Vinkki sektioon – bakteerinsiirto vastasyntyneelle

_MG_4393
Kuva Jorge Raedo

Jokainen äiti tai raskaana oleva kai tietää alatiesynnytyksen edut. Alatiesynnytys edistää lapsen terveyttä monin tavoin, sillä synnytyskanavasta vauva saa hyödyllisen bakteericocktailin loppuelämäkseen. Alakautta syntyneet lapset kärsivät tutkimusten mukaan vähemmän allergioista ja toisen tutkimuksen mukaan alakautta syntyneet ovat vähemmän ylipainoisia, kuin keisarileikkauksella syntyneet. Uudehko suurtutkimus sen sijaan yhdistää sektion myötä syntyneet lapset moniin sairauksiin, kuten reumaan, allergioihin, leukemiaan ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin.
Nämä faktat olivat mielessäni, kun valmistauduin henkisesti suunniteltuun sektioon. Tieto lisäsi tuskaa ja harmitti, sillä tietenkin haluan lapsilleni kaikki parhaat jutut ja lähtökohdat terveeseen elämään.
Asenteeni on aina ollut vahva, joten syyllisyys siitä etten voinut synntyyää kuopustani luonnollisesti ei saanut minua lamaantumaan. Ajattelin vain, että minun on keksittävä jotain. Oli löydettävä ratkaisu, jolla saadaan synnytyskanavan hyödylliset bakteerit siirrettyä syntyvään lapseen.
Mielessäni kävi kaikenlaisia kikkakolmosia, tässäkin asiassa luotin vaistooni, vaikka ajatus tuntui oudolta. En kuitenkaan tehnyt niin perusteellista työtä, kuin olisi mahdollista, sillä siihen olisin tarvinnut apua. Tätä en muuten ole vielä kertonut kenellekään, edes miehelleni, äidilleni tai parhaalle ystävälleni!
Ajatus on ensikosketuksella vähän kummallinen ja ällöttävä, mutta samaa ovat ajatelleet kanssani Yalen yliopiston tutkijat!

Bakteerinsiirto vastasyntyneelle

 • laita kohdunsuulle harsotaitos ennen suunniteltuun sektioon menoa
 • HUOM! Jos sinulle annetaan jostain syystä antibioottia ennen leikkausta, pyydä hoitajaa poistamaan sideharso emättimestäsi ennen antibioottitipan laittoa
 • heti kun vauva on syntynyt, pyydä hoitajaa tai puolisoa poistamaan sideharso emättimestäsi
 • pyyhi vastasyntyneen kasvot sideharsolapulla
 • anna ohjeet myös puolisolle, synnytystukihenkilölle tai doulallesi, jotta he tietävät, miten toimia, jos sinut jostain syystä nukutetaan sektion aikana

En tietenkään yllytä ketään kokeilemaan tätä. Mutta maalaisjärjellä ajateltuna, ”luonnollisen diabetes-, lihavuus- ja tulehdusrokotuksen” pitäisi olla rutiinitoimenpide, joka tehdään jokaisessa sektiossa (poislukien sellaiset keisarileikkaukset, joissa sektion syy on vanhemmalla oleva tarttuva tauti, joka voisi tarttua alatiesynnytyksessä).
Tässä vielä linkki sektiokokemukseeni, joka oli ihana.
Screen-shot-2014-06-17-at-3.05.23-PM-620x334
Täsä linkistä pääset englanninkieliselle sivulle, jossa on aihetta tutkivan tiedenaisen haastattelu.

31 Comments

 1. anna
  15.11.2015

  Minulle laitettiin synnytyksessä antibioottia, koska lapsivedet olivat menneet edellisenä päivänä. Kumoaakohan antibiootti alatiesynnytyksen hyödyt? Toivottavasti kaikki hyvät bakteerit eivät kuolleet.

  Vastaa
  1. Maria
   15.11.2015

   Hmm. Toivotaan ettei!

