Kerroin Instagramissa, mitä ajattelen nykyään kuukautiskivuista ja niiden perimmäisistä syistä. Kirjoitin näin:
”Kuukautisten ei kuulu sattua. Näkemykseni on, että jos kuukautisiin liittyy kipua, se on viesti, että tunnetasolla on jotain käsittelemättä, yleensä naiseuteen tai seksuaalisuuteen liittyen. Ja jos näitä asioita ei käsittele, seuraa astetta vakavampia häiriöitä, erilaisia sairauksia. Kuten endometrioosia.
Itsekin kärsin vuosia lyhyestä kierrosta, megarunsaista ja kipeistä kuukautisista ja muista ongelmista.
Olen aivan hämmästynyt siitä miten nopeasti moni kurssia harjoittanut on kertonut päässeensä kuukautiskivuista, -häiriöistä ja endometrioosista aloitettuaan harjoittelun. (Tsekkaa palautteet instan kiinnitetyistä Stooreista.) Mukaan kurssille pääset www.freetoheal.org/suomi”
Kirjoitukseni sai valtavasti tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja. Alkuun kommentit olivat omilta seuraajiltani ja sävyltään positiiviisa. Vähitellen kirjoitustani jaettiin ”kuplani” ulkopuolelle, sellaisiin kanaviin, joissa ihmiset eivät ole tutustuneet sellaiseen maailmankuvaan, josta käsin esitin ajatukseni. Tämän jälkeen kommentointi muuttui niin epäasialliseksi, että jouduin sulkemaan kommentoinnin.
Moni koki tarpeelliseksi ”tyrmätä” näkemykseni vääriksi, virheellisiksi, valheiksi ja naurettaviksi. Tähän osallistui lääkäreitä, mediakanavia ja jopa sketsiohjelma. Ajatukseni ja reaktio siihen on varsinainen paradoksi. Nämä ajatukseni herättämät tunteenpurkaukset kertovat, juuri niistä tiedostamattomista tunteista, joista postauksessa kerroinkin! Suuttumalla, loukkaantumalla ja raivoamalla ihmiset osoittavat ajatukseni pitävän paikkansa.
Kerroin vilpittömästi, että tämä on mielipiteeni, ei väite tai fakta. Olen täysin tietoinen siitä, ettei lääketiede ”tiedä”, mistä kuukautiskivut ja niihin liittyvät vaivat johtuvat.
Mihin ajatukseni sitten perustuu?
Tieteelliset tutkimukset aiheeseen liittyen
Ihminen, joka sanoo, että tiedostamattomat tunteet eivät liity mitenkään kuukautisvaivoihin, on hyvin tietämätön. Se ettei kuukautisvaivojen syytä tiedetä, ei tarkoita, etteikö kannattaisi pitää silmät auki ja tutkia erilaisia vaihtoehtoja.
Lukuisat tutkijat ovatkin tutkineet traumojen, lapsuuden vaikeiden kokemusten, stressin, tunneperäisen stressin ja tunteidenkäsittelyn ja kuukautisvaivojen välistä yhteyttä. Yhteys näiden välillä on todettu useissa tutkimuksissa.
