Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa?

Olin eilen Terve puutalo -kävelyretkellä Helsingin Käpylässä. Tapasin ihailemani mikrobiologin, emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salosen.
Kävimme asiantuntijaryhmän kanssa tutustumassa erilaisiin puutaloihin ja pohdimme rakentamisen tilaa.
Lopuksi keskustelu ajautui homesdesinfioinneissa käytettäviin aineisiin. Kävi ilmi, että samoja, tappavan myrkyllisiä, kiellettyjä aineita ruiskutetaan Helsingin päiväkodeissa lasten käsiin.
Kun tarhojen ovet aukeavat ensi viikolla, pyytäkää nähtäväksi hoitopaikassa käytettävät desinfiointiaineet.
Lukeeko tuoteselosteessa?

 • PHMG
 • PHMB
 • Polyheksametyleeniguanidinihydrokloridi
 • tai
 • polyhexamethylene biguanide hydrochloride

Kieltäkää heti aineen käyttö lapseenne ja tiloissa, joissa lapsenne oleskelee!
Tässä esimerkki yhdestä tuotemerkistä, joka iloisesti ilmoittaa kauniissa esitteessään: ”Sen tehoaine PHMG (polyheksametyleeniguanidiini hydrokloridi) puhkaisee mikrobin solukalvon, jolloin solukomponentit vapautuvat ympäristöön, mikä johtaa solun kuolemaan”. Jep. Ja tässä MediSOFT -tuotteen seloste, jossa myös kerrotaan tuotteen sisältävän myrkyllistä ainetta.
Näitä aineita voi löytyä myös siivoustuotteista, kuten hajunpoistoon tarkoitetuista suihkeista tai lemmikkien puhdistustuotteista.
Ikävin juttu tässä on, että tuntuu, ettei lainsäädäntö voi tehdä tällä hetkellä asialle mitään.
 
Tässä eilen tapaamani Mirja Salkinoja-Salosen teksti aiheesta.

”TTL:n professori Kari Reijulan työ nr 2 (Reijula et al., Eur J Respir Dis, 64 s. 625-629 (vuodelta 1983) koskee nuoren naisen (33 v) sairastumista homeisen jäkäläpölyn aiheuttamaan keuhkofibroosiin (ja interstitiaaliin inflammaatioon). Sairastuminen tapahtui muutaman kuukauden altistukseen liittyen, samalla tavoin kuin 2011 alkaen on nyt todettu nuorilla naisilla ja pikkulapsilla (kaupunki-oloissa) altistuttuaan muutamia kuukausia laimeille (6 ppm)PHMG aerosoleille joita käytettiin ilmankostuttimissa. Se on vakavasti vammauttava (kuolemaan johtaneita tapauksia tunnetaan 28, Eteläkoreasta), hengityskapasiteettia pysyvästi heikentävä sairaus.
5. On käynyt ilmi, että korkeita pitoisuuksia PHMG/B (0,1 – 0,5 %), näitä, EU direktiivillä ”tappavan myrkyllisiksi hengitettynä”, luokiteltuja aineita käytetään, ihan verovaroilla hankittuna, suuria määriä Helsingin kaupungin julkisessa terveyden huollossa (hammashoitolat, vammais- ja vanhuslaitokset) ja PÄIVÄKODEISSA suihkeina suoraan lapsen iholle.
6. Suihketta annosteleva työntekijä itse aina altistuu myös itse, hengityksen / silmien / ihon kautta. Tavoitteena on hankintapäällikön mukaan käsien desinfiointi. Käsien desinfiointi ei ole hyödyllistä tai turvallistakaan näillä aineilla ellei sekä työntekijä että hoidettava ole suojattu tehokkailla hengityssuojaimilla ja silmäsuojaimilla. Poikkeuksellisen vaarallisen aine kuten PHMB ei laisinkaan sovellu sisätiloissa käytettäväksi koska kaikki mitä sisätiloihin suihkitaan, jatkossa myös altistaa kaikkia tiloissa olijoita. Varsinkaan LAPSIA, raskaana olevia tai muita herkkiä ihmisryhmiä EI saa tällaiselle altistaa edes satunnaisesti. Tämä on lainvoimaisesti säädetty Biosididirektiivin etusivulla (Euroopan Parlamentin ja Neuvoston Asetus 528/2012 EU, 3 §)-
– PHMB on (bio)hajoamaton, haihtumaton, pysyvä kemikaali, joka sisätiloissa kuivuu pölyksi (ja joutuu silmiin, iholle ja keuhkoihin).
Ilmeisesti Hels. kaupunki on juuri näinä päivinä ostamassa sisään vuodelle 2014 varastot tätä hirmumyrkkyä….
7. Laitan tähän mukaan EU direktiivin (suomenkielisen, Suomessa lainvoimaisen, Asetus (EU) No 944/2013, julkaistu Euroopan Unionin virallinen lehti L261/5) jossa (sivulla 16) lukee että PHMB (polyhexamethylene biguanide hydrochloride, CAS 27083-27-8 tai 32289-58-0) on REACH /CLP lainsäädännössä (EU parlamentin ja neuvoston asetus (EY) No 1272/2008, Euroopan Unionin virallinen lehti L353/1)luokiteltu näin:
STOT RE 1 (H372, lauseke: tappavaa hengitettynä)
Eye Dam. 1 (H318, lauseke: vaurioittaa vakavasti silmiä)
Skin Sens 1B (H317, ihoa herkistävä)
Carc. 2 (syöpää aiheuttava, kategoria 2, H351)
Aquatic Acute 1 ( H400, välittömästi myrkyllinen vesieliöille)
Aquatic Chronic 1 (H410, kroonisessa altistuksessa vaarallinen vesi-eliöille)
REACH /CLP kategorisoinnissa numero 1 tarkoittaa kaikkein vaarallisimmaksi luokiteltua ainetta, 2 on vaarallista mutta lievemmin, 3 ja 4 vastaavasti vieläkin lievemmin vaarallisia.
PHMB on siis paitsi erittäin vaarallinen (= välittömästi myrkyllinen) aine, myös herkistävä aine (kategoriassa 1 !!!). Se voi aiheuttaa herkistymistä niin että tullaan homeherkiksi tai olemassa oleva homeherkkyys pahenee. Aine on myös 1. kategorian vesistömyrkky, joten viemäriin kaataminen on sekin laitonta.
8. Näin me siis verovaroillamme osallistumme lastemme altistamiseen silmiä vaurioittaville, hengityselimiä vammauttaville, tappavan myrkyllisille kemikaaleille ja herkistämme heitä ”homekoiriksi” ja lisäksi aiheutamme työperäisen vammautumisen vaaran hoitotyöntekijöille. Samaa ainetta myös monet sisä-ilma- ja rakennusfirmat käyttävät ”homesaneeraukseen” hometaloissa vaikka sen käytöstä ei ole osoitettu hyötyä edes homehaittojen poistajana, saati ihmisen sisäilmaoireilun vähentäjänä – päinvastoin!
Ennen aterioita lasten (kuten aikuistenkin) on syytä pestä kädet, vedellä ja saippualla, mutta ei MYRKYllä!
PHMG:lle ei ole direktiiviä, koska PHMG on jo kaikissa käytöissä ja kaikissa olomuodoissa kokonaan kielletty.
9. Suomen Lääketieteellisen Mykologian Seuran hallitus on useassa kokouksessaan pohtinut tätä tilannetta jo koko vuoden. Kun viranomaiset (joihin on MONIN ERI TAVOIN otettu yhteyttä) eivät ole tilannetta osanneet korjata, eikä Helsingin Sanomat ole kirjoituksiamme Mielipidesivuilleen huolinut, niin hallituksemme pj. Tuula Putus ja sihteeri Päivi Kankkunen ottivat seuran hallituksen nimissä yhteyttä Hels. kaupungin hankinta osastoon. Kun siellä virkavallan uskallus (vai toimivalta vai ymmärrys?) ei riittänyt todellisiin toimiin myrkyttämisen lopettamiseksi, niin muutamia viikkoja sitten Tuula Putus ja Päivi Kankkunen menivät TUKESiin ja saivat audienssin itse pääjohtaja Esa Nikulalta (mukana myös biosidiasiantuntija Tapio Korkalainen ja viestintäpäällikkö Johanna Salomaa-Valkamo). Pääjohtaja lupasi että TUKES toimii asiassa. TUKES aikoo laittaa tiukan tiedotteen sivuilleen, ehkä jo viikolla 1/2014 (toivottavasti).
10. MUTTA:
TUKES on jo aiemmin verkkosivuillaan varoittanut (v:sta 2012 alkaen) mm. käyttämästä PHMG/Btä homeen poistoon sisätiloissa. Toistaiseksi tuloksetta: PHMB:n käyttö työpaikka- ja ihmisdesifiointiaineena jatkuu Suomessa.
TILANNE on näin: hoitoalan ammattikunta ei seuraa TUKES ohjeita, koska terveysasioissa VALVIRA ja STM ovat toimivaltainen viranomainen. VALVIRAssa (johon on monien henkilöiden toimesta otettu yhteyttä), taas vastattiin, että kemikaaliasiat eivät kuulu heille, vaan TUKESille.
Ja lastemme ja hoitajiemme myrkyttäminen hengenvaarallisilla BIOSIDEILLA jatkuu ….
PS
Voitasko tehdä Eduskunta-aloite, että PHMB (tai muun vastaavalla tavalla myrkyllisen aineen) käytöstä sisätiloissa sakotetaan?
Hengityksen kautta saatuna tappava annos ECHAn raportin mukaan kerta-altistuksesta (6 tuntia) on alle 26 mg PHMBtä kuutiometrissä ilmaa. 500 ml suihkepullosta (0,5 %) siis riittäisi yli 100 ilmakuutiometrin tappavaksi myrkyttämiseen. Mutta myrkytysoireiden poisjäänti edellytti 100 kertaisesti suurempaa ilmatilavuutta, eli ilman PHMB pitoisuutta alle 0,24 mg/m3 (rottakoe). Näin ollen 500 ml:n suihkepulloa ei ole turvallista käyttää tilassa jonka tehollinen ilmatila on alle 10 000 m3. (ECHA, Euroopan kemikaalivirasto, Riskinarviointiraportti, RAC Opinion proposing harmonised classification and labeling at Community Level of Polyhexamethylene biguanide hydrochloride or PHMB, Helsinki 9 September 2011, sivu 17/77). Lisäksi tulee huomioida, että koska PHMB ei ole haihtuva aine, se tarttuu pintoihin, ei poistu ilmanvaihdon mukana vaan jää irtaimistoon ja huonetilaan, joten tilan kuormitus kasvaa jokaisen suihkauksen myötä.
– Paljonko turvallinen hengitysilma maksaa? Olisiko sakko esim. 10 € per pilattu ilmakuutiometri riittävä? Ihminen hengittää vuorokaudessa n. 10 m3.”

