Puolustusjärjestelmän virhetulkinnat sairauksien takana

Sydäntä lämmmittää lukea suomalaisissakin lehdissä yhä useammin teorioista ja ajatuksista, jotka tukevat täysin omaa Eroon oireista -kirjassa ensi kertaa julkaisemaani teoriaani useimpien sairauksien, kehon häiriötilojen ja oireiden taustalla vaikuttavasta mekanismista.

Teoriani on, että suurin osa, ellei kaikki, sairaudet pohjimmiltaan johtuvat siitä, että puolustusjärjestelmämme on erehtyväinen ja ylisuojeleva. ”Luonto on viisas, mutta puolustusjärjestelmä on näsäviisas.” on lause, joka kuvaa tilannetta hyvin.

Viime viikolla Iltalehti kirjoitti Psychology Todayssa julkaistusta uudesta teoriasta, jonka mukaan masennuksen taustalla onkin mekanismi, jonka tehtävä on suojella meitä.  Sen mukaan masennusta voitaisiinkin ajatella enemmän kokemuksena kuin häiriönä tai sairautena. Ajatus perustuu British Psychological Societyn lokakuussa julkaisemaan raporttiin Understanding Depression, joka toteaa ”Depression is best thought of as an experience, or set of experiences, rather than as a disease”.

Iltalehti kuvaa, miksi masennusta voitaisiinkin ajatella enemmän kokemuksena kuin häiriönä tai sairautena. 

“Masennus voi lähteä liikkeelle tilanteesta, jossa keho havaitsee vaaran ja aktivoi puolustusjärjestelmän. Jos emme pääse vaaraa pakoon emmekä pysty taistelemaan sitä vastaan, keho reagoi lamaantumalla. Jos tilanne vain jatkuu, myös mielemme lamaantuu eli masentuu.

Kehon lamaantuminen vaaranpaikassa on elävälle olennolle joskus hyvin tarpeellinen reaktio. Kun kettu nappaa jäniksen suuhunsa, jänis valahtaa veteläksi. Jos ketun leuat avautuvat ja jänis onnistuu pakenemaan, lamaannus katoaa heti ja se ampaisee karkuun.

Näin lamaannus toimii suojelevana tekijänä ohimenevissä tilanteissa.

Nykyelämässä vaaralliset ja uhkaavat tilanteet eivät ihmiselle ole aina tuollaisia hetkellisiä kauhuja. Jos uhka roikkuu päällämme pitkään, olkoon se vaikka pelko sairastumisesta, se voi teorian mukaan johtaa alakuloon ja jopa masennukseen.”

Ajattelen täysin samoin! Kirjoitin jo pari vuotta sitten siitä, miten ymmärrän aivotutkimusten pohjalta minän rakenteen eli sen, miten ihminen hahmottaa ja kokee itsensä, liittyvän vahvasti muun muassa masennukseen. Ihminen voi omilla ajatuksillaan vahvistaa kokemusta vaarasta tai itsestään esimerkiksi tilanteen uhrina

Blogini sai (tietenkin 😁) tyrmäävän vastaanoton. Ajatusta pidettiin täysin mahdottomana ja minua masennuksen vakavuutta vähättelevänä ja masentuneita syyllistävänä. Siitä ei kuitenkaan minun tai IL:n esittelemässä Psychology Todayn näkemyksessä tietenkään ole kysymys. Päin vastoin: kehon suojelujärjestelmän reaktioon ja sen päälle jäämiseen liittyvä teoria pitää kokemusta ja tilaa todellisena, mutta tarjoaa ihmiselle mahdollisuuden päästä tilanteesta ulos kokemustaan itse aktiivisesti muuttamalla. 

Mistä suojelujärjestelmien reaktioon perustuvassa teoriassani on kyse?

Avaan ajatusta Eroon oireista -kirjassani mm. seuraavasti.

Teoria suojelujärjestelmän tulkinnasta yhä useammin esillä

Iltalehti ei suinkaan ole ainut, joka on kirjoittanut viime aikoina täysin samoista teemoista, kuin mitä kuvaan kirjassani. Mistä olen todella innoissani!

Allergia, iho ja astma -lehti kirjoitti maaliskuussa siitä, miten siitepölyallergia on immuunijärjestelmän erhe.” (siis kyllä, puolustusjärjestelmämme on erehtyväinen ja ylisuojeleva!). Jutussa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuskoordinaattori kuvaa siitepölyn aiheuttaman allergiareaktion johtuvan niin ikään suojelujärjestelmän virhetulkinnasta ja reagoimisesta koettuun vaaraan.

