Kuinka tienata 25.000€ lapsella

Oletko raskaana? Perusta kasvuyritys!
Haudot tuhansien eurojen pesämunaa!

Sanotaan, että kun yrittäjä huomaa olevansa raskaana (tai menee naimisiin) täytyy heti ottaa yhteys omaan kirjanpitäjään.
Mutta tämä sääntö toimii myös toisinpäin! Heti plussatestin tehtyä kannattaa perustaa yritys. Ainakin jos haluaa tienata tuhansia euroja käyttörahaa sekä ansaita samalla kohennuksen eläketurvaan.
cooltext1463752066   cooltext1463754926    cooltext1463758739
 
 
Yrityksen perustaminen
Asiakkan tarpeet täytyy synnyttää!
Mikset synnyttäisi samamantien asiakkaita?
Yritys perustetaan täyttämällä lomake Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla. Ensin valitaan yritysmuoto.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja, Tmi Äitimamma, on erittäin hyvä yritysmuoto tulevalle äidille. Toimintaa voi harjoittaa omassa kodissa. Yrittäjä saa palkata perheenjäseniä tai muita työntekijöitä avukseen, mutta määräysvalta yritystoimintaan on yrittäjällä itsellään.
Perhe Avoin yhtiö sen sijaan sopii tasa-arvoiseen parisuhteeseen. Avoin yhtiö perustetaan laatimalla vapaamuotoinen yhtiösopimus yhtiömiesten (-tai naisten) kesken. Avoimen yhtiön jokaisella yhtiömiehellä on oikeus itsenäisesti päättää yhtiötä koskevista asioista. Yhtiömiehen tulee myös hoitaa näitä asioita henkilökohtaisesti. Hän ei voi palkata tai valtuuttaa ulkopuolista toimimaan sijastaan.
Laaja-alaiseen liiketoimintaan soveltuu Mutsihoitaa Oy. Osakeyhtiö on ns. pääomayhtiö, jossa osakkeenomistajat vastaavat yhtiön velvoitteista vain sijoittamallaan pääomapanoksella. Roolit voi jakaa esimerkiksi niin, että toinen vanhempi on toimitusjohtaja ja toinen hallituksen puheenjohtaja.
(No tämä oli kuivakkaa vitsailuani.)
Tämä sen sijaan on totta: Toiminimen, eli yksityisen elinkeinoharjottajan perustamisilmoitus on helpoin ja edullisin. Maksu on 105€. Yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi ryhdytään täyttämällä Y3-lomake.
10816848474_f63271b260_o
 
Sopivia toimialoja dynaamiselle kasvuyritykselle
Perustusilmoitusta täyttäessä valitaan tulevan yrityksen toimiala. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä omia vahvuuksia, erikoisosaamista sekä kiinnostuksen kohteita.

 • hoivapalvelu (vaipanvaihto, oksennusämpärin tähtääminen, rakastava pepunpyyhintä)
 • johdon konsultointi (nyt on iltapisun ja -pesun aika, älä syö kaukosäädintä, laita ulkohousut, syö, pää tyynyyn…)
 • taiteilijatoiminta (kechup-maalaus, pääjalkais-freskot vastamaalattuun seinään, tuutulaulu-esiintyminen, haisuli-ääninäyttelijätoimi)
 • jalometalliala (kultamurun valmistus, hopealusikan kiilloitus)
 • majoitus- ja ravitsemustoiminta (masuhotelli, maitobaari, teiniluola, reisimajoitus…)
 • kaikki laillinen liiketoiminta – silloin voit tehdä mitä tahansa toimialaluokituksessa mainittua liiketoimintaa!

Vuodet yrittäjänä antavat myös oman säväyksen ansioluettelossa. Jos nyt upeiden yrittäjävuosien jälkeen joku vielä kaipaisi palkkalistoille ja hairahtaisi perinteiseen työnhakuun…
Unknown
Työtulo
Raha tulee rahan luokse!
Todistan sen.