Maria jatkaa
Salkinoja-Salonen kertoi lisäksi huomauttaneensa erästä siivousainefirmaa tuotteidensa vaarallisuudesta. Yllättäen ilmanraikastinsuihkeen tuoteselosteesta oli poistettu kirjainyhdistelmä PHMB ja korvattu nimellä, joka ei tarkoita mitään. Tutkimuksissa paljastui, että tuote sisälsi ainetta silti PHMBtä. Eli tuoteselosteisiinkaan ei ole aina uskominen.
Parasta olisi välttää desinfioivien tuotteiden turhaa käyttöä ja muistaa kunnon käsipesu vedellä ja saippualla.

83 Comments

 1. Sanppi
  31.12.2013

  Ihan parhaita infoja tullut sulta! Fanitan sua!

  Vastaa
 2. Sanppi
  31.12.2013

  Ihan parhaita infoja tullut sulta! Fanitan sua!

  Vastaa
 3. Nöel
  31.12.2013

  Apua, miten tämä voi olla mahdollista?! Kiitos Maria infosta.

  Vastaa
 4. Nimetön
  31.12.2013

  Voi, voi, lapsia myrkytetään päiväkodissa muutenkin kuin käsiä desinfioimalla. Kunpa vanhemmat vain tietäisivät, mitä lapsille suurista keskuskeittiöistä kärrätään syötäväksi, niin ihmeissään olisivat. Ja samaa tavaraa syötetään päiväkotien lisäksi tietysti myös kouluissa ja vaikka vanhainkodeissa. Lihaliemiä ja kastikepohjia…
  Jos tietäisivät, eivät taatusti syöttäisi lapsille enää kotona päivälliseksi yhtäkään valmisruokaa.

  Vastaa
  1. Maria
   1.1.2014

   On paljon muita aineita, joita olisi ehkä syytä välttää ihan vaan kemikaalikuormaansa keventääkseen.
   PHMG:stä ja PHMB:stä kuitenkin haluaisin puhua erityisellä vakavuudella, sillä nämä aineet on oikeasti kielletty. Ja silti niitä käytetään.

   Vastaa
  2. juuh
   7.1.2014

   Voi jumalauta sun kanssas !! jos ihmisiä varotetaan tämmösistä jutuista ni ei sun tarvi mtn omia johtolankoja ja uusia juttuja ruveta tähän lykään.. ja mä en ymmärrä ootkos sitte ihte ollu josain keittiöllä töissä ku tiiät et sinne jtn ”rotanmyskkyjä” laitetaan.. ja se viel et jos ruoka on pahaa elä syö, eikä paha maku tarkota et se olis myrkyllistä, mielummin mä syön ku kuolen näläkää

   Vastaa
  3. Nimetön
   7.1.2014

   kuitenki oot semmone mäkkäripullero

   Vastaa
 5. metti nordin
  1.1.2014

  Kotona, kadulla, pihalla ja puutarhassa olisi oltava ekosysteemi tasapainossa. Ettei yksi laji hallitse kaikkea. Kaikilla on koti ja kaikilla on ruokaa. Se miksi homeet kasvaa on että niille riittää ruokaa, niinkun rotat … monilla linnuilla ei ole ruokaa eika asuinpaikkaa koska asfaltti ja ihmisten muut tehotyöt vie kaiken ekosysteemin jalustan

  Vastaa
 6. Voi ei!
  1.1.2014

  Entä divetyhydroksidi? Kaikki lapset altistetaan tietoisesti tälle yhdisteelle! Todettu tappavaksi!

  Vastaa
  1. Maria
   1.1.2014

   Hah, olet hauska. En ole ollenkaan hysteerinen. Tästä aiheesta kirjoitin vain, koska todella puhuin asiasta Mirja Salkinoja-Salosen kanssa. Minulla ei ole pienintäkään syytä luulla tietäväni mitään kemikaaleista tai mikrobeista häntä paremmin. Tässä asiassa luotan siis täysin hänen mielipiteeseensä ja tutkimuksiin.

   Vastaa
 7. Emma jaJuho
  1.1.2014

  Heippa! Ihan toisesta aiheesta mutta en ole muistanut tulla kysymään, käytkö lasten kanssa paljon teatterissa? Olemme käyneet Hevosenkengässä ja nyt olisimme kenties menossa katsomaan lasten hevimusikaalia. Onko Reino tehnyt lasten teatteria? Lastenkulttuuritapahtumiin olemme pyrkineet menemään ja olisi kiva kuulla ajatuksiasi.
  Olisi mukavaa jos kirjoittaisit aiheesta!
  Terv.Emma

  Vastaa
  1. maria
   1.1.2014

   Kiitos viestistä ja vinkistä! Ollaan käyty aika paljon esityksissä. Sirkuksissa, teatterissa ja konserteissa. Olen kirjoittanutkin aiheesta vähän. Viimeksi käytiin katsomassa Onnelin ja Annelin talo, josta ei paljoa kehuttavaa riittänyt. Kesällä käytiin katsomassa Risto Räppääjä Turussa.
   Lapset kyllä tykkää tosi paljon ihan kaikenlaisista esityksistä. Olen 4-v pojan kanssa käynyt katsomassa myös joitain ihan aikuisten esityksiä.
   Reino ei ole nyt viimeaikoina tehnyt lastenteatteria, mutta jos sellaista tulisi eteen, niin varmasti tekisi.
   Juuri nyt pähkäilen, mihin esitykseen veisin lapset ennen koulujen alkua. Vinkkejä otetaan vastaan! Tsekkaan Hevimusikaalin ainakin. Vaikka aihe ei itseäni ehkä niin innosta…

   Vastaa
 8. rosa
  1.1.2014

  Oho, kiitos tiedosta! Mun päähän ei vaan mahdu, että jos se on kielletty aine, miten sitä voidaan käyttää noin vapaasti..

