Ekologisuus tai tuhlaamisen välttäminen on minulle aivopähkinä. Luin juuri luovan ajattelun käsikijan nimeltään Kuinka ideat syntyvät ja epäilykseni vahvistuivat. Olen, vaatimattomasti sanottuna, huippuluova. Ainakin arjessa.
Päässäni on jatkuva virinä. Mietin, miten voisin tehdä kotityöt helpommalla ja tehokkaammin.
Neljäkymmentä vinkkiä ekoon uuteen vuoteen keittiössä ja siivouskaapissa
- luomu-, lähi-, kasvis- ja kausiruoka. Nämä ovat ekologisen keittiön itsestäänselvyydet
- biojäte on sisustuselementti. Meillä biojäte on aina näkyvillä, pussissa tiskipöydän pienessä altaassa. Biojäte viedään keräyslaatikkoon päivittäin, pihan roskakatoksessa käyminen ei maksa mitään. Pahinta on kun ihmiset hautovat biojätettään kannen alla. Orgaaninen jäte alkaa muhia ja haista. Ei ihme, jos ei lajittelu silloin maistu. Minulle tulee likainen olo, jos en lajittele biojätettäni.
- kattila tai kulho pesualtaassa. Siihen lasketaan juoksutusvettä, kun halutaan joko kylmää tai kuumaa. Laitan astiat likoamaan jemmaamaani veteen. Näin vähennän vedenkulutusta.
- vähän likaista. Vähän likaisella liotusvedellä voi huuhdella esimerkiksi kierrätykseen menevät lasiset kastike- tai hillopurkit.
- esikeitän keitinveden aina vedenkeittimessä. Ruoka valmistuu nopeammin ja energiaa säästyy. Hellalla lämmittäminen vie enemmän sähköä kuin vedenkeittimien käyttö.
- keitän monta asiaa samassa. Esimerkiksi kun keitän pastaa tai riisiä, heitän parsakaalit keitinveteen kun muu ruoka on melkein kypsää. Samalla energialla saan keitettyä pastan tai riisin ja vihannekset.
- nuolija. Nuolija on suosikkikeittiövälineeni. Käytän sitä joka kerta kun teen jotan keittiössä, esimerkiksi pinaattikeiton saa syötyä viimeistä pisaraa myöten, kun käyttää nuolijaa. Nuolen kaikki astiat ja vähennän ruokajätettä.
- liotus. Säästän voimiani ja pesuaineita. En tartu pinttyneeseen puurokattilaan saman tien. Kun kattilaa liottaa päivän yli, saa illallaa nuolijalla kaiken ylimääräisen kaavittua biojätteeseen.
- juuriharja. Pesen porkkanat tujulla juuriharjalla. Kuorimalla syntyy yllättävän paljon turhaa ruokajätettä.
- huuhtele kulhossa. Kun pesen juureksia, en huuhtele niitä jatkuvasti juoksevan veden alla, vaan altaassa olevassa kulhossa.
- keitän perunat kuorineen. Perunoiden kuoriminen raakana tuottaa ihan turhaa jätettä. Kun perunan kuorii vasta keitettynä, saa irti pelkän kuoren. Ja sitten voikin oikeastaan syödä perunan kuorineen.
- kansi päälle. Kun keitän, käytän kantta. Vesi kiehuu vähemmällä energialla.
- laitan punajuuret uuniin kuorineen. Samasta syystä kuin kohdassa 11.
- varret ja lehdet. Parsa- ja kukkakaalin varret ja lehdet ovat syötäviä. Niitä ei heitetä roskiin. Myös yrttipuntit käytetään viimeistä milliä myöten.
- vesikannu. Meillä on joka huoneessa vesikannu ja juomalasi. Jos vettä ottaa hanasta laseittain, joka kerta menee paljon juoksutusvettä hukkaan viileää vettä odotellessa.
- vähän ruokaa lapsille. Lapsille laitetaan lautaselle vähän ruokaa. Kun iskä annostelee, takuulla puolet lautaselta jää syömättä. On vanhempien vika, jos ruoka lasten lautasella jää syömättä. Siispä vanhempien pitää syödä lasten ruuat loppuun.
- jogurttismoothie. Kun lähes tyhjään jogu-purkkiin kaataa lirauksen mehua tai vettä ja ravistelee, syntyy smoothie. Kaksivuotias juo keitoksen mielellään (kaksivuotiaan ruokahalua kannattaa hyödyntää muihinkin epäilyttäviin ruokalajeihin)
- tiskin vähentäminen. Joskus ostamme yksittäispakattuja Yosa-kaurajogurtteja. Syötyään purkin tyhjäksi kaksivuotias haluaa juoda aamumaitonsa tai mehunsa purkista. Näin vähennän tiskiä (ja vedenkulutusta sekä pesuaineen käyttöä)
- raastetut kasvikset. Vähennän lihan määrää esimerkiksi jauheliha-bolognese-kastikkeessa lisäämällä kastikkeeseen reilusti raastettuja kasviksia, kuten porkkanaa, mukulaselleriä ja kesäkurpitsaa.
