Vanha kodinkone kesti 30 vuotta, uusi meni viikossa rikki – Onko tämä tuttu ilmiö?

Vuosi sitten ennen marraskuussa tapahtui (ainakin melkein) pahin, mitä voi lapsiperheessä tapahtua: astianpesukone meni rikki. Juuri kun minulla oli tuhat ruuanlaittoprojektia ja muutenkin paljon töitä, jouduin tiskialtaan äärelle.

Tilasin tietenkin ensin huollon, kävi ilmi että Länsi-Saksassa 30 vuotta sitten valmistettu Miele-astianpesukoneemme oli itseasiassa ihan kunnossa, yksi pieni muoviosa oli vaan kulkenut tiensä päähän. Tätä pesukonetta ei oltu huollettu koskaan, tai ei ainakaan viimeiseen 20 vuoteen, jolloin se on ollut meidän perheen käytössä.

Ikävä kyllä kyseistä muoviosaa ei saanut mistään, joten jouduin tekemään jotain todella harmittavaa, eli ostamaan uuden astianpesukoneen. Nyt minua kaduttaa, olisi ollut ehkä parempi tilata jostain 3D-tuloste tuosta muoviosasta, kuin tilata uutta astianepesukonetta.

Tilasin uuden astianpesukoneen Gigantti-verkkokaupasta. Valitsin Asko-merkkisen mustan astianpesukoneen, ihan vaan värin takia. Meillä on puna-musta-keltainen keittiö, josta valkoinen hyppäisi liikaa silmille. Ehkä tämäkin oli virhe? Ehkä olisi pitänyt googlata astianpesukonearvosteluita ensin.

Ensinnäkin, uuden astianpesukoneen asennus oli todella monimutkainen prosessi. Ja kun astianpesukone oli saatu asennettua, juuri ennen joulua, se toimi noin muutaman päivän, jonka jälkeen uusi kone oli rikki. En halunnut samantien ajatella, että välttämättä on niin, että uudet kodinkoneet toimivat huonommin kuin ikivanhat, mutta nyt alkoi tuntua siltä, että ehkä tämä väite pitää paikkaansa.

Astianpesukone toimi aika hyvin kunnes nyt viime viikolla se lopetti toimintansa. Eli nyt vuoden aikana uusi kone on mennyt kaksi kertaa rikki. Nyt olen pessyt astiat käsin. Mukavaa ja rentotuttavaahan se on, mutta myös aikaavievää.

Käsintiskaukseen käytän Keittiön aitoa palasaippuaa

Mitä mieltä olette? Menevätkö uudet koneet rikki helpommin kuin vanhat? Miksi? Ja otetaan vinkkejä vastaan hyvästä astianpesukoneesta, sekä pyykinpesukoneesta!

9 Comments

 1. Nimetön
  5.3.2018

  Kyllä menevät! Valitettavasti. Ostin Siemensin pesukoneen. Myyjä sanoi jotain siihen suuntaan, että nämä Siemensin markkinoilla olevat pesukoneet ovat kestävimpiä eli suunniteltu kestämään n. 10 vuotta. Muut hajoavat todennäköisesti aikaisemmin. Uskon, että laitteet tehdään nykyisin ”tahallaan” kestämään vain muutaman vuoden, jotta niitä ostettaisiin enemmän. 🙁

  Vastaa
  1. Maria
   5.3.2018

   Raivostuttavaa!

   Vastaa
 2. Jassu
  5.3.2018

  Meillä kone onneksi kestänyt ilman mitään ongelmia nyt 6 vuotta, toivottavasti jatkaa samaan tapaan.. Tohon ihailtavaan 30 vuoden ikään en kyllä usko, että nykyisillä koneilla päästään.

  Vastaa
  1. Terhi
   5.3.2018

   Mielen koneet on ollut meidän taloudessa hyviä sijoituksia. Aikaisempi Mielen tiskari kesti 15v. Vuosi sitten vaihdettiin uuteen Mieleen & pyykinpesukone on samaa merkkiä ja hyvin on toiminut.

   Vastaa
 3. Nimetön
  6.3.2018

  Uskon ”ajastettuun vanhenemiseen”, sillä myydään partakone isänpäivälahjaksi seuraavanakin vuonna.
  Mutta on uusissa koneissa hyvätkin puolensa:
  Uudet koneet kuluttavat vähemmän sähköä ja vettä, kuin vanhat aikalaisensa.

  Vastaa
  1. Maria
   6.3.2018

   Joo, tästä ajastetusta vanhenemisesta oli dokkari – Hehkulamppuhuijaus tms!

   Mä en ainakaan ole huomannut mitään eroa meidän sähkölaskussa sen jälkeen kun uusi astianpesukone tuli. Uskon, että on ekologisempaa käyttää samaa konetta 30 vuotta kuin ostaa uusi joka vuosi…

   Vastaa
 4. Mutsi
  11.3.2018

  Tätä olen myös miettinyt, meillä oli isäni vanha pesutorni joka oli candy merkkinen. Se kesti isän käytössä 10 vutta ja meillä toiset kymmenen. Pikkulapsi aikaan sillä pestiin kestovaipat ja pesukertoja oli muutenkin paljon. Pesukone tuli tiensä päähän ja tilalle hommattiin samsung kattavan pesuohelma paletin vuoksi, noh se kesti 4 vuotta mikä mielestäni tuollaiselle isolle kodinkoneelle on kyllä liianvähän. Lapset kuitenkin jo isompia ja pyykkiä pesty ehkä 3 konellista viikossa. Elektroluxin astianpesukone on kestänyt nyt 10 vuotta, siihen ollaan oltu tyytyväisiä.

  Vastaa
 5. Anne
  24.4.2018

  Tämän voin täysin allekirjoittaa. 30 v vanha Cylinda tiskikone hajosi ja en jaksanut lähteä etsimään kierrätyskeskuksista varaosaa. Samalla hajosi 30 v vanha Upon uuni. Uuden ostaminen oli tuskaa alusta alkaen. Myyjä ilmoitti lakonisesti että uuden kodinkoneen keski-ikä on 5 vuotta, kun kyselin kestosta! Päädyin myös tuohon Askoon koska on valmistettu samassa ruotsalaisesssa tehtaassa kuin vanha koneeni ja oli pääosin rosteria. Olen ollut siihen pettynyt pesu- ja kuivaustuloksen suhteen. On se sentään kestänyt 4 v jo, mutta muuta hyvää en voi koneesta sanoa. Alunperin olin ajatellut hankkia Mielen, mutta koska sen siivekkeet olivat muoviset en sitä kelpuuttanut. 80- luvulla koneet olivat rautaa ja siitä lähtien on laatu heikentynyt radikaalisti. Rahallakaan ei saa kestävyyttä. Minulla on edelleen kahvinkeitin, vispilä ja yleiskone sekä mikro 80-luvulta.

  Vastaa
  1. Maria
   24.4.2018

   Jep! Meilläkin tehosekoitin taitaa olla jo 25-vuotias… 😀

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top