  Vastaa
  1. maria
   1.1.2014

   En voi ymmärtää, ilmeisesti Tukes ei voi kuin kieltää ja huomauttaa yrityksiä. Ei ole mitään tuntuvaa sakkoa tai sanktiota olemassa. Siksi on tärkeää, että ihmiset tietävät asiasta.

   Vastaa
   1. irkkuJ
    1.1.2014

    Se johtuu todennäköisimmin siitä, että Tukes toimii Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Korkeimmilla päättävillä tasoilla kaikki on loppupeleissä bisnestä ja tulee muistaa se, että poliitikon virka on ainoa, mihin ei tarvitse minkäänlaista pätevyyttä.
    Ehkäpä asiaa auttaisi, jos lasten vanhemmat ryhtyisivät kunnon mielenosoituksiin asian puolesta.

   2. maria
    1.1.2014

    Ihan toimiva päätelmä. Olen samaa mieltä, vanhempien täytyy toimia!

   3. maria
    2.1.2014

    Olen nyt ehkä sittenkin eri mieltä. Tukes on kyllä tehnyt sen, minkä se voi tehdä. Eli jakanut tietoa ja antanut suosituksia.

   4. jep
    6.1.2014

    huh huh, nyt foliohattu päähän!
    Sarkasmia: Joo, varmaan fiksuinta on olla uskomatta yhtään mitään Tukesin tai muiden valtion korruptoituneitten laitosten julkaisemaa faktaa. Paras, salaliitoista saastumattomin, tieto löytyy facebookia ja blogeja lukemalla ja muiden hörhöjen kanssa keskustelemalla. Näin toimimalla ajamme lastemme etua mitä parhaiten!

 9. keemikko
  1.1.2014

  Tukesin sivuilla oli kyllä hyviä tiedotteita aiheesta. Käsitin, että ongelma PHMB:n kohdalla on nimenomaan se, ettei se ole vielä ehtinyt läpi EU:n lainsäädäntömyllystä. Toisin kuin Salkinoja-Salonen väittää, aineen luokitukset eivät ole vielä lukkoonlyötyjä, vaan kyse on vasta yhden asiantuntijakomitean ehdotuksesta. (Käsitin näin Tukesin tiedoista, ellei asia ole juuri aivan hiljattain muuttunut.) Virallisesti tuolla tavoin luokitelluilla aineilla ei olisi nykyisen lainsäädännön mukaankaan mitään asiaa kuluttajatuotteisiin. Sikäli on kyllä hyvä pitää asiaa esillä, jo ennen kuin aine jossain vaiheessa saanee uudet luokituksensa.

  Vastaa
  1. maria
   1.1.2014

   Kiitos selvennyksestä.

   Vastaa
 10. Piia
  1.1.2014

  On täysin totta, että kaikkea ei voida kieltää eikä pidäkään. Mutta kun ei maalaisjärki muutoin toimi näissä asioissa, on kieltolista kohta pitkä. Meidän elimistömme ei kestä koko kemikaalikuormaa, mikä saa alkunsa jo äidinmaidosta. Uusia kemikaaleja tuotetaan kuin sieniä sateella kiellettyjen tilalle, ja valitettava tosiasia on, että me olemme koekaniineja. Ei niiden vaarallisuutta muutoin etukäteen testata. Biosidit on yksi syy, miksi sairastumme. Kun ihmiset tiedostavat sen, on yksi tapa taas ehkäistä sairastumisia. Monikemikaaliyliherkkyys voi tulla kenelle tahansa. Kenenkään elimistö ei siedä myrkkyjä määräänsä enempää.

  Vastaa
 11. Altistuja tietämättään
  1.1.2014

  Kiitos tiedosta,
  vien asian heti työyhteisööni!!

  Vastaa
 12. Pauliina Suokas
  1.1.2014
  Vastaa
 13. Nimetön
  2.1.2014

  Kukkahattu hössönmössön. Naurattaa tämä ”ajatelkaa nyt joku edes lapsia!” -asenne. Kaikennäköstä paskaa me imetään nykypäivänä itseemme pelkällä hengittämisellä, joten turha se on jostain desifiointiaineen ainesosasta seota. Tiesittekö kukkahatut myös sen, että vesijohtovesi on liian puhdasta, ja siksi vaarallista ihmiselle? Entä sen että hellantelttujenne on tarkotus antaa syödä hiekkaa ja nuolla kengänpohjia? Älkää desinfioiko niitä kakaroitanne, ehkä niillekkin joskus kehittyy vastustuskyky tässä maailmassa jota puhdistetaan vaaralliseksi, älytöntä.

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Olen ehdottomasti samaa mieltä. Annetaan hellanlettujen syödä hiekkaa ja räkää ja ihan mitä vaan. Tässä meidän tyttö on erityisen mestari, ja ehkä siksi sairastanut elämänsä aikana yhden flunssan! Mutta myrkyt ja kemikaalit on eri asia. Niille kun ei kehity vastustuskykyä.

   Vastaa
 14. O.N.
  2.1.2014

  Hei Maria! Asiasi on tärkeä, vaikkakin viranomaiset ovat näiden biosidien käyttöön reagoineet mm. kieltämällä niiden käytön ja varoittamalla niiden riskeistä. Ihan hyvä, että myös tälläisissä ”koko kansan” blogeissa tuodaan tuntemattomampi riski esiin, jotta ihmiset osaavat kyseenalaistaa aiheellisesti kemikaalien turvallisuuden, aina välillä kun pääsee yllättämään.
  Vähän joudun antamaan palautetta blogikirjoituksestasi, sillä sen jäsentely ja tyyli viittaa ensimmäisenä hyvin kiihdyksissä tehtyyn ”salaliittohörhö”-bloggaukseen, joka voi hyvinkin aiheuttaa vastareaktion ja täten vaikeuttaa viestisi menemistä perille. Rauhallisempi, selkeämmin jäsennelty ja hieman objektiivisempi lähestymistapa voisi saada viestisi menemään tehokkaamin perille.

  Vastaa
  1. nimetön
   3.1.2014

   Juu, olen samaa mieltä. Itse olen hyvin skeptinen aina asenteellisesti tehtyjä kirjoituksia kohtaan, joten ensimmäisenä tästä nousi pieni vastareaktio. Luulen kuitenkin, että tällä kertaa tässä asenteellisessa kirjoituksessa voi olla perääkin. Ihan näin varauksettomasti en kuitenkaan suhtautuisi näihin hirveisiin myrkkyihin. Vaikka joku aine jotenkin annosteltuna sopivissa olosuhteissa olisi myrkky, toisessa altistustavassa se ei välttämättä olekaan.

   Vastaa
 15. Lastenhoitaja
  2.1.2014

  Minua kiinnostaisi, missä päiväkodeissa näitä suihkutettavia käytetään? Olen ollut Helsingin kaupungilla viimeksi 2010 ja sen jälkeen yksityisillä, enkä ole törmännyt suihkutettavaan. En myöskään vammaisten parissa, eikä keikkaa hammashoidossa tekevä ystävänikään näitä muista nähneensä. Sairaalat käyttävät desinfioivaa vaahtoa jakelevia automaatteja, ja suurin osa paikoista pumpattavaa, mutta suihkutettava on epälooginen ja epäkäytännöllinen monella tapaa, enkä sitä oikein osaa päiväkoteihin sijoittaa kuin korkeintaan vessan pesuun.

  Vastaa
 16. Lastenhoitaja
  2.1.2014

  Olisiko lisäksi mahdollista saada lähdettä Salkinoja-Salosen tekstiin? Mistä peräisin, koska lainattu? Yleensähän hyviin tapoihin kuuluu mainita lähde, ja tässä käytössä olevassa, pitkässä suorassa lainauksessa se olisi erityisen tärkeää, onhan suurin osa kirjoitusta peräisin toiselta henkilöltä.
  Tekstin muotoilua (kursivoinnit, sisennys) kannattaa käyttää suorissa lainauksissa selventävänä tekijänä, sillä nyt jää osin epäselväksi, onko koko teksti kohdasta ”Tässä eilen tapaamani Mirja Salkinoja-Salosen teksti aiheesta” kohtaan ”Maria jatkaa:” suoraa lainausta. Näiden välissä oleva teksti sisältää selkeää asiatekstiä sekä kommentointia, jolla ei ole mitään lähdeviitettä (”Ilmeisesti Hels. kaupunki on juuri näinä päivinä ostamassa sisään vuodelle 2014 varastot tätä hirmumyrkkyä….” Mistä tämä tieto? Koska tämä on päivätty? Jne).

