Pidin blogia Kaksplus-sivustolla vuosina 2012-2019. Kaksplus oli mukava paikka kirjoittaa, koska myös toimituksen jutut olivat mielenkiintoisia ja asiapitoisia. Luin lehteä innolla kaikki nuo vuodet, vaikka lehdessä on ollut paljon aiheita, jotka eivät enää koululaisen vanhempana ole olleet minulle niitä ajankohtaisimpia. Vauvan tultua taloon, tietenkin luen lehteä taas ihan uusin silmin.
4/2018 Kaksplus-lehdessä julkaistiin Potta haltuun -niminen artikkeli, joka sai minun sekä monen muun vauvojen vessahätäviestintää harjoittaneen vanhemman aamuteet väärään kurkkuun. Jutussa on nimittäin erittäin kyseenalaista ja virheellistä tietoa vauvojen vessahätäviestinnästä sekä kuivaksiopettelussa.
Ensinnäkin jutussa sanotaan, että vauvojen vessahätäviestinnällä viitataan vaipattomuuteen, mikä ei pidä paikkaansa. Toiseksi jutussa sanotaan että vauvojen vessahätäviestintä voi olla haitallista myöhemmälle kuivaksioppimiselle, mikä ei myöskään pidä paikkaansa. Todennäköisesti toimittaja on lukenut varhaista kuivaksiopettelua tai pottaharjoittelua koskevan tutkimuksen ja sekoittanut sen vauvojen vessahätäviestintään. Jutusta puuttuu lisäksi tiedot tutkimuksista, joihin artikkelissa viitataan. On kuitenkin tehtävä selkeä ero: vessahätäviestintä ei tarkoita kuivaksiopettelua.
Ilmainen nettiluento eli webinaari vauvojen vessahätäviestinnästä
Aloitin jo yhdeksän vuotta sitten kirjoittamaan kirjaa vauvojen vessahätäviestinnästä. Olen nyt raskauden aikana taas muistanut, miten innostava ja ihmeellinen aihe vauvojen vessahätäviestintä on ja olen jatkanut kesken jäänyttä työtä. Kirja on ihan melkein valmis, mutta maailma on muuttunut. Nyt luotevin formaatti onkin nettiluento sekä -valmennus aiheesta.
Olen itse harjoittanut vauvojen vessahätäviestintää molempien lasteni kanssa heti synnytyslaitokselta lähtien ja tutkinut aihetta monen vuoden ajan eri näkökulmista. Lisäksi olen haastatellut muita vauvojen vessahätäviestintää harjoittaneita vanhempia. Olen kohdannut aivan uskomattoman ihania kokemuksia ja suosittelenkin vessahätäviestintää ihan jokaiselle.
Olen nyt koonnut aiheesta Vaipaton vauva -nimisen nettivalmennuksen, jossa kerron tarkemmin vauvojen vessahätäviestinnän historiasta, siitä koskevista tutkimuksista, omista vauvojen vessahätäviestintäkokemuksistani sekä menetelmän periaatteista. Kurssilla kerron kaiken, mitä aiheesta olen lähes kymmenen vuoden aikaan oppinut.
Kurssi sopii sinulle jos:
- odotat vauvaa
- olet alle 6kk ikäisen vauvan vanhempi tai hoitaja (myös isät ovat todella tervetulleita!)
- työskentelet vauvojen kanssa ja haluat tietää aiheesta
- haluat tietoa aiheesta jotta voit vinkata aiheesta tutuillekin

Nettikursseja alkaa tasaiseen tahtiin. Voit hypätä mukaan milloin vain.
PS. Kirjoita kommenttikenttään kokemuksesi vauvojen vessahätäviestinnästä!
Kuvat Dora Dalila
31.5.2018
Isänä vessahätäviestintä on todella hieno juttu. Se lähentää vauvaan. Ainakin meillä toimi todella hyvin input-output systeemi, jossa äiti hoiti inputista ja isä outputista.
2.6.2018
Entäpä, jos vauva on jo lähes 9kk?
2.6.2018
Hmm. Luulen, että menetelmä toimii parhaiten alle 6kk ikäisten kanssa, mutta osallistu ihmeessä ja kokeile, jos periaatteet toimisivat myös 9kk ikäisen kanssa. Voi hyvin olla, että onnistuu!
2.6.2018
Hei Maria, tämä on NIIN tärkeä aihe. Työskentelen pienten alle 3v lasten parissa. Näen juurikin työssä näitä asioita. Eli suurin osa vanhemmista vasta tuossa iässä n. 3v alkaa ajattelemaan kuivaksi oppimista. Minusta liian myöhään. Vauvan viestintään jää liian vähän aikaa tai se taito puuttuu. Minulla on myös kokemusta pienen vessahätäviestinnän toimivuudesta. Oli ihana katsella kun vessailusta aikanaan ei sitten tule ongelmaa tai mörköä lapselle!
2.6.2018
Esikoisen kanssa vvv toimi kivasti ja mikä parasta, herkisti mielestäni meitä vanhempia kaiken kaikkiaan tunnistamaan vauvan tarpeita. Meillä vähän lähipiiristä tullut palautetta siitä kuinka vessa-asioita hoidetaan. On tullut tarpeen selittää, ettei tällä ole tekemistä kuivaksi opettamisen kanssa. Vielä 2v.3kk iässä lapsi ei ole täysin kuiva etenkään öisin mutta se, kuinka me vanhemmat tunnistamme lapsen vessatarpeita ei ole hävinnyt. Vielä vain ei ole syntynyt se, että lapsi itse tunnistaisi omat tarpeensa ja niistä malttaisi leikkiensä tohinassa ilmoittaa.
Emme tosin toteuttaneet vvv:n kaikkia periaatteita orjallisesti. Vessassa kävimme myös rutiinisti, se tosin on palvellut myös sitä tarkoitusta, että vessassa käynti on luonnollinen ja ihan kiva juttu.
20.2.2020
Moi!
Voiko vaipaton vauva verkkokurssia vielä ostaa? Nettisivu ei toimi.