”On väärin juhlistaa merkkipäivää haineväkeiton äärellä.”
Haiasiaa tutkiessani olen törmännyt lukuisiin blogikirjoituksiin, joissa kauhistellaan haineväteollisuuden raakuutta. Myös bodareiden suosimalla muskleforum-sivustolla joku kehotti välttämään haineväkeiton syömistä ulkomailla. Kauhisteltu haineväkauppa perustuu hainevien pyyntitapaan, jossa evät leikataan irti ja hitaasti leikkaushaavoihinsa kuoleva hai heitetään mereen kuolemaan. Kyseinen menetelmä shark fining on hiljattain kielletty EU:ssa – ainakin paperilla. Kielto ei kuitenkaan vähennä haiden lahtaamista. Haita tapetaan aivan yhtä paljon kuin ennenkin, sillä me syömme niitä.
Länsimaalaisten tekopyhyys kuultaa läpi. Kauhistellaan haineväkeiton syömistä kaukomailla, mutta suljetaan silmät siltä, mikä tapahtuu aivan silmiemme alla. Tiesitkö, että kätemme sekä lemmikkiemme tassut ovat kyynärpäihin asti hain veressä?
Tuttavani sekä äitini näki haista kertovan näyttelyn Monacossa ja toi minulle tuliaisena karuja faktoja.
Kuva Arto Sivonen
Tuliaisfaktoja hainäyttelystä:
- Ihminen tappaa vuosittain yli 100 miljoonaa haita
- 90% maailman merien hailajien kannoista on hävinnyt liikapyynnin seurauksena
- Haineviä syödään Aasiassa, muita haista valmistettuja tuotteita syödään tonneittain Euroopassa ja muualla maailmassa
- Monissa EU-maissa syödään hainlihaa (eniten Espanjassa ja Italiassa)
- EU on maailman suurin haituotteiden kauppakumppani, ja se vastaa 56% kaikesta haituotteiden tuonnista ja 36% maailmanlaajuisesta viennistä.
- Hainevät ovat myös hain rustoa
- EU ja Yhdysvallat ovat kieltäneet haineväkaupan, joka perustuu pyyntitapaan, jossa evät leikataan irti elävästä eläimestä ja kuoleva haavoitettu eläin heitetään mereen kuolemaan.
- Valvonnan järjestäminen on kuitenkin vaikeaa, sillä pyynti tapahtuu avomerellä, tuhansien kilometrien päässä valvovien silmien alta.
Hainrustotuotteet
Moni ajattelee, että haita voi suojella vain välttämällä hainlihan tai haineväkeiton syömistä. WWF:kin suosittelee välttämään haita kalatiskillä. Menu kannattaakin syynätä huolella Aasiassa, Espanjassa ja Italiassa matkaillessa. Hainliha on itseasiassa epäterveellistäkin, sillä se sisältää elohopeaa moninkerroin muihin kaloihin verrattuna.
Eläintenoikeuksista paasaava koiraharrastaja, bodari sekä homeisessa rintamamiestalossa asuva mummo ovat vaarassa tukea haiden massatuhoa. Ja todella moni suomalainen on jo antanut euronsa haiden joukkotuholle. Yksi kasvonsa hainrustolle antanut ikiliikkuja on kansan rakastama Aira Samulin.
Monet ravintolisät ja luontaistuotteet sisältävät hainrustoa. Luontaistuotekauppojen nettisivuilla on myynnissä kymmenittäin erilaisia hainrustoa sisältäviä tuotteita. Haita sisältäviä tuotteita markkinoidaan etenkin aktiivisesti liikkuville, nivelongelmista kärsiville sekä eläimille.
Itsekin olen kerran sortunut ostamaan hainrustoa sisältävää tuotetta, kun kärsin nivelkivuista homeisessa rintamamiestalossa asuessani. Jokin hälytyskello kyllä vaimeasti kumisi, kulauttaessani hainrustoa kurkkuuni. Mutta kun lääketiede ei auta, sitä takertuu helposti huuhaaseen. Tällä kokemuksella suosittelen oudoista nivelkivuista kärsiville sisäilman tai kodin rakenteiden tutkimista luontaistuotteiden ja ravintolisien sijaan.
