Pakkaseen ilman tekokuitua

IMG_0638  Yritän elää kuten saarnaan. Aion osallistua haasteeseen, jossa ei osteta yhtään vaatetta koko vuonna. Kun kerroin tästä Reinolle, hän sanoi, että eihän siinä ole mitään uutta. Jep. Ostan vaatteita todella harvoin. Mutta kyllä olen joka vuosi jotain ostanut.
Tänä vuonna olen pohtinut paljon tekokuituja. Tekokuidut ovat muovista valmistettuja kankaita, joita käytetään todella paljon vaateteollisuudessa. Muoviset vaatteet kuormittavat luontoa niin valmistusvaiheessa että silloin kun vaatteesta halutaan päästä eroon. Nyt olen pari vuotta kieltäynyt tekokuiduista ja huomaan, että tekokuidut ovat myös epämukavia ihoa vasten.
IMG_0649Pahinta on kuitenkin tekokuituisten ulkovaatteiden pinnoittamiseen ja pintakäsittelyyn käytetyt aineet. On lähes mahdotonta löytää talvivaatteita, joissa ei olisi myrkyllisiä PFC-yhdisteitä. Samasta ongelmasta kerroin kuravaatepostauksessa.
Tänä talvena olen päättänyt pärjätä luonnonmateriaaleilla. Tälläkin hetkellä on pakkasta Helsingissäkin -25C. Kävin äsken viemässä lapset kouluun, vielä olen hengissä. Paleltumatta selvisin eilen toissapäivänä pulkkamäessäkin.

Alaosa:

 • 3-vuotta vanhat bambukuituiset, pitkälahkeiset pikkarit
 • 2-vuotta vanhat silkkiset pitkikset
 • puoli vuotta sitten ostetut alpakkapitkikset
 • 20-vuotta vanhat silkkivuoratut nahkahousut

Yläosa:

 • 3-vuotta vanha silkkinen aluspaita
 • 2-vuotta vanha puuvillapaita
 • joululahjaksi saatu alpakkavillapaita
 • 2-vuotta vanha alpakkahuivi
 • 2-vuotta vanha villakangastakki

Pulkkamäessä yritin juosta mäkeä ylös ja alas. Lisäksi tein kaikenlaisia jumppaliikkeitä. Ei nyt suorastaan hiki tullut, mutta lämmin kyllä. Mietin, kaikenlaiset tekniset ulkovaatteet taitavat olla varsin turhia.IMG_0606
Nahkahousuja minulla on itseasiassa kahdet. Toiset ovat mokkaiset, mutta nämä pintanahkaiset ovat kyllä aivan ylivoimainen keksintö. Niitä ei ole tarvinnut pestä varmaan ikinä, sillä pinnan voi pyyhkiä. Housut ovat todella yli kaksikymmentä vuotta vanhat, mutta silti toimivat. Lahkeista pinta on patinoitunut ja muutamia palkeenkieliäkin on ilmaantunut, kun olen rymynnyt ties missä.
Lasten talvipukeutuminen ilman tekokuituja onkin vaikeampi haaste. Yksi ongelma on designissa. Miksi kaikki luonnokuituiset vaatteet ovat niin klassisia? Eivät lapset halua näyttää 1800-luvun englantilasilta koulupojilta. Itsekin haluaisin perinteisen villakangastakin sijaan mieluummin pusakan, sellaisen tavallisen talvitakin muotoisen takin, mutta villakankaasta.
Miten sinä pukeudut pakkaseen?

43 Comments

 1. Pakkastaon
  7.1.2016

  Maria, nää sun postaukset on niin mielenkiintoisia 🙂 innolla aina odottaa! Olet hyvin suloisen oloinen ihminen <3 Muutoksen tiellä ekologisempaan suuntaan menen ja saanut hyviä vinkkejä sulta ja tietoutta. Kertoisitko mistä mainitsemiasi/sen kaltaisia vaatteita voi ostaa? Asutaan kaukana Helsingistä pienellä paikkakunnalla jossa valikoimat suppeat, niin olisi kiva saada vinkkejä kun reissuissa ollaan niin voisi hankintoja tehdä.

