Ajattelen, että luonto on viisas. Siksipä lähes kaikelle, mitä kehossa tapahtuu on hyvä syy. Näin on monien epämiellyttävien oireidenkin kanssa, vaikka se voi tuntua ihan järjettömältä. Itse olen ajatellut näin jo pitkään. Lisävahvistusta ajatukselleni sain erittäin mielenkiintoisessa P.Jentschura-seminaarissa.
Tohtori P.Jentschura on yhden suosikki-hyvinvointituotteeni, MeineBase-mineraalisuolan kehittäjä.

Seminaarissa P.Jentschuran tytär luennoi elimistön pH-tasapainon tärkeydestä, solujen hapensaannin merkityksestä, kehon myrkkyjenpoistojärjestelmistä ja siitä, miten näiden toimintaan voi vaikuttaa optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Hänen teoriansa mukaan todella monet terveysongelmat itse asiassa seurausta solujen hapenpuutteen tai myrkkyjenpoistojärjestelmien häiriöistä. Olen itse hyvin samaa mieltä. Tähän lisäisin tietenkin stressin, sekin itseasiassa pahentaa molempia edellisiä mainittuja ongelmia.
Luennon osallistujat olivat yhtä poikkeusta lukuunottamatta naisia, joten luennolla keskityttiin aiheeseen etenkin naisen näkökulmasta. Jentschuran tytär kertoi, että naisen elämässä on kolme ajankohtaa, jolloin metabolismissa eli aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia.
- raskauden aikana, kestäen 3kk synnytyksen jälkeen
- hormonaalisia ehkäisypillereitä käyttäessään
- vaihdevuosien aikaan
Jentschuran tyttären mukaan näinä aikoina kehon kuonanpoistojärjestelmä ei toimi optimaalisesti, jolloin ylimääräisiä happoja voi kertyä elimistöön. Se, mitä ylimääräisille hapoille tapahtuu, on hyvin yksilöllistä. Kehohan pyrkii varastoimaan hapot, joillain voi muodostua selluliittiä, toisilla sama tilanne voi sen sijaan aiheuttaa aknea tai turvotusta.
Vaaralliset aineet mahdollisimman kauas sikiöstä
Tohtori Jentschuran mukaan raskausaikana muutokset hormonitoiminnassa sekä kuukautisvuodon puuttuminen aiheuttavat sen, että keho ei poista ylimääräisiä kuona-aineita niin tehokkaasti. Raskausaikana tämä näkyy hänen mukaansa esimerkiksi turvotuksena. Jos elimistön happojen ja kuona-aineiden määrä nousee, elimistö pyrkii lisäämään vesimäärää, jolloin happojen pitoisuus laimenee.
Tämä selittää myös sen, miksi äärialueet, kuten kasvot, jalat ja kädet turpoavat. Kuten sanoin, luonto ja keho on viisas. Se vie haitalliset aineet mahdollisimman kauas tärkeimmästä eli sikiöstä.
Apua raskausajan turvotukseen
Raskausaikana turvotuslääkkeitä ei saa missään nimessä käyttää, sillä kuten edellä on kuvattu: turvotuksella on erittäin tärkeä tehtävä. Se suojaa kohdussa kasvavaa vauvaa haitallisilta aineilta.
Turvotusta kannattaa hoitaa runsaalla nesteellä ja syömällä runsaasti kasviksia ja kohtuudella hedelmiä ja marjoja. Suolan käyttöä kannattaa välttää. Näin neste ja osa ylimääräisistä hapoista eli kuona-aineista poistuu munuaisten kautta virtsana. Osa ylimääräisistä hapoista ja kuona-aineista poistuu myös hengityksen kautta, joten hengitysharjoituksista voi olla hyötyä.
P.Jentschuran tytär kuitenkin muistutti siitä, että itse asiassa iho on yksi tärkeiä munuaisten jatke. Ylimääräisiä kuona-aineita, on siis mahdollista poistaa kehosta hengityksen lisäksi myös ihon kautta. Näin tapahtuukin esimerkiksi hikoillessa. Hikoilu onkin yksi kehon kannalta hyödyllisistä vaihdevuosioireista, ja itse en sen takia suosittele hikoilua estävien deodoranttien käyttöä raskausaikana.