   Vastaa
  2. Karoliina
   20.11.2015

   Antibiootti ei varmastikaan tapa kaikkia hyviä bakteereja, itse näkisin, että se kuinka paljon tuhoa se tekee riippuu aika paljon siitä kuinka vahva hyvä bakteerikanta ihmisellä on etukäteen. Varmasti alatiesynnytys on antibiootista huolimatta silti aivan ylivertainen verrattuna sektioon.
   Bakteerikannan lisäksi alatiesynnytyksessä vauvaan vaikuttavat vahvasti se itse fyysinen tapahtuma, supistusten ja syntymän aiheuttama fyysinen stressi ja kaikki todella vahvat hormonit, jotka siinä tekevät työtä sekä äidin että vauvan kehossa. Varsinkin suunnitellussa sektiossa vauva jää paitsi kaikesta siitä hormonimyllerryksestä mikä syntymään kuuluu. Kiire/hätäsektio on siis jo huomattavasti parempi vaihtoehto, mitä pidemmälle synnytys on saanut edistyä luonnollisesti, sen parempi 🙂

   Vastaa
 2. Olen itsekin paljon pohtinut tätä asiaa, sillä itse olen syntynyt hätäsektiolla äitini pienen koon vuoksi. Sisarukseni eivät ole lainkaan allergisia ja he ovat syntyneet alateitse. Totta kai alttius täytyy olla, joka kohdallani on äärimmäisen voimakas. Jänniä juttuja!

  Vastaa
  1. Maria
   15.11.2015

   Kiinnostavaa. Voihan siinä ollakin joku yhteys. Vaikka aina muistutellaan, että nämä säännöt ei päde yksilön kohdalla. Kun kyse voi olla jostain muustakin. Mutta kyllähän sitä väistämättä vetää johtopäätöksiä.

   Vastaa
 3. Irkku
  15.11.2015

  Minulla on kolme tyttöä. Yksi syntyi hätäsektiolla, toinen alateitse, kolmas suunnitellusti sektiolla. Kaikki ovat yhtä perusterveitä tähän mennessä. Minä olen siinä uskossa, että (pitkä) imetys suojaa allergioilta, vähentää riskiä ylipainoon, vahvistaa immuniteettia ja on kaiken kaikkiaan lapsen edun ja terveyden mukaista. Kuten myös äidin vähentäen riskiä sairastua rintasyöpään. Varmasti alatiesynnytyksessä saatu bakteeristo on hyödyllinen, mutta vaikka lapsi ei syntyisi alateitse, ei mielestäni peli ole menetetty. Tissimaito (ja erityisesti ternimaito, mikäli synnytys on sektiolla) on ihmeainetta sisältäen vasta-aineita, eläviä solua, lauriinihappoa… Se antaa yhtä lailla hyvät – ellei parhaat – eväät suoraan suolistoon ja loppuelämäksi.

  Vastaa
  1. Kaarina
   16.11.2015

   Hyvin kirjoitettu!

   Vastaa
  2. Maria
   18.11.2015

   Totta, imetys myös edistää terveyttä ja on parasta ravintoa vauvalle.

   Vastaa
 4. heinineiti
  15.11.2015

  Tuon menetelmän nimi taitaa olla swappaus ja joissain sairaaloissa sitä tehdäänkin, harvoissa tosin 🙂 omasta mielestä hyvä juttu!

  Vastaa
  1. Maria
   18.11.2015

   Vau, hienoa, jos joissain sairaaloissa näin tehdään. En ole koskaan kuullut! Eikä itselleni ainakaan tällaistä vaihtoehtoa tarjottu sektiossa.

   Vastaa
 5. Ansku
  16.11.2015

  Ja mä haluan uskoa, että probiootit ovat olleet kans apuna neljässä sektiosyntymissä. Mutta olisin tuon voinut tehdäkin jos olisit tästä 10v sitten sanonut 😉

  Vastaa
  1. Maria
   18.11.2015

   Ah, mä en muistaakseni ottanut probiootteja raskausaikana. Olisi varmaan pitänyt!

   Vastaa
 6. pi
  16.11.2015

  Joo, swappaus tai sively. Aksyn puolella olen tähän törmännytkin jo 🙂 Harmi, etten tiennyt tästä muutama vuosi sitten, kun esikoinen syntyi sektiolla. Aluksi ajatuksena outo, mutta kun ajattelee järjellä, niin näinhän sen pitäisi mennä, jos ei mahdollisuutta alatiesynnytykseen ole.

  Vastaa
 7. T1D
  17.11.2015

  Itse syntynyt ihan alatietä ja ykköstyypin diabetes siitä huolimatta eli ei ”rokote” siihen tehonnut mikäli ykköstyypin diabetekseen tuossa kirjoituksessasi viittaat

  Vastaa
  1. Maria
   18.11.2015

   Näitä hyötyjä ei voi aina yksilötasolla nähdä. Suuressa mittaakaavassa tutkimukset kuitenkin osoittavat alatiesynnytyksen hyödyt todella selkeästi.