YEL-vakuutus on yrittäjien eläkelain määräämä vakuutus. Vakuutuksen voi kukin ottaa itse vakuutusyhtiöstä. Vakuutusta voi maksaa kuukausittain tai vaikka puolivuosittain. Vakuutuksen mukaan määräytyy yrittäjän sosiaaliturva. Siis muun muassa sairaus- ja äitiyspäivärahat sekä eläke. Mitä enemmän vakuutusta maksaa, sitä suurempi KELAn maksama päiväraha on.
Vakuutuksen määrän voi päättää itse. Vakuutuksen hinta perustuu työtuloon. Työtulo määritetään oman työn arvon ja työpanoksen mukaan. Koska vanhemmuus on maailman tärkein tehtävä, sen arvo on mittaamattoman suuri. Järkevä vanhempi mitoittaa työnsä arvon tarkkaan. Tässä laskelma, josta saattaa olla hyötyä.
Vakuutuksen hinta:

Työtulo € vakuutuksen hinta puolelta vuodelta €
20.000 2.211
50.000 5.527
100.000 11.055
150.000 16.583

 
Äitiyspäivärahan määrä
Äitiyspäiväraha lasketaan ansiotulojen tai YEL-työtulon mukaan. Jos tulot ovat muuttuneet viimeisen kuuden kuukauden aikana, voi päivärahan voi laskea päivärahakautta edeltävien kuuden kuukauden YEL- (tai MYEL-) vakuutuksen työtulon perusteella. Suomeksi: jos sinulla on pienet tulot ja olet juuri tullut raskaaksi, voit ottaa itsellesi kuudelle kuukaudelle reilun YEL-vakuutuksen ja näin päättää äitiyspäivärahasi määrän.
 
Kuinka suuri YEL-vakuutus kannattaa ottaa?
Laskin äitiyspäivärahan määrän neljällä eri työtulolla.
Äitiyspäiväraha on verotettavaa tuloa. Käteen jää (netto):
Asiakirja1
Kun muuttaa lisäksi Lestijärven kuntaan tienaa vielä kymppitonnin päälle!

IMG_1291
opiskelijaäidin diplomityö tuloillaan, 2009

 
Työntekijän palkkaaminen
Yrittäjälle raskaus saattaa olla siis onnenpotku. Paitsi jos raskaaksi tuleekin yrityksen palkkaama työntekijä. Yrittäjänaisten aloite vanhemmuuden kustannusten tasauksesta oli mielestäni tarpeellinen. Niin kauan kuin järjestelmämme toimii niin, että osa työntekijän vanhemmuuden kustannuksista kaatuu työnantajalle, naiset ovat työntekijöinä riski etenkin pienille yrityksille.
Tämä vaikuttaa tietenkin yritysten palkkauskäytäntöihin. Naistyönhakian istuessa neuvottelupöydän toisella puolella, takaraivossa raksuttaa laskelmat mahdollisen kandidaatin äitiyden hintalapusta.
Mielestäni, että nykyinen systeemi on epäreilu. Miksi se, jolla on ennestään pienet tulot tarvitsisi vähemmän kuin jo valmiiksi hyvin toimeentuleva? En voi sille mitään, mutta ajattelen äitiyslomaa työnä. Miksi toisen lapsen hoitamisesta maksetaan enemmän kuin toisen?
Jos saisin päättää, nostaisin pienintä vanhempainpäivärahaa ja laskisin korkeinta. Tasaisin ääripäitä, niin että vaihtelu pienimmän ja suurimman päivärahan välillä ei olisi näin merkittävä.
Tuskinpa kukaan pienituloinen vauvaa rahan takia tekisi. Tai toisaalta suurituloinen kieltäytyisi sukuaan jatkamasta, vaikka tulot hetkellisesti pieninisivät.
Onneksi raha ei kerro lapsen saaman hoivan laadusta.
(P.S. vastuuvapauslauseke: en suosittele tekemään päätöksiä näiden laskelmien pohjalta. En ole kansantaloustieteilijä…)

12 Comments

 1. Hannele
  8.3.2014

  No huh, tuota edellistä kommentoijaa! Toivottavasti saa jotain tyydytystä tuosta ilkeilystä, surullista että voi olla noin kamala elämä joillain, ainoa ilo on käydä anonyymisti huutelemassa toisten blogiin ilkeyksiä.
  Tsemppiä Maria sinne ruudun toiselle puolelle. <3
  Sain juuri oman äitiysrahapäätökseni Kelasta ja voi tätä tulevaisuuden laskemista ja suunnittelua – en uskalla edes kuvitella, mitä se olisi yrittäjänä. Hyvä aihe siis muille yrittäjämammoille :).

