Turhien kemikaalien välttämisestä on hyötyä

Allergia- ja Astmaliiton mukaan noin 10-40 % suomalaisista on tuoksuyliherkkiä eli monikemikaaliyliherkkiä. Suuri hajonta johtuu siitä, että sairauden vaikeusaste vaihtelee eri henkilöiden välillä. Osa saa lieviä oireita, mutta osa saa erittäin hankalia oireita, jotka vaikeuttavat asiointia esimerkiksi kaupoissa, virastoissa, pankeissa, lääkäriasemilla ja apteekeissa. Myös monet astmaatikot, keuhkoahtaumapotilaat ja migreenipotilaat saavat oireita voimakkaista tuoksuista ja kemikaaleista.

Tämän melko suuren potilasryhmän ottaminen huomioon asiakaspalvelussa on erittäin tärkeä asia. Eniten oireita aiheuttavat hajustekemikaalit. Puhdas ja kemikaalipihi sisäilma hyödyttää aivan kaikkia ihmisiä, ei ainoastaan kemikaaliyliherkkiä. Valtaosa suomalaisista viettää ainakin talviaikaan suurimman ajan sisätiloissa.

Sisäilma vaikuttaa ajattelun laatuun

Allergia- ja Astmaliiton sisäilmaoppaan mukaan ihminen hengittää vuorokaudessa keskimäärin 15 000 litraa ilmaa. Tästä ilmamäärästä jopa yli 90 prosenttia on sisäilmaa. Hengittämämme ilma on täynnä epäpuhtauksia lattiamateriaaleista, kalusteista ja maaleista, mutta myös vahvoista puhdistusaineista.

Huono sisäilma vaikuttaa jopa kognitiiviseen suorituskykyyn eli se heikentää aivotoimintaa. Harvardin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan työntekijöillä, joiden toimistojen sisäilman saasteet ja hiilidioksidi olivat alle keskiarvojen, oli paljon parempi suorituskyky kuin niillä, jotka työskentelivät tyypillisissä toimistoissa melko kehnossa hengitysilmassa. Kuuden päivän ajan työntekijät tekivät normaaleja töitään, mutta ilman laatua vaihdeltiin esimerkiksi hiilidioksidimäärän ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden osalta. Aivotoimintaa mitattiin yhdeksällä eri tehtävällä. Eniten ilmanlaatu vaikutti aivotoimintaan strategisessa ajattelussa ja informaation käyttämisessä. Tutkimukseen osallistui muun muassa arkkitehtejä, ohjelmoijia, insinöörejä ja markkinoinnin ammattilaisia. Suosimalla hajusteettomia ja mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältäviä tuotteita, voidaan parantaa yrityksen ilmanlaatua ja sitä kautta myös tuottavuutta huomattavasti.

Puhtaan sisäilman palvelupiste

Hajusteettomasta henkilökunnasta ja mahdollisimman kemikaalipihistä toimitilasta on iloa ja hyötyä sekä asiakkaille että henkilöstölle.

Olemalla edelläkävijä, joka huomioi konkreettisesti asiakkaat, henkilökunnan ja ympäristön, voi omalla esimerkillä vaikuttaa myös yleiseen ajattelutapaan ja viedä kemikaalipihin palvelun sanomaa eteenpäin.

Laittamalla yrityksen ulko-ovelle ja toimitilojen seinälle kyltin, jossa yritys ilmoittaa olevansa ”Puhtaan sisäilman palvelupiste”, saa ison plussan meriittilistalle. Monet potilasjärjestöt alkavat tuolloin oma-aloitteisesti levittämään tietoa erinomaisesta palvelusta. Puhtaan sisäilman palvelu tuo yrityksille todennäköisesti myös lisää asiakkaita.

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top