Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt CNN:n uutisjuttu, jossa pohditaan, onko suomalaisen onnellisuuden salaisuuden avanto. Suomi on todella listattu maailman onnellisemmaksi kansaksi, mitä voi olla monen vaikea uskoa. Maailmanlaajuisessa onnellisuusraportissa 2018 otettiin kantaväestön lisäksi huomioon myös maahanmuuttajien kokema onnellisuus.
Moni varmaan ihmettelee, että miten ihmeessä Suomi voi olla ykkösenä maailman onnellisimpien maiden listalla. Eikö Suomen pitänyt olla kaamoksen, metallimusiikin, masennuksen, ahdistuksen, alkoholismin ja itsemurhien maa?
Onnellisuus on jännä juttu. Uskon, että moni on käsittänyt onnellisuuden väärin, eikä siksi myöskään voi kokea olevansa onnellinen. Suurin virhe on luulla, että onnellisuus on auvoisuutta, nautintoa ja rikkautta. Toinen virhe on luulla, että onnellisuus on kärsimyksen poissaoloa.
Onnellisuus on sitä, että hyväksyy kärsimyksen osana elämää, mutta kykenee näkemään sen itsestä erillisenä. Onnellisuus on sitä, että kykenee olemaan kiitollinen siitä, mitä on sen sijaan, että miettii mitä itseltä puuttuu.
Onneksi näitä taitoja voi harjoitella. Siitä kerron tarkemmin tässä minän rakennetta -kuvailevassa postauksessa. Tämä kirjoitus kannattaa ehdottomasti lukea, jos aito onnellisuus ja hyvinvointi kiinnostaa.
Saunan ja avannon terveysvaikutukset
Uskon CNN:n jutun lailla, että niin saunominen ja avanto ovat jollain tapaa kytköksissä onnellisuuteen. Mutta lisäksi olen aika varma siitä, että molemmat tarjoavat myös puhtaita terveyshyötyjä.
Elimistössämme on kolme tapaa poistaa kuona-aineita ja happoja, joita syntyy ihan normaaleista elintoiminnoista: hengitys, virtsa ja iho. Nykyelämän riesa on, että normaalien elintoimintojen lisäksi happo- ja kuona-ainekuormaamme tuovat oman lastinsa muun muassa lisäaineet, lajillemme epätyypillinen ravinto, lääkkeet, ilmansaasteet ja stressi.
Kun kuona-aineita kertyy, keho kuormittuu ja on altis sairastumaan eri tavoin. Siksi on tärkeä tukea näitä kolmea esimerkiksi hengitysharjoituksilla, syömällä ja juomalla terveellisesti, ja tukemalla ihon normaalia toimintaa.
Ihon tehtävä on hikoilla, mutta ainakaan itselleni se ei ole ihan helppo juttu. Nyt kun imetän, hikoilen hieman normaalia enemmän, mutta yleensä en hikoile pisaraakaan ilman todella kovaa huhkimista tai käristyskupolia. Mutta onneksi on sauna! (Ja olen niin iloinen, että mulla on myös vihdoin ihan ikioma sauna.)
Saunan terveyshyötyjen tiedetään liittyvän verenkiertoon ja sydämen toimintaan. Mutta paljon tiedetään olevan vaikutusta myös hyvänolon hormoneilla. Saunomisen tiedetään lisäävän endorfiinien tuotantoa. Ja aivot tuottavat endorfiinia, jos pitää saunasta ja asennoituu siihen niin, että se tekee hyvää, vaikka siinä altistaakin kehonsa äärimmäiselle kuumuudelle.
Uskon, että saunomisen terveyshyödyissä on siis paljolti kyse itsensä ylittämisestä, aivan kuten avannonkin kohdalla.
Avannon terveyshyödyt
Myös avannon tiedetään tuovan tiettyjä terveyshyötyjä. Myös avanto laittaa aiheuttaa keholle pienen shokkireaktion, jonka seurauksena keho alkaa tuottaa monenlaisia hyviä hormoneja.
Itse kävin avannossa myös raskaana, eikä imettäminenkään ole este avannolle. Rintatulehduksen ei tutkimusten mukaan tule kylmästä, vaikka kovasti niin ajatellaankin. Tosin, jos ihminen on altis tulehduksille ja ajattelee kylmän aiheuttavan rintatulehduksen, se varmasti myös niin tekee. Kaksipiippuinen juttu! Kirjoitan joskus lisää ajatuksia rintatulehduksesta.
Myös Wim Hof, jonka jäämieskurssia kävin, on sitä mieltä, että avanto tai kylmät suihkut lisäävät mielen voimaa. Itse teen hänen hengitysharjoituksia melkeinpä päivittäin, ja tietenkin myös ennen avantoa. Hänen avantoakin hyödyntävä menetemänsä on tutkimuksessa todettu parantavan kehon omaa vastustuskykyä sekä parantavan veriarvoja.
Lisää tutkimustietoa avannon terveyshyödyistä löytyy tästä.
Avannon kohdalla uskon suurimman osan vaikutuksista tulevan lisääntyneenä itsekontrollina ja mielen vahvuutena, joka lisää kykyä tehdä arkeen ja elämään kuuluvia vähän vastenmielisiä velvollisuuksia.
Oletko sinä jo hurahtanut avantoon?