- jälkilämpö. Kytken virran pois uunista ja hellalta kun arvelen, että ruoka on kohta valmista. Jälkilämpöä käyttämällä voi säästää paljon energiaa.
- puolilikaiset ovat aarre. Pyyhin paperitupoilla ja käytetyillä servieteillä tai talouspapereilla astianpesukoneeseen menevät lautaset. Vältän rasvan joutumista putkistoon, se vähentää putkirikkoja ja -tukoksia. Vesivaurio ei ole koskaan ekoteko.
- siivilä. Pidä aina tiskialtaan aukon päällä siihen sopivaa siivilää. Ruuanrippeet ei kuulu viemäriin.
- leipä syödään. Meillä leipä syödään loppuun asti. Muovipussiin pakattu leipä on vaarassa homehtua, siksi pussi jätetään aina löyhästi auki. Kuivahtaneen leivän voi syödä, mutta liian tiiviisti suljetussa pussissa homehtunut leipä menee hukkaan.
- pussit talteen. Laitan ohuet vihannespussit kauppakassiin odottamaan uutta kauppareissua. Vähennän muovijätettä.
- keräyspaperin kerään pahvipussiin, mutta en heitä pussia mukaan roskikseen ennen kuin se on rikki.
- älä roiski. Vähennä kosteusvaurion riskiä vähentämällä tiskatessa roiskimista. Tarkista myös tiskipöydän silikonitiivisteet säännöllisesti. Laita ylivuotoallas astianpesukoneen alle. Tyhjennä viemärin hajulukko säännöllisesti.
- tippa ei tapa. Astianpesuaineet ovat uskomattoman riittoisia. Olen käyttänyt samaa astianpesuainepurkkia lähes vuoden. Laita pesuaine pumppupulloon. Kattilan tiskaa puolikkaalla tipalla. Jos on paljon tiskattavaa, annostele yksi pumppaus lautaselle. Siitä voi tiskiharjalla sipaista pienen määrän seuraavaan tiskattavaan.
- moderni tiskaustapa. En valuta allasta täyteen tiskatessa. Kastelen tiskiharjan ja annostelen siihen tipan astianpesuainetta. Juoksevaa vettä käytän vasta huuhtoessani, tehokkaasti.
- joutsenmerkitty. Laskelmien mukaan on ekologisempaa käyttää astianpesukonetta kuin tiskata käsin. Astianpesukonetablettien on kuitenkin syytä olla ympäristömerkittyjä. Ne eivät ole tavallisia kalliimpia ja ovat yhtä tehokkaita. Tavallisten astianpesuaineiden hajusteista saan kaiken lisäksi huonon olon.
- vaihtopää. Käytän tiskiharjaa, jossa on vaihtopää. Vähennän muoviroskaa. Voi kun äidillekin saisi vaihtopään.
- purkit. Kierrätyspurkeissa voi säilyttää vaikka mitä. Olen laittanut joitain siivoustuotteita samanlaisiin lasisiin nescafe-purkkeihin.
- foliot kiertoon. Metalliroska tietenkin viedään metallinkeräykseen. Mutta foliota voi kierrättää kotonakin, jos se ei ole liian likainen. Ja leivinpaperinkin voi käyttää monta kertaa.
- en ylensyö. On ihan turhaa syödä enempää kaloreita kuin kokoiseni ihmiselimistö tarvitsee.
- hiutaleet veteen illalla. Laitan aamupuuron hiutaleet veteen jo illalla. Aamuinen sähellys ja keittoaika lyhenee. Ja puuro on maukkaampaa.
- öljyinen on puhdas. Hyvää paistinpannua ei tarvitse pestä joka kerta. Esimerkiksi öljyssä paistettujen kasvisten jälkeen paistinpannu on valmiina seuraavaan käyttöön. Jossain tapauksessa riittää, kun pyyhkäisee murut pannulta vaikkapa nuolijalla.
- astianpesukonetetris. Pelasin lapsena hulluna tetristä. Siitä oli hyötyä. Pakkaan astianpesukoneen tupaten täyteen samalla logiikalla. Täysien koneellisten pesu on ekologista.
- luukku auki. Astianpesukoneen luukun voi avata ennen kuin kuivausohjelma on lopettanut. Astiat kuivuvat vähemmällä sähköllä, kunhan luukku on reilusti auki. Kostuttaa myös talvella sopivasti huoneilmaa.
- design-astiat. Hyvin muotoillut astiat mahtuvat hyvin pesukoneeseen. Esimerkiksi Muumi-kulhot vievät ärsyttävän paljon tilaa astianpesukoneesta.