  Vastaa
  1. Maria
   7.1.2016

   Kiitos <3 ! No, mä olen oikeasti maailman huonoin shoppailemaan. Suurin osa on saatu mun isoäidiltä tai äidiltä. Alpakka-jutut olen ostanut http://www.alpakka.fi -kaupasta.

   Vastaa
 2. Piri
  7.1.2016

  Pikkupaikkakuntien kirppiksiltä löytyy aivan mahtavia 30-100v vanhoja villaisia takkeja, kaikenmallisia. Poisnukkuneiden mummujen ja pappojen jäämistöä varmaan suurin osa. Niin hyvää villaa ja laatua, ettei nykyään mistään saa. Tehty kestämään isiltä pojille ja äideiltä tyttärille. Pienille ihmisille löytyy vaikka ja mitä, mutta jos on isompi, niin sitten ei meinaa vanhojen vaatteiden koot riittää. Tällaisilla pakkasilla ne saa hyvin tuuletettuakin ja pestyä lumessa 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   7.1.2016

   Kirppiksiltä voi tehdä löytöjä, mutta nenä tarkkana! Monet myy tietämättään tai tietoisesti hometalojen kaatopaikkakamaa kirppiksillä… Jotain voi tuulettamalla pelastaa, mutta jotkut tapaukset on sellaisia, että ostamalla homeisen vaatteen saa itselleen palan sisäilmaongelmaa.

   Vastaa
 3. evergreenoflife
  7.1.2016

  Haa, mäkin olen miettinyt tätä asiaa! Meillä on kyllä edelleen kätössä tekokuituiset ulkovaatteet, koska ne edellisvuoden spivat ja olisi tuhlausta heittää roskiin käyttökelpoista tavaraa….

  Vastaa
  1. Maria
   7.1.2016

   Jep. Malttia kunnes vanhat on kulutettu pois. Siihen asti luonnonkuituisten uusien vaatteiden ostaminen unelmointilistalle.

   Vastaa
 4. Nimetön
  7.1.2016

  Haluamansa mallisia saa tekemällä itse tai vaihtoehtoisesti teettämällä muilla.
  Teettämällä ompelijalla työllistää myös suomalaisia käsityöläisiä.
  Itselläni päällä villitys ommella vanhoista vaatteista uusia.
  Voisihan sen lapsen takin kappaleetkin leikata aikuisten vanhasta.

  Vastaa
 5. Nimetön
  7.1.2016

  Entäs vuodevaatteet, peitot ja tyynyt? 🙂 tekokuitua vai höyheniä ?

  Vastaa
 6. Terhi
  7.1.2016

  Hyviä ajatuksia Maria ? todellakin vaateissakin pystyy hyvin huomioimaan luonnonmateriaalit ja miten hyvin ne sopii ihmisiholle ja keholle. Meilläkin on autoissa vanhoja tilanväen sarkavaatteita, puuvillamekkoja ja kaikkea vanhaa ihanaa ?. Mä luulen että olen aikanaan elänyt 1800luvulla, niin paljon kiehtoo kaikki yksinkertaisuus ja luonnollisuus ?

  Vastaa
  1. Maria
   8.1.2016

   Kiitos! Samoin, taidan olla väärällä vuosituhannella… Rakastan luonnonkuituja, mutta toisaalta moderneja leikkauksia. Vaikka haluaisin, en tunne itseäni omaksi liian naisellisissa mekoissa…

   Vastaa
 7. Tiiasara
  7.1.2016

  Mielenkiintoinen aihe. Mietin miten 20km polkeminen työpäivän aikana asiakkaalta toiselle kaatosateessa onnistuisi pelkästään luonnonkuitujen avulla. Tai meidän vapaalaskureissut nahkahousuissa, kun ensin kiivetään puoli päivää mäkeä ylös ja sitten lasketaan alas. Onhan ennen vanhaankin pärjätty ja kai sitä voisi luopua omista harrastuksistaan, mutta tuo työpäivän aikana liikkuminen ilman sadevaatteita ei oikein nappaa. Toki jos siihen keksit jonkun hyvän kombon millä pysyy päivän kuivana, niin olen valmis kokeilemaan.

