Syysloman ensimmäinen päivä. Siis pojan ensimmäinen loma leikkikoulusta. Alku oli vaikea, mutta nyt poika viihtyy hyvin. He leipovat, askartelevat, harjoittelevat kirjaimia. Ja mikä uskomattominta, poika ymmärtää, puhuu ja laulaa ranskaksi!
Minäkin hyödyn leikkikoulusta: joka päivä odotan, että tapaan pojan koulukavereiden äidit ennen ja jälkeen koulupäivän. Olen saanut heistä hyviä ystäviä.
Mutta nyt lomaillaan, kun käsketään. Tavoitteita syyslomalle on.
Syysloman ohjelmavaihtoehtoja:
- Linnanmäen valokarnevaali
- Sirkus Finlandia
- sienestysretki (metsässä)
- retki siideritilalle
- uimaan
- ratsastamaan
- Fingerpori-näytelmä uudelleen
- ravintolaillallinen ilman lapsia
Sitten teksti, jonka julkaisua olen kärsivällisesti päivystänyt Hesaria lukiessani:
”Homeloukosta puhuttaessa herää mielikuva rämästä rintamamiestalosta. Todellisuudessa kaupunkilaisetkin kärsivät kosteusvaurioista johtuvista sisäilmaongelmista. Nämä kaupunkilaiset, kuten monet opettajat, ovat sairaslomilla ja käyvät lääkärissä hakemassa apua muun muassa hengitys- tai autoimmuunisairauksiin.
Julkisten tilojen sisäilmaongelmien toteaminen ja korjaaminen kuuluu kaupungille. Kaupungin päättäjien tulee ottaa sisäilmaongelmat vakavasti. Homeongleman selvitessä päiväkodille tai koululle täytyy löytää korvaavat tilat nopeasti. Vaihtoehtona on antaa homeen nujertaa lasten ja nuorten terveys.
Taloyhtiöissä vastuu kuuluu kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle. Tilanne menee usein näin: Asukas ilmoittaa epäilyksestään taloyhtiölle. Kun taloyhtiön lähettämä nuori kloppi ehtii paikalle, vesivahingon kokeneet rakenteet ovat jo kuivuneet. Kloppi naurahteelee: “Home ei kasva betonissa”, “Kuiva home ei ole vaarallista”. Väittämät eivät pidä paikkaansa. Taloyhtiön säästäessä korjauksissa, homevaurion aiheuttamat terveyskustannukset menevät kaupungin piikkiin.
Helsingin kaupunki tarvitsee lisää rakennusterveysasiantuntijoita selvittämään homeongelmia. Terveyskeskuslääkärit tulee kouluttaa tunnistamaan homemikrobeista johtuva sairastelu. Lääkäri voi olla ensimmäinen, joka tulee ajatelleksi potilaan kotona, töissä tai työpaikan rakenteissa muhivaa kuntataloutta rasittavaa mikrobipaukkua.
Homekoulujen ja -päiväkotien korjauspäätösten edessä tulee laskea tarkkaan, onko edullisempaa rakentaa uudet tilat perusteellisen ja kalliin homekorjauksen sijaan. Huonosti tehdystä korjauksesta seuraa lisää rakennus- ja terveydenhoitokuluja.
Maria Nordin (vihr.)
arkkitehti SAFA
Helsinki”
Tällaista tänään. Nyt en voi istua enää hetkeäkään. Olin eilen ensimmäisellä ratsastustunnilla pitkästä aikaa. Tänään on takapuoli hieman, öö, kipeä.
14.10.2012
Hyvä kirjoitus! Tämä on varmaan sellainen asia, mihin ei kiinnitä huomiota ennen kuin itse (tai joku lähimmäinen) sille altistuu! Tuttuni lapset oireilevat koko ajan nyt uuteen asuntoon muuton jälkeen ja perhe epäilee hometta – saa nähdä tehdäänkö asialle mitään, kaupungin talo kyseessä. Itsellä oli koko ala-aste aivan järkyttävä nuha ja oireilua! En koskaan ajatellut sen voivan johtua homeesta, eihän lapsi tiedä!
14.10.2012
Hei! Voisitko kertoa lisää tuosta siideritilasta? Kuullostaa tosi hauskalta!
16.10.2012
Ei vielä olla päästy listalla siideritilalle. Pojan koulu järjesti sinne retken, mutta en pääsyt mukaan, siitä innostus vierailuun. Netistä löytyy Ciderberg -nimeltään.
15.10.2012
Erittäin pätevä tuo kirjoituksesi. Etenkin täällä yliopistolla on paljon oireilevaa henkilökuntaa, joka tuntuvat olevan ikuisella antibioottikuurilla. Asiaan ei kuitenkaan puututa, eikä sitä haluta edes tutkia, koska remontista tulisi muka enemmän kustannuksia kuin sairastelevasta henkilökunnasta. Omaa sairastumista odotellessa…
16.10.2012
Huh, näitä tarinoita on niin paljon. Ihan järkyttävää. Tänään juttelin lastenklinikalla työskentelevän lastenlääkärin kanssa. Hän kuvaili sairaalan tilannetta sanoilla ”katastrofi”, ”kamala” ja ”hirveä”. Mitäs siihen lisäämään?
Yrittäkää saada äänenne kuuluviin! Ei ole oikein, että työpaikka vie työkyvyn. Voimia taistoon!
17.10.2012
Maria, kirjoita se positiivisuuspostaus,jota pyytelin joskus aikoinaan:)) Sitä innolla odotellen!
18.10.2012
Kirjoitan, vaan nyt ei ehkä ole paras hetki… Hohhhoijaa.