitollisuuden on monissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä parempaan terveyteen ja se on tunnistettu kliinisesti tärkeäksi tekijäksi hyvinvoinnin edistämisessä. Amerikkalaistutkimuksessa kiitollisuudella havaittiin olevan positiivisia terveysvaikutuksia myös kroonisia sairauksia sairastaville.

Muun muassa The Guardian kirjoitti viime syksynä hyvän artikkelin kiitollisuuden terveys- ja hyvinvointivaikutuksista, josta löytyy myös viitteitä tutkimuksiin. 

Kiitollisuus on vastaanottamista

Kiitollisuudessa on ennen kaikkea kyse kiitollisesta asennoitumisesta ja suhtautumisesta – oikeastaan aivan kaikkeen. Alkuun on tietenkin helpompi tuntea kiitollisuutta näennäisesti positiivisista asioista, mutta sanoisin että harjoittelun myötä kiitollisuuden tunteen voi oppia löytämään myös näennäisesti negatiivisista asioista, sillä tiedostaa että vastoinkäymisiin piiloutuu mahdollisuus oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen. Kiitollisuutta tuntiessaan ja kiitollisuudella asioihin suhtautuessaan ihminen lepuuttaa mieltään mahdollisuuksissa epäoikeudenmukaisuuden, katkeruuden, uhriutumisen tai puutteen sijaan.

Kiitollisuus ei tarkoita vaikeuksien, menetysten tai ongelmien kieltämistä, unohtamista tai kauniiksi puhumista. Kiitollisuus ei ole tunteiden tukahduttamista tai päälle liimattua positiivisuutta.

Kyse on enemmänkin huomion suuntaamisesta, että tunnetaan arjessa ja pienissä asioissa elämässä oleva ja virtaava energia ja jumalallinen järjestys. Kiitollisuus on tapaa suhtautua asioihin.

Kiitollisuus ei tule luonnostaan

Moni on kommentoinut minulle ettei saa kiinni kiitollisuuden tunteesta tai että kiitollisuuden tunteminen on vaikeaa, jos elämässä on paljon haasteita. Helppoa se ei olekaan! Varsinkin, jos mieli on tottunut keskittymään siihen, mikä ei ole hyvin, mikä on hankalaa ja esimerkiksi mitä pitää välttää tai mitä ei voi omien haasteidensa vuoksi tehdä.

Itselläni meni todella pitkään tavoittaa aito kiitollisuuden tunne. Minulla oli elämässä paljon hyviä asioita, kaksi ihanaa lasta, puoliso, ihana koti, jossa viihdyin todella hyvin. Mutta ajatukseni olivat pyörineet lähinnä epäkohdissa ja haasteissa. Näin kaikkialla rakennusvirheitä, sisäilmaongelmia, kiellettyjä kemikaaleja ja merkkejä maapallon tuhoutumisesta. 

En ollut vuosiin keskittynyt huomioimaan hyvää. Näin toimimalla olin tahtomattani ja tietämättäni vahvistanut aivojeni negatiiviseen tarkertuvia hermoverkkoja ja vahvistanut näin entisestään mieleni tarvetta tarttua yhä uusiin epäkohtiin. Ei ihme, että aivotutkimuksessa todettiin että aivoillani on tulkita asiat normaalia negatiivisemmassa valossa.

Neuropsykologi Rick Hanson puhuu paljon aivojen negatiivisesta luontaisesta vinoumastaEvoluution myötä ihmisen aivot ovat kehittyneet sellaisiksi, että ne oppivat paljon tehokkaammin kielteisistä kokemuksista ja kiinnittävät enemmän huomiota ympäristön vaaroihin kuin kauneuteen. Eloonjäämisen kannalta mahdollisten uhkatekijöiden havainnointi ja niiden muistiin tallentaminen on ollut tärkeämpää kuin myönteisen rekisteröinti. Aivomme toimivatkin Hansonin ja muiden aivotutkijoiden mukaan edelleen tuon saman kivikautisen ohjelmoinnin mukaan, mikä aiheuttaa sen, että olemme niin helposti huolestuvia ja stressaantuvia.

Kiitollisuus on tunnetta, ei kiittämistä

Tämän lisäksi, että ihmisen on todettu luonnostaan helpommin tarttuvan tiettyihin tunteisiin, uskon, että kiitollisuuden tavoittamista voi suomenkielisillä haastaa myös kielemme. Suomen kielessä on vain yksi sana “kiitollisuus” kuvaamaan esimerkiksi englannin sanoja “thankful” ja “grateful”.

Kiittämiseen viittaava thankful-sana on lähempänä meidän  kiitollisuus-sanaa. Kiitetään asioista ja teoista, siitä mitä on konkreettisesti saatu. Kiittämisessä on lähinnä kyse kohteliaasta eleestä ei tunteesta.

