Valitut palat messuilta – palasaippua on paras

IMG_8177
Ylpeilen kemikalaipihiydelläni häpeilemättä. Olen karsinut järjestelmällisesti kaikki kotitaloutemme turhat kemikaalit. Tämä on ollut hauskaa mutta myös vähän haastavaa, niin kuin luopuminen aina on.
Puhdistus- ja pesuaineista on kuitenkin ollut erittäin helppo luopua. Meidän taloudessa käytetään nykyään kodin ja ihmisten pesemiseen vain muutamaa kodin kemikaalia ja kosmetiikkatuotetta.
Päivittäisessä käytössä on

En voi suositella nestemäisten käsisaippuoiden käyttöä, en edes Joutsenmerkittyjen, vaikka muuten fani olenkin. Nestemäiset (käsi)saippuat sisältävät aina turhia kemikaaleja. Esimerkiksi Bliw-käsisaippua, jota sain kokeiltavaksi on niin vahvasti hajustettua, että kädet löyhkäävät parfyymiltä käytön jälkeen. Lisäksi tuoteselosteesta voi huomata, että saippua sisältää sulfaattien lisäksi monenlaisia säilöntä- ja hajusteaineita, joita ilman ihminen varmasti tulee toimeen.
Myös luomukosmetiikkalaatuiset nestesaippuat sisältävät useimmiten synteettisesti valmistettuja sulfaatteja, vaikka raaka-aineet olisivatkin luomua. Sulfaatit ovat niitä varsin ärsyttäviä aineita, joita haluan shampoossakin välttää.
Luomulaatuisena tosin on myös aidosta saippuasta valmistettuja nestemäisiä vaihtoehtoja, mutta näissäkin on kuitenkin yleensä mukana säilöntäaineita.
Nestemäiset käsisaippuat ovat ympäristölle haitallisia

  • Saippuoiden sisältämät kemikaalit kuormittavat luontoa, osaa kemikaaleista ei saada pois vedenpuhdistusprosessissa. Lisäksi osa kemikaaleista kulkeutuu yhdyskuntalietteen mukana pelloille.
  • Nestemäinen saippua ei ole riittoisaa palasaippuaan verrattuna. Palasaippua riittää kuukausia, kun taas nestemäinen käsisaippua loppuu muutamassa viikossa, etenkin jos perheessä on lapsia, jotka truuttaavat puolet purkista suoraan viemäriin.
  • Nestemäiset saippuat on pakattu muoviin, näin syntyy turhaa muovijätettä. Myös muovin valmistaminen ja laimeiden saippualiuosten kärrääminen ympäriinsä kuormittaa ympäristöä.