- ei sisustusvimmaa. Keittiövälineet ovat työvälineitä, eivät sisustusesineitä. En uusi keittiön kattiloita, kun lempisarjastani julkaistaan limited edition -lempivärissäni. Ostan keittiövälineitä, kun todella tarvitsen niitä. Keittiö-idolini on Pieni keittiö Pariisissa -sarjan Rachel Choo, jonka keittiö on hurmaava, vaikka kaikki astiat ja purkit ovat eriparia ja kierrätettyjä. Hänellä on hyviä vinkkejä pieneen keittiöön.
Keittiö-idolini Rachel Choo pienessä pariisilaiskeittiössään - rikkaharja. Käytän keittiössä pientä rikkaharjaa ja kihveliä tiuhaan murujen poistoon. Melkein ostin rikkaimurin, mutta sitten aloin miettiä, että onhan se aika turha hankinta.
- ei talouspaperille. Talouspaperi on riski. Jos meillä olisi sitä, sitä kuluisi rullakaupalla. Nyt sitä ei kulu ollenkaan. Käytän keittiöpyyhettä, rättiä, kangasserviettejä ja – miten alhaista– vessapaperia. Olen tehnyt keittiössä säilytettävälle vessapaperirullalle kauniin ja kätevän purkin, josta paperia voi vetää tarpeen mukaan. Näin säästän myös itseäni, kaupasta ei tarvitse muistaa ostaa kuin yhdensorttista paperia.
- vahakangasruokalappu ja pienellä ruokakouru. Ystäväperheeltä käytettynä saatu ruokakouru pelasti vauva-aikaan suurelta määrältä pyykkiä. Nyt kaksivuotiaan syödessä sotkuisia ruokia käytössä on vahakangasruokalappu, jonka voi pyyhkäistä puhtaaksi.
- lelut keittiöstä. Rudolf Steiner -pedagogiikan mukaan lapsilla ei pitäisi olla leluja, vaan oikeita tavaroita. Siksipä osa keittiövälineistäni on myös lasten käytössä. Annan heille oikeita, mutta turvallisia työvälineitä. Samoja, joilla olen itsekin leikkinyt, samoja, jotka ovat vieläkin käytössä ruuanlaitossa.
- kaupunkiviljely. Kaupungissakin voi viljellä. Kesällä kasvatan omat salaattini ja yrttini taloyhtiön pihalla pienissä ruukuissa. Sisällä aurinkoisella ikkunalaudalla menestyy paprika, chili ja basilika.
- keittiön ulkoistaminen. Usein on helpompaa unohtaa koko homma ja lähteä ravintolaan. Ravintolassa syöty ruoka on valmistettu tehokkaammin, kuin kotiruoka, jota laitetaan pieniä määriä. Ravintoloissa käyminen on myös ekologisempi tapa tuhlata rahaa, kuin vaikka kertakäyttömuotia tai muuta rojua ostamalla.
Jos elät kaikkien näiden sääntöjen kanssa, ansaitset todellakin ravintolakäynnin verran luksusta elämääsi!
Luonnonmukaiset puhdistusaineet
Käytän kaikenlaisia kemikaaleja todella varovasti. Astianpesussa ympäristömerkityt tuotteet ovat ehdoton ykkönen. Mutta välillä menen sitäkin pidemmälle. Innostuin keittiöstä löytyvien raaka-aineiden käytöstä siivouksessa, kodin- ja kauneudenhoidossa jo kauan sitten.
Kymmenen vuotta sitten teimme ystäväni kanssa huvin vuoksi mainoskampanjan etikan ja ruokasoodan käytön puolesta. Harmi, etten löydä mainoksia nyt mistään. Sloganitkin oli!
Siivouskaapissamme on nykyään aina muun muassa väkiviinaetikkaa, ruokasoodaa, ruokasuolaa ja taikasieni. Pitkään käytin ruokakaapissa olevaa etikkaa ja ruokasoodaa satunnaisesti siivouksessa. Eli aina kun satuin muistamaan. Alkuperäisissä pakkauksissaan näitä tuotteita on vaikea annostella siivoustarkoitukseen, joten tein tuotteille omat purkit siivouskaappiin.
Etikkaa säilytän suihkupullossa, josta sitä on helppo annostella. Ruokasoodaa olen laittanut hillopurkkiin, josta olen tehnyt sirottimen iskelmällä kanteen pieniä naulanreikiä.
Tässä tietoa ja käyttötapoja
Ruokasooda
- emäksinen
- puhdistaa hellan ja pinttyneet astiat. Kostuta hella vedellä, sirottele päälle soodaa ja odota. Puhdista loput hankaussienellä.
- puhdistaa hajut. Sooda-vesi -seos poistaa pahan hajun jääkaapista. Ja melkein mistä tahansa muustakin.
