Kemikaalipihit kauneudenhoitorutiinit

IMG_3494Sanoin aika kovasti kosmetiikkateollisuutta kohtaan edellisessä tekstissäni. Olen varsin radikaali tässä asiassa. Ja olen edelleen sitä mieltä, että turha on turhaa.
Meikkaan juhliin vain pikkuriikkisen ja silloinkin tuotteilla, joiden ainesosiin olen tarkkaan perehtynyt. Ennen kuin puristan tuubia, katsastan tuotteen ainesosat ja pohdin riskit.
Joidenkin mielestä on varmasti ahdistava ajatus, minusta ei ollenkaan. Minulle tietoisen riskin ottaminen tuntuu paljon mukavammalta kuin ihan holtiton läträäminen. Siksi olenkin ollut niin innoissani siitä, että olen saanut valita Safkanettiin vain sellaisia kosmetiikkatuotteita, joita voin oikeasti suositella. Onneksi hyviä, ja erinomaisia vaihtoehtoja löytyy nykyään paljon!
Päivittäinen ihonhoitorutiinini on kasvojen puhdistus MeineBase-suolalla ja sen jälkeen suihkuttelen kasvoille ruusuvettä. Puhdistan kasvot yleensä vain iltaisin, koska uskon että ihon oma rasva on paras suoja kasvoille päivän ajan. En siis nykyään oikeastaan käytä ollenkaan rasvoja tai voiteita.
Olikin todella kiinostavaa tavata kesän alussa kosmetologi Eila Hellgren, joka on jo vuosia puhunut siitä, miten suurin osa kasvo- ja vartalovoiteista on turhia, ellei jopa haitallisia iholle. Hellgrenin sanoin iho nimittäin toimii myös munuaisten jatkeena: ylimääräiset hapot, jotka eivät kykene poistumaan munuaisten ja virtsan kautta, poistuvat ihon kautta. Kosteusvoiteen käyttäminen voi haitata tätä ihon eritystoimintaa ja johtaa siihen, että hapot muodostuvat epäpuhtauksiksi ja kertyvät kehoon, mistä voi seurata monenlaisia terveysongelmia.
Mitä sitten käytän?

PÄIVITTÄINEN IHONHOITORUTIININI

IMG_3482

SUOLA

Puhdistan kasvot emäksisellä suolalla. Kostutan kasvot ja liotan kämmenten välissä pienen ripauksen suolaa ja pyörittelen sen hellästi kasvojen, kaulan ja dekolteen iholle. Rakeet sulavat nopeasti joten suola ei hankaa.
MeineBase -suolalla poistan myös hellävaraisesti meikit. Nestemäisiä puhdistusaineita, geelejä ja saippuoita vältän sillä ne sisältävät ihoa kuivattavia aineita. Lähes poikkeuksetta nestemäiset puhdistusaineet sisältävät säilöntäaineita sekä muita lisäaineita, jopa muoveja, joita haluan välttää. Osaa vältän sillä en halua kuormittaa kehoani tai sen herkkää mikrobistoa, osaa sillä en halua kuormittaa ympäristöä.
Emäksinen suola neutraloi pinnan pH:ta ja tehostaa näin happojen poistumista kehosta.

Ihomme pH on happamoitunut eikä se ole hyvä juttu

Eila Hellgren kertoi todella kiinnostavan faktan ihon pH:sta. Kun hän opiskeli kosmetologiksi 60-luvulla, ihmisten ihon keskimääräinen pH oli 6,5. Muutamassa vuosikymmenessä ihmisten ihon pH oli happamoitunut jo lähemmäs 5:en ja nyt normaalina pidetään kun pH on 3 – 5,5, mikä on varsin hapan.
Vaikka ihmisten ihon keskimääräinen pH on nykyään hapan, ei se tarkoita että se olisi hyvä tai terveyttä edistävä asia! Ihojemme pH:n happamoituminen johtuu monista syistä: ilmansaasteista, stressistä, anaerobisen liikunnan harrastamisesta, siitä että syömme enemmmän lihaa ja lisäaineita ja niin edelleen. (Tästä ihon pH asiasta pitääkin kirjoittaa kokonainen postaus!)
IMG_3483