Grateful-sana sen sijaan juontuu samasta sanasta kuin sana grace. Sanat grateful ja grace juontuvat latinan kielen sanasta gratus, joka tarkoittaa kiitollisuuden lisäksi rakkautta. Grace on itseasiassa käsite, joka myös kokonaan puuttuu suomen kielestä ja näin myös ajatusmaailmasta. Sanaa grace voidaan kuvailla suomeksi sanoilla ylevyys, jumalallisuus ja eleganssi.

Grateful-kiitollisuus -sana viittaakin nimenomaan jumalaisen ja itseä suuremman järjestyksen ja rakkauden näkemiseen ja kokemiseen. Se on tunne, joka voi kestää pitkään ja jättää vahvan muistijäljen toisin kuin kiitoksen kohteliaisuutena lausuminen. Kiitollisuutta koetaan ja osoitetaan sydämestä lähtevänä tunteena. Ilmaus “full of grace” kuvaa mielestäni hyvin olotilaa, jota kiitollisuus synnyttää.

Oman kokemuksen mukaan Suomessa kiitollisuus ymmärretäänkin usein enemmän juuri kiittämisen kautta, jolloin kiitollisuudelle halutaan löytää selkeä kohde, josta voi kiittää. Vaikka ympärillä olisi täysi kaaos, kiitollisuutta voi tuntea seuraavasta hengenvedosta, siitä että elämme suuremmassa yltälylläisyydessä kuin kuninkaat vain sata vuotta sitten.

Kiitollisuuden tunteen voi kuitenkin oppia tuntemaan tietoisesti myös ilman syytä. Silloin onnen kyyneleet nousee silmiin vain siitä ajatuksesta, että on tässä ja nyt. Silloin kiitollisuus on enemmänkin tunne että on yhtä kaiken kanssa, eikä silloin voi puuttua mitään.

Miksi kiitollisuutta kannattaa vahvistaa?

Neuropsykologi Rick Hanson on myös osoittanut, että ihminen voi muuttaa aivojensa luonnollista negatiivista vinoumaa ja uhkiin fokusoitumista erityisesti kiitollisuuden tunnetta vahvistamalla ja hyvän kokemista harjoittelemalla. Ihminen voi siis treenata aivojaan huomaamaan luonnostaan helpommin hyvää ja kiinnittymään siihen. Sitkeää harjoittelua se voi vaatia, kuten minun kohdalla. Mutta tulokset palkitsevat!

Tiedän monen ajattelevan, että mitä sitten jos aivoni takertuvat luonnostaan uhkiin. Ongelma siinä on, että jatkuva epäkohtien huomiointi ja vaarojen kartoittaminen aiheuttaa monia negatiivisia fysiologisia muutoksia kehossa. Samalla kun mieli takertuu haasteisiin, kehoon vapautuu stressihormoneja ja sympaattinen hermosto aktivoituu. Keho valmistautuu luonnostaan myös puolustautumaan uhalta. Pitkään jatkuessaan tällainen kierre on fysiologisesti erittäin kuormittavaa, mikä alkaa näkyä erilaisina fyysisinä oireina kehon väsyttyä. Jatkuva negatiivisuus siis sairastuttaa! Kantasolubiologi Bruce Lipton onkin arvioinut, että 95% kaikista sairauksista on stressihormonien aiheuttamia!

Sekä oma Eroon oireilla -verkkokurssilla opetettavan Free to Heal ®-menetelmäni että DNRS:n ja vaikkapa vastaavan Gupta-menetelmän ytimessä onkin tämän negatiivisen kehän purkaminen, hermoston rauhoittaminen ja stressihormonitasojen laskeminen, jolloin tervehtyminen on mahdollistuu. Omalla kurssillani lähestymistapa on tietenkin omasta mielestäni tehokkain, sillä siinä lähdetään heti erilaisten harjoitusten myötä työstämään kiitollisuuden tunteen tavoittamista.

Kiitollisuuden tunteen kokemisen on todettu olevan erittäin tehokas keino laskea stressihormonien tasoa ja tuottaa kehoon tilalle hyvänolon hormoneja. Kiitollisuus muuttaa kehomme hormonitoimintaa ja rauhoittaa hermostoamme. Kiitollisuus tuntuukin kehossa levollisuutena, tyyneytenä ja hyvänä olona. Itse kuvailen kiitollisuutta myös syvänä yhteytenä, yltäkylläisyyden tunteena. Melkein kuin sisälläni olisi pulppuava lähde joka ammentaa kaikkeuden alkulähteestä, siitä samasta lähteestä josta koko universumi on saanut alkunsa.

Eroon oireista -verkkokurssille!

Tämän kaiken vuoksi menetelmäni alkaa kiitollisuuden vahvistamisella. Kiitollisuuden tunteeseen virittäytyminen on portti toipumiseen ja sitä kautta myös oireiden vaimenemiseen.