Tässä linkkejä muutamiin tutkimuksiin ja tutkimusten perusteella julkaistuihin artikkeleihin aiheesta:
- Toistuvat traumaattiset tilanteet voivat olla yhteydessä endometrioosin puhkeamiseen ja voi olla avain sairauden ymmärtämiseen – Repeated Trauma May Cause Endometriosis and Be Key to Understanding Its Behavior
- Tunteiden käsittely lievittää endometrioosipotilaiden kiputuntemuksia – Patients with endometriosis using positive coping strategies have less depression, stress and pelvic pain
- Konrtollin tarve, huolestunut luonne, itsesyytökset ja tunteiden tukahduttaminen ovat yhdistäviä psykologisia ja kognitiivisia tekijöitä endometrioosista kärsivillä – ”A link seems to exist between psychological/cognitive factors and the pain experience of women with a diagnosis of endometriosis, according to a study in the Clinical Journal of Pain. The Italian study found that the pain experience was associated with the need for control, worry personality trait, negative emotions such as powerlessness, ruminative/self-blaming/catastrophizing thoughts, and emotional and cognitive suppression attempts.” Lähde
- Vaikeus käsitellä tunteita näyttää olevan yhteydessä kuukautiskipujen kokemiseen. ”Results demonstrate the importance of relationships among menstrual pain, acute laboratory pain, and psychological variables such as emotion regulation. In addition, emotion regulation may be a particularly salient factor associated with menstrual pain that warrants further investigation.” Lähde
- Stressi on voimakkaasti yhteydessä kuukautikipuihin. ”This study shows a significant association between stress and the incidence of dysmenorrhoea, which is even stronger among women with a history of dysmenorrhoea.” Lähde
- Stressi näyttää kiihdyttävän endometrioosin etenemistä: se lisää tulehdusta ja kiihdyttää limakalvon kasvua. Lähde
- Endometriiosilla yhteys tunneperäiseen heitteillejättöön ja hyväksikäyttöön menneisyydessä. ”Women with endometriosis reported significantly more often than control women a history of sexual abuse (20%/14%, P = 0.0197), emotional abuse (44%/28%, P < 0.0001), emotional neglect (50%/42%, P = 0.0123) and inconsistency experiences (53%/41%, P = 0.0007).” Lähde
Miten tiedostamatonta voisi tutkia?
Mikään näistä tutkimuksista ei tietenkään osoita täydellisesti, että tiedostamattomat tunteet johtaisivat kuukautiskipuihin tai endometrioosiin. Astumalla muutaman askeleen taakse päin, voi kuitenkin alkaa hahmottaa suurta kuvaa ja paljastaa jotain merkittävää.
Näiden lisäksi on huomattavan paljon tutkimuksia, joissa meditaation ja erilaisten tietoisuustaitomenetelmien on todettu lievittävän kuukautisiin liittyviä tuntemuksia. Ja toisaalta, myös lapsuuden traumojen vaikutuksista terveyteen myöhemmässä vaiheessa elämää on valtavasti tietoa. Tiedetään, että traumaattiset tapahtumat altistavat suuremmalle riskille sairastua lukuisiin sairauksiin.
Ongelma tiedostamattomien tunteiden tutkimisessa on, ettei niitä voi mitata. Traumaattiset tapahtumat, joita tutkijat voivat ehkä jollain tasolla kartoittaa, altistavat juuri näille tiedostamattomille tunteille. Traumaattista voi olla ”oikea” laiminlyönti, mutta yhtä lailla vaikkapa koulukiusaaminen tai naisiin kohdistuvat kauneusihanteet tai ristiriitaiset kulttuuriset viestit voivat tuottaa tilanteen, jossa syntyy tiedostamattomia tunteita, jotka vaikuttavat koko minuuden kokemukseen.
Traumaattinen tapahtuma ei myöskään automaattisesti tarkoita, että siitä seuraisi tiedostamattomia tunteita ja terveysongelmia. Sillä jos nuo tunteet kohtaa ja käsittelee, ei tiedostamattomia tunteita synny. Mutta miten tätä voisi ikinä tieteellisesti todentaa?
Koska tunteet ovat tiedostamattomia, ei niistä voida kysyä kuukautisvaivoista kärsivältä ihmiseltä. Onko sinulla tiedostamattomia tunteita, on aivan turha kysymys! Tietetenkin ihminen vastaa EI, sillä kyseessä ovat tiedostamattomat tunteet. Tunteet, jotka jollain tapaa piilotetaan. Vaikka tunteita ei tietoisella mielellä tiedosta, ne aiheuttavat stressiä (jonka on puolestaan todettu olevan yhteydessä kuukautishäiriöihin).
Suuttuminen, loukkaantuminen ja ilkeämielinen huumori, ovat kaikki mielen defenssimekanismeja, joilla tiedostamaton mieli suojelee minuuden kokemusta uhkaavalta uudelta asialta.
Omat ja muiden parantuneiden kokemukset
Olen itse kärsinyt myös monenlaisista kuukautisiin ja lisääntymiselimiin liittyvistä noloista, kiusallisista, epämukavista ja tuskallisista vaivoista lähes kaksikymmentä vuotta. Olen kertonut niistä aiemmissa blogikirjoituksissani, joten en koe tarpeelliseksi avata näitä yksityiskohtia enää uudelleen.