KUKKAISVESI

Kasvovetenä käytän kukkaisvettä, yleensä ruusuvettä, jossa ei ole muita ainesosia kuten vettä tai säilöntäaineita. Viimeaikoina suosikiksi on noussut luomulaatuinen ruusuvesi. Pari vuotta sitten käytin kasvovetenä ruokakaupasta ostettavaa leivonnaisten maustamiseen tarkoitettua appelsiininkukka- tai ruusuvettä.
Suihkuttelen ruusuvettä kasvoille ja joskus vartalollekin pitkin päivää. Käytän ruusuvettä myös mineraalimeikin päälle. Se syventää sävyä ja antaa kauniin hehkun.
IMG_3488

ÖLJY

Jos haluan hemmotella tai erityisesti hoitaa ihoani, käytän öljyjä. Ja nyt jok’ikinen joka vikisee, ettei voi laitta öljyä koska iho on rasvainen kuuntelee tämän:  MINULLA ON MAAILMAN RASVAISIN IHO. Tai ainakin oli. Ja hiukset! Mutta ongelma on korjaantunut huomattavasti tämän rutiinini avulla. Olen käyttänyt iholle muun muassa kookosöljyä ja arganöljyä, mutta yksi uusimmista suosikeistani on ruusunmarjaöjy.
IMG_3492
Miltä kauneudenhoitorutiinini sinusta kuulostavat? Uskaltaisitko kokeilla?
Päivitetty 16.8.2017

40 Comments

 1. Serafiina
  4.9.2015

  Kiitos postauksesta, olenkin kaipaillut vinkkejä ihon hoitoon. Käytätkö mitä öljyjä sisäisesti? Osaatko sanoa, mitkä olisivat parhaita?

  Vastaa
  1. maria
   4.9.2015

   Sisäisesti menee päivittäin oliiviöljyä ja kookosöljyä. Joskus myös hamppuoljyä. Voita tosiaan en voi käyttää. Ajattelin kyllä kokeilla sopisiko ghee minulle.

   Vastaa
 2. Anna
  4.9.2015

  Minuakin itse asiassa kiinnostaa juuri tuo öljyjen käyttö sisäisesti, kun netti pursuaa mitä erilaisimpia ja ristiriitaisiakin tutkimustuloksia aiheesta. Käytätkö öljyä nimenomaan ruoanlaitossa vai ihan öljylisänä?

  Vastaa
  1. maria
   4.9.2015

   En käytä lisiä. Ruuanlaitossa öljyä menee litra viikossa. Eli espanjalaiseen / eteläeurooppalaiseen tapaan käytetään. Paistan kaiken öliiviöljyssä ja laitan vielä annoksen päälle lorauksen.

   Vastaa
   1. Anna
    4.9.2015

    Voisi itsekin tuo oliiviöljyä alkaa vähän reilummalla otteella käyttää! Tosiaan kun olen tämän gluteenittoman kauden aikana laihtunut niin kovin paljon…

   2. maria
    4.9.2015

    Rasvat on tosi tärkeitä! Öljyä ei kannata säästellä.

   3. hannakai
    4.9.2015

    Mitä oliiviöljyä käytät paistamiseen? Neitsytöljyä vai tavallista?

   4. maria
    4.9.2015

    Yleensä tavallista paistamiseen ja neitsytöljyä ruuan päälle. Mutta jos tavallinen on loppu, niin paistan vaikka neitsytoliviiöljyssä. Ja luomua lasipuollosta! Rasvaan liukenee muovikemikaaleja, joten muovipulloja vältän.

 3. Jutta
  4.9.2015

  Öljyt ovat kyllä rasvaisen ihon pelastus! Olen itse käyttänyt avokadoöljyä johon lisään ihoa hoitavia eteerisä luomuöljytippoja ja iho kyllä kiittää.
  Teen myös päivittäin iholleni öljypesun (hierotaan öljyä kostutetulle naamalle ja pyyhitään pois), avokadoöljyllä. Tämän jälkeen puhdistan ihon juurikin samoilla kukkavesillä sekä konjac ihonhoitosienellä.
  Siihen vielä öljyä päälle ja muuta ei tarvitse.
  Juuri tuo öljyllä läträäminen on kyllä hillinnyt ihon rasvoittumista hurjasti. 🙂
  Oikeastaan vasta tämä kaiken turhan kosmetiikaan (+sokerin, gluteiini ja maidon) pois jättäminen sai mun ihon voimaan hyvin. Voi mitä rahoja tuhlasinkaan ihotautilääkäreihin ja mitä myrkkyjä sitä tuli teininä syötyä aivan turhaan. Olisipa ollut silloin kykyä vähän kyseenalaistaa sitä ”helppoa” ratkaisua, eli pilleriä.

