Tämän kesän parhaat hetket vietin ulkona: festareilla musiikista auringon alla nauttien, puistossa eväitä syöden, kaatosateessa pyöräillen. Syvimmät muistot jäivät ulkona nukutuista öistä. Vietin yhden yön kolmen lapsen kanssa puussa nukkuen Nuuksiossa ja lisäksi telttailimme perheenä mökillä.
Arkkitehtina pohdin suhdettani paikkaan. Telttailu on minulle suuri harppaus, sillä olen tottunut ajattelemaan että olemassaolomme on mahdollista vain rakennetun ympäristön kautta. Mutta aion yrittää rimpuilla itseni irti tästä harhakuvasta. Ehkä tulen huomaamaan eläneeni valheessa.
Hesarissa oli muutama viikko sitten erittäin mielenkiintoinen artikkeli (Lue, lue, LUE!) maanviljelykulttuurin harharetkestä. Terveyden ja onnellisuuden kannalta asettuminen paikalleen ei ehkä ollutkaan ihmiskunnalta järkevä veto.
Jos ihminen olisi ymmärtänyt, mihin maanviljelyn aloittaminen johtaa, hän ei ehkä olisi ryhtynyt koko hommaan.
Maanviljely tarkoitti huonompaa ja yksipuolisempaa ravintoa, pakotti tekemään enemmän työtä ja altisti kulkutaudeille. Se ei muuttanut elämää turvallisemmaksi, vaan usein päinvastoin.
Lähes kaikki, mitä meille maanviljelyn siunauksellisuudesta on kerrottu, on Hararin mukaan väärin.
Tämän allekirjoitan sataprosenttisesti, vaikka asiassa ei oltu otettu edes huomioon sisäilman aiheuttamia sairauksia. Artikkelissa asiaa on pohdittu ravinnon, liikunnan ja mielenterveyden kannalta. Mutta mitä pidempään teen töitä sisäilma-aiheen parissa, sitä varmempi olen siitä, että asuminen sisätiloissa ja toksisen sisäilman hengittäminen on syypää suurimpaan osaan terveys- ja mielenterveysongelmistamme.
Mitä muuta ulkona voi tehdä kuin nukkua?
- Leiki ulkona
- Tee ruokaa ulkona
- Syö ulkona
- Peseydy ulkona
- Ole alasti ulkona
- Rakasta ulkona
Näin aion minäkin yrittää viikonloppuna! Otan tavoitteekseni tehdä kaikki yllä olevan listan asiat taivasalla.
”Kehomme ja mielemme ovat sopeutuneet kauriiden perässä juoksemiseen, omenapuihin kiipeilemiseen ja metsissä sienien perässä samoilemiseen”, Harari sanoo.
HS
Suomen Latu haastaa lauantaina 17. syyskuuta suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona. Majoitteena voi olla teltta, tarppi, laavu tai vaikka parveke. Tärkeintä on nauttia luonnosta ja jokamiehenoikeuksien suomasta mahdollisuudesta yöpyä maastossa. Jos kaipaat uniseuraa, niin useat Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät kyseisenä viikonloppuna tapahtumia eri puolilla Suomea. Jaa kokemuksesi #nukuyöulkona-tunnisteella!