Lunta tai räntää – kenkäkaksoset Pomareissa

img_9635

En ole erikoisen innostunut lasten vaatetuksesta. En varsinkaan niin, että hössöttäisin tiettyjen brändien tai tyylisuuntien kimpussa. En jaksa myöskään selata syksyn trendejä tai kiinnostua uusista printeistä.

Minulle tärkeintä lasten vaatetuksessa olisi välttää keinokuituja (mikromuovi) ja PFC-yhdisteitä (ympäristölle ja terveydelle haitalliset kemikaalit). Mutta näiden molempien minulle tärkeiden periaatteiden noudattaminen on osoittautunut lähes mahdottomaksi ulkovaatteiden ja kenkien kohdalla.

Lapsille löytyisi toki sellaisia tyylikkäitä ”kaupunkitakkeja”, jotka on valmistettu villakankaasta. Mutta eihän kukaan lapsi sellaista hienosteluvaatetta suostu pukemaan päälleen! Cooleja, tavallisen lapsen vaatteen näköisiä, luonnonmateriaaleista valmistettuja ulkoiluvaatteita ei ole. Niinpä mennään tutuilta saaduilla ulkohousuilla ja untuvatakeilla.

Onneksi lasten vaatetuksessa on yksi lapsellinen asia, josta saan kuitenkin iloa. Se on sisarusten pukeminen samoihin vaatteisiin! Onneksi tämä on myös lasten mieleen. Monesti aamulla lapset valitsevat yhdessä samanlaiset vaatteet kouluun. Vaikka heillä on ikäeroa, heistä on hauskaa pukeutua samanlaisiin vaatteisiin. Nyt kun mietin, niin itseasiassa lapsilla on ollut tosia paljon samoja vaatteita.

img_9633

Kenkien kanssa pääsin kemikaalien osalta kompromissiin. Sain pohjoismaiselta kenkävalmistajalta, Pomarilta, lapsille nahkaiset talvikengät. Kengät ovat nahkaa (hyvä, ei keinokuitua), jonka lisäksi niissä on villasekoitevuori (plussaa villasta, miinusta keinokuidusta) jossa on Gore-tex-pinnoite (HUONO).

Kengät ovat olleet tosi hyvät ja uskomatonta, myös lapsille tosi mieluisat, vaikka ne eivät ole pinkit tai sähkönsiniset coolit-talvilenkkarit. Jo tämän talven aikana näissä on ehditty pelaamaan kenkälätkää, hyppimään lätäköissä, rämpimään lumessa ja tarpomaan tihkusateessa.

img_9638
*KUVIEN KENGÄT SAATU POMARILTA

Tiedän, että kuluttajat odottavat tuotteilta huikeita teknisiä ominaisuuksia, itse ostaisin nämä kengät ilman Gore-tex-pinnoitettakin.

Toisaalta, se taitaa olla lähes kaikissa kengissä, joten plussaa ehdottomasti siitä, että näissä kengissä on huomattavasti enemmän luonnonmateriaaleja kuin suurimmassa osassa lasten talvikenkiä. Talvikenkätarjontaa tarkkailleena heitän arvioni: 99% kengistä on 100% muovia.

Millaisissa kengissä teillä kuljetaan?

PS. Ehdit vielä osallistumaan tähän arvontaan!

6 Comments

 1. Äippä
  18.11.2016

  Miten olisi perinteiset huopikkaat?
  En ole omille lapsille testannut, sillä omasta lapsuudesta muistan varpaiden niissä palelleen. Mutta toisaalta olen kuullut myös, että olisivat tosi lämpimät.

  Vastaa
 2. Hanna
  18.11.2016

  Kengissä valitsen paljasjalkakengät aina kun mahdollista. Jalan kannalta paras ratkaisu. Googletapa soft star shoes. Käsintehtyjä nahkaisia paljasjalkakenkiä. Meillä ei noita vielä ole ollut, mutta monet niitä suosittelevat. Ei tarvis tehdä kompromisseja ?

  Vastaa
 3. Nimetön
  18.11.2016

  Oletko koskaan miettinyt että teettäisit lasten ulkoiluvaatteet? Kun materiaalit saa valita itse, on helpompi välttää ei toivottuja materiaaleja ja päästöjä.

  Vastaa
 4. Miia
  18.11.2016

  Eivät taida lapsille tehdä, mutta sellainen suomalainen kenkämerkki kuin Piqant kannattaa katsoa. Kengät ovat nahkaa lampaan turkisvuorella ja raakakumipohjalla.

  Vastaa
 5. Veera
  19.11.2016

  Suurin osa päiväkoti-ikäisistä näyttäisi talvisin kulkevan kotimaisissa Kuoma saappaissa.
  Niille voi antaa plussaa ainakin tuosta kotimaisuudesta, uskomattomasta kestävyydestä (kiertävät lapselta toiselle ja kestävät aina vaan) sekä yksinkertaisesta muotoilusta. Kesgät on helpoo lapsen itse pukea, niihin mahtuu leveydessäkin villasukka pienen jalan seuraksi ja moni haalarin lahjekin mahtuu vielä kengän suoran varren päälle.
  Omat lapseni ovat jo vuosia kulkeneet läpi etelä-Suomen talven Sorelin kumiteräississä bootseissa. Niiden etuna on kestävyys, irrallinen sisäkenkä (saa pesuun ja kuivumaan) sekä tuo kumiterä, jonka ansiosta aamuisin ei tarvitse vaivata päätään sillä, onko lämpötila plussan vai miinuksen puolella.

  Ps. Ulkovaatteiden tekemistä itse tai teettämistä luonnon materiaaleista suosittelen minäkin.

  Vastaa
 6. Sanni
  2.1.2017

  http://www.toysankenkatehdas.fi/fi/catalog/8

  Itsellä talvikenkinä huopalapikkaat, on muuten lämpimät ja vettäkin kestää! Parhaat talvikengät ikinä 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top