Etikka
- hapan
- poistaa kalkin. Esimerkiksi hanan tai suihkun suuttimesta saa kalkin liotettua etikkavedellä. Myös silitysraudan voi puhdistaa kalkista etikkavedellä.
- hajuton huuhteluaine. Puoli desiä vettä ja neljä ruiskausta etikkaa pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon raikastaa pyykin.
- lattianpesu. Loraus etikkaa luuttuveteen raikastaa koko kodin
- hedelmien pesu. Desi etikkaa hedelmäkulhoon lasketussa vedessä poistaa torjunta-aineet hedelmien pinnalta. Anna hedelmien liota kymmenen minuuttia ja kuivaa hedelmät. Tämän käsittelyn jälkeen mansikat säilyvät parempina pidempään.
- raikkaat kahvit. Pesen Moccamasterin ajoittain laimealla etikkavedellä. Martoilla on tähän hyvä ohje
- suihkuseinät ja peilit. Kostutan lasin rievulla ja suihkutan päälle hieman etikkaa. Kuivaan kevyesti sanomalehtipaperilla pyörittäen.
Etikka ja ruokasooda yhdessä
- rähähtävää siivousvoimaa
- viemärin avaus. Jos viemäri on tukossa vikana on yleensä hajulukko, joka on täynnä möhnää. Ongelma ratkeaa parhaiten avaamalla hajulukko. Sen tekee meillä Reino. Jos viemäri menee tukkoon, kun mies ei ole paikalla, en ryhdy kokeilemaan putkimiehentaitojani, vaan teen etikka-ruokasooda -seoksen, jonka kaadan viemäriin ja laitan tulpan päälle. Annan vaikuttaa puoli tuntia ja kaadan kiehuvaa vettä päälle. Muita putkenavaustuotteita ei tarvita, sitä paitsi ne ovat kamalia myrkkyjä ja myös vahingollisia putkille. En suosittele!
- pahimmat tahrat ja pinttyneimmät kattilat saa tällä seoksella varmasti puhtaaksi. Ei sovi maalatulle pinnalle. Kokeile ensin pienelle alueelle!
Ruokasuola
- punaviini. Punaviinitahrojen päälle kaadan heti ruokasuolaa ja annan imeytyä hetken. Sitten suola rapsutellaan pois ja tahra huuhdotaan.
- lasten hopealusikat. Hopeat saa puhdistettua alumiinifoliovuoassa tai foliolla vuoratussa kulhossa. Laitan lusikat kulhoon, päälle kourallisen suolaa ja kaadan haaleaa vettä. Annan vaikuttaa hetken, huuhtelen ja kuivaan.
Huhhuh. Tästä tuli megapostaus. Onnea, jos pääsit loppuun saakka!
Tässä vielä linkki ensimmäiseen Ekoasumishaaste-kirjoitukseeni.
Ja kerro toki oma vinkkisi minulle!
28.12.2013
Ihana, ihana, ihana postaus!! Ja muutama uusi vinkki, ja monta joskus käytössä olluttakin, jotka ovat unohtuneet.
Tässä taas lisää asioita ”olen parempi ihminen ensi vuonna -uudenvuodenlupaukseeni”
28.12.2013
Jee, kiitti Karkki. Sun pitää kyllä kirjoittaa postaus ekologisuudesta myös. Vaadin!
28.12.2013
Tiskiaineen voi laittaa suihkepulloon. Vähän tiskiainetta, paljon vettä. Suihkaus tai pari per pestävä astia, ei mene sitä puolikasta tippaakaan. Riittää puhdistamaan ja saa pullon tiskiainetta kestämään tajuttoman kauan.
29.12.2013
Täällä on myös ollut jo vuosia käytössä tuo suihkepullo. Tosi nopeaa ja kätevää tiskata kun tulee vain muutama kuppi.. Ja jos ei heti ehdi tiskaamaan, niin suihkautan astiat likoamaan, ei tartu niin kiinni eikä rupea haisemaan.. 🙂
29.12.2013
Ihan nolottaa, etten ole tätä jo tehnyt. Monesti kyllä ajatellut, että olisi järkevää laimentaa pesuainetta.
29.12.2013
Ulla! Niinpä tietenkin. Tämä olisi pitänyt olla listalla vinkki nr. 2. Ehdottoman hyvä vinkki.
29.12.2013
Mahtavaa, upeeta! Tykkään niin tästä blogista. Jaksoin lukea loppuun ja vaikka olen jo aika tarkka, voin vielä petrata näillä ohjeilla. Ihanaa kun kaikki ei vaan hehkuta ostamista ja kuluttamista.
29.12.2013
Kiitos Mummo kaakosta. Ihanaa, jos voin olla avuksi. Ihanaa uutta vuotta. Vielä on toivoa!