Emäksistä kuin lapsivesi
Lapsivesi on emäksistä ja niinpä happojen poisto ihon kautta toimii vauvoilla luonnostaan. Jos happopitoisuus kasvaa vauvan ihon läheisyydessä, siirtyvät hapot ihon läpi lapsiveteen. Pitoisuuksilla on nimittäin taipumus tasaantua. Lapsiveden emäksisyys pumppaa kohdussa kasvavasta vauvasta ylimääräisiä happoja.
Aikuisilla mekanismi ei usein toimi niin tehokkaasti, esimerkiksi happamien pesuaineiden sekä kosteusvoiteiden käytön takia. Jos iholle laittaa happamia aineita, ei muodostu pitoisuuseroa, joka edesauttaisi happojen poistumista ihon läpi.
Raskausaikana turvotusta voi vähentää poistamalla ylimääräisiä happoja ihon läpi esimerkiksi MeineBase-kylvyillä. Jos kotona ei ole kylpyammetta, suosittelen emäksisiä jalkakylpyjä tai hauteita. Jalkahaude tehdään kastelemalla ohuet puuvillasukat MeineBase-vedessä. Sukat vedetään yöksi jalkaan ja päälle laitetaan villasukat, jottei sänky kastu.
Vaarana raskausmyrkytys
Raskausaikainen turvotus voi myös olla merkki raskausmyrkytyksestä, joten turvotuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Raskausmyrkytys johtuu siitä, että happokuorma on suurempi kuin se määrä, jonka keho kykenee poistamaan tai neutraloimaan.
Itse olen käynyt tässä raskaudessa säännöllisesti MeineBase-kylvyissä sekä tehnyt hengitysharjoituksia, joilla voi poistaa kehosta ylimääräisiä happoja. Tietenkin olen kiinnittänyt myös huomiota happokuormaan: vältän lisäaineita, stressiä, turhaa sokeria ja turhaa kosmetiikkaa.
Ja toki emäksisiä MeineBase-kylpyjä ja hauteita kannattaa tehdä terveyden tueksi myös muutenkin kuin raskausaikana!
Lisää kirjoituksiani MeineBasesta:
Vanha suola kaunistaa
16 tapaa käyttää MeineBasea
13.5.2017
Omana raskausaikana en turvonnut, mutta lapsivettä oli paljon. Ja muistan että oli jatkuvasti jano. Käytän kuitenkin hormonikierukkaa endometrioosin hoitoon, jotta voin elää normaalia elämää. En siltikään siitä turpoa, vaikka ei ole kuukautisia. Voin paremmin kuin koskaan, vaikka minun ”luonnontilaan” on näin koskettu.
28.5.2017
Mitäpä jos et antaisi virheellistä informaatiota äideille ja syntymättömille sikiöille hengenvaarallisesta taudista eli pre-eklampsiasta (raskausmyrkytys). Turvotustusta voi ilmetä raskausmyrkytyksessä, mutta turvotus ilman muita oireita ei viittaa mitenkään raskausmyrkytykseen. Tämän takia onkin edesvastuutonta pelotella äitejä turvotuksella ja samalla jättää ne oikeasti hälyttävät oireet mainitsematta (verenpaineen nousu, kohonneet virtsan valkuaisarvot, päänsärky, näköhäiriöt ja ylävatsakipu). Suosittelen sinua lukemaan aiheesta lisää esimerkiksi täältä, koska tiedoissasi tuntuu olevan perusteellisia puutteita: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00167
14.5.2018
Kyse ei ole pelottelusta. Tietenkään vähäinen turvotus ei ole niin vakavaa, mutta kyllä siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota. Ja se että itsestään pitää huolta ei tarkoita sitä etteikö kannattaisi tietenkin myös olla tarkkana siitä ettei turvotus vaan ole merkki raskausmyrkyksestä, josta myös varoitan.