Meillä on siis käytetty jo pitkään pelkästään palasaippuaa. Palasaippuoissakin on eroja. Tähän asti olen suosinut käsintehtyjä saippuoita (kun kaikki muu on pois ostoslistalta, haen luksusta käsisaippuasta) tai Aito Palasaippua, sillä sitä on ollut aina lapsuudenkodissani. Niinpä I love me -messuilla katselin tarkkaan saippuavalikoimia.
IMG_7779
Kiinnostavimpia palasaippuoita olivat Sopo Aidot Palasaippuat.
Palasaippuan käyttö ei ole lainkaan epähygienistä, jos saippuasta pitää hyvää huolta. Lapsuudenkodissani oli marseille-saippuan lisäksi mahtava magneetilla toimiva saippuateline, jonka pohjalta kehitin oman versioni. Tämän saippuatelineen avulla myös lasten on kätevä käyttää saippuaa. Saippua myös kestää todella pitkään, kun se ei vety kostean alustan päällä. Kun saippua pysyy kuivana käyttöjen välillä, saa saippuan käytettyä viimeistä murusta myöten.
Palasaippuateline saippuateline
Yritin löytää tutkimuksen, jossa olisi vertailtu palasaippuaa ja nestemäistä saippuaa käyttävien verrokkiryhmien infektoiden ja flunssien määrää. Löysin vain tutkimuksen, jossa todettiin, että palasaippuassa on mikrobeja. Sattumalta biosidiä sisältävän Dettol-käsienpesuaineen someguru on tainnut huomata saman tutkimuksen. Mututuntumani sanoo, että nämä mikrobit eivät kuitenkaan ole saippuassa haitallisia. Saippuan tehtävä on irroittaa lika iholta jotta se voi valua pesuveden mukana viemäriin. Saippuan ei näin ollen tarvitse olla antibakteerista, eikä varsinkaan solutoksista, kuten Dettolin sisältämä.
image2
Vaikka mainoksessa halutaan uskotella, käsien bakteerit eivät ole vaarallisia. Iholla on paljon hyviäkin bakteereita, jotka todennäköisesti ”auttavat taistelussa flunssaa vastaan”. Ihon omia bakteereita ei saa hyvästellä. Liian rajusti desinfioivat aineet vahingoittavat ihon omaa suojakerrosta.
Hyvistä bakteereista pitäisi pitää huolta, mutta Dettol tappaa nekin. Dettolin sisältämä bentsalkoniumkloridi on muuten tiettävästi solutoksinen, se tuhoaa etenkin silmän soluja. Dettolia käyttävän kannattaa siis huuhtoa kädet todella huolellisesti. Lasten ei ainetta kannattaisi käyttää ollenkaan, sillä on mahdollista että huonosti huuhdelluilla käsillä hangataan pesun jälkeen silmiä. Mutta on Dettolissa muitakin haitallisia kemikaaleja.
IMG_8171
Mutta asioissa on monta puolta. On olemassa desinfioivia aineita, jotka ovat silti turvallisia käyttää. Nyt taitaa olla niin, että lista kotonamme käytetyistä puhdistusaineista lyhenee entisestään. Sain I love me -messuilta kokeiltavaksi tavallisen palasaippuan lisäksi suolasaippuan, joka ei sisällä mitään muuta kuin suolaa! Olemme nyt kokeilleet saippuaa muutaman päivän ja se tuntuu toimivan oikein hyvin.
Suolasaippua tuntuu käytössä tosi epätehokkaalta tavanomaisen saippuan vaahtoon ja tuoksuun tottuneesta. Käsistä roiskuva pesuvesi on kuitenkin aivan mustaa ja pesun jälkeen kädet tuntuvat todella puhtailta, mutteivät lainkaan kuivilta. Rasvaa suolasaippua ei poista iholta, joten kädet tuntuvat pehmeiltä pesun jälkeen.
IMG_8172
Yksi huono puoli suolasaippuassa on – sitä ei voi käyttää hienossa saippuatelineessäni! Magneettiin kiinnittyvä pullonkorkki ei uppoa kovaan suolapintaan. Pitää keksiä uusi teline.
Lue myös hiusten pesusta palashampoolla!

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

21 Comments

  1. SiiriSirkkeli
    23.10.2015

    Ai hitsi miten herkullisen näköisiä saippuoita <3
    Mie oon nyt ruvennut palasaippuoita ostamaan, ja otan kyllä oppia tuosta mahtavasta saippuapidike-keksinnöstä. Mistä ihmeestä olet saanut noin voimakkaan magneetin, että se pitää saippuan kiinni?
    Tuo on kyllä paras keksintö mihin olen pitkään aikaan törmännyt 🙂

    Vastaa
    1. maria
      23.10.2015

      Harmi kun ton saippuapidikkeen video ei enää näy. Mutta siis tosi helppo tehdä: rautakaupasta kulmarauta ja magneetti (rautakaupassa myydään tehokkaita). Magneetti kulmaraudan reunaan. Kulmarauta kaksipuoleisella teipillä lavuaarin ylle. Sitten otetaan pullon korkki, johon tehdään naulalla reikä keskelle. Pullonkorkki painetaan saippuaan kiinni. Ja naps. Saippua tarttuu magneettiin!

      Vastaa
  2. veepu
    24.10.2015

    Ei liity aiheeseen, mutta kiinnostaisi mielipiteesi tasta:
    http://yle.fi/uutiset/nakokulma_luomu_on_hyvaa_tarkoittavan_ihmisen_vaara_valinta/6885336
    Itseani huvitti ja arsytti samaan aikaan, mutta en osannut purkaa ajatuksia sen enempaa. Auta!