10.2.2014
Mummo kaakosta puhuu nyt niin asiaa! Minäkin juuri eilen risuhommia tehdessäni mietin, että mikä siitä shoppailusta ja kuluttamisesta niin ihmeen kiinnostavaa tekee? Muutettiin syksyllä maalle asumaan, ja kaverit ihmettelevät, että eihän siellä ole mitään. No, täällähän on kaikki! Kaupungissa ei mun mielestä ollut mitään tekemistä. Kaupoissa ei jaksa iänkaiken luuhata, ja kyllä täältäkin ostoksille pääsee. Mutta mennään ostamaan vain, kun on tarve.
10.2.2014
Niinpä. Tosin. Me asutaan kaupungissa, muttei koskaan silti shoppailla. Täälläkin voi tehdä omia juttujaan.
29.12.2013
Liittyy löyhästi tähän, mut lidlistä saa myös aika kivasti ekopesuaineita, huokeella hinnalla, jos ei heti uskalla vaihtaa tavallisia pesuaineita etikkaan ja soodaan. Oon huonosti lueskellu sun juttuja, mut mitä aineita käytät lattioiden pesuun? Entäs pyykinpesuun? Entäs kasvojen pesuun? Teräksinen tiskipöytähän pitää aina pestä puristetun sitruunanpuolikkaan jämällä.
29.12.2013
Eiii. Pitkä vastaukseni katosi avaruuteen. Lidlissä käyn harvoin, mutta ensi kerralla katsastan pesuaineet. Lattioihin olen käyttänyt oikeasti etikkaa ja vettä. Ja keittiön lattian pesuveteen tipan joutsenmerkittyä astianpesuainetta. Astianpesukonetabletit on aina kaupan halpismerkkiä, mutta joutsenmerkittyjä silti. Pyykinpesuun on ollut nyt kokeilussa Method, josta pidän paljon. Kirjoitin siitä pienen jutunkin.https://www.kaksplus.fi/blogit/kotitalouskriisi/metodinayttelija/
Kasvojen pesusta en viitsi sanoa mitään, kun en oikeastaan hoida ihoani. Tiedän, että pitäisi! Ehkä se on ensi vuoden projekti.
Meillä on puinen tiskipöytä, mutta sitruunavinkki on hyvä. Sitruunalla voi raikastaa myös leikkuulaudat.
29.12.2013
Ihana postaus. Pituus on vain plussaa, jos kyseessä on näin mielenkiintoinen aihe!
29.12.2013
Olipa kivoja vinkkejä, otetaan heti käyttöön! Ihana kirjoitus, ei yhtään liian pitkä 🙂
29.12.2013
Kiitos!
29.12.2013
Hyviä vinkkejä. Tosin aina ihmettelen, miksi ihmiset, jotka tekee noin paljon kirjoitusvirheitä, katsoo asiakseen pitää blogia. Tietysti jos on lukihäiriö, niin eihän sille mitään voi…
29.12.2013
Lukihäiriölle ei toki voi mitään. Mutta aika hyvinhän tämä kuitenkin sujuu, lukijoita on ja niin edelleen. Jos kovasti häiritsee, niin voit laittaa vaikka luettelon virheistä, niin korjaan kyllä.
29.12.2013
Epäilemättä voisin laittaa sinulle listan kirjoitusvirheistä = siis tekisin osan työstäsi sinulle, ja ihan ilmaiseksi! Houkuttelevaa, todella…
29.12.2013
Hei Lennu!
Kylläpä kommenttisi tuntui tylsältä. Olet ehkä trolli, ja muut lukijat toivoisivat, että sinut vain jätettäisiin kokonaan omaan arvoosi, mutta en voi sietää kiusaamista edes trolli-muodossa.
KAIKKI tekevät kirjoitusvirheitä joskus – joka ikinen blogisti maailmassa ja jopa sinäkin.
Minkään blogin tärkein tavoite ei ole kirjoitusvirheettömyys, vaan saada joku lukemaan se. Ja sisältö on ainoa kestävä lukijoiden houkuttelija. Sitä ei ihan jokalennulta löydykään, mutta Marialla sitä on meille lukijoille tarjota ihan kauhakuormaajalla.
Kiitos Maria, että kirjoitat blogiasi! Sen sisältö saa meidät lukijat palaamaan kerta toisensa jälkeen.
29.12.2013
Ai niin, mä taas unohdin, että ainoastaan positiivinen palaute on tervetullutta – riippumatta siis siitä, onko palaute aiheellinen vai ei.
Ovatko tämän blogin lukijat muuten ihan demokraattisella äänestyksellä valinneet sinut puhumaan heidän nimissään? Muutenhan et tietenkään puhuisi kollektiivisesti ”muiden lukijoiden” puolesta.
