Kaupallinen yhteistyö Ella’s Kitchen
Kaupallinen yhteistyö Ella’s Kitchen
Erilaisiin ruokiin ja makuihin tutustuminen on hyvä aloittaa jo aivan pienestä, kun vauvan luontaisen kehityksen mukainen herkkyyskausi on päällä. Jokainen vauva on yksilö, mutta suurin osa vauvoista haluaa kirjaimellisesti maistella koko maailman. Yleensä tämä vaihe alkaa vauvan nelikuukautispäivän tienoilla, kun vauva oppii ottamaan kiinni asioista ja viemään ne suuhunsa. Aijankohta voi kuitenkin vaihdella jopa kuukausilla eri vauvoilla.
Vauvat harvemmin ovat syntyjään nirsoja: nehän laittavat suuhunsa aivan mitä vaan! Vauvat oppivat maailmasta suullaan, ja jokainen kerta kun vauva maistaa jotain uutta, syntyy uusia kokemuksia, jotka synnyttävät uusia hermoratoja vauvan aivoissa. Maistelemalla kaikkea mahdollista vauva totuttaa myös immuunipuolustustaan kaikkeen, mikä kuuluu normaaliin ympäristöön.
Nirso äiti mutta kaikkiruokaiset lapset
Olen itse ollut lapsena äärimmäisen nirso ja kuitenkin onnistunut kasvattamaan vanhemmista lapsista kaksi monipuolista ruokailijaa, jotka tyhjentävät lautasiltaan kaikki kasvikset. Monet ovat ihmetelleet, miten olen onnistunut kasvattamaan niin ennakkoluulottomia ruokailijoita. Uskon siis tehneeni jotain oikein sillä en ole siirtänyt lapsuuden nirsoutta eteen päin. Salaisuuteni on pitkäjänteinen työ.
Aloitin isompien lasten kanssa ruokiin tutustumisen tarjoamalla lapsen eteen aivan kaikkia vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä monin eri tavoin valmistettuina. Alle vuoden ikäisen kanssa tämä on vielä helppoa, vaativin osuus tuli kun vauvat kasvoivat taaperoiksi. On tärkeää ylläpitää monipuolista kasvistarjontaa 2-4 vuoden iän yli. Silloin lapsi nimittäin tulee koettelemaan rajojaan ja voi myös heittäytyä nirsoksi.
Sanoisin että suurin virhe on se, että vanhempi helposti urautuu ja tarjoaa tietyn ajan yli enimmäkseen muutamia suosikkiruokia, jolloin kasvava lapsi tottuu näihin ja muut maut unohtuvat.
Kasviksia kannattaa tarjota monesta syystä. Kasvispitoinen ruokavalio on yhdistetty moniin terveyshyötyihin. Uskon, että runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on myös yksi hyvän vastustuskykymme aineksista.
Vesi kielellä äidillä ja vauvalla
Toinen tärkeä oppini on, että äidin pitää nauttia myös vauvalle tarjotuista ruuista. Miksi? No minäpä kerron.
Ensiksi pyydän sinua tekemään pienen mielikuvaharjoituksen:
Kuvittele mielessäsi, kuinka annan sinulle sitruunanpuolikkaan. Tunne sen viileä, hieman muhkurainen kuori. Voit jo hieman tuntea sitruunan tuoksun. Nyt, laske kolmeen, sulje silmäsi ja haukkaa sitruunaa.
Voit avata silmät.
Huomasitko mitä tapahtui? Jos mielikuvituksesi toimii, tunsit luultavasti syljen heruvan kielelle. Tämä johtuu siitä, että kehosi ei ymmärrä eroa mielikuvitellun ja todellisen tapahtuman välillä. Kehosi alkoi jo valmistautua sitruunan happojen neutralointiin ja ravinteiden sulattamiseen tuottamalla sylkeä. Koko ruuansulatusjärjestelmä valmistautuu käsittelemään herkullista, vitamiinipitoista sitruunaa.
Kerroin tämän, sillä haluan korostaa, ruokiin tutustumisessa myös äidin asenteella on väliä. Äidin kannattaa aina maistaa myös vauvalle tarjottavaa ruokaa. Ja sen tulee maistua herkulliselta, niin hyvältä, että myös äidille tulee vesi kielelle!
Esimerkiksi Ella’s Kitchenin kasvisruokia mastelen oikein mielelläni yhdessä vauvan kanssa. Kauniin värisiin pakkauksiin on sekoitettu todella kekseliäästi erilaisia hedelmiä ja kasviksia. Omia suosikkejani on bataattia, kurpitsaa, omenaa ja mustikoita sisältävä liila pakkaus sekä vihreä, jossa on parsakaalia, herneitä ja päärynää. Nam! Kaikki Ella’s Kitchenin tuotteet on luomutuotantoa.
Joitain vauvanruokia itseni ei teksisi mieli syödä, joten parempi on etten niitä anna vauvallekaan. Asenteeni ruokaan nimittäin tarttuu! Ja jos antaisin vauvavuoden ajan omasta mielestäni ällöttävää ruokaa, niin ei ihme, jos lapsesta kasvaa vauva joka nirsoilee.
Äidin asenne ruokaan tarttuu
Vauva on nimittäin mestari sanattomassa viestinnässä. Sanaton viestintä ja intuitio kiinnostavat minua tällä hetkellä aivan suunnattomasti. Olen opiskellut näitä aiheita paljon viime aikoina.
Vauvahan osaa kommunikoida sekä lukea äidin sanattomia viestejä jo kauan ennen kuin vauva osaa varsinaisesti puhua. Vauva lukee äidin eleitä, tuoksuja ja tunteita.
Äidin tunteet ja asenteet tarttuvat vauvaan ”langattomasti”, muun muassa katsekohtaktin avulla. Tutkimuksen mukaan äidin ja vauvan aivoaallot synkronoituvat pelkän katseen voimalla. Ja muun muassa tunnetilat voi lukea aivojemme tuottamista aivoaalloista. Siksi kannattaisi aina pohtia omaa suhtautumista ruokaan ja tunnustella miltä minusta tuntuu, kun syön?
Eikö ole ihmeellistä!
Tämä kaikki kertoo siitä, että vauvan kanssa ruokaillessa, pitäisi aina pyrkiä pitämään omassa mielessä ja sydämmessä ilo, rakkaus ja turva.
Ihania ruokahetkiä!
2.3.2019
Moi! Tekstissä mainitsit itekin olleesi hyvin nirso ruokailija lapsena. Itsekin olin melkein 20-vuotiaaksi asti todella valikoiva, ja tästä syntyi paljon sosiaalisia ongelmia. Tuli mieleeni siis, oletko tutkinut, mistä nirsous johtuu? Olisi kiva kuulla ajatuksiasi aiheesta.
2.3.2019
Joo, olen miettinyt. Ja tässä tulikin jo muutama. Siis onko äidin piilevät asenteet voineet siirtyä vauvaan syöttämistilanteessa? Tai sitten ihan käytännöllinen, tarjottu liian yksipuolista ruokaa? Tai sitten joku yksittäinen tapahtuma ruokahetkessä, joka saanut yksilön varuilleen ruoka-aineiden/tekstuurien/makujen suhteen?