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Sain tekstin tutulta. Hän oli saanut tekstin Salkinoja-Saloselta itseltään, kuten myöskin luvan jakaa tekstiä. Koko pitkä teksti lainausmerkeissä on häneltä. Lisään kursivoinnin nyt. Tämä blogipohja on hieman kankea, joten sisennys ei onnistu.
   Helsingin kaupunkiin on oltu yhteydessä asista.

   Vastaa
 17. Tarhapoliisi
  2.1.2014

  Lapseni käyvät kyllä päiväkodissa. Tarhassa käyvät koirat, kettutytöt, elefantit ja karhut ym.

  Vastaa
 18. lto-evp
  2.1.2014

  Myös ns. hammaspastillit ihmetyttävät päiväkodeissa. Ne ovat 100% ksylitolia. Koirilla tehdyissä kokeissa ksylitoli aiheutti suurina annoksina sisäisiä verenvuotoja.
  Lapset saattavat ottaa esim. noin kourallisen kerralla koska luulevat niiden olevan karkkeja (itse olen peruututtanut 6-7 kpl kerralla suusta pois. Aina ei pysty valvomaan.)
  Ksylitoli mielletään terveelliseksi.
  Ihmettelen itse myös sitä, että ei näistä hammaspastilleja syövistä lapsista ainakaan kulinaristeja tule, sillä ruuan hyvä jälkimaku pilataan pahanmakuisilla pastilleilla.

  Vastaa
  1. Nimetön
   2.1.2014

   Käsittääkseni tabletit jakaa lastenhoitaja. Jos näin ei ole voi sitä ainakin vaatia!

   Vastaa
   1. lto-evp
    2.1.2014

    Entä kotona? Valvovatko vanhemmat 24/7 miten lapset ottavat pastillejaan yms., myös siivouskomerosta tai lääkekaapista?
    Päiväkodissa on 28 lasta valvottavana.

  2. Lastenhoitaja
   2.1.2014

   Suosittelen tutustumaan hammashoidon ohjeistukseen, xylitolpastillien käyttö on täysin perusteltua. Koirille on myös vaarallista suklaa, jota ihmiset taas voivat syödä, joten ei ole ihan riittävä peruste.
   Ja kyllä pastillien syöntiä voi valvoa. Sitä varten aikuiset siellä ovat.

   Vastaa
   1. X
    2.1.2014

    Näin. Joillekin eläimille ei voi myöskään antaa ihmisten särkylääkkeitä, sipulia jne. Lääkekehityksessä ollaan luultavasti siirtymässä hiirikokeista pois koska niiden ennustavuus ihmisten kannalta on suorastaan surkea. Mikä käy yhdelle lajille ei käy välttämättä toiselle vaikka miten haluaisitte antropomorfisoida lemmikkejä.

  3. jep
   6.1.2014

   Uutisissa oli jonkin aikaa sitten juttua siitä miten muutamissa päiväkodeissa oli kielletty ksylitolpastillien jakaminen lapsille. Silloin ihmeteltiin ummet ja lammet keskustelupalstoilla sitä, miten voi olla mahdollista että jossain kielletään niinkin ihana asia? No lto-evp havainnollistaa, siksi koska aina löytyy joku hörhö jonka mielestä asia on ONGELMA koska ”ruuan jälkimaki pilataan”.

   Vastaa
 19. Harmaasuolattu
  2.1.2014

  Kaikki tarttis itte tehdä…Käytän lapsiani suolahoitolassa, joka irrottaa limaa ja pitää toivottavasti korvatulehduksia kurissa. Keuhko-ongelmaisille oikein hehkutettua ! Lapset saavat leikkiä hiekkaleluilla suolassa, mitä enemmän pöllyää sitä parempi. Mutta hirvityksekseni totesin tämän luettuani ja googlattuani siellä jaloille käytettävää Clinell-desinfiointipyyhettä, että vaikuttava aine on juuri tämä. Ei suihkeena mutta suolahan imee kosteuden jaloista ja pöllyää hienon hienona. Olisiko nyt lattioita peittävän suolan vaihto paikallaan?!!!!

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   En usko, että ongelma ainakaan kovin vakava on. Mutta sano asiasta siellä käydessäsi. Varmasti voivat käyttää muutakin tuotetta. (Mekin käydään joskus suolahuoneella) Taisin kirjoittaa siitä blogiinkin. https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/suolaista-lystia/

   Vastaa
 20. Juupas
  2.1.2014

  Tuskin kannattaa yrittää viedä asiaa eteenpäin viranomaistietä, se kun on hidas ja tehoton kuten tässäkin kirjoituksessa käy hyvin ilmi. Tehokkaampaa varmasti yrittää tuoda tietoa mahdollisimman laajalti julki esim. sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa iltapäivälehtien kautta. Jos jokaista päiväkotiryhmää tai vanhempainyhdistystä kohti löytyy edes yksi vanhempi joka haluaa kieltää aineiden käytön lapsensa hoitopaikassa, päiväkodit joutuvat vähitellen luopumaan tuotteiden tilaamisesta.

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Juuri näin. Tähän asiaan on jo yritetty vaikuttaa muilla keinoin. Jopa Tukes on tehnyt kaiken voitavan.

   Vastaa
 21. H
  2.1.2014

  Kävin heti tarkistamassa omat käsidesit ja niissä ei tuota myrkkyä näy olevan. Kummatkin etanolipohjaisia. Taitaa tuota yhdistettä olla alkoholittomissa tuotteissa? Samaa mieltä, että normaalioloissa käsien pesu riittää, mutta esim. vatsataudin aikana käsidesi pesun lisänä on hyvä. Hyvä herättää keskustelua ja tietoisuutta.

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Kyllä, taitaa olla niin, että näillä myrkyillä korvataan etanoli käsidesissä. En ymmärrä, miksei koti- ja päiväkotioloissa riittäisi ihan tavallinen saippuapesu. En muista että olisin ikinä lapsena desinfioinut käsiäni.

   Vastaa
 22. Timo
  2.1.2014

  Monien tautien lisääntyminen kasvaa samaa vauhtia kuin kemiaalien käyttö on lisääntynyt. Kemikaalien vaikutuksia puhumattakaan yhteisvaikutuksesta ihmisen terveydelle ei ole tutkimustietoa, kuten Tukesin Esa Nikun haastattelussa hiljan kertoi. http://yle.fi/uutiset/vain_vahainen_osa_kemikaalien_vaikutuksista_tunnetaan/6749160
  Nykyään jo 6% suomalaisista sairastaa astmaa ja kymmenet prosentit ihmisistä reagoi hajusteisiin.
  Meidän yhteiskunnassamme ja ajassa on ihmeellistä se, että vapaaehtoisesti uskomme kaiken markkinatalouden myymän tuotteen olevan meille hyväksi ja hyödyllistä. Sinisilmäisesti uskotaan, vailla tietoa ja tutkimusta.

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Niinpä. Ihan uskomatonta, miten ihmiset uskovat sokeasti kemianteollisuuteen.

   Vastaa
   1. Realisti
    3.1.2014

    Kyllä nyt ennemmin uskoo kemianteollisuudeen kuin seonneiden hörhöjen mielikuvituksen ja vainoharhojen tuotoksiin.

  2. nimetön
   3.1.2014

   Monien sairauksien ilmaantuvuus myös vähenee samaa vauhtia kemikaalien lisääntymisen kanssa. Moni asia tässä maailmassa lisääntyy ja vähentyy samaa vauhtia, ei niillä silti välttämättä ole mitään kytköksiä. Esim. ilmasto lämpenee ja suomalaisten alkoholin kulutus lisääntyy -kumpi aiheuttaa kumpaa?

   Vastaa
   1. nimellinen
    3.1.2014

    sinulla tuntuu menevän puurot ja vellit sekaisin.tai sitten olet itse…hyvin tärkeistä asioista kyse, kiitosMaria!

 23. Häh
  2.1.2014

  Kuka skitsofreenikko tämän tekstin on kirjoittanut? On niin hajanaista että herättää vahvan epäilyn.

  Vastaa
  1. maria
   2.1.2014

   Tekstissä on kolme osaa. 1. minun kirjoittama alustus, 2. Mirja Salkinoja-Saloselta lainattu pitkä teksti, 3. minun kirjoittama lopetus.