  Vastaa
  1. maria
   4.9.2015

   No täysin sama fiilis. Ärsyttää, että tuli syötyä niin montaa eri antibioottia yms lääkettä täysin turhaan. Voi kun joku lääkäri olisi osannut neuvoa toimivat ohjeet. Sienestä en ole kuullutkaan!

   Vastaa
   1. Pauliina
    4.9.2015

    Konjac-sieniä on eri ihotyypeille ja niitä löytyy mm. täältä http://kauppa.ruohonjuuri.fi/kasvosieni-rasvaiselle-iholle-/KONJAC-6940800200108/dp

   2. maria
    5.9.2015

    Kiinnostavaa.

   3. Milla
    7.9.2015

    Olen niin tympääntynyt ns. koululääketieteeseen…muistuttaa nämä kommenttinne taas.. Itse söin lähes kymmenen vuotta erilaisia allergialääkkeitä sekä nieltynä että nenään suihkutettuna, kunnes vuosien jälkeen itse oivalsin että kosmeettiset aineet aiheuttavat kutinaa ja vuotoa. Kukaan lääkäri ei missään vaiheessa ohjannut, keskustellut, kertonut, että muitakin yliherkkyysoireita on olemassa jotka aiheuttavat voimakkaan allergian tapaisia oireita kuin klassiset heinät ym. Eivät he sitä tunnu tietävän itsekään. Ehkä kosmetiikkateollisuuttakin veemäisempi ala on lääketeollisuus. Todellinen kirosana. Maria kirjoitapa aiheesta jotain näkökulmia tai kokemuksiasi joskus.

 4. Nimetön
  4.9.2015

  Loistava postaus. Olen pikkuhiljaa myös herännyt välttämään turhia kemikaaleja ja tästä sai hyviä vinkkejä. Ja etenkin tuo, ettei öljyjen kanssa kannata käyttää saippuaa oli hyvä vinkki. Olenkin ihmetellyt, miksi iho tuntuu kuivemmalta kuin ennen öljyjen käyttöä, mutta selitys voikin siis olla tuon saippua jolla kasvoja pesen.. Kiitos. Odottelen innolla hiustenpesusta juttua. 🙂

  Vastaa
  1. maria
   5.9.2015

   Kiitos. Täällä nytkin ”tökötit” päässä.

   Vastaa
 5. Ii
  5.9.2015

  Moi Maria! Sanot käyttäväsi paljon oliiviöljyä ruuanlaitossa, mitä merkkiä suosittelet? Haluiaisin itse vaihtelua, olen käyttänyt kookosöljyä jo pitkään, koska se on niin kätevä hyvän säilyvyyden ja maun kannalta. Yhden purkin olen aikoineen ostanut oliiviöljyä, mutta se maku, ei ollut hyvä. Olen kuullut että oliiviöljyissä on paljon maku ja laatueroja, joten mikä ois hyvä?

  Vastaa
  1. maria
   5.9.2015

   Merkillä ei ole niinkään väliä, mikä vaan luomu ja lasipullossa menee. On kiva vaihdella merkkiä. Nyt meillä on menossa toinen pullo Emile Noël -öljyä, jota ostin Ruohonjuuresta, oli elokuun aletuote. Oliiviöljy säilyy kuukausia.

   Vastaa
 6. Mellie
  5.9.2015

  Hei,
  Aivan ihania vinkkejä sinulla tässä kirjoituksessa. Itse aloitin matkani kohti kosmetiikkavapaata elämää luopumalla sampoosta. Tässä tarinaa siitä miten se sai alkunsa
  https://letmegoorganic.wordpress.com/2015/08/06/no-poo-eli-sampoo-vapaa-hiustenpesu-mihin-kaikkeen-luomukananmuna-pystyy/
  Muuten luotan kehon rasvauksessa shea voihin ja ihon kuorintaan paraskeino on oliiviöly ja kahvinpurut!
  T. Mellie

  Vastaa
  1. maria
   5.9.2015

   Kiitos, shea-voita en ole ikinä kokeillut. Kyynärpäät on ainoa paikka, jota joskus saatan rasvata. Minäkin kokeilin kananmunan keltuaista, se toimi aika hyvin.