  Vastaa
  1. Maria
   8.1.2016

   Mä olen muuten käyttänyt näitä nahkahousuja myös lumilautaillessa (kilpailin jopa lajissa teininä). Moni käyttää teknisiä ulkoiluvaatteita aivan tavallisessa arjesssa. Siihen lähinnä haluan kiinnittää huomiota. Mutta toisaalta olen nähnyt tässä sivusta yhden todella kovan lätkäharrastuksen. Uskon, että lätkävaatteetkin voisi korvata luonnonkuiduilla. Tekokuituiset lätkäkamat haisevat KAMALALLE. Tekokuidussa menestyy pahimmat mikrobit, jolloin muodostuu todella toksista kamaa.
   Luonnonkuiduilla on eri ominaisuuksia. Alle silkkiä, päälle puuvillaa ja uloimmaksi villaa. Ongelma on leikkauksissa, villatakit ei ole leikattu oikein urhelua varten. Sitten päälle voisi laittaa halutessaan ohuen kuoritakin, joka voisi olla tekokuitua. Näin ainakin saisi 90% turhasta tekokuidusta korvattua luonnonkuidulla.

   Vastaa
   1. Nimetön
    8.1.2016

    Edelleen, kun itse tekee tai toisilla teettää, saa sen mallisia, kuin itse haluaa. Vaikka tyköistuvaa villatakkia.

   2. Maria
    9.1.2016

    Tää on totta! Pitääpä teettää seuraava takki.

 8. Minna
  8.1.2016

  Todellakin käytän teknisiä vaatteita arjessa. Ihan mukavaa, että on kunnolliset vaatteet, mitkä heittää niskaan, kun lähtee ulkoiluttamaan koiraa -26 asteeseen. Tai vaakatasossa lentävään sateeseen. Varsinkin jos vielä poljet pyörällä kauppaan, asioille yms.
  Tai kesällä jos on kuuma päivä, niin kiva kun paita on sellaista kangasta, ettei tunnu märältä hiotessa. Näistä en tingi. Muuten käytän pelkästään puuvillaa vaatteissa. Villaa en voi käyttää kuin korkeintaan sukissa. Silkki on liian kallista mulle.

  Vastaa
 9. Tiina
  8.1.2016

  Osaatko suositella lapsille ja mikä jottei myös aikuisille nättejä ja lämpimiä kenkiä?!

  Vastaa
 10. noora
  8.1.2016

  Kiitos inspiroivasta ja ajatuksia herättävästä blogista! Haluaisin kysyä pyykinpesusta, miten teidän perheen vaatehuolto pyörii ja millä aineilla? Yritin etsiä vanhoista postauksista, mutta ei osunut omaan silmään.

  Vastaa
  1. Tiina
   8.1.2016

   Mua muuten mys kiinnostaisi nuo turvalliset pesuaineet ja myös hammastahna. Käytetäänkö teillä fluorillisia tahnoja? Ainakin aiemmin muistan, että kerroit Muumitahnan sisältävänkin jotain haitallista. Olen itse nyt yrittänyt miettiä hyvää merkkiä lapsille. Tosin pähkäilen senkin välillä, uskaltaisko ottaa riskiä ja jättää fluorilliset tahnat kokonaan taakseen. Oon paljon saanut täältä ajattelemisen aihetta, kiitos siitä! oisko mahdollista, että kokoaisit joskus postauksen esim. sellaisista aineista, jotak on turvallisia ja hyviä, eli siis positiivisessa hengessä kirjoitettu juttu, josta maallikko saisi myös ideaa kauppareissulleen. 🙂