   Vastaa
 24. Nimetön
  2.1.2014

  Olisiko käsidesien käyttö lisääntynyt silloin muutamia vuosia sitten, kun lintuinfluenssat yms. olivat voimakkaasti tapetilla. Meillä on lapset olleet vuodesta 2008 lähtien helsinkiläisessä päiväkodissa, mutta ainakaan tässä pk:ssa ei desinfioida lasten käsiä.
  Valitettavasti myös monet vanhemmat / lapsia hoitoon tuovat eivät pese lasten käsiä. Ryhmähuoneen ovi vaan auki ja lapset sisään suoraan naulakolta. Kuitenkin se sinällään pieni ja vaivaton homma olisi hyvin tärkeä.

  Vastaa
  1. nimellinen
   3.1.2014

   hmmmm..aikuisten tehtävä on korjata huomaamiaan puutteita ammatikseen.Eli lapset jonoon ja /tai päivähoitoon tullessa käsipesulle,samoin poislähtiessä.Bakteerien kulku vähenee immuunitorjunta tasolle.

   Vastaa
 25. JV
  2.1.2014

  Hyvä aihe, mutta!
  Tärkeä asia ja hienosti otsikoitu kirjoitus. En siis väheksy, enkä tyrmää, etteikö näin olisi koulun ilmasto epäkunnossa. Ketään loukkamatyta ja nolaamatta haluaisin sanoa, että elämme aikaa, jolloin voisimme reklamoida kaikesta. ” Eilen oli eilen” ja kaikki tehtiin ja rakennettiin sen ajan parhaalla mahdollisella tavalla ja osaamisella. Nyt on nyt ja osaaminen aivan toista – hyvin kuitenkin on asiat. Asennetta vaan peliin ja toisenlaiset, hieman positiivisemmat otsikot. ps eihän lapsia myrkytetä – koulu voi toki olla ilmastointiviallinen , mutta eipäs nyt ruokita liikaa tällaista – eihän tämä koko ilmasto missään päin maailmaa enää nykyisin ole terveellinen, kenelle siitä voisi valittaa?

  Vastaa
 26. Okko
  3.1.2014

  Medisoftissa on vaikuttavana aineena etanoli, on ollut ainakin puolitoista vuotta. http://www.transmeri.fi/static/ktt/Medisoft%20K%C3%A4sihuuhde.pdf
  Se on myös nestemäistä eikä suihke. Käsidesi noin määritelmällisesti tappaa soluja, koska bakteerit on soluja.

  Vastaa
  1. Laura
   4.1.2014

   Nyt jos katsot tuon linkin, niin huomaat, että tässä kyse on eri tuotteesta. Alkoholittomasta versiosta.

   Vastaa
 27. Kimmo
  3.1.2014

  Vali vali. Ihmisillä tuntuu olevan aivan liikaa vapaa-aikaa ja pipot silmillä järjenkäytön suhteen. En ymmärrä miksi joka ikisestä asiasta pitää nostaa suhteeton metakka? Vetäkää happea ja muistakaa hengittää.

  Vastaa
 28. Päivähoitaja
  3.1.2014

  Meillä päiväkodissa ei milloinkaan käytetä käsidesiä. Kädet pestään saippualla ja vedellä. Jos ei riitä ja tartunta tulee; voi voi.

  Vastaa
 29. Mummeli
  3.1.2014

  NIIN, myrkkyjä nyt tuntuu saavan lähes mistä vaan, vaikka on miten direktiivejä ja muita suositeltuja arvoja. Ihmetellään miten lapsilta on tutkittu aikuisten tasolla olevia myrkkymääriä. Hyvin paljon piilotellaan ja vähätellään. Esim. rokotukset on hyvinkin kyseenalaisia. Ns. rokotusaine taitaa niissäkin olla pienin riski lisäaineiden ja boostereiden sekä rokotteiden kasvatusalustoina pidettävien eloperäisten aineiden kanssa. Niiden mukana elimistöön voi tulla aivan odottamattomia ainesosia. Rokotteiden valmistus lopetettiin Suomessa 2004 kansainväliseen sopimukseen siirryttäessä (Pekka Puska)
  Myös ilmastoa muokataan hyvin monenlaisilla kemikaaleilla Suomessakin.

  Vastaa
  1. nimellinen
   3.1.2014

   jep.EU:hun siirryttäessä on suomalainen terve järki häipynyt direktiivien myötä.sääli ja ikävä .

   Vastaa
  2. Realisti
   3.1.2014

   No siinä tuli huuhaata ja vainoharhoja oikein kunnolla. Rokotepelkoja ja ilmastonmuokkausta. Palataanpa tälle planeetalle sieltä hörhöulottuvuudesta jooko?

   Vastaa
 30. Ilmastonmuokkaus, jota on tehty jo vuosikausia, on yksi suurista lastemme ja ympäristömme myrkyttäjistä. Lentokoneista ruiskutetut kemikaalit, kuidut ja ties mitkä nanoteknologian tuotokset kertyvät omiin ja lastemme kehoihin halusimme tai emme. On korkea aika alkaa keskustella aiheesta ennenkuin vahingot ovat peruuttamattomat.
  Linkki ”Ranskassa sataa polymeerejä”
  http://chemtrailsplanet.net/2013/11/27/french-laboratory-analyzes-pollution-from-aircraft-trails-emissions/

  Vastaa
  1. Realisti
   3.1.2014

   Noniin. Kun keskustelussa on mainittu nanot ja partikkelit ja chemtrailit, niin ollaankin jorpakossa ja puhtaan hörhön puolella.
   Ihan tiedoksi, chemtrailit ovat vettä. Tavallista, tiivistynyttä vettä.

   Vastaa
 31. Piu
  3.1.2014

  Ymmärrän keskustelun, mutta itse sairaalassa työskentelevänä ymmärrän myös sen ettei pelkkä saippuapesu riitä käsien puhdistamiseen. Käsien desifiointia tarvitaan ettei bakteerit leviä. Ehkäpä päiväkodeissakin käsidesi on käytössä tällaiseen vuodenaikaan, jolloin kaikenmaailman flunssa ja vatsapöpöt on liikkeellä.

  Vastaa
 32. Matuli
  3.1.2014

  Kiitos, tärkeä aihe!

  Vastaa
 33. xena88
  3.1.2014

  Loistavaa… aihe päässy jo uutisiin. Äsken yle TV1 uutisissa varoitettiin kyseisestä aineesta ja mainittiin että nimenomaan Tukes varoittaa sivuillaan ja kyseistä myrkyllistä ainetta käytetään sairaaloissa ja päiväkodeissa.