   Vastaa
 7. skribentti
  5.9.2015

  Mä meikkaan ehkä pari kertaa viikossa, ja meikit pesen samalla millä muutenkin aamuin illoin ihoni eli kookosöljyllä (tietty luomu kylmäpuristettu). Ihoa kuorin kookosöljy + kahvinpurut-kombolla.
  Vinkkinä oliiviöljyksi edellä kysyjille antaisin Memmas Knossos Luomu Ekstra Neitsyt Oliiviöljyn. On hinta-laatusuhteeltaan hyvä, jos ei halua tosi paljon rahallisesti panostaa.
  Ja ruuanlaitossa vannon myös gheen nimeen, kuten aiempaan postaukseesi taisin kirjoitella jo 🙂

  Vastaa
  1. maria
   5.9.2015

   Kiitti vinkeistä! Kokeilen, niin öljyä kuin gheetä!

   Vastaa
 8. Camilla
  5.9.2015

  Tää oli kiva postaus. Mäkin käytän koko ajan enemmän näitä vaihtoehtoisia tapoja. Kookosöljyä, suolaa ja kahvipuruja:)

  Vastaa
 9. Nana
  5.9.2015

  Pitääpä testata tuo suola 🙂

  Vastaa
 10. peppilotta
  5.9.2015

  Tosi kiva postaus! Tästä sai paljon hyviä vinkkejä. Olen jo katsonut paljon rasvoja ym mömmöjä vaihtoehtoisiin tuotteisiin.

  Vastaa
 11. Anne
  7.9.2015

  Jaan täysin ideologiasi ja olen ystävän kanssa perustanut facebookiin sivuston luonnonmukainen kosmetiikka. Parempi nimi olisi kotikosmetiikka, sillä haluamme tuoda esiin, että ihoaan voi hoitaa helpoiten ja turvallisimmin ruokakaapin sisällöllä. Olen jakanut sivustolla brasilialaisen hiustenpesu testin eri aineilla. Kannattaa vilaista, jos on kiinnostunut shampoottomasta pesusta. Sivusto on vasta aluillaan, mutta toivoisin siitä foorumia helppojen luomu kauneudenhoitovinkkien jakoon, sillä kiinnostus on selvästi lisääntymässä. Olemme myös järjestäneet kursseja yksinkertaisten vedettömien voiteiden tekemisestä. Tervetuloa osallistumaan, sivusto on julkinen.

  Vastaa
  1. maria
   7.9.2015

   Kiva, liityn ryhmään! Ja tulen mielelläni teidän kurssille joku kerta. Shampoonkorvikkeet kiinnostaa todella. Olen nyt kokeillut jo tosi monta eri vaihtoehtoa.

   Vastaa
 12. Pamela
  9.9.2015

  Heippa Maria!
  Voisitko koota sellaisen ”näin voit alkaa helposti kemikaalipihiksi”-koostepostauksen? Eli listaisit siihen ytimekkäästi mitä tuotteita käytät naaman/hiusten yms. hoitoon, ja jos käytät jotain meikkejä/tuotteita annatko tuotesuosituksia (tai mitä ei ainakaan kannata käyttää, esim. Niitä pahimpia ”myrkkyjä” niissä.) Olisin kauhean kiinnostunut! 🙂

  Vastaa
  1. maria
   10.9.2015

   Kiitos ehdotuksesta!
   Tässä melkeinpä oli kaikki, mitä käytän… Ok, tietty myös hammastahna, käsisaippua ja hiustenpesuaine pitää olla.
   Yritän vielä kiteyttää asian!