   Vastaa
 8. Manna
  17.11.2015

  Meillä on muutaman viikon päästä suunniteltu sektio tulossa ja nyt tämä tuli taas mieleen… Jotenkin ällöttää ihan hirveästi, mutta olisihan se lapselle hieno homma. Täytyy varmaan lääkärin kanssa jutella, tekevätkö tuota meidän sairaalassa.

  Vastaa
  1. Maria
   18.11.2015

   Kerropa mitä lääkäri sanoo! Kiinnostaa kovasti.

   Vastaa
 9. Sanna
  18.11.2015

  Meillä mentiin kiireellisellä sektiolla ja nyt taistellaan leukemian kanssa. Todella mielenkiintoista jos näidenkin välillä on todistettavissa yhteys.

  Vastaa
 10. Nimetön
  18.11.2015

  Varmista ensin ettei sinulla ole b streptokokki bakteeria emättimessä. Muutoin bakteerikylpysi voi olla erittäin vaarallinen vastasyntyneelle. Onko sinulla mitään tieteellistä turkinuspohjaa tälle bakteerikylvylle? Emättimen bakteerikannan hormooniperäisestä lisääntymisestä ja muuttumisesta synnytyksen aikana on sika vähän tieto ja koska et ole aktiivisessa synnytyksessä on mahdollista että sinulla ei omekasnniitä hyviä bakteereja. Lopputulos voi olla samaa kuin että pyyhit lapsen haitalludiöla bakteereille joita niitäkin löytyy runsaasti.

  Vastaa
  1. Maria
   20.11.2015

   Eikös se testata neuvolassa?

   Vastaa
 11. kandi
  19.11.2015

  Moi! Eipä liity tällä kertaa aiheeseen, mutta tulit Maria mieleeni kun katsoin dokumenttielokuvan The True Cost. Oletko jo nähnyt? Dokumentti kertoo vaateteollisuuden ja ”pikamuodin” monista puolista, suosittelen! Löytyy myös netflixistä 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   20.11.2015

   Pitääpä katsoa! Kiitos vinkistä!

   Vastaa
 12. kandi
  19.11.2015

  Moi! Ei liity tällä kertaa aiheeseen, mutta tulit Maria mieleeni, kun katsoin dokumenttielokuvan The True Cost, oletko jo nähnyt? Dokumentti kertoo vaateteollisuudesta ja ”pikamuodin” monista puolista, suosittelen! Löytyy myös netflixistä 🙂

  Vastaa
 13. Havoc&Haven
  20.11.2015

  Todella mielenkiintoinen juttu ja kyllä on aika järkeenkäypä. Bakteereilla on turhan huono maine – niiden joukkoon mahtuu niin paljon hyviä ja hyödyllisiä bakteereja.

  Vastaa
 14. […] Vinkki sektioon Partial restoration of the microbiota of cesarean-born infants via vaginal microbial transfer […]

  Vastaa
 15. hei kysymys
  11.5.2016

  Hei voiko sen harson ottaa sieltä siis heräämän jälkeen vai onko se otettava jo siinä leikkauksessa? Eli missä kohti tämä pitää poistaa vai onko sillä merkitystä?
  Olen menossa sektioon kun kaksi edellistä synnytystä päättyi leikkaukseen, eli en voi enää synnyttää normaalisti. :/

  Vastaa
 16. hei kysymys
  11.5.2016

  Niin ja vielä, voinko ottaa harson pois juuri ennen leikkausta ja antaa sen tukihenkilölleni? Tämä olisi huomattavasti helpompaa 😀

  Vastaa
  1. Maria
   11.5.2016

   Näin minä ajattelisin että kannattaisi tehdä!

   Vastaa
  2. Maria
   11.5.2016

   Tulepa kertomaan, miten juttu meni kohdallasi!

   Vastaa
 17. Mari
  12.4.2017

  Hei! Olen menossa ensi viikolla sektioon, ja ajattelin kokeilla tätä. Onko siitä ollut hyötyä tähän mennessä teille?

  Vastaa
  1. Maria
   12.4.2017

   Vaikea sanoa onko ollut juuri tästä hyötyä. Uskoisin! Viisivuotias sektiolla syntynyt ei ainakaan ole allerginen millekään eikä koskaan ole syönyt yhtään antibioottikuuria.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top