  Vastaa
 34. Kirjoitan huolestani ympäri maailmaa löydetyistä polymeerikuiduista, viimeisimpänä sanomalehden etusivulla Ranskassa marraskuussa 2013₁ ( alla linkit aiheista).
  Näitä polymeerikuituja on satanut eri puolilla maailmaa ja juuri lentokoneiden ylilentojen jälkeen. Tutkimusten mukaan on hyvin todennäköistä, että ne tulevat lentokoneista. Yhdysvalloissa niitä on löydetty alueilta joilla ei ole teollisuutta, ei mitään. Lisäksi ne sisältävät mm. suuria määriä lentokoneiden polttoaine- ja voiteluainejäämiä. Näistä kuiduista on videoita mm. YouTubessa. ₁₆
  Espanjassa tv-kanava käsitteli aihetta 25 minuuttia pitkässä keskusteluohjelmassaan vieraana paikallinen ympäristöasiantuntija₂.
  Yhdysvallat on 60-luvulta saakka suorittanut säänmuokkausta. Lisäksi he ovat lukuisissa julkisissa dokumenteissa tunnustaneet tavoitteensa ja halunsa kontrolloida ja jopa omistaa sään₃.
  Polymeerikuitujen uskotaan liittyvän ilmiöön nimeltään kemikaalivanat ( chemtrails), joka 1990-luvun lopussa alkoi levitä ympäri maailmaa. Yhdysvaltojen puolustusvoimat käyttää bariumia lentokoneista ruiskutettuna tutka- ja radiosignaalien vahvistamiseen.₁₈ Jopa Yhdysvaltojen kongressi käsitteli tätä ilmiötä, joka luokiteltiin ”eksoottiseksi aseeksi”₄. Myöhemmin tuo dokumentti modifioitiin ja sana ”Chemtrails” poistettiin. Ja ymmärrettävästä syystä. Yhdysvaltojen puolustusvoimat ruiskutti mm. 60-luvulla mm. radioaktiivisia aineita lentokoneista ja talojen katoilta suurilla alueilla testatakseen niiden vaikutusta ihmisille, eli tavallisten kansalaisten luvaton ja laiton käyttäminen koekaniineina on aina ollut heille käytäntö₅. Kemikaalivanojen ruiskutuksesta (jonka syitä voi vain arvailla) alkoi tulla niin laajamittaista, että todennäköisesti kansalaisten huolestuminen mm. raskasmetallien vaikutusten tutkimisen puutteen takia sai ruiskuttajat päättämään koko operaation salaamisesta. Kemikaalivanoista uutisoitiin lukemattomia kertoja uutisissa₆ 2000-luvulla, kunnes se uutisaiheena todennäköisesti kiellettiin. Monet meteorologit, tutkijat, ympäristöasiantuntijat, ym. ovat luotettavien lähteiden mukaan saaneet uhkauksia mm. ”vakavista seurauksista”₇, jos asiasta keskustellaan tai sitä käsitellään. Näin 2000-luvun lopussa aihe käytännössä katosi mediasta, mutta ruiskutukset jatkuivat ja jatkuvat vielä tänäkin päivänä.
  Lisäksi on pidettävä mielessä, että NASA on todennäköisesti mukana toiminnassa, sillä he televisioivat ja avoimesti puhuvat kokeistaan joissa testataan mm. erilaisten metallihiukkasten käyttäytymistä ilmakehässä. NASA ja muut Yhdysvaltojen viranomaiset ovat myös modifioineet tiivistymisvanojen käsitettä sivuillaan. Normaalit tiivistymisvanat ovat taivaalla näkyviä vanoja joita lentokoneen perään muodostuu, mutta monen asiantuntijan mukaan₁₇ niiden kuuluu kadota muutaman minuutin, viimeistään 2-3 tunnin tunnin kuluessa.
  Salaaminen ja petollinen toiminta on monille viranomaisille tapa toimia. Edward Snowdenin ( joka muuten valittiin The Guardian–lehden vuoden henkilöksi ) paljastaman sähköpostien ja puhelinten seuraamisen jälkeen on helppo ymmärtää, että viranomaiset halutessaan peittelevät asiat hyvinkin tehokkaasti ja että kurinpito on heille suhteellisen yksinkertaista. Kuten Snowdenkin sanoi: ”Sinusta [syyttömästä] voidaan tehdä rikollinen vain yhden heidän mielestään väärin tehdyn asian perusteella”, eli kiristäminen on heille tuttua. On myös tärkeää ymmärtää, että mm. USA:n viranomaiset käyttävät propagandaa ja tiedonvääristelyä ja internetissä trollien palkkaamista omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi.₁₅
  Kemikaalivanoista ovat puhuneet monet luotettavat ja kuuluisatkin henkilöt:
  -FBI:n Los Angelesin osastonjohtaja Ted Gunderson: ”Kemikaalivanat, niitä tehdään kaikkialla Yhdysvalloissa, Englannissa, Skotlannissa, Irlannissa ja Pohjois-Euroopassa, ja olen henkilökohtaisesti todistanut niiden olemassaolon en ainoastaan Yhdysvalloissa, vaan myös Meksikossa ja Kanadassa”. Hän todistaa jopa ilman rekisteritunnuksia lentävien ruiskutusta tekevien lentokoneiden olemassaolon puolesta₈.
  -Will thomas, kirjailija ja tutkija sanoo History Channelin dokumentissa ”Sääaseet”: ”Korkea-arvoinen valtion virkamies todistaa kemikaalivanojen todellisuuden ja olemassaolon puolesta. Hän kutsuu tätä korkealla ilmassa tapahtuvaa ohjelmaa kemikaalivanojen ruiskutuksesta valtuutetuksi ilmatilaksi, jossa matkustajakoneet ohjataan USA:n ilmavoimien tankkauskoneiden alapuolelle.”₉ Ohjelmassa kemikaalien ruiskutuksen ilmakehään todetaan olevan osa HAARP järjestelmää. Euroopan parlamentin dokumentti koskien mm. Yhdysvaltojen HAARP-järjestelmää liitteenä.₁₉
  -Kristen Meghan, ympäristöinsinööri ja teollisuushygienian asiantuntija, vapaaehtoisesti ja kunniallisesti armeijasta eronnut USA:n ilmavoimien entinen kersantti jakaa tänä päivänäkin tietoa ihmisille itse todistamistaan kemikaalivanoista. Hän on julkaissut lukuisia videoita aiheesta₁₀.
  -Bill Vander Zalm, Kanadan parlamentin entinen jäsen kertoo huolensa kemikaalivanoista₁₁. Kirjeessään hän sanoo ”… Lentokoneiden jättämät kemikaalivanat eivät ole vettä, vaan täynnä myrkyllisiä aineita oletettavasti taistelemaan ilmastonlämpenemistä vastaan…..olen tietoinen siitä, että kaikki yritykset ymmärtää vaikeita ongelmia tullaan luokittelemaan salaliittoteorioiksi eliitin ja niiden taholta, jotka heitä kontrolloivat. Jotkut saattavat salaliittoteorioita ollakin, mutta he käyttävät tätä hyväkseen estääkseen asian tulemisen kansalaisten tietoon. Eikä siitä ole kauan, kun puhe hallituksen tekemästä kansalaisten puhelinten salakuuntelusta ja sähköpostien lukemisesta olisi leimattu myös salaliittoteoriaksi.”₁₁
  -Neurologi, tutkija ja kirjailija, lääketieteen tohtori Russell Blaylock on tutkinut kemikaalivanoja ja mm. niitä sisältävän alumiinin vaikutusta aivoissa.₁₄
  Lisäksi USA:n entinen puolustusministeri William S. Cohen puhuu mikroaaltojen käyttämisestä maanjäristysten, tulivuortenpurkausten, ym. aiheuttajana.₁₂ Yhdysvalloissa on jopa tutkittu lentokoneiden polttoaineen sekaan lisätyn alumiinin nanohiukkasten vaikutusta hengitettynä.₁₃ Myös lukemattomat muut tutkija puhuvat avoimesti aiheesta.
  Lukemattomat tiedemiehet ovat vuosikymmeniä tutkineet säänmuokkausta radioaalloilla (mm. H.A.A.R.P:in₁₉ avulla) ja mm. mahdollisuutta sulattaa napajää. Monia epätodellisia keinoja on harkittu, yhtenä pahimmista atomipommin käyttöä (Venäläinen Petr Mikhailovich Borisov).
  Aihe on siis kaiken kaikkiaan kiistelty ja salailtu, mutta kun siihen jaksaa hieman perehtyä selviää paljon tämänkaltaisia huolestuttavia asioita, joita olen tässä tekstissä nostanut esiin. Toivottavasti pidät asiaa niin tärkeänä, että voit olla mukana tällaisten luontoa ja ihmisten terveyttä uhkaavien ruiskutusohjelmien estämisessä ja saattaa asian ja sen vakavuuden suomalaisten viranomaisten tietoon.
  Vastaan mielelläni kysymyksiin. Lisätietoa aiheesta ja tekemäni käännökset moniin tekstissä mainitsemiini videoihin löytyvät web-sivustolta http://www.kemikaalivanat.fi
  Viitteet:
  1. Ranskalaisen Le Dauphine sanomalehden etusivulla uutinen polymeereistä 12. marraskuuta 2013.
  http://www.ledauphine.com/drome/2013/11/12/valence-la-criirad-analyse-les-filaments-tombes-du-ciel
  http://arucasblog.blogspot.com/2013/07/chemtrails-analisis-en-laboratorios.html
  http://chemtrailsplanet.net/2013/11/27/french-laboratory-analyzes-pollution-from-aircraft-trails-emissions/

  2. Espanjalaisen TV-kanavan RCTVCYL:IN vieraana paikallisen ympäristöjärjestön johtaja Josefina Fraile. Ohjelmassa ”Zamora es asi” on aiheena Espanjassakin sataneet polymeerit ja kemikaalivanat.

