Metsään monella tapaa

IMG_3427

I-ha-naa! Kesä saapui sittenkin, se tukistaa ihanasti hiuksista ja paiskaa ulos. Olen ollut niin fiiliksissä. Mikroshortsit vaan viuhuvat, kun olen harjoitellut taas puolivoltteja.
Olemme viikon sisällä käyneet monta kertaa retkeilemässä meidän salaisessa retkipaikassa. Ihana luonnonsuojelualue on puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Perillä on vaihtelevaa maastoa, järvien rykelmä ja ihanat loivat kallioiset rannat, joissa pienetkin voivat turvallisesti pulikoida.IMG_3434IMG_3357Itse olen minimalisti ja yritän pärjätä retkellä aina mahdollisimman vähällä. Esimerkiksi pyyhkeitä otan yleensä mukaan vain yhden koko perheelle. On ihan turha ”tuhlata” pyyhettä, kun voi köllötellä itsensä kuivaksi lämpimällä rantakalliolla.
Kaikki perheessämme eivät tosiaan ole minimalisteja. Viime tiistaina kun menimme retkelle, Reino pysäytti auton Etolan eteen ja asteli sisään. Lapset aavistivat, että jotain kivaa on tulossa. Minä kävin mielessäni läpi kauhuskenaarioita: kauko-ohjattava vene, ftalaatti-snorkkeleita.. Jotain turhaa kuitenkin. Mies tuli ulos kaupasta kantaen neljää valtavaa puhallettavaa uimalelua.
Lelut kannettiin metsän halki rannalle. Kolmen vartin mittaisen pumppaussession jälkeen hiki virtasi. Olimme upeassa maisemassa, seuranamme kaksi jättidonitsia, vasarahai ja miekkavalas. Nolotti, vaikkei ketään ohikulkijoita ollutkaan katsomassa. Ja nauratti.IMG_3362
Huomenna alkaa suurimmalla osalla koulut. Myös keskustelu koulujen sisäilmasta palaa uutisiin. Facebookissa olen huomannut monen huhuilevan kokemuksia lastensa lähikoulun mahdollisista homeongelmista. Itse silmäilen näitä ammattiini liittyviä juttuja vielä puolella silmällä, sillä ”lomailen” vielä pari viikkoa lasten kanssa, kunnes meidänkin nakeroilla alkaa koulu.
Yksi pakollinen työjuttu, oli katsoa Ylen aamu-tv:ssä ollut lääkäri Ville Valtosen haastattelu. Hän kertoo karusti, mitä tulee todennäköisesti tapahtumaan, kun tällä hetkellä kouluissa ja muissa huonokuntoiseissa rakennuksissa altistuva lapsijoukko kasvaa aikuisiksi.
Olen lähettänyt monia asiakkaitani saamaan varmistuksen homesairaudestaan Valtoselle. Arvostan hänen asiantuntemustaan äärettömästi. Haastattelussa mennään kuitenkin hieman metsään. En voi täysin allekirjoittaa asioita, joita Valtonen kertoo liittyen rakennusten terveellisyyteen. Tämä ei ole vain lääkärin syytä, vaan haastattelija kyselee haastateltavalta suoraan rakennusalaan liittyviä kysymyksiä. Mielenkiinnolla odotan kirjaa, josta he puhuvat haastattelussa.
Metsään Valtonen meni näissä:

  • Termiä hengittävyys ei pitäisi käyttää puhuttaessa rakennuksesta. Rakenne voi päästää vesihöyryä lävitseen tai vuotaa ilmaa sisään tai ulos. Näitä ei kuitenkaan voi kuvata käyttämällä sanaa hengittävä.
  • Homeesta sairastuneita on ollut ennenkin, myös hirsirakennuksissa. Vanhimmat kertomukset hometaloista on raamatussa: ”Talossa esiintyvää spitaalia koskeva laki” / Leviticus. Tässä vielä artikkeli, jossa kerrotaan että raamatun sana spitaali on tulkittu väärin. Oikea sana on home.
  • Energiatehokas rakennus ei välttämättä ole sisäilmaltaan huono. Valitsemalla rakennustavat ja -materiaalit tarkasti, voidaan toteuttaa energiatehokas ja terveellinen rakennus. Voin kertoa miten tämä onnistuu!

Moni sisäilman homeongelman terveysvaikutuksia epäilevä on villiintynyt nähtyään haastattelun. Vastustajat hokevat aina samoja lauseita, eivätkä kykene muuttamaan mielipidettään. Yksi inhokkiargumenteistani on että ”Onhan metsässäkin hometta.”. Järkyttävintä on kuulla lause rakennusten terveellisyyteen perehtyneeltä asiantuntijalta. Kuinka voi eksyä polulta niin pahasti? Niin on metsässä hometta, mutta kukaan ei kuitenkaan ole kieltämässä koululaisia menemästä metsäretkelle.
Kosteusvaurioituneessa rakennuksessa jyllää erilainen homemikrobien kirjo kuin metsässä. Tosin osa lajeista saattaa olla samoja, kuin metsässä. Tiedetään, että homeet myös tuottavat erilaisia toksiineja erilaisilla materiaaleilla tai erilaisissa olosuhteissa kasvaessaan. Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa tämä tekee eron metsän ja sisäilman homeiden sairastuttavuuden välillä.
Tosin joillekin käy huono tuuri. Osa ihmisistä allergisoituu myös niille homeille, joita kasvaa kosteusvaurion lisäksi ulkona, vaikkapa mustikkametsän kosteassa notkossa. Heille metsä ei ole ainakaan heinäkuusta syyskuuhun paras retkikohde. Tuolloin homepitoisuus on suurimmillaan. Onneksi siitepölytiedotteessa mainitaan myös ulkohomeiden tilanne. Tällä hetkellä tiedote näyttää tältä: ”Cladosporium– ja Alternaria-homesienten itiöpitoisuudet ilmassa vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin koko maassa Lappia lukuun ottamatta.”
Cladosporiumille ja Altenarialle altistuneille jotain muuta kivaa metsäretken sijaan siis. Tämä ei onneksi ole kovin monen huolenaihe, eikä tarvitse ollakaan. Kuitenkin jos huomaat saavasi allergiaoireita metsässä, on hyvin mahdollista, että olet allerginen homeelle, siitepölyn sijaan tai sen lisäksi. Silloin kannattaa tietenkin välttää altistusta. Siedätyshoidon toimivuudesta homeallergian hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä.
IMG_3431IMG_3444
Yritän taas kirjoittaa vähän useammin. Flow on kylläkin pian. Let’s see!
 

