Teinien pitäisi leikkiä enemmän – Mistä leikkikaveri?

Olen ainut lapsi. Minulla ei ollut siskoja ja veljiä leikkikavereina, joten olen täysin haltioituneena ja avoimin mielin seurannut, millaista lasten elämä on sisarusten kanssa. Vaikka useimmiten meillä kotona on kaksi lasta, on lapsilla myös isoveli eli puolisoni vanhin poika edellisestä liitosta, joka asuu äitinsä kanssa. Siis aivan perinteinen uusperhekuvio.

Isoveljeä voi jo kutsua teini-ikäiseksi. (Ihmeellistä miten aika menee niin nopeasti, vastahan se pörräsi Brio-junaradalla meidän olohuoneen lattialla.) Hänen ja meidän perheen esikoisen välillä on viiden vuoden ikäero ja kuopukseen on seitsemän vuoden ikäero. Ikäero tuntui minusta alkuun isolta, sellaiselta joka estäisi lapsia löytämästä yhteisiä juttuja. Mutta eipä se sitä ole ollut! Kun isoveli tulee meille, ovat päivät aamusta iltaan pelkkää leikkiä. On ollut kutkuttavaa katsoa sivusta lasten keskinäisiä touhuja. Kolmikkomme on löytänyt yhteiset leikit ikäerostaan huolimatta.

En voi olla miettimättä omaa teini-ikäni. Kolmetoistavuotiaana minulla ei ollut säännöllistä kontaktia minua nuorempiin lapsiin. Onneksi sentään oli ”varaäitini” seitsemän vuotta minua nuorempi poikaa Leo. Hänen kanssaan sain sentään joskus leikkiä turtleseilla, olla koulun opettaja, leikkipainia kunnes olimme aivan hikisiä ja pelata sählyä taloyhtiön vintin käytävällä. Mutta kyllä usein mietin, olisinko ehkä ollut onnellisempi varhaisteini, jos olisin useamminkin saanut tai joutunut leikkiä pikkulasten kanssa.

Uskon, että leikki on tärkeää vielä teineillekin, vaikka todennäköisesti moni teini voi itse olla ihan eri mieltä. Yritin etsiä tietoa siitä, mitä hyötyä leikistä on teineille. En suorastaan löytänyt paljoakaan tietoa. Näppituntumani vaan sanoo, että se saattaa olla tärkeää. Eikä pelkästään siksi, että ehkä silloin teini on hetken katsomatta puhelintaan.

Meillä homma on tällä hetkellä ns. luonnostaan hanskassa, kun on eri-ikäisiä lapsia. Mutta toisaalta mietin tulevaisuutta, mistä löytyy lapset, joiden kanssa meidän nuoremmat lapset voivat sitten teineinä leikkiä?

Miten löytää teinille leikkikaveri, jos sellaista ei sukulaisissa tai tuttavapiirissä ole?

Oletteko koskaan pohtineet teinejä ja leikkejä?

 

6 Comments

  1. Nanna
    23.12.2017

    Itse leikin teininä pienemmän serkkuni kanssa, siitä joskus kaverit vähän ”kiusasivat” ja sitten piti esittää heille, että se oli jotenkin pakkopullaa. Yhden ystäväni kanssa pakkasimme lelut mukaan toistemme luo yökylään vielä yläasteellakin, siitä ei sitten muille puhuttu.

    Olen huomannut, että asuinalueetkin vaikuttavat siihen kauanko lapset ovat lapsia. Toivoisin omieni osaavan sitä olla vielä vähän teini-ikäisenäkin.

    Vastaa
  2. Katariina
    27.12.2017

    Ikävä tosiasia on huomata ettei nuorimmaiseni 9v enää leiki!Koulu puhelin harrastukset(onneksi niihin kuuluu musiikkia ja liikuntaa)vievät hänen aikansa.Välillä tuntuu että pitäisikö ohjata enempi piirtämään,askartelemaan tai jopa kaivaa nuket peränurkasta ja alkaa lapsen kanssa leikkimään..vai onko vain hyväksyttävä eittämätön tosiasia etteivät 3lk enää leiki..aika on muuttunut ja se muuttuu huimaa vauhtia!Ei eletä enää 80-lukua!

    Vastaa
    1. Maria
      28.12.2017

      Jännää! Kun minun silmissä minun lapsuudessani leikin niin paljon vähemmän (siis teininä) kuin mitä nyt näen lasteni leikkivän. Uskon että paljon on siis kyse myös ympäristöstä!

      Vastaa
  3. Lyydia
    27.12.2017

    Itse leikin leluilla 16-vuotiaaksi asti. Neljä vuotta nuoremman siskoni kanssa 15- ja 16-vuotiaana ja sitä ennen myös kaksi vuotta nuoremman siskoni kanssa. Minä olin yleensä 16-vuotiaana se joka koitti houkutella siskot leikkimään :D. Olen itsekin miettinyt, mitä hyötyä noin pitkään leikkimisesta voi olla. Ainakin leikkiessä pääsee hyvin flow-tilaan ja se kehittää mielikuvitusta, ja olihan se tosi rentouttavaa leikkiä kunnolla koulupäivän jälkeen. Lukion alettua aikaa tällaiselle leikkimiselle ei enää ollut, mutta leikin edelleen ulkoleikkejä nuorempien serkkujen kanssa ja voisin tietysti myös leluilla leikkiä heidän kanssaan.

    T. Pian 19-vuotias nuori nainen

    Vastaa
    1. Lyydia
      27.12.2017

      Ja minua vieläpä kiusattiin 13-vuotiaana siitä, että yhteisessä lastenhuoneessamme oli leluja esillä!
      Olen erittäin onnellinen siitä, että jatkoin leikkimistä tuosta huolimatta.

      Vastaa
    2. Maria
      28.12.2017

      Aivan ihana kuulla kommenttisi! Tosiaan, uskon että tuo flow-tila ja rentoutuminen ovat hyödyt, ja ne tietenkin vaikuttavat taas suoraan terveyteen! Pelatessa puhelimella voi tuntua rentouttavalta, mutta se on kyllä aikamoisen stressaavaa kuitenkin keholle. Kaikkea ihanaa sinulle vuodelle 2018! <3

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top