Edelleenkin, jos ei osaa itse kirjoittaa lukijaystävällistä (eli kirjoitusvirheetöntä) tekstiä, niin kannattaisi antaa homma jonkun ammattilaisen tehtäväksi. Tässä ei nyt tosiaan ollut kyse yhdestä tai kahdesta virheestä, niitä oli todella paljon!
31.12.2013
Lennu voisi tosiaan siirtyä lukemaan jotain toista blogia jos häiritsee. Itse olen opettaja ja työni vuoksi silmäni nappaavat kirjoitusvirheet helposti mutta ei tässä blogissa pääasia ei olekaan virheettömyys vaan se sisältö!!
31.12.2013
Kiitos Marjut!
2.1.2014
Voi hyvänen aika! Netti on tulvillaan blogeja, joiden kieliasu on aivan järkyttävä, jopa sellaisilta kirjoittajilta, jotka mainostavat kirjoittamisen olevan heidän työtään (Maria ei kai koskaan ole väittänytkään olevansa mikään ammattikirjoittaja). Tässä blogissa osataan sentään esim. kirjoittaa yhdyssanat yhteen, mikä ei tosiaankaan ole mikään itsestäänselvyys monessa ns. portaaliblogissa, ”amatööriblogeista” puhumattakaan.
Ja mitä sitten, vaikka olisikin lyöntivirheitä tai muita pieniä lipsahduksia (koska tässä tekstissä ei todellakaan ole mitään isoja virheitä!)? Ei blogitekstiä pidäkään verrata esim. lehtiteksteihin, vaan niissä saa näkyä esim. puhekielisyys ja kirjoittajan oma persoona. Ja eihän se virheetön kieli itsestään mihinkään riitä, jos ei ole sisältöä eikä sanottavaa. Marialla sitä on, ja hän osaa sen niin kiinnostavasti ilmaista, että tällainen lapsetonkin lukija viihtyy perhe-elämästä lukiessaan.
Itse kirjoitan ja korjaan muiden tekstejä työkseni enkä koskaan ole tämän blogin kielestä ahdistunut, joten älä Maria jää tuota Lennun kommenttia murehtimaan!
Ihanaa alkanutta vuotta perheellenne!
2.1.2014
Kiitos Annas! Minulla on ihan hyvä selitys. Minut keskeytettään jatkuvasti (lapset) kirjoittaessani. Ongelmaa lisää kursorin vilkkuminen. Katsehan kiinnittyy aina isoihin, värikkäisiin tai liikkuviin kohtiin näkökentässä. Ja kun yritän tiedostamattani olla kiinnittämättä huomiota kursoriin, saatan myös ”sokeuttaa” kohdan näkökentästäni. Joten lyön viimeisen tavun uudelleen. Ja tosiaan tämä ei ole oikeinkirjoitusblogi…
Hyvää uutta vuotta!
31.12.2013
Hei Lennu!
Blogien idea on se, että nettiin saa kuka tahansa kirjoittaa omalle blogisivulleen ajatuksiaan. Blogi on olemassa myös silloin, jos sitä ei kukaan lue. Näin ollen voi halutessaan kirjoittaa vaikka pelkillä konsonanteilla tai jättää verbit pois. Ketään ei pakoteta lukemaan kenenkään blogia.
Omaan sosiaaliseen toimintamalliin on hyvä sisällyttää kohteliaisuutta toista ihmistä kohtaan. Negatiivisen palautteen takana on yleensä toive, kuten sinulla blogin tekstin oikeinkirjoitus. Tapasi esittää asiasi sai kuitenkin tässä ainoastaan sinun nimesi lokaan, eikä auttanut asiaa. Jos tarkoituksenasi oli pahoittaa jonkun mieli, toivon sinulle vuonna 2014 joka päivä kymmenen halausta joltain sinulle tärkeältä ihmiseltä. Eipä tule tarvetta pahoittaa toisten mieltä, kun itselläkin on parempi.
Eevi
29.12.2013
Lasipurkkien käyttö keittiössä on toki ekologista, mutta ihanko oikeasti käytät Nestlen tuotteita (Nescafe)? Ei kovin eettistä, tietäen Nestlen toimintatavat!
29.12.2013
En käytä! Nescafella tarkoitan mitä vaan kahvijauhetta… En käytä sitäkään, mutta sain tutulta kassillisen purkkeja.
29.12.2013
Eikä purkkien käyttö sinänsä kovin ekologista edes ole. Hieman vaan hidastaa kiertokulkua. Oikeasti parasta olisi laittaa kaikki kierrätettävä heti kiertoon ja välttää uuden materiaalin tuottamista.