  Vastaa
 2. yrittäjämamma
  11.3.2014

  Sen verran haluan lisätä/korjata, että jos on ansio töissä sekä yrittäjänä, tulee päiväraha molempien tulojen mukaan. Ei vain toisen.

  Vastaa
  1. maria
   11.3.2014

   Totta!

   Vastaa
 3. Arhippa
  11.3.2014

  Hyvä juttu ja niin totta. TIedän ihmisiä, jotka ovat nostaneet amksamansa YEL vakuutuksen summaa juuri raskaaksi jäätyään. Hassua on se, ettei tuota summaa jonka mukaan maksaa vakuutuksen, tarvi tiodellisuudessa pystyä maksamaan itselleen palkkana. Eli meillä yhteiskunta mahdollistaa tämmöisen kikkailun, jolla jotku voivat saada itselleen isomman päivärahan ilman mitään oikeita perusteita.
  Minustakin tuota äitiyspäivärahaa pitäisi tasata, ei isotuloisen lapsen hoitaminen ole sen arvokkaampaa työtä tai kotihoito säästä yhteiskunnalta yhtään sen enempää kuin pienituloisenkaan. Ja jos joku todellakin jättäisi lapsen tekemättä koska tulot laskisi, niin ehkä siihen perheeseen ei lapsia pitäisi tehdäkään.

  Vastaa
  1. maria
   11.3.2014

   Arhippa, jes. Vihdoin joku tajusi kummallisen kirjoitukseni pointin! Kiitos!
   Juuri tällaiset ”kikkailumahdollisuudet” on eriarvoistavia. Vain ne, jotka on tapeeksi koulutettuja / ovelia voi tämän tehdä. Vaikka periaatteessa tämä on mahdollista kenelle vaan, vaikkapa juuri raskaana olevalle opiskelijalle.

   Vastaa
 4. Nimetön
  11.3.2014

  Minusta tuo otsikko on kyllä hieman harhaanjohtava. ”Kuinka tienata 25000€” Kuinkahan monella on vara maksaa itselleen moiset YEL-vakuutukset? Omasta pussista ne on kumminkin sinne maksettava. Ja juu, periaatteessa ”kikkailun” voi tehdä myös opiskelija. Paitsi että sitten yrittäjänä ei kyllä saa esim. opintotukia. Ja millä se opiskelija maksaa moiset YEL:lit? Kirjoituksessa oli paljon hyvää, mutta asia ei ole todellisuudessa mielestäni ihan noin mustavalkoinen. Aika moni yksinyrittäjä nainen ei pysty maksamaan itselleen lainkaan palkkatuloja, joten itse ainakin ajattelen niin että jos he tällä ”kikkailulla” saavat itselleen mahdollisuuden lapsen hankintaan niin suotakoon se heille. Ja edelleen, en usko että heillä on vara maksaa itselleen kovinkaan suuria ”tuloja” (äitiysrahaa) YEL-vakuutuksen muodossa.

  Vastaa
 5. sannisofia
  12.3.2014

  Löysin tänään hel looks -sivuston ja pakko linkata eräs arkiston helmi, ihana mekko! http://www.hel-looks.com/archive/#20060908_02
  Olen lukenut sun blogia ihan alusta asti ja tykkään siitä (lapsettomana 21-vuotiaana sinkkuihmisenäkin) kovasti! Keep up the good work!

  Vastaa
  1. maria
   13.3.2014

   Kiitos! En muistanutkaan tätä enää!

   Vastaa
 6. Äiti
  13.3.2014

  Miksi kirjotat nykyään kovin harvoin…?

  Vastaa
  1. maria
   13.3.2014

   zzz. Juuri kirjoitan siitä, kuinka 2v herättelee taas öisin. Lisäksi KAMALA kiire kaiken kanssa. Hetkonen…

   Vastaa
 7. Eeva
  14.3.2014

  Heippa!
  Joko olet käynyt katsastamassa meidän jutun? Lasten hevimusikaali kyseessä. Tulehan ihmeessä!
  (Reinolle terkkuja, vanhoja tuttuja vuosien vuosien takaa teatterista:)
  -Eeva

  Vastaa
  1. maria
   17.3.2014

   Kerron terkkuja! Ei vielä ehditty. Tutustun nyt! Kiitos vinkistä!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top