    Vastaa
    1. maria
      24.10.2015

      Höpsö juttu. Tässä ei mietitä esimerkiksi lannoitteiden ja torjunta-aineiden tuottamisen ympäristövaikutuksia. Eikä muutenkaan ympäristömyrkkyjen vaikutuksia.

      Vastaa
      1. veepu
        24.10.2015

        No sita itsekin mietin, etta on tehty juttu vain parjaamaan luomua. Kumpa ”tavallista” kuluttajaa ei aina oltaisi ohjaamassa harhaan.

  3. Else
    26.10.2015

    Hei, kiinnostaisi tietää käytätkö pyykinpesuainetta, hammastahnaa, wc pytyn, ikkunoiden yms. pesuun jotain jne. Itsekin olen karsinut purkit ja putelit pois kotonta ja siirtynyt aika suht raivoraittiiksi näiden kemikaalien suhteen. Olo on kummasti helpottunut ja oireilu vähentynyt, olen siis atoopikko. Meidänkin taloudesta löytyy nykyään vain muutama purkki, kun kropat puhdistuu meine basella ja muuten kämppä siivotaan mikrokuituliinalla, soodalla ja etikalla. Odotan aina innolla postauksiasi, hyviä vinkkejä ja täyttä asiaa maalaisjärkeä unohtamatta! Itsekin usein miettinyt, että miten helkkarissa nykynaisella (ja miehellä) pitää olla parikymmentä purkkia kaapissa joilla itseämme hölvätään. Vaikka olisikin turvallista niin täysin älytöntä! ja aikaa vievää. Paras luksus on 4-5päivää puhtaana ja ryhdikkäänä pysyvä tukka meine base pesun jälkeen. Hyvää syksyä!

    Vastaa
    1. maria
      27.10.2015

      Kiitos ihanasta viestistä! Pyykinpesuaineena on nyt kotimainen Allegro. Ostin kokeiltavaksi, sillä moni on kehunut. Olen kyllä ollut myös minä tyytyväinen! Paras pesuaine tähän mennessä!
      Hammastahna on ollut usein aika perus xylitol-hammastahnaa, tosin nyt olen PESSYT HAMPAATKIN MEINE BASELLA!
      Kreisiä, mutta on toimii tosi hyvin! Vessanpöntön pesen astianpesuaineella… Tosin, nyt kokeilin Meine Basesta tehtyä liuosta myös käsitiskiin, toimii siihenkin!
      Tää on jo ehkä vähän epäuskottavaa… mutta totta.

      Vastaa
      1. Denttari
        29.10.2015

        hei,
        Haluaisin ottaa kantaa kommenttiisi, jossa kerrot peseväsi hampaat suolaliuoksella. Opiskelen hammaslääketiedettä ja suoraan sanoen minua surettaa se että näin isoa medianäkyvyyttä nauttiva blogi mainostaa hampaiden terveyttä vastaan. Nimenomaan hammastahnan fluoripitoisuus on se avainasia hyvässä hammastahnassa. Fluori edistää kiilteen mineralisaatiota, fluoroapatiitin muodostumista ja inhiboi bakteerien aineenvaihduntaa. On toki totta että fluori on myrkyllistä liian suurina annoksina. Mutta hammastahnan terapeuttinen vaikutus on niin tärkeä, että en itse koskaan suosittelisi vaihtamaan fluorihammastahnaa muuhun. Hampaiden harjauksessa on tietenkin muitakin hyötyjä, yksi niistä on mekaaninen putsaus. Mainitsemasi meine base-suola on varmasti hyvin rakeista kun sillä harjaa hampaita, mutta kannattaa myös pitää mielessä että liian karkea hammastahna yhdistettynä kovaan harjaustyyliin on ehdottoman vaurioittavaa kiilteelle.
        Muuten kiittelen blogistasi, olen seurannut tätä jo pitkään ja saanut paljon hyviä vinkkejä kemikaalikuorman vähentämiseen. Itsekin uskon että vähempi on parempi 🙂