   Vastaa
 13. Marjut Langefeld
  15.9.2015

  Ihana juttu 🙂 Monia uusia vinkkejä taas minullekin! Käytän meidän luomuoliiviöljyä meikinpoistoon (sillä saa jopa vedenkestävätkin lähtemään!) sekä luomuoliiöljyä kahvinporojen kera kasvojen kuorintaan (sen kun antaa vähän vaikuttaa, niin saa samalla myös rusketusta) ja muutenkin ihon hoitoon. Ja koska tuo kylmäpuristettu luomuoliiviöljy on niin terveellistä, käytän sitä tietysti myös sisäiseen ihon ja elimistön hoitoon juomalla joka päivä pienen snapsilasillisen sitä. Käytän sitä myös ruuanlaittoon 🙂
  t. Marjut Langefeld / Weinwelt Langefeld

  Vastaa
 14. Nimetön
  18.9.2015

  Ruokaöljyllä saa myös lasten hiuksista purukumin irti…..

  Vastaa
 15. Mira
  29.9.2015

  Itse käyn avannossa uimassa ja pukuhuoneessa vanhat konkarit aina sanoo että anna meriveden kuivua iholle. Mielestäni ihoni ei ole ollut enää niin kuiva avantouinnin aloittamisen jälkeen, voisiko johtua juuri meriveden suolasta? Aion kyllä kokeilla kasvoillekin jatkossa 🙂

  Vastaa
  1. maria
   29.9.2015

   Varmasti hyvä, mutta mutta. Itseäni ikävä kyllä ällöttää jättää merivesi iholle (vaikka kyllä niin myös teen). Merivedessä on paljon hyvää (suolaa ja jodia), mutta myös paljon pahaa. Siis saasteita ja kemikaalijäämiä. Yök.

   Vastaa
 16. Piia
  12.10.2015

  Hei Maria! Aivan mahtava tämä sinun blogi. Teetkö itse makadamiapähkinänsiemen- ja manteliöljyn sekoitusta vai ostatko sen jostain?

  Vastaa
 17. Malin
  16.8.2017

  Haluaisin niin käyttää kyseisiä tuotteita ja tyylejä hoitaa ihoani, mutta minulla on todella herkkä ja kuiva iho. Kaikki pesuaineet jossa esim. suolaa tai tuhdimpia aineita kuivattaa paljon ja ainoa helpotus on rasva. En ole löytänyt sopivaa öljyä joka imeytyisi eikä jää pinnalle.
  Mitään vinkkejä että mitä pitäisi/voisi käyttää?

  Vastaa
  1. Maria
   21.8.2017

   Öljyn tehtävä ei ole imeytyä ihoon. Öljyn tehtävä on estää ihosoluissa olevan nesteen haihtuminen ilmaan. Ihosoluihin imeytyy neste, eli mieluiten jokin soluille sopiva neste, joka ei sisällä säilöntäaineita. Itse käytän luomulaatuista ruusuvettä. Eli sitä kannattaa suihkia kasvoille reilusti ennen öljyn laittamista.

   Vastaa
 18. Noora
  17.8.2017

  Moikka! Osaatko antaa vinkkejä rasvoittuvalle päänahalle, miten saisi hillittyä?

  Vastaa
  1. Maria
   21.8.2017

   Itselläni oli ennen todella rasvoittuva päänahka. Paras apu on ollut MeineBase suola. Nyt olen testannut Flow kosmetiikan palasaippuoita ja myös ne ovat hillinneet rasvoittumista. Nykyään riittää kun pesen hiukset pari kertaa viikossa (ennen hiukset olivat jo iltapäivällä aivan rasvaiset jos olin aamulla pessyt).

   Vastaa
 19. Mirja
  20.8.2017

  Minunkin yli-rasvainen hilseilevä iho muuttunut normaaliksi kun aloitin öljypuhdistuksen ja kasvoöljyjen käytön. TOIMII ? #öljyämeikinalle

  Vastaa
 20. Madde
  6.3.2018

  Yritin googletella, mutta en ainakaan oikein löytänyt kiinnostavia vinkkejä. Haluaisinkin tietää, millaisia voiteita ja pesuaineita käytät lasten iholle? Entäs tulevalle vauvalle? Mikä voisi olla vauvan kuivan ihon luonnollinen kosteuttaja?

  Vastaa
  1. Maria
   6.3.2018

   Ainoa, mitä käytetään on palasaippua, ehkä kerran kuussa tai harvemmin hiusten pesuun. Ja kylpyveteen MeineBase -suola. Mitään kosteusvoiteita yms ei käytetä. Ei myöskään vauvalle muuta kuin MeineBasea ja palasaippuaa. Kun käyttää näitä, ei iho kuivukaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top