Kondroitiinisulfaatti, rustohydrolysaatti ja glukosamiini
Ikävä kyllä myös sellaiset tuotteet, joiden tuoteselosteessa ei ole mainintaa hainrustosta saattavat sisältää haita. Hainrusto sisältää kodroidisulfaattia ja glukosamiiniä. Kondroidisulfaattia valmistetaan erityisesti naudan sekä hain rustosta. Hain tukiranka on kauttaaltaan rustoa, joten yhdessä haissa on enemmän rustoa kuin naudassa. Hainruho on siis oiva raaka-aine konrdoidisulfaatin valmistukselle.
Huomasin, että myös monissa eläimille tarkoitetuissa tuotteissa hainrusto on piilotettu kondroitiinisulfaatti tai rustohydrolysaatti -nimen taakse. Ehkä syynä on se, eläinharrastajat ovat valveutuneempia eläinten oikeuksista, eikä tuotetta ostettaisi mirrille, mustille tai hoitohevoselle, jos tuotteen kerrottaisin sisältävän hainrustoa.
Löysin myös tuotteita, joiden ainesosaluettelossa mainitaan ainesosa ”rustokaloista peräisin oleva rustohydrolysaatti”. Kappas vaan, hait kuuluvat rustokalojen ryhmään. Haiden ruhot ja evät prosessoidaan niin, että on mahdotonta sanoa, miten hai on pyydetty ja onko joukossa uhanalaisia hailajeja.
Löysin muutamia tuotteita, joissa on kuitenkin merkintä ei-eläinperäisestä glukosamiinistä. Glukosamiiniä voidaan siis tuottaa myös synteettisesti Aspergillus niger -homeen avulla. Glukosamiiniä käytetään myös lääkkeissä, mutta välttämätöntä hainpyynti ei siis ole.
Kondroitiinisulfaatin, rustohydrolysaatin tai glukosamiinin alkuperää ei kuitenkaan tarvitse kertoa kuluttajalle.
Epäreilua uskomustiedettä
Hainruston on väitetty auttavan nivelongelmaisia, tämä taitaa kuitenkin olla luontaistuotekauppiaiden ja huuhaa-markkinoijien märkä päiväuni. Monet tutkimukset toteavat, ettei hainrustolla ole todellisia vaikutuksia. Yksi sitkeästi levinnyt huhu on, etteivät hait sairasta syöpää, sillä hait ovat rustoa. Itsekin muistan ihmetelleeni tätä somessa levinnyttä huhua vuosia sitten. Väite on kuitenkin valetta, hailla on todettu useita eri syöpiä (kiitos ympäristömyrkyt tästäkin). Syöpäjärjestöt ovatkin sanoutuneet irti haihituotteisiin liittyvistä uskomuksista. Siksi tuntuu hullulta, että haituotteita myydään jopa apteekissa!
Huuhaa on vain yksi puoli asiaa. Hainrustoa sisältävien tuotteiden käyttäminen tai syöttäminen koiralle, kissalle tai hevoselle ylläpitää epäeettistä ja raakaa haineväkauppaa sekä merten ekosysteemien rappiota.
Eräs nettikauppa (lähes kaikki luontaistuotekaupat myyvät hainrustotuotteita) vastasi asiakkaan palautteeseen näin:
Kiitos palautteestasi.
Hainrusto sekoitetaan hyvin usein hain eviin. Eväpyynti onkin todellista eläinrääkkäystä, kun hait ensin kalastetaan, sitten poistetaan evät ja tämän jälkeen heitetään takaisin mereen. Eväpyynti on kiellettyä kansainvälisesti, mutta valitettavasti tätä edelleen tehdään.
Hainrustotuotteissa käytetään kuitenkin nimenkin mukaisesti haiden rustoja, ei haiden eviä. Haiden rusto saadaan sen tukirangasta. Haita kalastaessa tämä rustoaines menisi suurimmaksi perkuujätteisiin, jos siitä ei valmistettaisi hainrustojauhetta ja näin hyötykäytetään edelleen. Pyydetyistä haista käytetään siis muitakin osia, kuten liha ravinnoksi ja maksan runsaasta öljymäärästä saadaan ravintolisiä, lääkkeiden raaka-aineita jne. Haiden ruston käyttö siis edesauttaa eri ruhonosien käyttöä, eikä näin ollen mene niin paljon hukkaan, kun haita joka tapauksessa ruoaksi kalastettaisiin, vaikka rustoa siitä ei hyötykäytettäisikään.