30.12.2013
En nyt halua moralisoida ihmisten valintoja, mutta tässä on silti kaikille ”eko-eläjille” miettimistä, jos ei muuten niin ainakin tiedostaen karut faktat:
http://www.pollitasta.fi/2012/10/tarkein-ekoteko-on-tabu/
30.12.2013
Erittäin hyvä pointti. Siksi erityisesti miesten olisikin hyvä pistää ”piuhat poikki” viimeistään silloin, kun lapsia jo on yksi tai kaksi. Ai miksi juuri miesten? Koska niin kauan kuin naiset joutuvat huolehtimaan ehkäisystä, ainakin osa käyttää hormonaalista ehkäisyä. Hormonit taas valuvat virtsan mukana vesistöihin ja aiheuttavat sitä kautta tuhoa luonnolle. Eikä naisten käyttämät ehkäisykeinot koskaan ole täysin varmoja. Ja sterilisointi on miehille huomattavasti pienempi operaatio kuin naisille.
Itse olisin myös sitä mieltä, että lapsilisien maksun voisi lopettaa toiseen lapseen. Kun kolmas lapsi menisi nk. omaan piikkiin, sitä moni ehkä miettisi tarkemmin.
31.12.2013
Suuri ekorikos on, että kehitysmaiden liikaväestöä siirretään Eurooppaan, eli matalan hiilijalanjäljen maista korkean hiilijalanjäljen maihin. Tämä on toki niin suuri tabu, että siitä ei saa edes puhua.
31.12.2013
Olin juuri kirjoittamassa, että on tabu, että osa väestöstä kuluttaa moninkertaisesti sen, mitä toiset. Tämä tosiaan on tabu. Ihmisoikeudet eivät ole ekologisia tällä menolla.
31.12.2013
Ei tämä mielestäni ole tabu. Tulen kirjoittamaan tästäkin. Kunhan ehdin…
30.12.2013
Hajulukon avaaminen ei ole rakettitiedettä eikä vaadi putkimiehen taitoja, onnistuu ihan norminaiselta! minä opin sen, kun lavuaari meni tukkoon ja mies oli satojen kilometrien päässä… Sen jälkeen se olikin minun töitä 😉 Eikä ole edes inhottavaa, kun tekee säännöllisesti, suosittelen 🙂
Kiva ja hyödyllinen teksti, aina välillä on hyvä päivittää näitä juttuja itse kunkin. Oli siellä minullekin – olen mummoikäinen – uusia vinkkejä.
Lennu voisi mennä urputtamaan muualle, vaikka semmoisiin blogeihin, joita oikeasti on vaikea lukea (montakohan virhettä tähän viestiin tuli ;-))
31.12.2013
No eihän se ole, mutta kun mies laittaa sen niin tiukalle, etten saa auki!
30.12.2013
Hyvä kirjoitus, kuten monet muutkin! Me muutimme uuteen kotiin juuri, ja astian pesukone on niin suuri, että meiltä loppuu yleinsä lusikat ja haarukat ennen kuin kone on muuten täynnä. kauhea pähkäily, mikä olisi ekologisinta, ostaa muutama uusi, vai tiskata aina käsin vai pistää kone hieman vajaana päälle!
meillä riittää vain vesipesu useasti kattilalle, paistinpannulle ja leikkuuveitselle, jos niissä ei ole pinttynyttä likaa. lisäksi joka toiseen koneelliseen laitan puolikkaan ekoverin tabletin. ja vanhalla tiskiharjalla voi putsata helposti kierrätykseen meneviä muovia, jos niitä tulee.
olisi kiva saada muuhunkin elämiseen ekovinkkejä!
31.12.2013
Meillä oli sama ongelma! Päädyin ostamaan kirpparilta setin aterimia.
30.12.2013
On se kumma, että joillakin on energiaa siihen, että haluaa tuoda itseään esille tai kokea paremmuutta kuittaamalla toiselle mitättömistä asioista. Onko tämän päivän juttu se, että on lupa sanoa ”suoruuden ja rehellisyyden” nimissä mitä vaan, vaikka tietää sillä toista loukkaavansa? Surullista. Maria, kiitos erityisesti sooda ja etikka vinkeistä.
31.12.2013
Mukava postaus ja hyviä vinkkejä, omassa ekologisuudessa olisi paljon parannettavaa. Ehkäpä se voisi olla yksi tulevan vuoden tavoitteistani? Mukavaa uutta vuotta sinulle. 🙂 t.lukija 18v
31.12.2013
Ihana tietää, että täällä on nuoriakin lukijoita! Olen ihan ihmeissäni kun tajuan, etten ole enää teini. Hyvää uutta vuotta!
2.1.2014
Kiitos hyvistä vinkeistä! Vaikka useat olivst jo tuttuja oli mukana myös muutama uusi juttu. Hyvä vikki palaneille kattiloille: liotus ja hankaa sokeripalalla -> lähtee
2.1.2014
Ah, se pitää lisätä. Täytyy kirjoittaa vielä Ekovinkit II. Mulla on täällä jo uusi lista tuloillaan!