10 Comments

  1. Ulla
    12.8.2015

    Meillä selvisi tässä,että välinehuollon tiskikoneen ulostulovesi meni suoraan seinän sisään.Kaiken huippu on,että pomo tiesi asiasta.Minun työpiste on tämän seinän takana.Onko henkistä,muta ääni on viikon jälkeen käheä.Olin lomalla,kun löytö tehtiin…toimin terveydenhuollossa privaatissa..ei ole suutarin lapsella kenkiä!

    Vastaa
    1. maria
      12.8.2015

      Tsemppiä! Toivottavasti ongelma korjataan.

      Vastaa
  2. PR
    12.8.2015

    Energiatehokkaan talon/asunnon sisäilma on äärimmäisen helppo pilata, esim. jättämällä vaihtamatta ilmanvaihtokoneen suodattimet tai vaihtamalla ne liian harvoin. Asun itse pari vuotta vanhassa rivitalossa ja vaihdamme suodattimet kahden kuukauden välein. Aluksi vaihtoväli oli kolme kuukautta, mutta tuossa ajassa suodattimet olivat jo niin likaiset ja roskaiset, että tihensimme vaihtamista. Tämä riippuu tietysti asuinympäristöstä, mutta kuinka moni vaihtaa suodattimia edes puolivuosittain, mitä yleensä suositellaan? Yhdessä asunnossa, jossa jouduimme hetken asumaan, oli suodattimet poistettu koneesta eikä uusia ollut laitettu tilalle.
    Olen kiertänyt viime vuosina jonkin verran asuntonäytöissä ja kysynyt aina, että millainen ilmanvaihto asunnossa/talossa on. Välittäjät eivät yleensä tiedä – yksi tyyppivastaus on: varmaan sellainen tavallinen.

    Vastaa
    1. maria
      12.8.2015

      Totta. Energiatehokkaan rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa pitää olla äärimmäisen tarkka. Väitän, että materiaalien päästöluokka M1 ei riitä tuottamaan miellyttävää sisäilmaa. Myös huolto, kuten tuo suodatinten vaihto on todella tärkeää ja tieto pitäisi välittää rakennuksen käyttäjille.
      Oma mielipiteeni on myös, että välittäjät pitäisi… no, ehkä en sanokaan. Mutta ainakin heille pitäisi pitäisi saada pieni pikakurssi rakennustekniikkaa. Moni myös välittää asuntoja, vaikka tietää niiden olevan homeessa / sisäilmaongelmien partaalla. Tässähän ei ole mitään ongelmaa, mutta siinä vaiheessa kun välittäjä ei välitä asiakkaista sen vertaa, että kertoisi uusille ostajille asiasta, mennään metsään. Varsin vastuutonta.

      Vastaa
  3. Nimetön
    12.8.2015

    Ja jos olet ikäsi asunut asunnossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto tai talotuuletinsysteemi, jossa korvausilma tulee ikkunapuitteisiin tehdyistä rei’istä eli ei ole vaihdettavia suodattimia, niin et osaa edes ajatella, että ilmanvaihdon suhteen pitäisi itse tehdä jotain. Välittäjä ei kerro eikä välttämättä omistajakaan, koska et todennäköisesti edes tapaa häntä. Jotenkin meidät kaikki pitäisi jo pienestä pitäen kouluttaa fiksuiksi asujiksi. Esim. vaihtamattomat, pölyä keränneet suodattimet voivat paitsi pilata sisäilman myös aiheuttaa tulipalon.

    Vastaa
    1. PR
      12.8.2015

      Tässä nimimerkki äskeiseen.

      Vastaa
  4. Atro
    13.8.2015

    Kivat shortsit sinulla.

    Vastaa
    1. maria
      13.8.2015

      Jes! Kiitti.

      Vastaa
  5. Nimetön
    24.8.2015

    Kiinnostuin itsekin Valtosen haastattelussa mainitusta kirjasta. Tiedätkö kirjan nimeä tai julkaisuaikataulua? En nimittäin löydä siitä tietoa ainakaan pikaisella nettihaulla.

    Vastaa
    1. maria
      25.8.2015

      Mulla on kirja jo täällä työpöydällä, eli julkaistu on. Kirja on nimeltään Homeloukku – Mistä saa apua? Auditorium on julkaisija. En vielä ole ehtinyt lukemaan, joten en osaa sanoa, kannattaako ostaa.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top