Tämä vastaushan juuri kiteyttää ongelman! (Itseasiassa myös haiden evät ovat rustoa.) Suurimmat maailman vesiä kyntävät kalastusalukset ovat Eurooppalaisia, Espanjalaisia erityisesti. Alusten tarkoitus on pyytää tonnikaloja isosilmäisillä verkoilla, mutta haita (ja kilpikonnia ja delfiinejä) jää verkkoihin sivutuotteena.
EU on täsmentänyt haineväkaupan kieltoa ja kieltänyt hainevien ja ruhojen erottamisen aluksella. Osaset tuodaan prosessoitavaksi, arvokkaat hainevät viedään Kiinaan, loput hairuumiista tuodaan Eurooppaan lääke- ja luontaistuoteteollisuuden tarpeisiin.
Tarttui verkkoon, mitä vaan kalastajan kannalta on hyvä, että roskakala käy kaupaksi – ja luontaistuoteteollisuus ja lemmikkien lisäravinneteollisuus edesauttavat tätä. EU:n hain evien leikkaamiskiellossa on lähinnä kyse siitä, että länsimainen, sivistynyt kuluttaja saa mielenrauhan ja voi ummistaa silmänsä arveluttavalle liiketoiminnalle, haituoteteollisuudelle.
VINKKEJÄ
- Boikotoi kauppoja, joissa myydään hainrustotuotteita. Ilmoita tästä kauppiaallekin!
- Älä osta tuotetta, jossa on hainrustoa
- Älä osta tuotetta, jossa ei ole mainittu kondroitiinin, kondroidisulfaatin, rustohydrolysaatin tai glukosamiinin alkuperää
- Älä syö haineväkeittoa
- Älä syö hainlihaa
- Älä syö tonnikalaa
Tsekkaapa lääkekaappisi, onko siellä haita sisältäviä tuotteita? Yllätyitkö? Olisitko ostanut tuotetta, jos olisi lukenut tämän jutun ensin?
6.9.2015
Unohtui että tonnikalaa ei saa syödä, jos haluaa suojella haita.
6.9.2015
Koirani rupesi ontumaan keväällä todella pahasti, hyppi loppujen lopuksi kolmella jalalla. Eläinlääkäri sanoi röntgenkuvaa katsellessa, että minun pitäisi antaa tehdä eutanasia, koska on niin huonot lonkat.
Olin jo aloittanut koiralle lähiöljyn ja koiran ravintolisän antamisen, joka sisältää glukosamiinia, kondroitiinsulfaattia yms.
Vaihdoin tosin tuotteen kahden paketin jälkeen ihmisten glukosamiini-valmisteeseen. Koira ei enää hypi kolmella jalalla, eikä onnu juurikaan edes 2,7 kilsan lenkin jälkeen, jolle on minut väkisin vetänyt. Ravintolisän teho on siis ollut uskamaton.
En todellakaan lopeta valmisteen syöttämistä haiden takia. Päinvastoin, alan syödä sitä myös itse. Pidän koiraani ja ihmisiä tärkeämpänä kouin haita.
6.9.2015
Ymmärrän ajatuksesi. Mutta mitä käy ihmisille kun valtameret tyhjenevät kalasta? Glukosamiiniä saa myös synteettisenä, se on aivan yhtä tehokasta.
7.9.2015
Luulenpa, että merien saastuminen on se, mikä tyhjentää ne kaloista sun muista elävistä…
7.9.2015
Saastuminen on yksi syy, tutkimusten mukaan kuitenkin riistokalastus on kalakannoille sitäkin pahempi. http://yle.fi/uutiset/maailman_ruokapaiva_muistuttaa_nalkaongelmasta/5149649
6.9.2015
Itse olen saanut ihan reseptillä glukosamiiniä temppuleville nivelille. En edes aavistanut, että voisi olla haista peräisin. 🙁
7.9.2015
On vielä pieni mahdollisuus, että olet saanut synteettistä glukosamiiniä. Tsekkaa mitä paketissa sanotaan! Toivotaan…
7.9.2015
Söin purkillisen sitä pari vuotta sitten. Lopetin, kun ei auttanut. Jäänee siis ikuiseksi arvoitukseksi. ?