      2. maria
        29.10.2015

        Joo, itse olen viettänyt lapsuuteni Kuopiossa, missä vesi oli ennätysfluoripitoista! Voisiko siinä olla yksi osasyy kilpirauhasongelmiini?
        Lapsena mulla oli kuitenkin reikiä.
        Nyt ei sen sijaan ole ollut kymmeneen vuoteen kuin yksi pieni reikä, vaikka en pese fluoritahnalla kuin kerran päivässä. Uskon että yksi syy on se, että en syö paljoakaan sokeria, välipaloja tai mehuja. Käytän superpehmeää harjaa. Fluori on varmasti hyvä hampaille, mutta itse haluan nyt puhdistautua ylimääräisistä turhista kemikaaleista. Mietin, että eikö olisi mahdollista tehdä jauhemaista hammastahnaa, jossa ei olisi turhia lisäaineita, mutta kuitenkin ripaus fluoria?
        Mitä mieltä olet oil pullingista? Meine Base -pesu ja öljypurskuttelu on kyllä parasta mitä mun suulle on tapahtunut pitkään aikaan!

      3. Denttari
        30.10.2015

        Kiitos vastauksestasi! Tutkimuksissa on kyllä osoitettu suurien fluoripitoisuuksien lisäävä vaikutus kilpirauhasen vajaatoiminnan kehitykseen. Toisaalta on vaikeaa sanoa juuri sinun kohdallasi mikä on ollut laukaisevana tekijänä sinun kilpirauhasongelmiisi. Kuopiossa fluorattiin muistaakseni 90-luvun alkuun asti käyttövettä ja korkeimmillaan fluoripitoisuus oli hieman saantisuositusten yli. Uskon että harjaustekniikalla ja sokerin syönnin sekä napostelun vähentämisellä on ollut suuri vaikutus tässä sinun kohdalla. Ymmärrän kyllä että haluat kokeilla miten kemikaalien vähentäminen vaikuttaa terveyteesi ja tietenkin se sinulle sallittakoon. Oil pullingiin en uskalla ottaa kantaa, sillä siihen en ole tarpeeksi perehtynyt. Hyvää syksyn jatkoa sinulle ja perheellesi! Jään mielenkiinnolla lukemaan blogiasi 🙂

      4. maria
        30.10.2015

        Jep. Asuin kuopiossa 1983-97. Ihana, ennakkoluulot lääkäreitä kohtaan karisevat kun luin kommenttiasi! Kokeilepa ihan huviksesi sitä oil pullingia! Ei siitä varmasti ainakaan haittaa voi olla?

      5. Anneli
        19.11.2015

        Jauheesta puristettuja Denntabseja on jo olemassa, ikävä kyllä myynnissä muovipaketissa (isompi paketti kyllä kestää pitkään, en muista äkkiseltään, montako tablettia siinä on).
        http://kauppa.ruohonjuuri.fi//hampaanpesutabletit/DENTTA-4260066813006/dp?nosto=productpage-carusel-1

      6. Maria
        20.11.2015

        Vau! Pitääpä testata!

  4. Hansu
    5.11.2015

    Olen ihastunut suolasaippuaan ihonhoidossa, mutta aloin miettimään, että sehän saattaa sisältää esim. nikkeliä, mikä kuitenkin luokitellaan karsinogeeniksi, niin onkohan sen käyttö oikeasti terveellistä..? Vai olenko väärässä? Tämä lähti siitä, kun mietin samaa asiaa deodorantin kohdalla, jonka toisena aineena mainitaan potassium alum, joka ”saattaa sisältää nikkeliä”. Olen kovin innoissani ollut pienentämässä omaa kemikaalikuormitusta, mutta nyt huolestuin, että mikäköhän oikeasti olisi paras vaihtoehto näissäkin asioissa. Oletko perehtynyt aiheeseen paremmin?