Vuosikymmeniä etsin apua lääkeitieteestä, ravinnosta ja erilaisista ulkopuolisista hoitokeinoista – tuloksetta! Vasta kun opin kohtaamaan tunteet, jotka näiden fyysisten vaivojen taustalla oli, vaivat katosivat. Kokonaan!
Olen lähes vuoden ajan saanut kymmeniä viestejä naisilta, jotka ovat kertoneet kuukautisiin liittyvien vaivojen helpottaneen merkittävästi menetelmän aloitettuaan. Olen kerännyt viestit Instagram-tilini kiinnitettyihin Stooreihin.
Ilmainen luento naiseudesta:
Koska aihe on niin herkkä ja syvällinen, haluan antaa sinullekin nyt mahdollisuuden katsoa ILMAISEKSI ja ilman mitään velvoituksia tämän naiseuteen liittyvän paljon kehutun luennon, jolla kerron tarkemmin, mitä ovat naiseuteen ja seksuaalisuutteen liittyvät tiedostamattomat tunteet.
Luento on tehty osaksi Free to Heal ®-kurssia.
Pääset ilmaiselle luennolle tästä linkistä. Kutsu ystäväsikin!
Aurinkoa,
Maria
11.3.2020
Ihmettelen, miksi niin moni tyrmää ennen kuin itse kokeilee. Olin itsekin skeptinen, mutta todella sain helpotusta kuukautisiin menetelmästä. Kiitos Maria sinnikkäästä asioiden nostamisesta ja jakamisesta, tie ei ole helppo. Meitä kiitollisia ja apua saaneita on kuitenkin paljon, joten toivottavasti kannustaa jatkamaan 🙂
12.3.2020
Hei
Tuossa ranskalaisen ryhmän tutkimuksessa (Canis et al.) ei sanallakaan viitata henkiseen/emotionaaliseen traumaan vaan fyysiseen vaurioon esim. leikkauksen tai synnytyksen jälkeen. Heidän hypoteesinsa on varmasti validi, mutta ei tue sinun väitteitäsi/mielipiteitäsi.
12.3.2020
Hei, mielen ja minuuden kokemuksen kannalta fyysinen ja henkinen trauma ovat hyvin samankaltaisia. Lisäsin vielä yhden linkin viimeiseksi, jossa nostettu enemmän näitä tunneperäisiä traumoja.
26.6.2020
Hei Maria;
En löytänyt miten voisin ottaa yhteyttä sinuun, muutoin kuin kirjoittamalla kommentin. Minulla on sinulle lukuvinkki, jonka oppeja voisit toivottavasti jakaa seuraajillesi. Kirja on ”How Not to Die”, NY Times Bestseller. Elämää muuttava kirja, joka pohjaa täysin tieteeseen. Tässä oma postaukseni aiheesta; sinulla on seuraajia, minulla ei 😉
https://aboutthisandthat171029823.wordpress.com/2020/06/24/kirjavinkki-how-not-to-die-10-kohtaa-kirjasta-suom-kuinka-elaa-kuolematta/
26.9.2022
Hei,
Monen mutkan kautta törmäsin tähän sinun jo pari vuotta vanhaan, mutta aina ajankohtaan tekstiin ja minulla heräsi tarve pohdintaan.
Ensiksi, minusta on erittäin tärkeää pohtia kaikkia mahdollisia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja myös kuukautisten kohdalla. Mutta toiseksi, en ymmärrä miksi arvotat näin yksioikoisesti kuukautiskivut epänormaaliksi tilaksi (”kuukautisten ei kuulu sattua”)? Ajattelen, että kuukautisten aikana synnytän pois kohdun limakalvon. Synnytys sattuu. Se keholle ponnistus ja aiheuttaa jännitystä, kramppeja ja jopa kipua. Se on täysin luonnollista.
Se millä tavalla yksilö kokee mitä tahansa kipua elämänsä aikana on taas aivan toinen kysymys ja sille löytyy varmasti myös psyykkisiä altistavia tekijöitä.
Kiitos ajatuksia herättävista näkökulmistasi.