  3. U.S. army: Weather as a force multiplier, Owning the Weather by 2025. http://csat.au.af.mil/2025/volume3/vol3ch15.pdf
  Esimerkki säänmuokkausta tekevästä yrityksestä. http://www.weathermodification.com/index.php
  4. “Chemtrails” is an exotic weapon: U.S. House of Representatives #2977. http://contrailscience.com/kucinich-chemtrails-and-hr-2977/
  5. USA:ssa tavallisia kansalaisia käytetty luvattomasti ja laittomasti hallituksen koekaniineina radioaktiivisten aineiden haittavaikutuksia tutkittaessa. https://www.youtube.com/watch?v=G9NE6V0YJw8
  6. Kemikaalivanoista teemana on uutisoitu monesti erityisesti Yhdysvalloissa. http://www.youtube.com/watch?v=U9NKvT7Iuhg
  7. Kristen Meghan kertoo EPA:n ( Yhdysvaltojen ympäristöministeriön ) työntekijän kertoneen esimiehensä uhanneen häntä vakavilla seurauksilla jos jatkaa kemikaalivanojen tutkimista. http://www.youtube.com/watch?v=OrQPdLhhCNw
  8. Entinen FBI:n Los Angelesin osastonjohtaja Ted Gunderson pyytää Kemikaalivanojen ruiskuttajia astumaan esiin.http://www.youtube.com/watch?v=gR6KVYJ73AU
  9. History Channel teki ohjelman aiheenaan sääaseet. http://www.youtube.com/watch?v=V-1WTDOx7nM
  10. Kristen Meghan on julkaissut monta videota aiheesta kemikaalivanat http://www.youtube.com/watch?v=rAxXyMAmBMs
  11. Bill Vander Zalm, Kanadan parlamentin entinen jäsen kertoo huolensa kemikaalivanoista 14. elokuuta 2013. http://www.radicalpress.com/?p=3137 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t89aqDUQQj4
  12. USA:n puolustusministeri William S. Cohen puhuu mikroaaltojen käyttämisestä maanjäristysten, tulivuortenpurkausten, ym. aiheuttajana 28. huhtikuuta 1999. http://www.defense.gov/transcripts/transcript.aspx?transcriptid=674
  13. Yhdysvalloissa on tutkittu lentokoneiden polttoaineen sekaan lisätyn alumiinin nanohiukkasten vaikutusta hengitettynä. U.S. National Library of Medicine 27. heinäkuuta 2010. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20593840
  14. Lääketieteen tohtori, neurologi Russell Blaylock on tutkinut kemikaalivanoja ja mm. niitä sisältävän alumiinin vaikutusta aivoissa. http://www.youtube.com/watch?v=X3lW-TGGlk0
  15. COINTELPRO oli joukko oli salaisia laittomia projekteja 1956-1971, joissa USA:n viranomaiset (FBI) käyttivät propagandaa ja tiedonvääristelyä ja internetissä trollien palkkaamista omien tarkoitusperiensä saavuttamiseksi. http://en.wikipedia.org/wiki/COINTELPRO
  16. Taivaalta sataneista polymeereistä on videoita mm. YouTubessa. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P-CXeup4RNo

  17. Dr.Coen Vermeeren, hollantilaisen Delft University of Technologyn professori, ilmailu- ja avaruusteknologian insinööri analysoi belgialaisen ympäristöjärjestön Belfort-Groupin teettämää tutkimusta kemikaalivanoista. http://www.youtube.com/watch?v=OB7-lzzEC8g&list=PLDFD43686BF587634
  18. Armeijan lentokoneista ruiskuttama barium tutka- ja radiosignaalien vahvistamiseksi saattaa olla syynä MS-taudin korkeisiin lukuihin. U.S. National Library of Medicine 2004. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15082100
  19. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A4-1999-0005+0+DOC+XML+V0//FI#_part7_def22
  Ote yllä olevasta linkistä Euroopan parlamentin dokumentista 14. tammikuuta 1999:
  HAARP – ilmastoa pilaava asejärjestelmä
  Euroopan parlamentin turvallisuusasiain ja aseidenriisunnan alivaliokunta piti 5. helmikuuta 1998 kuulemistilaisuuden, jossa käsiteltiin mm. HAARPia. NATOn ja USA:n edustajia oli kutsuttu paikalle, mutta he päättivät olla osallistumatta tilaisuuteen. Valiokunta pahoittelee sitä, että USA ei lähettänyt tilaisuuteen ketään eikä käyttänyt tilaisuutta kommentoida esitettyä materiaalia.(22)
  HAARPia, suurtaajuisen säteilyn tutkimukseen liittyvää tutkimusohjelmaa (High Frequency Active Auroral Research Project) johtavat Yhdysvaltain ilmavoimat ja laivasto yhdessä Fairbanksissa sijaitsevan Alaskan yliopiston geofysikaalisen laitoksen kanssa. Vastaavanlaisia kokeiluja on käynnissä myös Norjassa, todennäköisesti Etelämantereella, mutta myös entisessä Neuvostoliitossa.(23) HAARP on tutkimushanke, jossa ionosfääriä(24) lämmitetään voimakkaiden radioaaltojen avulla käyttäen apuna maanpäällistä lähetinverkkoa. Näin synnytetty energia lämmittää tiettyjä ionosfäärin osia. Tämä synnyttää ionosfääriin aukkoja, minkä jälkeen lämmitetty alue käyttäytyy keinotekoisen linssin tavoin.
  HAARPia voidaan käyttää moniin tarkoituksiin. Ilmakehän sähköisiä ominaisuuksia manipuloimalla voidaan hallita valtavia voimia. Jos järjestelmää hyödynnetään sotilaskäyttöön tarkoitettuna aseena, seuraukset voivat olla tuhoisia viholliselle. HAARPin avulla voidaan välittää miljoonia kertoja enemmän energiaa tietylle alueelle kuin millään muulla perinteisellä keinolla. Energia voidaan lisäksi suunnata liikkuvaan kohteeseen, mitä voitaisiin käyttää hyväksi vihollisen rakettien tuhoamisessa.
  Hankkeen johdosta on myös mahdollista olla entistä paremmin yhteydessä sukellusveneisiin ja manipuloida maailmanlaajuisia sääolosuhteita. On toki mahdollista toimia myös päinvastaisesti eli aiheuttaa viestintään häiriöitä. Ionosfääriä manipuloimalla voidaan estää maailmanlaajuinen viestintä samalla kun käyttäjän oma viesti menee perille. Järjestelmän toinen mahdollinen sovellutus on maapallon röntgenkuvaus useiden kilometrien syvyydessä (maan läpi tunkeutuvan tomografian avulla) öljy- ja kaasukenttien, mutta myös maanalaisten sotilaallisten varusteiden löytämiseksi. Tutka, jolla voidaan katsoa horisontin yli ja määritellä esineitä suureltakin etäisyydeltä, on vielä yksi HAARP-järjestelmän sovellus. Sillä voidaan etsiä tulossa olevia kohteita topografisten esteiden takaa.
  USA on suorittanut 50-luvulta lähtien ydinräjäytyksiä Van Allen -vyöhykkeillä(25) tutkiakseen, millainen vaikutus tässä korkeudessa tehtävillä ydinräjäytyksillä on radioviestintään ja tutkan toimintaan räjähdyksessä syntyvän sähkömagneettisen sykäyksen johdosta. Tuloksena syntyi uusia magneettisia säteilyvyöhykkeitä, jotka kattoivat lähes koko maapallon. Elektronit liikkuivat magneettisia kenttiä pitkin ja loivat keinotekoisia revontulia Pohjoisnavan yläpuolelle. Näiden sotilaallisten kokeiden tekemiseen liittyy se riski, että Van Allen -vyöhykkeen tasapainoa järkytetään vakavasti pitkäksi aikaa eteenpäin. Maapallon magneettikenttä voi tuhoutua laajoilta alueilta ja se voi estää radioviestinnän. Amerikkalaisten tiedemiesten mukaan Van Allen -vyöhykkeen palautumiseen normaalitilaansa voi kulua monta sataa vuotta. HAARP voi aiheuttaa muutoksia myös säämalleihin. Se voi vaikuttaa myös koko ekosysteemiin, etenkin herkällä Etelämantereen alueella.
  HAARPin vakavista seurauksista on mainittava vielä ionosfääriin syntyvät aukot, jotka aiheutuvat sinne lähetettävistä voimakkaista radioaalloista. Ionosfääri suojelee meitä kosmiselta säteilyltä. Yleisesti toivotaan, että aukot sulkeutuvat jälleen, mutta otsonikerroksen aukoista saadut kokemukset antavat aihetta uskoa päinvastaista. Tämä tarkoittaa sitä, että suojaavassa ionosfäärissä on suuria aukkoja.
  Koska HAARPilla on ympäristöön laaja-alaisia vaikutuksia, se on maailmanlaajuisesti tärkeä asia, ja on syytä epäillä, että näihin järjestelmiin todellakin sisältyy enemmän riskejä kuin etuja. Ekologiset ja eettiset vaikutukset on tutkittava perinpohjaisesti, ennen ryhtymistä jatkotutkimuksiin ja – testaukseen. HAARP on yleisölle miltei täysin tuntematon hanke ja sen vuoksi onkin tärkeää lisätä yleisön tietoisuutta siitä.
  HAARP on yhteydessä 50 vuotta käynnissä olleeseen intensiiviseen ja selkeästi sotilaalliseen avaruustutkimukseen, jota on tehty mm. osana ”tähtien sotaa” ja jolla pyritään valvomaan ilmakehän yläosaa ja viestintäyhteyksiä. Tällaista tutkimusta on pidettävä ympäristöä vakavasti vahingoittavana, ja sillä voi olla arvaamattomat vaikutukset ihmisten elämään. Kukaan ei tiedä varmasti vielä tässä vaiheessa, millaisia vaikutuksia HAARPilla voi olla. Sotilaalliseen tutkimukseen liittyvää salassapitokulttuuria on vastustettava. Tässäkin yhteydessä on edistettävä avoimuutta ja sotilaallisten tutkimushankkeiden demokraattista ja parlamentaarista valvontaa.