Täältä voit lukea lisää kehittämääni kehon hyvinvointia vahvistavaa Free to Heal ®-menetelmää hyödyntävästä Eroon oireista -verkkokurssistani. Olen kerännyt nettisivulle myös kurssilaisten kokemuksia. Sivuilta voit myös nähdä listan, jossa kerron mihin kaikkiin oireisiin menetelmää voi soveltaa. Menetelmähän ei sulje pois mitään lääketieteellistä hoitoa, vaan menetelmää voi harjoittaa, olipa vaiva millainen tahansa.

Opetan kurssilla yksityiskohtaisesti, miten jokainen voi tukea sisäistä terveyttään ja saada siten helpotusta moninaisiin oireisiin.

Aurinkoa,

Maria

9 Comments

 1. Mari
  8.6.2019

  Hei. Eikös grace ole suomeksi armo? En tätä mistään tarkistanut mutta näin olen aina ajatellut. Itse olen uskossa ja tunnen syvää kiitollisuutta, rauhaa, tyyneyttä ja syvää yhteyttä mutta koen sen yhteyden liittyvän Pyhään Henkeen, ja sisäisen rauhan ja kiitollisuuden olevan kohdistettuna Jumalalle elämän antajana. Liittyykö sinun menetelmääsi henkisyyttä ja jos niin mikä on tuo vaikuttava henki? Vai onko menetelmä täysin fyysinen?

  Olen usein kuullut ihmisen, joka on vasta tullut uskoon, kuvailevan olotilaansa juuri samoin kuin sinä kuvailet esim.näin: ”Melkein kuin sisälläni olisi pulppuava lähde joka ammentaa kaikkeuden alkulähteestä, siitä samasta lähteestä josta koko universumi on saanut alkunsa.” Ainoa ero vain että tuo pulppuava lähde tällä uskoontulleella on Jeesus jonka ihminen on päästänyt sydämeensä. Sinun lähteesi jää tässä epäselväksi?

  Raamatussahan sanotaan mm.näin: Joh.4 ”Jeesus vastasi hänelle: ”Joka juo tätä vettä, sen tulee uudelleen jano, mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä.”

  Näin äkkiseltään tuntuu kuin opettaisit ihmistä tulemaan uskoon jättämällä kohteen nimen mainitsematta! 🙂

  Vastaa
  1. marianordinoma
   14.6.2019

   Kyllä grace on jossain myös ”armo”, mutta enemmänkin armo on ”mercy”, joka on taas vähän eri asia. Jännää, että raamatussa on jotain noin lähellä omia sanojani! En ole todellakaan tietoinen tästä.

   Vastaa
 2. Maikki
  9.6.2019

  Hei.

  Tämä on mulle!
  Mieheni on vuosia kehoittanut katsomaan taivaalle, puiden latvoihin tai pilvien liikkeitä, sensijaan, että noukin polun varrelta roskia!
  Kyllä olen broblem paced learning- aktivisti. Ei ihme, että hartiat ovat menneet kumaraan ja huolet kehoon!
  Haluan tästä eroon, kiitos!

  Vastaa
  1. marianordinoma
   14.6.2019

   Ihanaa, jos sait tästä apua. Ja tervetuloa kurssille!

   Vastaa
 3. Hemppa
  9.6.2019

  Hei Maria, tarinasi on luonut minuun uskoa, että voisin itsekki vielä parantua allergioistani. Pahin allergiani joka estää minua työskentelemästä on koira-allergia. Jouduin siis lopettamaan työni eläintenhoitajana ja olen taloudellisesti erittäin tiukilla eikä helpotustas näy. Osaatko siis neuvoa onko halvempaa tapaa kun verkkokurssisi päästä alkuun? Jos vielä paranen niin, että pystyn edes allergialääkkeiden avulla työskentelemään aijon aivan varmasti ostaa DNRS-levyt ja verkkokurssisi. Ensi kertaa jäätyäni työttämäksi olen löytänyt hieman valoa tunnelin päästä.

  Vastaa
  1. marianordinoma
   14.6.2019

   Uskon että tästä saat parhaan avun, silloin et tarvitse enää DNRS-kurssia.

   Vastaa
 4. marianordin.blog
  15.6.2019

  Please note a good bonus for victory. marianordin.blog
  http://bit.ly/2KzbGZG

  Vastaa
 5. […] aiemmin kiitollisuuden tunteen terveysvaikutuksista ja siitä, miten kiitollisuuden kokeminen vaikuttaa ihmisen fysiologiaan ja hormonitoimintaan. Nyt […]

  Vastaa
 6. […] opastan kurssilaiset itse purkamaan tiedostomattoman stressin kuukauden kestävän ohjelman avulla. Tiedän jo lukuisien saaneen kehonsa rauhoittumaan ja monenlaiset oireet hiipumaan tietoisten menetelmien voimalla. Myös suomalaiset huippuneurologitkin suosittelevat jo […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top