3.1.2014
Etikka on myös lemmikkiperheen ehdoton pelastus: poistaa virtsan hajun kun nuo eläimet välillä merkkailevat. Tehokkaampi kuin useimmat kaupalliset tuotteet.
3.1.2014
Etikka on ihan loistava tuote! Menee meillä siis lattianpesuun ja pyykin huuhteluun. Silloin kun oli vaippapyykkiä, laitoin aina pesua odottelevat vaipat likoomaan laimeaan etikkaveteen.
4.1.2014
Etikka ja pesukone.
Taannoin löysin itsekin väkiviinietikan pinttyneiden tuoksujen poistamiseen vaatteista. Googlella kuitenkin löytyi useampikin hitti, joiden mukaan pidemän päälle etikka syövyttää pesukoneen putket, minkä takia sitä ei kannata laittaa pesukoneen huuhtelulokeroon vaan liottaa vaatteet erikseen.
Liekö totta vai ei. En kuitenkaan ole viitsinyt ottaa riskiä.
5.1.2014
Tosi hyviä vinkkejä, kiitos! 🙂 pitää ottaa käyttöön. Mutta ainakin vaihtopäätiskiharjaa tulee itse käytettyä, ja hedelmäpussit ja wc-paperin pussit tulee käytettyä wc:n pikkuroskikseen. Ja käydään usein samaan aikaan suihkussa poikakaverin kanssa. Ja tietysti kaikista ekoteoista ensimmäinen, eli käyttää esim kahvimukia useammin kuin yhden kerran!
6.1.2014
Suihkussa käyminen samaan aikaan! Se on muutenkin hyvä idea 🙂 Ja kahvimukit JA juomalasit voi hyvin käyttää muutaman kerran.
5.1.2014
Hieno kirjoitus! Itse lisäisi listaan vaatteiden ja kenkien huoltamisen ja korjamisen. Nuhjuinenkin teepaita menee mainiosti talvivaatteiden alla piilossa pitkän aikaa, kunnes päätyy siivousräteiksi. Monesti näkee ihmisten heittävän järjettömiä määriä vaatteita ihan roskiin. Uskomattomin kuulemani kommentti oli, että eräs jopa leikkeli vaatteet rikki ennen roskiinvientiä, ettei vaan kukaan niitä sieltä kaivelisi käyttöönsä!
6.1.2014
Tässä kirjoituksessa oli keittiön ja siivouskaapin ekovinkit… Mutta kyllä, vaatteet on yksi kohta, jossa voisi hyvinkin ekoilla. Itse ostan noin kolme vaatekappaletta vuodessa. Eikä ole tullut kylmä!
18.1.2014
Oon miettinyt tuota, että kannattaa keittää osa vedestä vedenkeittimellä. Meillä on uusi induktuoliesi, ja se keittää veden nopeammin kuin vedenkeitin. Mikähän mahtaa siinä tilanteessa olla järkevintä? Kuluttaakohan induktioliesi silti enemmän sähköä kuin vedenkeitin? Tosin meidän vedenkeitinkin voi olla sitä ei-niin-ekologista-mallia kun on jo sen verran iäkäs.
19.1.2014
Induktio vie varmaankin vähemmän energiaa, kuin tavallinen vedenkeitin. Tämä vinkki on siis niille, joilla on vanhanaikaiset liedet.
27.1.2014
Kiitos! Ihanaa kun kokosit nämä, printattu on, kakkososaa odotellessa. 🙂 Vaatteiden pesuun käytän itse pesupähkinöitä, puhdasta tulee ja ovat todella todella riittoisia.
13.2.2014
Astianpesukoneeseen riittää pesuaineeksi teelusikallinen jauhemaista ainetta. Jos välttämättä haluaa käyttää tabletteja, niin nekin kannattaa pieniä. Sain vinkin itse astianpesukonemyyjältä! Tulee kyllä puhdasta ja konekin kestää kauemmin.
14.2.2014
VOi ei, tuntuupa hölmöltä, miksi olen käyttänyt tabletteja. Ehkä koska niitä on niin helppo käyttää. Testaan tätä heti! Kiitos vinkistä!
21.4.2014
’
Maria, olet vaan niin ihana ja rakastan blogiasi 😉
21.4.2014
No voi ihana! Kiitos!
12.5.2014
[…] Kotitalouskriisi-bloggaaja kahdessa insertissä Huomenta Suomessa: Sisäilman laatu ja Ekovinkit keittöön. Ekoasumishaasteen blogikirjoitukset sisäilman laadusta ja siivouskaapista ja keittiöstä […]
1.8.2014
[…] Monet kodin siivoustuotteet voi lisäksi korvata meriystävällisillä tuotteilla, kuten etikalla ja ruokasoodalla. Katso ekoasumishaaste keittiössä ja siivouskaapissa -kirjoitukseni. […]