“Elimistön puolustusjärjestelmän etuvartioon kuuluvat syöttösolut ovat kuitenkin valppaina. Niiden pintaan kiinnittyneet vasta-aineet tunnistavat siitepölyn valkuaiset vaarallisiksi vieraiksi – ehkä mikrobeiksi tai loisiksi. Tulkintavirheestä käynnistyy allerginen reaktio. Soluista erittyvä histamiini kutsuu paikalle tulehdussoluja ja laajentaa verisuonia. Limakalvot turpoavat, kutisevat ja alkavat tuottaa limaa. Runsaan vetisen eritteen tarkoitus on huuhtoa uhkaavat tunkeilijat mukanaan.

Siitepöly vain on oikeasti harmitonta ja hälytys turha. Taipumus liian ärhäkkään puolustautumiseen periytyy, mutta allergioiden yleistymiseen vaikuttaa myös puhdas ja yksipuolinen elinympäristömme. Immuunijärjestelmämme tarvitsisi pienestä pitäen riittävää kosketusta luonnon monimuotoiseen mikrobistoon oppiakseen olemaan reagoimatta vaarattomiin valkuaisiin.”

Menetelmäni ydin: tulkintaa voi neuroplastisuuden avulla itse muuttaa

Onneksi tulkintaa vaaratekijästä voi muuttaa! Ensin muutos tapahtuu tietoisuuden tasolla, mutta koska tietoisuus on olemassaolon perusta, muutos tietoisuudessa johtaa siihen, että myös materian ja biologian tasolla tapahtuu muutoksia.

Masentuneen puolustusjärjestelmä pitää jotain tekijää sisäisessä tai ulkoisessa ympäristössä vaarallisena. Tällöin tehokkain hoito on muuttaa assosiaatio tuota tekijää kohtaan. Puolustusjärjestelmä voi pitää vaikka itse elämää vaarallisena! Mikä on tietenkin todella ristiriitaista.

Masennuksen tapauksessa näen, että on tärkeää luoda positiivisia assosiaatioita liittyen elämään, arkeen, työhön ja ihmissuhteisiin, siis niihin yksilöllisiin tekijöihin, jotka ovat masennuksen laukaisseet. Siitepölyn tapauksessa positiivisia assosiaatioita luodaan tietenkin puihin ja luontoon.

Tästä on pohjimmiltaan kyse Eroon oireita verkkokurssillani ja kirjassani opettamassani Free to Heal – menetelmässä! Miten jokainen voi mielen tason harjoituksilla, ajatuksiaan ja tunteiteaan, ja siten kokemuksiaan itse muuttamalla muuttaa kehonsa puolustusjärjestelmien tulkintaa. Ja siten koko kehonsa reagointia – joka käytännössä näkyy meille erilaisina oireita.

Kun puolustusjärjestelmien tulkinta muuttuu, kehon reagointi muuttuu. Ja hyvin moni on kokenut tämän muutoksen oireiden lievenemisenä tai täydellisenä katoamisena.

Kuten esimerkiksi Timo, joka pääsi lapsesta asti vaivanneesta siitepölyallergiastaan  juuri suojelujärjestelmän tulkintaa muuttamalla. Allergiareaktio ei vaan enää käynnistynyt, vaikka siitepölyä tuli limakalvoille. 

Ellet vielä ole tutustunut mistä tässä on kyse, lämpimästi suosittelen tutustumaan!

Rakkaudella

Maria

P.S. Terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva kuvaa kirja-arviossaan hienosti, miksi Iltalehti ei ole kirjoittanut menetelmästäni tätä, vaan tulkinnut sitä ihan omalla tavallaan. Teorian voikin nähdä selittävän myös median virhetulkintoihin pohjaavat reaktiot – kuten Pauliinan blogista aukeaa. 😉 Ehkä jonain päivänä?

P.P.S. Eroon oireista -kirjan löydät useista kirjakaupoista, niin kivijalkamyymälöistä kuin nettikaupoista. Esimerkiksi Akateemisesta, Suomalaisesta kirjakaupasta ja Adlibriksestä saat kirjan helposti.

1 Comment

  1. […] Keho ja mieli ovat nykytietämyksen myötä yhtä, sillä mieltä ei ole mahdollista irroittaa kehosta. Näkemykseni on, että kuukautiskivut ovat viesti tiedostamattomalta tietoisuuden tasolta. Näkemykseni mukaan kuukautiskivut viestivät menneisyydessä (omassa tai esiäitien) kokemista negatiivisista kokemuksista liittyen naiseuteen, hedelmällisyyteen, synnytykseen tai seksuaalisuuteen. Nämä kokemukset ovat saaneet aikaiseksi, että kohtu ja kuukautiset ovat neuroplastisuuden periaatteiden mukaan kytkeytyneet uhkaan, vaaraan. Tämän jälkeen keho luonnollisesti vastustaa kuukautistapahtumaa, ”suojellakseen” sinua.  Tätä mekanismia avaan tarkemmin tässä kirjoituksessani. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top