  Vastaa
 35. Tilu
  4.1.2014

  Voi oi jos ihmiset pesisivätkin käsiään kunnolla!
  Julkisissa WC:ssä yms. näkee jatkuvasti kun porukka joko nopeasti kastelee kätensä kylmän veden alla ja sitten kuivaavat jos kuivaat kätensä. Osa ei edes pese käsiään ollenkaan.
  Inhottaa näiden ihmisten jälkeen koskea ovenripaan, kun on itse juuri pessyt kätensä hyvin.
  Kyllä käsidesejä tarvitaan julkisilla paikolla, matkoilla ja kaikkialla joissa ei ole hyvää käsipesun mahdollisuutta.
  Nyt sitten vain vahtimaan, että desiaineissa ei ole PHMG:tä tai PHNB:tä.
  Niitäkin näet löytyy!

  Vastaa
  1. Manta
   5.1.2014

   Minäkin olen huomannut, että käsien pesaua laiminlyödään jopa päiväkodeissa.
   Sijaisuuksia tehneenä olen huomannut, että etenkin vanhemmat lapset, joiden vessa-asioita ei valvota itse, eivät useinkaan pese käsiään kunnolla.
   Kotoa sekin opitaan, jos opitaan.

   Vastaa
   1. maria
    6.1.2014

    Meillä on toisin, lasten leikkikoulussa on opetettu käsienpesua oikein urakalla. Jokaisesta lapsesta on tehty kuvasarja, jossa on kaikki tärkeimmät moovit. Eli kyllä siellä varhaiskasvatuksen puolella voisi tällaista asiaa opettaa.

 36. joo-o
  4.1.2014

  Niinpäniin jälleen, kiihkoillaan asiasta josta ei oteta kunnolla selvää. Okei, faktaa kyllä monilta osin, mutta oleelliset perustelut ihan tekaistuja. Olet hienosti osannut laskea paljonko tuote sisältää prosentuaalisesti PHMB:tä, mutta mikäli luet pidemmellä, voit todeta tuotteen olevan alkoholiton HUUHDE, eli pääaineena Glyseroli. Ja paljonkos tätä myrkkyä tälläisellä mittasuhteella enää pääsee haihtumaan käsihuuhteesta hengitettäväksi? Käytä vaikka googlea tähän laskutoimitukseen niin ymmärrät miksi ko. tuotetta käytetään.

  Vastaa
  1. maria
   4.1.2014

   Uskon tässä asiassa asiantuntijan mielipiteeseen.

   Vastaa
   1. joo-o
    5.1.2014

    Se nykypäivänä ongelmana onkin; asiantuntijoita tulee monista eri tiedekunnista monenlaisella kokemuksella. Pakkaa sekoittaa vielä eri firmojen ja valtioiden teettämät tutkimukset joita kukin asiantuntijoista tulkitsee tavallaan. Tiede kehittyy päivittäin kumoten edellispäivän saavutukset. Kirjoituksesi suuntaiseen ajatteluun on toki helppo nykypäivänä samaistua, mutta se on silti liioittelua ko. tuotteen osalta, sillä se ei toimi kuten ajattelet. Eihän se TUKESkaan näitä kosteutta sitovia huuhteita paheksu, ihan selvästä syystä. Hekin ovat konsultoineet asiantuntijan kanssa. Newstargetin asiantuntijat taas puolustaisivat sinun mielipidettäsi, ja aina kun homma ylittää tämän rajan, alkaa se ärsyttää. 🙂

   2. maria
    6.1.2014

    Yhtä lailla TUKES varoitti kaikista näitä aineita sisältävistä tuotteista. Geelimäinen aine kuivuu iholle ja irtoaa siitä hengitysilmaan.

 37. Ulla dilon
  8.1.2014

  On hieno juttu kun Maria on todellakin paneutunut tähän
  Asiaan.Ja nyt foorumi on vapaa erilaisille kommenteille ja näkemyksille
  Asiasta.
  Mutta kaikkien tulisi tiedostaa se tärkeä asia (kommentoidessaan Mariaa)että hänen tarkoituksensa on saada ko.asian epäkohdat ihmisten tietoon ja omalta osaltaan olla aikaansaamisessa muutosta vallitseviin
  Epäkohtiin .
  Minä ainakin toivon että asia etenee ja epäkohdat voitaisiin korjata.
  Onnea yritykselle!!!!

  Vastaa
 38. Niina
  8.1.2014

  Mä ehkä kuolin just nauruun kommentin ”Kieltäkää heti aineen käyttö lapseenne ja tiloissa, joissa lapsenne oleskelee!” kohdalla.

  Vastaa
 39. […] kuullut, että aiheuttamani kohun jälkeen ainakin joissain päiväkodeissa on luovuttu käsidesistä. […]

  Vastaa
 40. Hassunhauskaa
  26.2.2014

  heh miten hassuja kommentteja. Mä en ymmärrä miten jotkut jaksaa kyseenalaistaa…hei haloo jos sä pärjäät ilman sitä hemmetin käsidesiä niin miksi otat riskin jos on pieninkin mahdollisuus että se ihan AIDOSTI TUHOAA SUN TERVEYTTÄ?! En tajua. Puututaan johonkin tekstin ulkomuotoon ja ties mitä saivartelua. Fakta on se että tämä aine on myrkyllinen. Päätä itse mitä teet sen asian kanssa mutta turha tulla tänne jeesustelemaan että kurkkukin tappaa jos sitä syö liikaa. Usein ihmmiset jotka on epävarmoja tai muuten eivät kykene hyväksymään ikäviäkin uutisia hyökkäävät aika naurettavilla argumenteilla. Veikkaan että ne jotka vähättelee tätä asiaa on niitä joiden tenvat telmii siellä päiväkodissa käsidesien keskellä ja nämä vanhemmat ei ”vaan jaksa” tehdä asialle mitään tai ottaa asiaa esille. Silloin on parempi työntää pää pensaaseen kuin pupu. Että terve vaan puput 😀

  Vastaa
  1. maria
   28.2.2014

   Kiitos! 🙂

   Vastaa
  2. Riemuraja
   7.3.2014

   Kaikki ympärilläsi oleva on myrkyllistä, kysehän on siis määristä ja käyttötavasta. Näissä määrissä ja etenkin geelin muodossa ko. tuote pelastaa henkiä enemmän kuin niitä tuhoaa. Kommenteista näkee kyllä ettei viherpiipertäjät ihan täysillä käy ..

   Vastaa
 41. […] kirjoittanut käsidesien ja antibioottien turhan käytön huonoista puolista, mutten koskaan ole ajatellut, että sama […]

  Vastaa
 42. hysteriaa
  26.11.2014

  Salkinoja-Salosela ei ole lääkärin koulutusta.Kannattaisi jättää diagnoosien teko ammatti-ihmisille.Täyttä huuhaata ja joukkohysteriaa.

  Vastaa
 43. […] että aihe olisi loppuun käsitelty, kun kirjoitin tästä vuonna 2013 blogiini otsikolla ”Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa”. Biosidiä sisältävän käsidesin käytöstä päiväkodeissa tuli iso haloo, josta […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top