    Vastaa
    1. maria
      6.11.2015

      Tietääkseni tuo suolasaippua, jonka sain sisältää vain suolaa. Luulisin, että sellainen on kyllä turvallinen. Suola-deodoranttejakin on erilaisia. Itse käytän nykyään deodoranttina (silloin harvoin kun käytän) Meine Basea. Ripottelen kostutetulle pumpulille ja pyyhin kainalot. Ei taatusti alumiiniä!

      Vastaa
      1. Hansu
        6.11.2015

        Kuulostaa hyvältä! Täytyykin hankkia tuota Meine Basea. Käytin jossain vaiheessa kookosöljyä kainaloissa, mikä sekin toimi, mutta paitojen tahriintuminen alkoi tympimään, kun en ilmeisesti malttanut odottaa tarpeeksi kauan sen imeytymistä. 🙂 Kiitos vinkistä!

  5. Laura
    12.11.2015

    Hei. Lueskelin blogiasi ja se on hyvin mielenkiintoinen. Itselläni on hakusessa tämä luonnonmukaisten tuotteiden käyttö, haluan siis sen toteuttaa, mutta käytännössä se tuntuu jotenkin vaikealta sillä täytyy syventyä kaikkiin ainesosiin ym ym.Kauheasti opittavaa 😀 mieheni on alkanut saamaan oireiluita kun pesen esimerkiksi vessan Rainbow:n pesuaineilla, nenäkalvot kipeytyvät.. ajattelin että nyt on viimeinen niitti ja täytyy tehdä oikeasti jotain muutosta asialle. Minulla olisi pari kysymystä sinulle. Mitä astianpesuainetta siis käytät? Ja millä puhdistat kaikki kodin pinnat? ja suolasta jota käytät puhdistautumiseen. Mistä olet saanut tiedon suolan turvallisuudesta ihon hoidon käytössä? Kiitos vastauksestasi. 🙂

    Vastaa
    1. Maria
      13.11.2015

      Nyt, jos miehesi saa oireita, on viimeinen hetki toimia. MCS on todella kurja vaiva, jos se pääsee pahaksi!
      Astianpesuaineista hyviä on mm. Ecover ja LV. Mutta astianpesuaineen laimennan pumppupulloon, johon laitan pohjalle sentin pesuainetta ja täytän pullon vedellä. Näinkin laimeana, tiskaamiseen riittää tippa / yksi painallus! Vessan voi hyvin pestä myös tällä laimennoksella. Kodin pinnat pyyhin vain vedellä ja mikrokuituliinalla.
      Suola on turvallinen ihonhoidossa, sitä on käytetty tuhansia vuosia. Ja sitähän voi myös syödä… Meine Basea olen käyttänyt jo kaksikymmentä vuotta. Mutta vasta nyt viimeisen vuoden sisällä olen täysin hurahtanut, kun huomasin, että sillähän voi pestä myös hiukset. Olen tehnyt myös laimean liuoksen, jolla voi pestä ihan mitä vaan vessasta astioihin.
      Eli luonnonmukaisten tuotteiden käyttö on todella helppoa. Säästät aikaa ja rahaa, sekä terveytesi, kun et osta sataa eri purkkia kotiin. Ja vinkkaa miehellesi muuten se parranajovinkki! Miesten kosmetiikka on todella allergisoivaa, kannattaa ajaa parta pelkällä öljyllä.

      Vastaa
  6. Tanja
    20.11.2015

    Kun peset kasvosi Meine Basella, käytätkö mitään kosteuttavaa voidetta päälle? Vai tarviiko edes? Itsellä tämä aikuisten naisten vaiva POD ja nyt on pakko käyttää sitä peittämään puuteria tai meikkivoidettä. Puhdistaako Meine Base myös meikit perusteellisesti kasvoilta?

    Vastaa
    1. Maria
      21.11.2015

      Meine Base poistaa meikit tosi hyvin. Laitan pesun jälkeen pari tippaa hamppuöljyä kasvoille. Iho parempi kuin koskaan!

      Vastaa
  7. […] ja ikivanhoja juttujani palasaippuoista:  Palasaippua on paras Hiusten pesu palasaippualla Vesi, ainesosa jota vältän kosmetiikassa Palasaippualla […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top