   Vastaa
   1. Maria
    9.1.2016

    No nyt käytetään fluoritahnaa illalla. Ja kyllä se mietityttää. Itse olen saanut lapsena mojovan yliannostuksen, luulen että sillä on ollut osuutensa kilpirauhasongelmassani.
    Muumitahnassa taisi olla parabeeniä. Mua ärsyttää, kun olen niin nuuka, mutta en millään voi heittää huonoakaan hammastahnaa pois, vaan pakko käyttää loppuun. Eli nyt lapsilla on joku todella huono, kylästä saatu Colgate tms. Joka on aivan kaikkien mun periaatteiden vastainen. Mut näistä myös joskus lisää!
    Mulla on ollut nyt puoli vuotta käytössä Allegro. On pitänyt kirjoittaa siitä jo pitkään. Suosittelen täysillä!!! Mut siitä vielä lisää pian…

  2. Maria
   9.1.2016

   En ole tainnut pyykinpesusta kovinkaan kertoa. Meillä pestään KAIKKI min. 60-asteisessa pesussa. Pesuaineena suomalainen Allegro, jota voin lämpimästi suositella. Piakkoin aiheesta lisää!

   Vastaa
   1. Piude-mama
    12.1.2016

    Jee, tätä pesuainejuttua odottelen kovasti. Katselin jo yrityksen sivut, mutta ajattelin vielä odottaa kokemuksiasi.

   2. Maria
    13.1.2016

    Ok, pitääpä pistää kirjoitus työn alle!

   3. Miikkis
    13.1.2016

    Vuosien kokemus Allegrosta meillä! Ihan parasta vaatteille ja koneelle. Riittoisaa. Sopii meille herkkiksille, allergisille ja homealtistuneille.

   4. Maria
    14.1.2016

    Kiva kuulla! Tästä pitää pian kirjoittaa.

 11. EvaL
  8.1.2016

  Tekniset alusvaatteisiin kait oikeastaan lasketaan villaiset pitkikset, varsinkin kun ne on merinovillaa. Itse kiinnitän huomiota että se on mulesointi vapaata villaa. Merinovilla on mitä parhainta pyörälähetin elämässä; kuivuu nopeasti ja lämmittää ihanasti.

  Vastaa
  1. Maria
   9.1.2016

   Jes! Merinovillan hyväksyn teknikseksi!

   Vastaa
 12. Martsu
  9.1.2016

  Hei! Kysyisin ihan aiheen vierestä, että millaista lastensängyn patjaa suosittelisit? Oletko joskus kirjoittanut aiheesta? Onko patjalla vaikutusta terveyteen? Suuri kiitos jos ehdit vastata!

  Vastaa
  1. Maria
   9.1.2016

   Jotain olen kyllä lasten patjoihin liittyen muistaakseni kirjoittanut. Patjalla on todellakin merkitystä. Tuttuni teki tutkimuksen lasten vaahtomuovipatjojen päästöistä – ei ollut kivaa luettavaa. Kirjoitan piakkoin sängyistä!

   Vastaa
   1. Bedtime
    12.1.2016

    Sänkypostaus todella kiinnostaa!! Mitä pikemmin sen parempi 🙂 Taaperolle pitäisi löytää hyvä sänky ja muuramen jolla olisi ihana, mutta siinä oleva vaneripohja mietityttää

 13. Katja
  11.1.2016

  Hei. Olen itse ollut vaateiden ja kenkien osto lakossa reilun 9 kuukautta ja jäljellä 7. Lisäksi testissä, kuinka selvitä talvi kuin nuorena. Yhdellä takilla, rukkasilla, muutamalla pipolla jne. Hyvin on mennyt. Eikä varmasti tarvii miettiä päällepukemisia, no en juuri muutenkaan. Ostolakko on ihana ei tarvitse vilkaistakkaan vaateisiin. Yllättävästi niitä on kertynyt, ihan jokapäivä vaatettakin kaapiin. Hieno luettavaa taas Maria! Kiitos. Paljon.

  Vastaa
  1. Maria
   13.1.2016

   Vau, arvostus!

   Vastaa
 14. peppilotta
  12.1.2016

  Todella mielenkiintoinen postaus jälleen! Lasten patjoista olisi mukava jos kirjottaisit. Millaista suosittelet? Vaahtomuovia ei ainakaan.