9.9.2015
Apteekkien, ravinto- ja luonteistuotekaupan soisi viestivän tuotteistaan ja niiden alkuperästä ymmärrettävästi ja eettisesti. Erityisesti apteekkiala on profiloitunut vahvasti koulutus- ja tiedotusorganisaationa. Tämä profiili velvoittaa toimimaan sekä viestinnässä että myytäviä tuotteita valittaessa eettisesti. Ei ole yksin kuluttajan tehtävä arvailla mitä tuote sisältää, mistä se on peräisin tai mitkä ovat sen ympäristövaikutukset. Puutteellisesti tai harhaanjohtavasti annettu tieto heiluttaa koko organisaation uskottavuutta.
Olen asiasta kiinnostuneena reilun puolen vuoden ajan pykinyt selvittämään hain pyyntiin liittyviä yksityiskohtia. Vaikuttaa siltä, että kiistatta hain tai haita sisältävien tuotteiden myynti, jalostaminen, markkinointi ja käyttö ovat haiden ja meriemme tilanteen huomioon ottaen arveluttavaa. Eivät järjestöt, kuten WWF (WWFn kalaopas http://wwf.fi/mediabank/7176.pdf) tai Greenpeace (Greenpeace punainen lista http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/oceans/which-fish-can-I-eat/) listaa haita vältettävien kalojen listalle syyttä suotta.
Perusteluissaan WWF toteaa kalaoppaassaan, että: ”Hait ja rauskut ovat rustokaloja, joilla on saalistajina suuri merkitys meriekosysteemin toiminnalle ja rakenteelle.” Edelleen oppaassa todetaan, että ”Suurelta osalta haita puuttuu virallinen uhanalaisuusluokitus pääosin kalastuspoliittisista syistä.” Lisäksi useista lähteistä, kuten Greenpeacen keräämistä tiedoista, selviää, että hain pyyntimetodit ovat tällä hetkellä sellaiset, etteivät ne kestä kriittistä tarkastelua tai ole kestävällä pohjalla. Lisäksi alan valvonta ontuu pahasti.
24.9.2015
Hei, syökäähän ihmishyvät glukosamiininne kipeisiin niveliin. Glukosamiini on peräisin joko äyriäisistä tai sitten se on tehty synteettisesti. Ei ole peräisin haista. Kondroitiinisulfaatti on ainakin luotettavien tekijöiden tuotteissa naudasta peräisin.
Glukosamiinihydrokloridilla ei ole tutkimusten mukaan niin tehokasta vaikutusta, kuin yleisimmin (apteekin reseptilääkkeistä ja itsehoidon valmisteista) olevasta glukosamiinisulfaatista.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400104/
http://manninen-nutraceuticals.blogspot.com/2010/04/nivelrikon-hoidossa-kaytettavat_17.html
http://manninen-nutraceuticals.blogspot.com/2009/09/glukosamiinisulfaatti-tekee-comebackin.html
25.9.2015
Ostaisin vain sellaisten valmistajien tuotteita, joissa tosiaan lähteenä on nauta.
2.5.2017
Ihan vaan haista.
Pakko luottaa tuoteselosteeseen, ettei ole uhanlaisesta lajista.
Lääkärin määrämä resepti lääke, ei auttanut nivelrikkoon, hainrusto ainoana, ikiväärin, kurkuman vihreen teen kanssa kyllä. Muuten en liikkuisi montaa metrii omilla jaloilla, pitäis käyttää käsinkävelyy, kaikkee muuta kokeiltu. Eiköhän afrikan rannikon riistokalastus, josta puristetaan öljyy pussiloheen, jota porukka maiskuttelee, pohjolassa naama rasvassa, liity myöskin kantojen vähenemiseen.
Voin sanoa haista, et auttaa nivelrikkoon, eikä ole humpuukkia.