  Vastaa
  1. Maria
   13.1.2016

   Meillä on lapsilla tälläkin hetkellä vaahtomuovipatjat. Ja ne on todella huono vaihtoehto. Sisältävät muovikemikaalien lisäksi palonestoaineita ym. Siis todella pitää tätä asiaa vielä tutkia, ja itsekin toimia!

   Vastaa
   1. Elina
    13.1.2016

    Olen myös vaihtamassa perheemme patjat sun muut petivaatteet luonnonmateriaaleihin ja päätymässä http://www.porinvillajapeite.fi tuotteisiin. Lapselle emme tosin (vielä) ole futonia hankkimassa, mutta villapetarin kyllä. Haaveilen jo painavasta puuvillapeitosta!

   2. Maria
    14.1.2016

    Tähän minäkin olen päätynyt! Moni asiakas on myös suositellut.

 15. Nina
  14.1.2016

  Heippa Maria,
  Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta! Olen kanssasi niin samoilla linjoilla!!! Herkkäihoisena olen huomannut keinokuitujen olevan aivan kamalia päällä, ja ostan uutta harvoin mutta silloin kun ostan, luonnonkuituisena. Ompelen osan vaatteistani itse. Homealtistuksen jälkeen kirppisostot jäivät kokonaan pois. Sitten tuli villa-allergia ja talvipukeutumisesta tuli pikkaisen haastavampaa, mutta kun tein ruokavalioon parannuksia ja jätin sokerin kokonaan pois, tarkenen tosi paljon paremmin.
  Kirjoita joskus pyykinpesusta, tärkeä aihe sekin! Meillä käytössä on Erisan ja pesen itsekin nykyään mahd paljon mahd kuumassa.

  Vastaa
  1. Maria
   14.1.2016

   Kiinnostava viesti! Joo, se on jännä, miten homealtistus vaikuttaa suhtautumiseen kirpparikamaan ja kierrätykseen.

   Vastaa
 16. Kaisa
  17.1.2016

  Hei Maria! Vastasit erääseen kommenttiin, että kirppistavaroiden kanssa pitää olla nenä tarkkana homeen takia. Kysyisinkin nyt sinulta, että millaisia riskejä homeisesta kyläpaikasta tarttuvat hajut (ja niiden syypää eli home) aiheuttaa? Esimerkiksi kaikki matkalaukkumme haisevat. Anoppini asuu hometalossa ja kävimme siellä viimeksi kk sitten (olimme vuorokauden) mutta haju ei ole vieläkään lähtenyt. Oli tosin vanhaa hajua pohjallakin edellisen kyläilyn jäljiltä.. En mielelläni vietä aikaa kyseisessä talossa ja aina siellä ollessa mietityttää, onko lyhyetkään oleskelut turvallisia pienille lapsille ja kohta myös vastasyntyneelle. Olisi tosi kiva jos tekisit erillisen postauksen aiheesta, sillä moni lukija käy hometaloissa tai omistaa tavaroita jotka haisevat homeelle.

  Vastaa
  1. Maria
   18.1.2016

   Kiitos vinkistä!

   Vastaa
 17. […] lisäksi muitakin 18-vuotta tai pidempään käytössä olleita vaatteita, kuten esimerkiksi nahkahousut, ratsastushousut, muutama mekko sekä takki. Takkia olen kyllä joutunut paikkaamaan muutamia […]

  Vastaa
 18. […] talvipukeutumiseni olen saanut järjestettyä lähes muovittomaksi. Muovia on ilmeisesti vain kenkien pohjissa. Toisaalta nekin olisi kyllä mahdollista hankkia […]

  Vastaa
 19. […] Olen kirjoittanut tästä aiheesta aiemminkin. Nimittäin edellisen kirjoitukseni jälkeen on todettu, että esimerkiksi puhtaana pidetyssä Kallavedessä on paljon mikromuovia. Siis kyllä, lapsuuteni rakas Kallavesi läikehtii mikromuovia! […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top